Advertentie

Ruil zelf je planten en zaden bij elkaar!


De ouderwetse moestuin vormt vaak de basis voor een belangrijke uitwisseling tussen de verschillende tuinders, van zaden en kennis van groei en bloei..!

x

Ruil zelf je planten en zaden bij elkaar!

Douwe Beerma, december 2011

x

Het in stand houden van een grote diversiteit gezonde, zelf reproducerende voedselgewassen ligt aan de basis van een veilige en diverse voedselvoorziening voor een bevolking. Dit geldt ook voor Nederland. Daarom hebben Permacultuur Nederland en Spullendelen.nl de handen ineengeslagen om een planten- en zadenbank voor Nederland op te zetten waarin individuen de hoofdrol spelen.

Het gaat in deze database om zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen en waar iedereen aan mee kan doen. Door slim gebruik te maken van de voordelen die het internet in deze tijd biedt worden mensen in staat gesteld om hun eigen planten en zaden gemakkelijk met elkaar te delen.

Om het ruilen van zaden en planten makkelijker te maken is het nuttig om kennis te hebben van technieken om planten te vermeerderen zoals:

I Stekken –
II Afleggen –
III Marcotteren –
IV Copuleren –
V Oculeren –
VI Enten

Ook is het nuttig om meer te weten over zaden:
I – Waarom zaden oogsten,
II – De praktijk van het zaden oogsten en het bewaren van zaden,
III – Het versturen van zaden via de post.

Hoe en waar kan ik meedoen?
Ga naar www.spullendelen.nl, waar je je kunt registreren en beginnen, deel de zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare planten die je over hebt. Het is het meest praktisch om deze in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden.
Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar ‘spullen’ en bekijk daar vervolgens de categorie ‘zaai- & pootgoed’, hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden. Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die jij overhebt al een paar keer wordt aangeboden, voeg de plant juist wel toe, zo kan het aanbod namelijk zo lokaal mogelijk zo groot mogelijk worden.

Inmiddels zijn er al een flink aantal deelnemers en is er al een redelijke diversiteit aan planten beschikbaar. Echter het basisprincipe blijft dat hoe meer mensen meedoen en hoe meer planten er worden aangeboden hoe beter en bruikbaarder het systeem wordt. Daarnaast kun je helpen door dit initiatief bekend te maken; denk aan familie, buren, tuinclubs, volkstuinverenigingen, lokale, regionale en nationale media, politieke partijen, etc.

Kortom iedereen die belang zou kunnen hebben bij dit initiatief. Hoe meer mensen in de eigen buurt meedoen hoe veiliger en beter je eigen situatie op dit punt wordt. Als er vele mensen in je buurt zijn die veel bruikbare planten en zaden aanbieden waar je over kunt beschikken dan is dat een van de meest waardevolle levensverzekeringen die je kunt hebben.

En alle aandacht voor dit initiatief is zeer welkom en zo kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat er niemand in Nederland bang hoeft te zijn om zonder gezonde eetbare planten te komen zitten. Dat resulteert in een plezierige en fijnere toekomst voor iedereen!

Waarom dit initiatief?
Momenteel ligt bijna alle diversiteit van zaden en planten bij professionele kwekers van zaden en planten die dit voor de commercie doen. Als dit bedrijven zijn met hart voor de zaak en als zij dit op een ecologisch verantwoorde wijze doen dan is daar niets mis mee. En daarom werken we ook graag samen met dit soort leveranciers in de eetbare planten en paddenstoelen database.

Echter helaas zijn er ook megabedrijven in deze industrie actief waarbij winst het enige doel lijkt te zijn. Deze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zo veel mogelijk te monopoliseren en hiermee mensen afhankelijk van ze maken. Als dit eenmaal is gelukt is er een boel geld te verdienen door deze bedrijven. Hoewel dit als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de bevolking.

Monsanto is een uiterst gevaarlijk conglomeraat, dat door steeds meer mensen als de pest gemeden wordt. Toch is inmiddels in alle tuincentra in NL het schadelijke 'RoundUp' te koop..!

De algemene diversiteit in eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken weten zich in telkens meer onderzoeksinstuten (zoals de Universiteit van Wageningen) en overheden in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken. Wellicht het bekendste voorbeeld hiervan is Monsanto.

