Advertentie

‘Green Man’-sculpturen: contact met de natuurlijke oerkracht..


WantToKnow organiseert regelmatig bijzondere aanbiedingen voor je, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen. Bij kleine, vaak ambachtelijke leveranciers vandaan. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. We kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service van dienst te zijn!

 

* * *

 

x

 

 

Wat zijn dit? Mythische wezens?
Symbool van leven, natuur, vruchtbaarheid, dood en..

wedergeboorte – Lente/voorjaar

*

– The Green Man –

2024 © WantToKnow.nl/.be
X

Mesopotaamse Green Man in de ruïnes van al-Hadr, Iraq.

De ‘Green Man’ is de naam van een symbolisch figuur. Je hebt ze zeker eens gezien al; het symbool dat door de geschiedenis heen, overal en in vele vormen opduikt. Bijzonder, omdat het in de vorm van een mensenhoofd wordt getoond, maar waar takken, bladeren en zelfs vruchten uit en aan groeien. Symboliek die is in veel Europese kerken en die op veel gebouwen prijkt. De oudste afbeeldingen werden echter al gevonden in Mesopotamische beeldhouwwerken..!

De ‘groene man’ wordt zoals gezegd, afgebeeld als een hoofd dat is omgeven door, of gemaakt is van bladeren. Meestal is het een mannelijk gezicht, maar er zijn ook vrouwelijke vormen en dierlijke koppen. Er wordt veel getwist over het eventuele geslacht van de Green Man, omdat het gezicht ook als symbool van ‘scheppende natuurlijkheid’ zou kunnen staan. En ja, er zijn dus voorbeelden waarbij de ‘Green Man’ een vrouwenfiguur is.

Een van de meest voor de hand liggende interpretaties van de Green Man is dat het gaat om een heidense natuurgeest, die symbool staat voor de menselijke afhankelijkheid van/eenheid met de natuur. Vanuit dit perspectief van onderliggende levenskracht, lijkt de Green Man af te stammen van goden als de Keltische Cernunnos en de Griekse Dionysus. Sommigen interpreteren het figuur zelfs als de mannelijke tegenhanger van Gaia, de grote godin, die ook door de geschiedenis in vele culturen verschijnt.

Ook tegenwoordig is de -tot de verbeelding sprekende- Green Man-illustratie nog regelmatig te vinden in boeken en artikelen in tijdschriften.

Dit idee wordt versterkt doordat de Groene Man het meest in steen- en houtgravuren wordt afgebeeld, wat zou wijzen op een ‘slim-sluwe’ poging van vaklieden die hun voorchristelijke tradities wilden verweven met het optrekkende christendom.

Wedergeboorte; de veerkracht van leven over de dood..
Een andere theorie is dat het gaat om een symbool scheppingskracht; van de wedergeboorte. Een van de populairste afbeeldingsvormen van de Green Man is de vorm waarbij er ook bladeren uit de mond, oren en soms ogen komen. Op deze manier herinnert de Green Man ons aan onze plek in de natuur en aan het uiteindelijke ‘Momento Mori’ (‘Gedenk te sterven’) dat het leven onverbrekelijk in zich draagt.

En zoals er bij de Green Man bladeren uit de mond ontspringen, zo zullen ook wij eens ons stoffelijke lichaam teruggeven aan de aarde, waar het voeding wordt voor het volgende leven, zoals aan de bomen bijvoorbeeld. Uit de opgravingen van soortgelijke afbeeldingen in het Oosten en het Verre Oosten (Azië), blijkt dat de Groene Man dus niet ‘zomaar’ een mythisch verzinsel is.

Bekijk hieronder een kort filmpje over dit bijzondere motief, zoals het verschijnt in kerken in Engeland:

Archetype IN de mens..
Dit heeft ervoor gezorgd dat psychologen het symbool ook zijn gaan interpreteren als een primitief archetype, waarbij onze band met de natuur centraal staat. De theorie gaat dat het archetype op verschillende plaatsen in het onderbewustzijn opduikt als er een crisisperiode is geweest. Zo zou het symbool bijvoorbeeld zijn verschenen na de angst voor de ‘Millennium Apocalyps’ van 1000 na Christus. Men vond een nieuw vertrouwen in de natuur toen de wereld niet was vergaan, zoals het geloof had voorspeld.

