Advertentie

Herstart je Gezondheid Kaj jaarbanner 2019

Verse groenten? Je kan het dak op!


Een artistimpression van een kas, zoals die bovenop een supermarkt zal worden gebouwd.

‘BrightFarms’: boeren op het dak van de supermarkt..

x

Natuurlijk wordt de kas toegankelijk voor bezoekers van de supermarkt. Zo ontstaat ook weer bewustzijn bij kinderen voor hoe groenten en fruit groeien en bloeien..!
Het bedrijf ‘BrightFarms’ heeft de eer van deze ontwikkeling. Een kas op het dak is natuurlijk niets nieuws, maar om een goed-gefundeerd plan te maken voor een professionele kas en dit plan uit te werken in een lease-formule, is een ander verhaal. Inmiddels zijn de eerste contracten getekend in de VS,  het wachten is op de eerste supermarkt-kas in Nederland..?

Gouden groene formule..!
De kassen van BrightFarms zijn ingericht op basis van hydrocultuur en het geproduceerde voedsel wordt geoogst op basis van een fractie van het reguliere land en waterverbruik, en zonder dat chemische pesticiden gebruikt dienen te worden. Daarnaast een sterk verminderde ecologische voetafdruk..!

Vanzelfsprekend is het voedsel krakend vers, wanneer het direct ná het oogsten in de supermarkt kan worden aangeboden. Het is voor de klanten van de supermarkt geen vraag meer, wáár de groenten en fruit vandaan komen en de versheid van groente en fruit is natuurlijk langer gegarandeerd, doordat het verser is dan getransporteerde groenten en fruit.

En omdat een ‘BrightFarm-kas’ met een fractie van de grond en water kan produceren, daarbij ook geen pesticiden nodig heeft, is het zeer waarschijnlijk dat deze groente en fruit ook nog eens het predikaat ‘biologisch’ kan gaan krijgen. Al deze punten bij elkaar betekent dat een supermarkteigenaar hogere marges kan maken op zijn AGF (Aardappelen, groente en fruit)-afdeling en de consument voor dezelfde prijs versere producten krijgt, die natuurlijk als ‘streekproduct’ kunnen worden aangemerkt..!

Directeur Paul lIghtfoot van Brightfarms

En ook zakelijk is de formule dus een topper:  BrightFarms ontwerpt, financiert, bouwt en beheert. Er zijn geen kosten voor de retailer om de productiekas te bouwen, alleen maar een verplichting om de opbrengst af te nemen. BrightFarms sluit ook een overeenkomst met een kweker, die zorgt voor een professionele productie, tegen vaste prijzen.

BrightFarms werd gestart door een New Yorkse nonprofit organisatie, New York Sun Works, die zich onder leiding van Ted Caplow vooral bezighield met duurzame oplossingen voor energie, water en voedselvoorziening in de gebouwde omgeving.

Doordat de kas bovenop de supermarkt is gebouwd, is het ook eenvoudig de overtollige warmte-ontwikkeling, die normaal via airconditioning wordt afgevoerd in de open lucht, te gebruiken, of opnieuw te gebruiken, zoals bijvoorbeeld met de hitte van een broodbakkerij die in de supermarkt werkt..!
x
Cijfers en economie:
Sinds december 2010 zijn 10 supermarkten overgegaan tot het tekenen van een samenwerkingscontract met BrightFarms. Hieronder zijn 5 van de top 50 supermarktketens in de VS. De eerste 3 groente- en fruitkassen zullen begin 2012 openen. En omdat dit zogenaamde ‘Urban Farming’-concept draait op een gesloten circuit, is het veel en veel efficienter en dus winstgevender dan het huidige, je mag wel zeggen, achterhaalde systeem..!
Wanneer je spreekt over een groentekas van 1 hectare, 10.000 m2 dus, 100 x 100 meter bijvoorbeeld, dan zijn dit de economische cijfers:

Kosten: tussen de US$ 1.5 en 2 miljoen om te bouwen, kosten die de supermarkt dus niet hoeft te financieren..!

Oogst: rond de 200.000 kg groente en fruit per jaar.

Geschatte omzet: tussen de US$ 1 en 1,5 miljoen per jaar.

Werkgelegenheid: tussen de 8 en 16 nieuwe agrarische werkplekken.

Efficiency: deze oogst komt van een oppervlakt die normaal 14x de oppervlakte aan landbouwgrond nodig zou hebben.

Besparing op CO2: zo’n 740 ton emissie per jaar

Waterbesparing: zo’n 9x de hoeveelheid water voor een reguliere oogst. Zo’n 18 miljoen liter water..!

Besparing op insecticiden: 200 kg per jaar

BrightFarms-website HIER.

Hier een video over de enorme inspanningen die nodig zijn om in een wereldstad elke dag weer, tonnen en tonnen groente en fruit binnen te brengen. En over de oplossing om via het zg. Urban Farming-concept, deze oogsten uit de stad zelf te halen..! Een fimpje om blij van te worden..!

 

BrightFarms – The Economist from BrightFarms on Vimeo.

Advertentie

3 thoughts on “Verse groenten? Je kan het dak op!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.