Monsanto
Monsanto koopt wereldwijd zaadleveranciers op, halen de vaak grote diversiteit van zaden die deze zaadleveranciers leverden uit de handel en bieden vervolgens alleen hun eigen zaden nog op de markt aan. Dit zijn vaak zaden waar planten uitgroeien met onvruchtbare zaden zodat er het jaar daarna weer bij hun moet worden gekocht. Deze zaden zijn bijna altijd genetisch gemanipuleerd en zijn vaak bestand tegen bepaalde herbiciden die Monsanto ook verkoopt.

Monsanto zorgt er zo voor dat boeren heel sterk al dan niet volledig afhankelijk van hen worden. Helaas heeft Monsanto ook in Nederland voeten aan de grond weten te krijgen onder meer door zichzelf in te kopen in de Universiteit van Wageningen. Via deze route hebben ze de Nederlandse overheid weten om te praten en is de Nederlandse overheid nu één van de partijen die (Monsanto`s) GMO gewassen promoot in Europa.

Een weldenkend mens zal wellicht denken dat dit zo absurd is dat dit een grap is. Helaas is niets minder waar. Op het internet is een overvloed aan informatie te vinden over de schadelijke werkwijze van Monsanto. Een goede begindocumentaire gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste is: De Wereld Volgens Monsanto. Marie-Monique Robin, die al drie andere documentaires op haar naam heeft staan over biodiversiteit en patenten op leven, kwam daarbij steeds de naam Monsanto tegen en ging daarom op onderzoek uit naar het bedrijf zelf.

[media id=1113 width=770 height=605]

Maar deze bedreiging van onze biodiversiteit door dit soort megalomane bedrijven die aan niets anders denken dan winst ten koste van alles, is niet de enige reden tot dit initiatief. In plaats van jezelf afhankelijk te maken van externe grote commerciële bedrijven, (om)koopbare onderzoeksinstellingen en ondoorzichte politieke processen kun je met dit initiatief zelf verantwoordelijkheid nemen en meehelpen om een grote diversiteit van eetbare gewassen veilig te stellen voor Nederland.

En dan het resultaat van al die inspanningen.. Heerlijke, liefdevol gekweekte groente en fruit.

Een aantal positieve redenen om dit systeem op te zetten zijn:

* Individuele tuinders groeien vaak hun eigen groentes en kruiden vanuit hun passie en/of hobby. Zij spenderen veel tijd met hun gewassen en hebben hart voor de zaak. Hierdoor weten zij verreweg het meeste van de zaden en planten die ze zelf groeien. Zij weten wat de beste groeiomstandigheden zijn voor de planten en welke gebieden juist heel geschikt zijn en welke juist minder om de planten te gaan groeien.

* Er zijn van oudsher verschillende bekende lokale variëteiten van gewassen ontstaan die bij commerciële zadenhandelaars zeer moeilijk of niet te krijgen zijn, maar nog springlevend zijn bij de volkstuinder in de regio.

*Volks- en hobbytuinders oogsten vaak al jaren hun eigen zaden uit de mooiste en best groeiende planten in hun tuin.

Hierdoor krijg je variëteiten die speciaal zijn aangepast aan de regio. Veel betere zaden kun je eigenlijk niet krijgen. Ook krijg je hierdoor juist weer meer genetische diversiteit in de algemene soort. Als veel tuinders bijvoorbeeld zelf hun bonenzaden kweken dan heb je overal in de regio`s net wat andere bonenzaden en allemaal zijn ze zo goed mogelijk aangepast aan de eigen regio. Zo kunnen we de biodiversiteit juist weer uitbreiden.

* Zaden en planten ruilen van persoon tot persoon zorgt voor sociale verbindingen (in de regio). In onze maatschappij is dat altijd mooi meegenomen. Daarnaast kun je zo direct van de kweker van de zaden wat tips meekrijgen en wordt er naast zaden ook belangrijke informatie over het telen van eetbare gewassen uitgewisseld.

Kortom het zijn juist de gewone tuinders die het uit plezier en hobby doen die het meeste verstand van zaken hebben en het meeste hart voor de zaak hebben. Door deze mensen te verbinden met elkaar en ze daarnaast te verbinden met welwillende mensen die graag gebruik maken van, en open staan voor hun kennis en planten, bouw je een sterk en solide netwerk wat de biodiversiteit en voedselveiligheid in Nederland sterk kan vergroten. Meedoen is dus niet alleen zeer nuttig, het kan ook bijzonder leerzaam en gezellig zijn.

* * *

Advertentie

36 gedachten over “Ruil zelf je planten en zaden bij elkaar!

 1. Mijn (teveel aan) afrikanenzaadjes staan er al op. Aankomende zomer komen er ook nog engelse chocolademunt, marokaanse munt en citroenmelisse op. En als mijn aardaker het gaat doen, dan ook de knolletjes. Leuk en noodzakelijk artikel!

