Advertentie

candida banner april 2019

Meer dan 100.000 banen in de VS-zonnecel-industrie!


Meer dan 100,000 Amerikanen werken in de solar-industrie..!

 © Stephen Lacey.

x

Arbeidsplaatsen in de solarindustrie zijn aan een indrukwekkende opmars bezig.

Afgelopen donderdag hield een Republikeinse-congrescommisie een hearing die genoemd was: ‘Hoe Obama’s groene agenda arbeidsplaatsen de nek omdraait’. Een duidelijker spandoek voor de Republikeinse ideologische tegenstand tegen de schone-energie-agenda is nauwelijks denkbaar..!

Het faillisement van het solarpanels producerende bedrijf ‘Solyndra’ in de VS en het verlies van zo’n 1,100 arbeidsplaatsen, heeft tegenstanders van zonne-energie een platform gegeven, waar vandaan ze hun gebrul over de ‘fantasie van groene banen’ verder kunnen voortzetten, zelfs al laat de keiharde praktijk de volledige onjuistheid van hun geschreeuw zien.

Feiten zijn: Er zijn nu 100,237 arbeidsplaatsen in de VS die direct of indirect verband houden met de zonnecel-industrie! Dit blijkt uit voorlopig cijfers die zijn vrijgegeven door de Solar Foundation.

Deze organisatie probeert op dit moment ook een lijst samen te stellen van secundaire arbeidsplaatsen, gerelateerd aan de zonnecel-industrie, die ze volgende maand proberen vrij te geven. Al deze banen zijn dus gerelateerd aan arbeidsplaatsen in de solar voltaïsche industrie, maar ook in de gerelateerde zonnewarmte-industrie.

Cijfers spreken boekdelen! De wereldwijde booming solarbusiness in beeld.

De ‘Solar Foundation’ heeft gecalculeerd dat tussen August 2010 en Augustus 2011, de solar-industrie gegroeid is met maar liefst 6,8%, wat natuurlijk ver boven het nationale werkgelegenheid-groeipercentage van de nationale economie van de VS ligt van 0,7%..   De werkgelegenheidscijfers die zijn berekend van de traditionele industrie van energie-uit-fossiele-brandstoffen, tonen zelfs een omgekeerd beeld: in deze industrie daalde het aantal arbeidsplaatsen met 1600 het laatste jaar; de zonnecelindustrie groeide dus nogmaals met 6700  banen.

De solar-industrie blijft echter nog wel een nieuw en jong segment, waarin ‘slechts’ 10.000-den banen worden ingevuld. Naarmate de kosten van zonnecellen blijven dalen, blijkt deze wijze van stroomopwekking steeds concurrerender te worden in vergelijking met de nucleaire en fossiele-brandstof stroomopwekking. Zonnecellen zijn het afgelopen twee jaar maar liefst 80%  in prijs gedaald! Een totaal zonnecelsysteem voor een gemiddeld huis komt daarmee op een lagere prijs uit van 30%, vergeleken met 1,5 jaar geleden.

Met dit soort Solar Mega-watt-installaties komt deze industrie in stevig de buurt van de schaalgrootte van door de olie-industrie gedreven electiriciteitsopwekking..

Bedenk je hierbij dat de zonnecelindustrie in de VS nog maar op een penetratie ligt van een paar procent, dan kun je je voorstellen dat deze industrie een mega-boost gaat opleveren voor de werkgelegenheid, niet alleen in de VS, maar natuurlijk over de hele wereld.

In 2009 en 2010 werd de zonnecel-industrie in de VS gestimuleerd door het zg. ‘Treasury Grant Program’, een federaal stimuleringspakket dat in de plaats kwam van belastingvoordelen en dat het eenvoudiger maakte voor ondernemers om zonnecelprojecten te financieren. Dit stimuleringsproject zal eind dit jaar (2011) aflopen. De federale belastingvoordelen voor de zonnecelindustrie zullen nog blijven tot 2016, maar de gevolgen van het beëindigen van het stimuleringsproject, zullen toch lichte gevolgen hebben op de genoemde groeicijfers. In ieder geval hebben de wetgevers in Washington nu 100.237 extra redenen om goed te blijven luisteren naar de resultaten van deze nieuwe industrie..!

Dus waarom beweren met name Republikeinse politici, nog steeds dat ‘groene arbeidsplaatsen’ niet bestaan..?

Een aantal Republikeinen proberen het woord ‘groene arbeidsplaats’ tot een vies woord te maken. Net zoals ze dat deden met het woord ‘klimaat’. Een recent marktonderzoek van Reuters toont echter aan, dat de Republikeinen het lid op de neus dreigt te vallen.. Dit onderzoek toont aan dat een merendeel van de Amerikanen gelooft dat de klimaatverandering vooral is veroorzaakt door menselijke oorzaken.

Deze stijging is niet in de laatste plaats veroorzaakt doordat Republikeinse presidentskandidaten al jaren, zonder enige wetenschappelijke kennis, hun aanval ingezet hebben op de wetenschappen die klimaatverandering, als vooral veroorzaakt door de mens, aantonen.
Misschien gaat dezelfde terugslag met betrekking tot klimaatverandering, ook op in het geval van de zonnecelindustrie, wanneer steeds meer Amerikanen zich zullen realiseren dat er feitelijk WEL heel veel ‘groene banen’ worden gecreëerd in de zonnecelindustrie.

Advertentie

2 thoughts on “Meer dan 100.000 banen in de VS-zonnecel-industrie!

 1. Woorden & Meningen zijn de emotionele ego-sluiers om zuiver waarnemen te blokkeren.

  De huidige vorm-democratie was/is als zodanig bedoeld cq functioneert nog steeds zo 🙂

  (Eerst het ego als voor- & tussenschot om communicatie te kunnen verbuigen, tegenhouden, frustreren en manipuleren)

  Daarom dienen woorden en meningen tot rust te komen om de chaos te kunnen overzien en de stelling om ons heen onder ogen te kunnen komen & in kaart te brengen.

  Democratie kent – in de huidige vorm – enkel het functionele doel om chaos in woorden te creëren (discussiëren & debatteren als truc en verdienmodel in 1)

  Weten wat er speelt op het grote bord is ook weten wat er NU gespeeld dient te worden:

  De mening (en haar belanghebbende vertegenwoordigers) slopen als voorloper op de waarneming !

  De stelling centraal = het ego (en de ego’s) tot rust cq functioneel ge-elimineerd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.