St. Jerome’s Church, Gwent, South Wales

Het blijkt dus dat de Green Man voor mensen verschillende dingen symboliseert. Voor de moderne mens lijkt de afbeelding op zijn best een interessant mysterie uit de oudheid. Een ander beschouwt de Green Man misschien alleen als en een mooi stukje handwerk. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een sterke oer-natuurenergie die in onze moderne wereld essentieel is voor de mens.

De Green Man wijst ons dus op onze plek in de natuur en op het fantastische voorrecht dat wij hebben om onderdeel van die natuur te zijn, als afspiegeling van de enorme creatiekracht van onze schepping.. De kracht van de ontspruitende planten en bomen in de lente is op dit moment weer zo’n toppunt van deze Aarde-kracht. Zo is de afbeelding van de Green Man en ook de Green Woman, een fantastisch geheugensteuntje in de moderne tijd..! Wij hopen je met deze aanbieding in ieder geval een mooi symbool voor je tuin, huis of kantoor te mogen aanbieden.

Hieronder vind je een filmpje waarin een moderne Engelse heks vertelt hoe je energetisch en spiritueel kan werken met de Green Man:

* * *

x

De ‘Green Man’- aanbieding

x
(slechts geldig t/m donderdag 2 mei..!)
X

We hebben een zwak voor afbeeldingen van dit symbool en wij selecteerden een aantal bijzondere ‘Green Man’ sculpturen, die niet alleen een krachtige uitstraling hebben, maar ook kunstzinnig zijn vorm gegeven.. Deze sculpturen zijn vorstvrij en kunnen op een stevige schroef/spijker/haak worden opgehangen. Een prachtig symbool in uw tuin of schuur. Maar ook in de huislijke sfeer misstaan deze prachtige symbolen niet.

Wij importeren deze sculpturen rechtstreeks uit Engeland, waar ze met de hand worden gemaakt in een atelier. De wandfiguren zijn allemaal ontworpen door kunstenaar David Lawrence. Deze serie is gemaakt van poly-resin, gemengd met Cotswold- en/of Portlandsteen. De figuren zijn weerbestendig en kunnen dus buiten worden opgehangen, in tuin of balkon/terras.

Elke Green Man heeft aan de achterzijde een voorgeboord gat om de plaquette op te hangen. Deze replica plaques zullen door het weer enigszins verweren en de uitstraling krijgen van écht steen.

Over de artiest David Lawrence..
David is illustrator en beeldhouwer, woonachtig in het prachtige Engelse graafschap Somerset. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring, waarin hij een enorme portfolio van kunstwerk vervaardigde. De ideeën rondom deze Green Man-afbeeldingen, kwamen voort uit zijn creatieve verbeeldingskracht. Waarbij hij zich door oude afbeeldingen van de Green Man liet inspireren. Dit leidde tot een prachtige en vooral krachtige serie figuren, die niet alleen buiten, maar ook in huis hun uitstraling tonen..! (Eenvoudig op te hangen aan schroef of spijker)
*
Doordat deze sculpturen met de hand worden vervaardigd, is de levertijd wat langer dan ‘uit voorraad’-levering, dat zult u begrijpen. Wij hebben voor deze aanbieding 10 stuks van elk sculptuur gereserveerd bij het atelier waar de beelden gemaakt worden. Deze sturen wij natuurlijk direct de sluiting van de besteltermijn naar je op, binnen onze gebruikelijke levertijd van 2-3 weken.
*
Wordt de vraag groter dan de reservering toelaat, dan zal het atelier de beelden spoedig voor ons bijmaken. We houden je uiteraard dan op de hoogte, zodat je dan alsnog kunt beslissen, om wél of niét te wachten. Dat zorgt ervoor dat wij dus niet preciés weten wanneer we jouw bestelling dan kunnen versturen. Nogmaals: in dat geval houden we je natuurlijk op de hoogte van de productie! Dus wees er dus op tijd bij, voor de snelste levering uit de voorraad..!
x

Kijk: deze unieke Green Man-sculpturen bieden we aan:

X

1. Woodland Enchantress
Deze wonderlijk mysterieuze verschijning kijkt je aan door het bladerdak. Het is haast alsof deze jonge androgene man of vrouw je vanuit een andere realiteit bezoekt, met een betekenisvolle en licht ondeugende glimlach. De ‘Woodland Enchantress’ staat symbool voor de frisse en jeugdige natuur. Ook jongere bomen dragen de wijsheid van de natuur in zich.