 2. Aankomend voorjaar heb ik weer voldoende zaadjes van de Taraxacum officinalis , gratis weg te geven voor wie ze wil .
  Deze plant is eetbaar , kan worden verwerkt tot etherische olie ( geeft bij massage een extra dieptewerking ) en is als geneeskrachtig kruid vrijwel niet te evenaren .
  Indien men de penwortels oogst een in de winter op een warme donkere plaats water en een voedingsbodem geeft , kan men hier een verfijnde vorm van witlof van oogsten , ook wel bekend als molsla .
  De bloemen en het stuifmeel zitten boordevol vit.D en kunnen door een zomerse salade gemengd worden .
  Voor meer info , klik op de link .
  http://www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/paardebloem.htm

  1. Sjjeeeezzz hijss GRappig Comic, euh Cozmic, ik zat net in een heerlijke sacherijnige pokke bui eindeloos te griepen en dan krijgen we dit soort humor, en hijss Leuk, maar kun je die stelen nou eten of alleen de blaadjes of alleen de wortels of gewoon De Gehele Paardenbloem opeten? Dusz het helpt ook tegen oog kwaaltjes, m’n rechter oog zou wel een wonder kruiden middeltje kunnen gebruiken, maar ik kan moeilijk een Paardenbloem in m’n rechteroog stoppen, of toch gewoon opeten, veel Vitamine D ook goed tegen dreigende Diabetes en weet ik wat nog meer…

  2. Voor diegenen die liever ook de gehele kerstening door griepen zonder goeie genade en zonder aanziens des persoons hier de volgende gouwe greep (met dank aan Cozmic), ik kom er van in een zalige spiraal die zo diep gaat dat ik er vanzelf aan het andere eind weer ongeschonden vrolijk uit kom (drie X maal daags innemen voor ernstige gevallen, laat je Prozak en Jonge Jennifer een keer staan en probeer het, het zal je goed doen; 😉
   Fly Lie or Die, lik ze of stik er niet in niet oraal innemen, voor alle Kerst Engeltjes dusz;

   Why We Suck (Part 1) by Dr. Denis Leary
   http://www.youtube.com/watch?v=XA6bqE06GPw

  3. Jij bent apart hoor Cozmic, ik voegde net zelf het Woord Oraal toe in mijn dichterlijke brouwseltje, en toen had ik jouw reactie van hierboven nog helemaal niet gezien, hebben Wu toch Kontakt hoor vanaf Sterrenschip Enterprise, ik moet steeds maar aan die Anonieme buitenaardse inbel man denken die David Kokkie verzekerde dat ie veilig was, gisteren was Alex Jones ineens Live aan het Janken met stevige uithalen, het wasz echt, het was bijna alsof het door mij heen ging, hij had in een droom gezien en gevoeld hoe kinderen in kelders te grazen werden genomen, moest zo zijn dat ik dat Live zag, klik altijd op Listen Radio, maar was nu ineens Watch Teevee, dat ie Live in beeld was en na een aantal minuten moest je dan beslissen of je abonnement wilde betalen of niet, ik heb nog niet errug gezocht op YT maar zal nooit vergeten, ging door merg en been, hij vertelde dat hij wel vaker beelden zag in z’n dromen, en dat hij er soort van om gevraagd had om te weten wat er achter de Zwartste Gordijnen gebeurt, en dat het Onverdraaglijk was maar dat hij er zelf om gevraagd had, de Gehele UItzending bleef Alex over z’n ruggengraat Snikken dwars door z’n doorgezette Presentatie heen, moest zo wezen dat ik dit zag, knap dat hij zichzelf bleef herstellen..

  4. Wow alleen al in deel 1 zegt Isaac Asimov allesz wat ik OOIT EVER zou willen zeggen..
   Die Meritocratie gaat er een keer komen, zorg alleen wel dat mensen zoals Cozmic gezien worden, enorme zend en ontvangst capaciteit dwars door alle sferen heen, meer dan 2.5 Kilowatt van welke debiele Nederlandstalige geheime zender ook, hele verantwoordelijkheid Monika, hou hem niet alleen voor jezelf AUb, Als er nog eens Politieke Witte Russische Poetsch Lintjes komen dan mag er een PaarduhBloempjuh op staan wat mij betreft, als Symbool voor de opkomende MeritoCrazy Gekte die we allemaal verdienen..

