Advertentie

E-book Lyme Kaj Alexander

Advertentie

Nep-DNA-3d-print-hoorns: de stroperij voorbij..!!


x

Een van de 6 witte neushoorns die er nog op Aarde zijn..
Een van de overgebleven 6 witte neushoorns die er nog op Aarde zijn..

x

x

Nep-DNA-3d-print-hoorns: de stroperij voorbij..!!

2016 © WantToKnow.nl/be

x

Het bio-techbedrijf Pembient (HIER) is van plan om een prachtige combinatie te gaan maken van splinternieuwe DNA-technologie en economie om de neushoorn te redden. Zoals je weet, is de Rhinoceros of neushoorn, zoals wij hem noemen, met uitsterven bedreigd, omdat er landen in de wereld zijn, die de fabeltjes geloven die vertellen over de ‘geneeskrachtige werking’ van de hoorn van de neushoorns. Het is een riskant plan wat de mensen van Pembient zijn uit te voeren, maar in de mate waarin de strooptochten naar de neushoorn nu worden uitgevoerd, is er simpelweg een noodplan nodig. En dit is een slim noodplan..

Het probleem ligt vanuit die fabeltjes, rondom de eigenschappen van de neushoorn, vervolgens dan natuurlijk in de ‘waarde’ van zo’n neus-hoorn..De fabeltjes rondom het gebruik van de hoorn, liggen in vermeende potentieverhogende eigenschappen en de vermeende huidverzorgende kwaliteiten ervan.. Geloof het of niet.. In landen als China en Vietnam is de hoorn van Rhinoceros een soort ‘lifestyle’-medicijn, dat werkt tegen katers, kanker en andere gezondheidsproblemen..

Wist jij dat door deze handel, de prijs voor een dergelijke hoorn wereldwijd op kan lopen tot maar liefst US$ 65.000 per kilo..?! Deze prijs ligt een stuk hoger dan cocaïne, om maar eens een vergelijking te maken. Vanzelfsprekend zorgt een dergelijke prijs ervoor, dat -net als bij de cocaïne-handel- niet de meest vriendelijke personen zich met deze neushoorn-handel bezig houden. Criminelen en zwaar-georganiseerde misdaad zijn de partijen die deze stropers zijn.

Deze krachtige en rijke partijen zorgen er echter wel voor, dat zij de armsten in de landen waar de neushoorns leven, gebruiken voor het feitelijke stroopwerk en daarmee zélf buiten ‘schotsafstand’ blijven van de juridische consequenties van dit stropen. En ‘dus’ zijn het weer de armsten, die door deze misdadigers erop uit worden gestuurd om het moordende werk te doen. Inmiddels is de witte neushoorn al zo goed als uitgestorven; een foto van een van de laatste mannetjes, zie je hierboven. Ondanks het feit dat zijn hoorn al is afgezaagd, preventief, om stropers te verjagen, dient hij nóg bewaakt te worden; wat ook 24-uur per dag gebeurt.

In een nationaal park in Kenia wordt een neushoorn verwijderd van een Rhino. Een gruwelijk gezicht dat natuurlijk ook een andere kant heeft; in het belang van het dier..
In een nationaal park in Kenia wordt een neushoorn verwijderd van een Rhino. Een gruwelijk gezicht dat natuurlijk ook een andere kant heeft; in het belang van het dier..

Oplossingen, verwacht en onverwacht..?!
Vaak worden neushoorns, vooral de grijze neushoorn in Afrika, kort gevangen genomen om legaal en preventief hun hoorn af te zagen. Daarna worden ze weer vrij gelaten en zijn op deze manier geen aantrekkelijke prooi meer voor stropers, die het immers op hun hoorn hebben voorzien. Maar vanzelfsprekend is dit een uiterst arbeidsintensieve aanpak, waarbij ook nog eens de neushoorns feitelijk worden verminkt, voor eigen ‘bestwil’.. De hoorn laat zich ook niet ‘zomaar’ verwijderen en dient met een kettingzaag te worden verwijderd, waarna ook de achtergebleven wond goed verzorgt dient te worden..