   Quote:

   ” Un coup d’État est un renversement du pouvoir par une personne investie d’une autorité, de façon illégale et souvent brutale. On le distingue d’une révolution en ce que celle-ci est populaire. Le putsch est un coup d’État réalisé par la force des armes. ”

   http://fr.wikipedia.org/wiki/Coup_d%27%C3%89tat

  5. Tja we schijnen hier even met zijn 2en te zijn Hyper , maar dat is eigenlijk OK . De rest zit armdiep in een kalkoenkut allerlei troep in het kadaver te jassen om de ingewanden te vervangen . Did I ever mention i’m a vegetarian 🙂 ?
   Mijn intentie met comment 3 is dat mensen eigenlijk niet weten wat ze wegschoffelen en altijd maar op zoek zijn naar exotische middelen , terwijl de heemkruiden hun reet in groeien als ze lang genoeg stil zitten . Voordeel van heemkruiden is ook dat het lichaam ze als werkzame stof herkent , terwijl exotische planten/kruiden nog niet die status hebben .
   In een andere comment een maand terug had ik al aangegeven om Guido te gaan bestoken met artikeltjes over ‘onze ‘ planten . who knows , als het aanslaat dan doe ik het .
   http://www.youtube.com/watch?v=x0isR1emmPs

  6. Ah, de vaste gasten zijn nog in ’t praathuys? Ik luister naar Tori Amos, Night of Hunters. Prachtig!
   Sterkte met de kerstgedachten.. Of anti-kerstgedachten..
   Hoeiiiiiiiiii!

  7. Goh wist ik niet dat jij Vegetarisch bent Cozz, inheemse planten, het schijnt zelfs dat er wilde knolletjes her en der groeien die minstens zo lekker zijn als gewone aardappels, voor die mensen die het weten kunnen ze zo elke dreigende hongerwinter overleven, het boeit mij wel, ooh ik geloof wel dat de meesten nu tot hun nek in de verplichte figuren zitten, kerssemissjh

   Zo gezellig dat Eye er ook even is Nu, krijg het altijd wel warm van haar, jah ik zal m’n broek proberen aan te houden, is kei goed advies van Cozmic, schijnt ook in andere sferen vreemd over te komen als broekemans slordig met z’n riem is, grappig trouwens dat ik ooit DAvid Kokkie heb horen verklaren dat ie in 1 van z’n eerste astrale tripjes dacht dat ie meteen kon skinny dippen en dat ie er al gauw achter wasz dat dat niet alleen op 3d aan het strand aarde niet de juiste manieren waren..

   Nou dan maar even aan haar lange Oranje engelen haren voelen, is ook al niet netjes natuurlijk zomaar, ik weet het (onverbeterlijk maar bedoel het wel goed)

   Oh Eye misschien dat jij dat ook leuk lachuh vin die Tiny en Lau nood toestanden met Kersjumissssjh?! En Eye weet ook ontzettend veel over Computers, en die compressie techniek van die briljante Nederlander van een tijdje terug, en die huichelaar Roel Pieper samen met Philips onder 1 onderdrukkingshoedje spelen volgens mij, was ineens z’n Kantoor leeg gehaald en ook dooohoood geloof ik, die briljante Nederlandse software programmeur schrijvert, niet Roel met z’n grote (fl)UT Twente bek, was niet de bedoeling dat wij met maar een paar kilobytjes een hele video DVD kunnen weg schrijven..

   Nooddorp -Tiny & Lau met kerst
   http://www.youtube.com/watch?v=P3WcK9Y6w28

   Nou ik ga Tori Amos eens opzoeken en beluisteren, misschien dat we Eye nog tegen komen door de muziek sferen heen, krijg vaak wel kontakt via muziek, dwars door de sferen heen, niet heel direct altijd maar zeker indirect wel, ligt ook wel aan de overige zenders die ook op de “3 meter band” uitzenden.. Eye zit ook in de lucht want ik voelde haar al wel..

  8. Jij zat al weer op dezelfde golflengte Cozmic lees ik nu pas, Eye kan er wel tegen weet ik zeker, nou eerst echt Tori Amos op haar weg drijvende krukje bekijken en uitchecken en begluren, komt dat zien komt dat zien, jippie, wordt het toch nog een Spannende kersjumissjj, ach zo simpel kan het eigenlijk zijn allemaal, we doen wel ingewikkeld maar we zijn het niet..

  9. En ja , Hyper , sommige dingen lijken cosmisch voorbestemd , je had hem al in de gaten huh ? Ik hoop dat je mij mijn geluk gunt zoals ik jou het jouwe ook zou gunnen . Als er ooit een feest komt dan sta je op de erelijst . En maak je geen zorgen , je hebt een warm plekje in haar zeer warme hart , ook in de mijne als dat iets voor je betekend .
   http://www.youtube.com/watch?v=ounJsqomcv8

  10. Jah ik gun het Jou en Jullie Cozmic, reken maar dat het wat voor mij betekent..

  11. ‘ he is boundless ‘ ( ‘Being without boundaries or limits; infinite.’ )

   ‘ als ze toe willen geven dat ze elkaar verwond hebben is er misschien nog een kleine kans.. ‘

   ‘ grote mensen luisteren vaak niet goed naar elkaar.. ‘

   ” The White Goddess

   Robert Graves concluded, in the second and expanded edition, that the male-dominant monotheistic god of Judaism and its successors were the cause of the White Goddess’s downfall, and thus the source of much of the modern world’s woe. He describes Woman as occupying a higher echelon than mere poet, that of the Muse Herself. He adds “This is not to say that a woman should refrain from writing poems; only, that she should write as a woman, not as an honorary man.” He seems particularly bothered by the spectre of women’s writing reflecting male-dominated poetic conventions. ”

   http://en.wikipedia.org/wiki/The_White_Goddess

   Tori Amos – ‘Night of Hunters’
   http://www.youtube.com/watch?v=xedaH3ResYk

  12. @ Hyper…hoe gaat het ‘kerstvieren’? Ik heb er tot nu toe nog geen last van…alleen een schoon huis 🙂 en over betekenis gesproken…voor mij betekent (de t is gevoelsmatig…zou ook een d kunnen zijn…dat zegt de spellingcontrole op wtk dan weer niet ;)…voor mij betekent het in ieder geval ook veel…
   http://www.youtube.com/watch?v=LyQ4QC4yCl0&feature=related

  13. @ Hyper, ik ben vandaag gaan lezen in de vertaling van de Nag Hammadi geschriften van Jacob Slavenburg en Willem Glaudemans. In veel van die in 1945 in Egypte gevonden geschriften wordt de Eerste God beschreven als een Driemacht (de drieheid-in-eenheid). In die teksten worden die drie-in-eenheid vaak beschreven als Vader, Moeder en Zoon. Het zijn de 3 zijnsaspecten van God, die ook wel worden aangeduid met de Onverwekte, de Zelfverwekte en de Verwekte. In esoterische zin kan hieronder worden verstaan het Zijn, de Beweging en het Leven. Zonder die 3-eenheid zou het Goddelijke dus nimmer werkzaam zijn geworden en voor de eeuwigheid in zijn Stilte gesluimerd hebben. Men spreekt dan vervolgens in gnostische termen vaak over een 1e scheppingsverhaal en een 2e scheppingsverhaal. In het eerste scheppingsverhaal gaan er Krachten van God uit, ook wel eonen genoemd, zoals Waarheid, Wijsheid, Liefde, Goedheid, Leven, Gemeenschap. Al deze krachten vormen nog een zuivere afspiegeling van God, een zuivere sfeer, ook wel Lichtwereld genoemd (ofwel Pleroma). Maar dan komt er het 2e scheppingsverhaal. Hier wordt in mytische zin door de gnostici een verklaring gegeven voor het bestaan van de Stoffelijke wereld waarin wij als mensen leven. In het Pleroma onstaat dan een lek! Hier vindt de zogenaamde Val plaats (die in het boek Genesis is vervormd). In de gnostische scheppingsmythen wordt het meestal zo voorgesteld dat er een kracht is die tot een individuele scheppingsdaad overgaat. Deze kracht wordt Sophia (Wijsheid) genoemd. Sophia schept vanuit haar vrouwelijke hoedanigheid zonder contact met haar mannelijke paargenoot. Haar vrucht moet dus wel onvolkomen zijn. Zie hier ook de gelijkenis met de Maagd Maria. Het is de Duisternis, de Chaos. En in die Chaos dient ordening (in het Grieks: Kosmos) aangebracht te worden. En daarom stelt Sophia een Demiurg oftewel een Hoofdarchont aan, die lagere machten schept (goden, krachten, engelen etc). Die Demiurg schept vervolgens de planeten, de aarde en ten slotte ook de mens. En dan vormt de wezenlijke Drievormigheid van de Eerste Gedachte (God in zijn volheid) een spiegeling in de drie wezensvormen van de mens, naar Geest (pneuma), Ziel (psyche) en Lichaam (soma). De Geest (Hogere of Ware Zelf) correspondeert met het Pleroma (de Volheid van God) en de Ziel (het Middenzelf) met de Demiurg. De demiurgische krachten die werkzaam zijn in Ziel en Lichaam zorgen ervoor dat de mens de puur Goddelijke, geestelijke aspecten in zichzelf ervaart als door emotionele en mentale bewegingen en lichamelijke zinnen gekleurd en beperkt. Door deze krachten te overwinnen worden de geestelijke aspecten weer vrijgemaakt. Dit is de Ware Ervaring van gnostici, van het Weten wie de mens in werkelijkheid is: een geestelijk wezen, een Evenbeeld van God!