rhino-horn-fake-dna

Er zijn dus gewoon geen bewakers genoeg in de wereld om de overlevende Rhino’s te beschermen, terwijl de vraag naar neushoorn afhangt van ethiek en moraal van de ‘markt’ voor neushoorn. Wat er ook gedaan kon worden, zo dachten de mensen van Pembient.. ‘OVERVOER DE MARKT’..  Het blijkt dat het materiaal van een Rhino bestaat uit keratine, hetzelfde soepele en krachtige proteïne, die in jouw haar en vinger- en teennagels zitten. Menselijk keratine is overvloedig aanwezig.. Dat bracht de mensen van Pembient op de gedachte, dit keratine te verzamelen en er een neushoorn van te maken. En ja, deze vervolgens te verkopen en de markt voor neushoorn hiermee te overvoeren.. Zodat de prijzen zakken en de markt feitelijk ‘onderuit’ wordt gehaald.

Pembient, CEO Matthew Markus
Pembient, CEO Matthew Markus

Om deze ‘fake’-hoorns dan zoveel mogelijk op échte neushoorns te laten lijken, dient aan het keratine een natuurlijk Rhino-DNA-profiel te worden toegevoegd, zódanig, dat het onderscheid tussen fake en échte neushoorns, niet meer te maken valt. En om nou te voorkomen dat alle ‘fake’-neushoorns uit dezelfde mal komen en identiek zijn, dienen de fake-neushoorns via een speciale 3D-printer te worden gemaakt, zódanig dat er geen één meer op een andere lijkt..  Het resultaat, zo blijkt, is dat er neushoorn worden ‘gefabriceerd’, die niet meer van een échte neus-hoorn te onderscheiden zijn..!

En wat kost dan zo’n ‘nepperd’ wel niet..?
Je zult het wellicht niet geloven, maar deze hele procedure resulteert erin, dat de nephoorns, die dus niét van écht te onderscheiden zijn, voor 1/8-ste van de marktprijs kunnen worden geproduceerd. En wanneer je deze neushoorns dus in de illegale handelscircuits brengt, zou een catastrofale daling van de marktprijs van neus-hoorn het gevolg zijn.. En zo dus onrust alom veroorzakend…!

De directeur van Pembient, CEO Matthew Markus vertelt het als volgt: “In de drugshandel is een versneden product, vaak een inferieur en slap aftreksel van de échte drug, zoals dat bijvoorbeeld bij cocaïne het geval is. Maar als je nu in staat bent om een nep-drug te maken, die minstens zo goed is als het origineel, zal het resultaat zijn, dat het weinigen meer kan schelen of ze het originele spul te pakken hebben, of een kopie. Onze nep-hoorns zijn feitelijk zuiverder ook, doordat ze niet aan vervuiling hebben blootgestaan.”

In beslag genomen neushoorns op de luchthaven van HongKong
In beslag genomen neushoorns op de luchthaven van HongKong

De creativiteit van deze Matthew Markus kent werkelijk geen grenzen, want deze nephoorn -in de vorm van nephoorn-concentraat- is ook al in een biertje te vinden, dat door een Chinese bierbrouwer in Beijing wordt gemaakt..! Immers, één van de vermeende, maar niet-wetenschappelijke onderbouwde eigenschappen van het Rhino-hoornpoeder, is dat het goed tegen een alcohol-kater zou werken..

Niet iedereen is echter blij.
Natuurlijk zijn er ook negatieve geluiden te horen. De marketing van de pseudo-neushoorn van Pembient, zouden de legitimiteit van de stroperij van de échte neushoorns JUIST kunnen versterken, aldus de ‘International Rhino Foundation’.
international-rhino-foundationWant wat voor de markt geldt, geldt natuurlijk ook voor de autoriteiten, aldus deze stichting. “Wanneer stropers fake-hoorns tussen de échte hoorns gaan verhandelen, is het hek van de dam. Daarnaast zullen stropers ongetwijfeld hun ‘business’ niet opgeven en hun focus gaan verleggen op ander diersoorten, waarvan ze bijvoorbeeld de vacht of de botten gaan verhandelen.”

Ondertussen loopt Matthew Markus van Pembient al met de gedachte rond om zijn focus op een nog véél grotere markt te gaan richten; namelijk de wereldmarkt in ivoor..!

Advertentie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.