  14. Monika mijn Eerste Kerstdag was wel een beetje raar hoor, beetje laat aangeschoven bij het semie verplichte kernachtige familie Kerstmaal van Moeders Zus en Pa, was wel lekker eten dat wel, Boeuf Bourguignon achtig grootmoeders recept, lekker zacht mals draadjes vlees met zoete ingrediënten van rozijnen en gedroogde zoete pruimen geloof ik, en een heeeeel lekker Merlot wijntje, na anderhalve glas kwam ik een beetje op m’n praat stoel maar dat viel bepaalt niet goed bij de Zombie beroeps gecommitteerde goelag Slapertjes, over Posse Comitatus en Habeas Corpus en Act S.1867 en de totale National Defense Authorization Act, ik moest m’n bek houden geloof ik, dat zijn dan de “Intellectuele Familie leden”, zitten alleen vast in hun (medische) Vak en zelfs daar wordt weinig over gepraat, zwijgen en eten en ik heb een pest aan zwijgen, bij eten hoort ook praten voor mij, korte Kerst voor mij, ben gauw op de Fiets gesprongen naar m’n eigen flatje. Ik had geen zin in zwijgend 2 uur lang de zoveelste herhaling van Harry Potter op Televisie kijken dit keer..

   Ik heb mij al Maanden lang voorgenomen om mijn flatje eens heel goed te gaan schoon maken, het gaat een keer gebeuren dat zweer ik, misschien zelfs de komende dagen MOnika.. Moet echt gebeuren en zal mij zelf ook een opgeruimder gevoel geven.

   Ja je voelt het goed aan Monika, ik kan eigenlijk niet zo goed tegen “Feest” Dagen, wat moet ik er mee, iedereen doet zo raar opgefokt en ik ook moet ik toegeven…

   Oooh Dick, ik ga even rustig jouw lijvige doorwrochte Posting bekijken lezen absorberen en dan kom ik terug met een reflectie, beloof ik..

   Goh “A Forest” van de Cure is 1 van mijn aller aller aller favorietste nummers van aller tijden omdat het precies raakt waar bij mij de schoen nog al eens blijft wringen, vaak zie ik door het bos de bomen niet meer… Volgens mij beland ik nog eens een keer in een driehoek van een duo stel vrouwen die het iets te goed met elkaar kunnen vinden, daar waar ik graag het hardst op scheld maar ondertussen zou ik een prima complementaire aanvulling zijn in de praktijk ben ik bang, theorie en praktijk kunnen verschillen, de harder ik scheld de meer alles omdraait, goh waar kennen we dat meer van, neem de wereld politiek en draai alles om van de grootste schreeuw dictator of media spin en je hebt een zuiverder Waarheid te pakken…

  15. @ Hyper….het eten klinkt inderdaad wel lekker 🙂 Maak je niet druk dat je er geen zin in hebt om kerst te vieren, je kunt beter het leven vieren. Ik ken dat gespannen sfeertje wel…op kerst is het er altijd…verplichtingen noemt men dat….je weet dat ik mijn familie niet in mijn buurt heb dus ik heb me gewoon afgemeld voor kerst…had geen zin in stress….maar ja vandaag komen mijn ouders met de kinderen van mijn zus dat is wel leuk. Weet je Hypertje….vrienden kan je kiezen, familie krijg je 🙂 ofwel men zegt dat de ziel zich het gezin (vader/moeder) uitzoekt….en als je zo gaat denken dan krijg je opeens een paar dimensies erbij 😉
   Als ik ooit op visite bij je kom dan wil ik wel een schoon flatje zien hoor…lach.
   Ik ben blij dat je me niet laat ‘vallen’ na alle nieuwe vooruitzichten. Ik ben gelukkig dat ik zo iets mag meemaken…echt waar. Dit is heel bijzonder…

   http://www.youtube.com/watch?v=wO26oxSqG8U

   Du hörst mich singen, aber du kennst mich nicht.
   Du weisst nicht, für wen ich singe, aber ich sing für dich.
   Wer wird die neue Welt bauen, wenn nicht du und ich?
   Und wenn du mich jetzt verstehen willst, dann verstehst du mich.

   Ich bin aufgewacht und hab gesehen,
   woher wir kommen, wohin wir gehen.
   Und der lange Weg, der vor uns liegt,
   führt Schritt für Schritt ins Paradies.

   Ich hab lang gewartet und nachgedacht.
   Hatte viele Träume und jetzt bin ich wach.
   Wenn wir suchen, finden wir das neue Land.
   Uns trennt nichts vom Paradies ausser unserer Angst.

   Ich bin aufgewacht und hab gesehen,
   woher wir kommen, wohin wir gehen.
   Und der lange Weg, der vor uns liegt,
   führt Schritt für Schritt ins Paradies.

  16. Jah zo ervaar ik het ook steeds weer Dick, steeds weer ‘Ergens’ door heen moeten om Waarlijker te kunnen worden en zijn.
   Daarom komt het steeds weer goed tussen Jou en mij Monika, en het was al goed vanaf het begin, toen ik je naam zag dacht ik meteen haar ken ik..
   En heeeeel moedig van juh om lijfelijk en geestelijk gewoon leuk bij Cozmic op Visite te gaan Monika, petje af, veel mensen durven niet zo veel meer tegenwoordig, mijn zegen heb je en Neeeeh ik laat je niet vallen, de meer Jij kan Genieten de meer genieten het uiteindelijk voor Mij en Ons hieroooh ook isz.
   Sterker nog als het je allemaal te snel gaat dan ben ik zelfs de Ideale Bliksemafleider langs de derde band, voor mij ook een leerweg om dat goed te doen, goed beter best, en een beetje Jaloezie zo nu en dan is toch niet erg Monika?
   Dat is juist een teken dat het Echt is..

   Die Gorilla’s op de FP VoorPagina, zo mooi, dat haren voelen en zelfs 1 kusje zag je dat?!
   En dan die blik van de Alfa ZilverBack BredeRug Man met een hoofdletter M, die blik als ie aan het eind weer met z’n familie op pad gaat, die blik naar de video man met z’n hoofd en camera in z’n handen, met 1 blik weet die ZilverRug Man dat het okay isz, niets om zich ongerust over te maken, goed ook dat die Video Man niet die Gorilla’s zomaar in de ogen kijkt, aanstaren kan heel bedreigend voor Hunnie zijn…

  17. @ Hyper, om je Ware Zelf te Willen ontmoeten vergt Moed. Het gros van de mensen blijft graag in de Onwetendheid en heeft Angst om naar binnen te gaan. Je zegt het mooi dat je het gevoel hebt dat je steeds weer “ergens” doorheen moet om Waarlijker te worden. Ken je de film What the Bleep Do We Know http://www.youtube.com/watch?v=m7dhztBnpxg Of z’n opvolger Down the Rabbit Hole? Hier wordt prachtig in verfilmd hoe wij onze eigen werkelijkheid hebben gecreerd. En dat in ons neuronet “waarheden” zo krachtig zijn ingeprogrammeerd, dat het verschrikkelijk moeilijk is om de illusies die in stand gehouden worden door ons brein (bepaalde verbindingen, zogenaamde peptiden) om te programmeren en te vervanegn door andere verbindingen.

  18. @ Hyper en Eye, ik lees net het berichtje van Eye over het “on topic” blijven. Daar heb je volledig gelijk in, Eye. Ten slotte gaat het hier over “Ruil zelf je planten en zaden bij elkaar” en alhoewel ik over heeeeeel veel fantasie beschik, kan ik niet anders dan erkennen dat ik hier weinig over het ruilen van planten en zaden heb gesproken 🙂 Misschien worden hier wel een paar zaadjes geplant, die nog mogen ontkiemen, maar voor de rest…. Ik vind het echter moeilijk om hiervoor een oplossing te vinden. Behalve dan te proberen steeds in het achterhoofd te houden het onderwerp van het artikel! Maar het nadeel is dat dan een stukje spontaniteit verdwijnt! Een forum spreekt me echter niet echt aan, omdat je dan in mijn visie de opzet van WantToKnow geweld aandoet!

  19. Dick , dat on topic gedoe is hier wel vaker langsgekomen , kan je vertellen ; dah ga nie werrukuh !
   Gewoon met respect naar het artikel posten en niet te moeilijk doen , ze leren maar beter scrollen 🙂

  20. @Dick, al lekker in de Bhagavad gita gelezen? Om over het mosterdzaadje in onszelf te spreken? Mooi boek, ik lees steeds een hoofdstuk, ter meditatie zeg maar.

  21. @ Martijn, ik ben nog niet aan de Baghavad Gita begonnen. Ik heb gisteren en vandaag gelezen in de Nag Hammadi geschriften. Ik vond die beter bij Kerst passen, gewoon een gevoelskwestie.
   Ik sla trouwen net ene willekeurige bladzijde open in de Bhaghavad Gita (blz 55, toevallig of niet ook nog mijn leeftijd) en ik lees daar van Krishna:

   ” O gij van machtige armen, is het denken rusteloos en moeilijk te beteugelen; maar het zou bedwongen kunnen worden, O zoon van Kunti, door oefening en afwezigheid van Begeerte. Doch naar mijn mening is deze Goddelijke discipline, genaamd Yoga, erg moeilijk voor iemand die zijn Ziel niet zelf onder controle heeft; maar deze zou verkregen kunnen worden door geschikte middelen en door iemand die Volhardend is en zijn Hart beheerst”

  22. Eye dan kom je hier gewoon niet toch, of je geeft je middelvinger een extra duw aan het middelste scrollende door rollende muis knopje, Julius is een totaal ander persoon en daarom is zijn opmerking naar mij toe van een Totaal andere lading en betekenis Eye, Julius begrijp ik heel goed, Julius ik heb al vaker gehad dat ik op zijn punten wilde reageren, Eye jou ook maar jouw boodschap Lading naar mij toe is Totaal anders dat de Message die Julius voor mij heeft.

   Poeple or People en Politiek politics, het gaat hand in hand , it is a Sting I tell you ik zeg het je het is een VAlstrik, met een major backup van een groter zwijgzaam groepje achter de schermen, as usual zoals gewoonlijk toch, Geweldig Dick die laatste Clip vanwege de 300% Alarm Waarde die dit Personage voor mij als een valse sirene uitgilt…

   De Niburu Journaal voorleester van de 23ste daar had en heb ik vergelijkbare associaties bij, total shock, my god, pas op in de nieuw adagium wereld mensen, zo lang ik daar kennelijk 1 van de weinigen in ben die daar opmerkingen over maakt, zolang ik weet dat ik de Laatste Tijd juist Enorm Intense de WTK artikelen geabsorbeerd heb, het laatste Artikel der Artikelen van Hannah van Buuren heb ik zelfs in grote sier letters letter voor letter uitgeschreven, 6 uur lang Non Stop, doet ie anders nooit, ik wist niet dat zelfs ik een Mooi Handschrift kan reproduceren, dat is wat ik het aller liefste wilde, dat mijn handschrift zich Ooit zou herstellen, dit gebeurt Nu, een mooier Kerst Cadeau is er niet… voor mij dan.. en natuurlijk het Wonder Monika en Cozmic en dat ik vind dat de laatste tijd de Postings van Martijn steeds sterker helderder en dusz Authentieker Echter worden, zouden er meer mogen doen hieroooh…

   I am not onder de indruk impressed Eye for an Eye, not at all, Tori Amos “The Movie” gewoon negeren toch? It’s a shame, een beetje jammer en beneden de middelmaat, privé zaakjes gaan door en voor neem ik aan, zelfs een beetje boel teleurgesteld mag ik wel zeggen, ik had het kunnen weten…

   Snoeien is makkelijker dan zaaien, snoeien doet bloeien en bloeden..

   Een minuutje “Ramtha Talks” en ik ben voor de komende weken weer genezen..

   Niburu Avondjournaal 23 december 2011
   http://www.youtube.com/watch?v=urgN6YmwWIc

   Quote
   jStevieO 2 months ago :

   ” Ramtha seems to be pretty aristocratic 1920s English type ,then shifting back to L,A lady everyonce in a while then hey presto over the pond to a sorta central euro Dutch/Teutonic type farcical fail attempt ,her new prop the pipe an interesting addition to” his ” entourage indeed considering tobacco came to europe from the “new “world only a few centuries back to top of the melange to genuine fucked up mess of pure delusion past what a demented BaBoon on Botox & acid wouldnt even dream up !! “

  23. @ Hyper, ik begrijp je, ik krijg ook geen echt “warme gevoelens voor Ramtha. Het is me ook allemaal te Amerikaans, te gemaakt! Maar toch, de boodschap die ze uitzendt dat we een compleet “enigma” (raadsel) zijn, onderschrijf ik volkomen!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.