De sculptuur heeft een formaat 26,5 x 26,5 cm.
Prijs: € 42,-  | Bestelcode: WE

* * *

 

2. Oak Man
Deze ‘eiken man’ is een voorbeeld van de klassieke afbeelding van de green man. De Germanen zagen de eik als de boom van Donar, de God van de donder en onweer. Het is opvallend dat de bliksem vaker eiken treft dan andere bomen. Ook de Kelten zagen de eik als bezield en verzorgden de boom als de woonplaats van de feeën-natuurwezens.

De sculptuur heeft een formaat 20,5 x 20,5 cm.
Prijs: € 37-  | Bestelcode: OM

* * *

 

3. Woodknot
Deze knoestige green man staat met zijn vrolijke lach en met de ruwe nerven op zijn neus voor de natuurlijke weerstand, zoals je die terugziet in de oudste boom in het bos. Woodknot heeft duidelijk al vele winters doorstaan, maar lacht nog steeds zo hard. Of misschien des temeer!

De sculptuur heeft een formaat 20 x 21 cm.
Prijs: € 37,- |  Bestelcode: WK

 

* * *

 

4. Star Man
Deze symmetrische ‘Star Man’ maakt een gebalanceerde indruk met zijn 6-puntige vorm en zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking. De met rimpels omlijste ogen van de star man wijzen ons op de natuurlijke orde en de balans de we kunnen vinden in de natuur: van bladeren tot de abstractere figuren als de twee vierkanten die we kunnen zien in het ontwerp van de star man.

De sculptuur heeft een formaat 21 x 21 cm.
Prijs: € 37,-  |  Bestelcode: SM

 

* * *

5. Hawthorn
Deze guitig lachend meidoorn draagt vruchten en een bloesem in zijn haar, die verwijzen naar een wisselende, maar constante vruchtbaarheid. In mei bloeit de meidoorn met een stralende bloesem en vanaf oktober draagt de struik vele rode bessen vanaf oktober die de hele winter doorstaan. De Kelten zagen de meidoorn als het symbool voor bloei, vruchtbaarheid, maagdelijkheid en seksualiteit.

De sculptuur heeft een formaat 17,5 x 21 cm.
Prijs: € 37,-  |  Bestelcode: HT

* * *

6. ‘Large and Lordy’ greenman
Deze koninklijke greenman maakt met zijn grote formaat en rijk versierde bladerkroon een statige indruk. ‘De koning van het bos’ is een motief dat teruggaat op de oudste vertellingen van de mensheid, waarin de orde van de mensheid, in dorpen en steden, wordt gecontrasteerd met de werkelijke wijsheid en staatskracht van het koninkrijk van de natuur.

De sculptuur heeft een formaat 28,5 x 30 cm.
Prijs: € 48,-  |  Bestelcode: LL

* * *

 

7. Green sprit
De rustige blik van deze groene geest van de natuur en de ruisende wind, kijkt je tegemoet van tussen de bladeren die zijn of haar gezicht omringen. Kijk je beter, dan zie je dat de blader-tooi van deze natuurgeest vol vogeltjes zit, die een het midden houden tussen een duif, de vogel van de vrede, en de zwaluw, de vogel van de flow van het moeiteloze vliegen.

De sculptuur heeft een formaat 24,5 x 23,5 cm.
Prijs: € 37,-  |  Bestelcode: GS

* * *

 

8. Green leaf man
Dit guitige natuur-narretje representeert de vitale, lachende en bescheiden makende kant van de natuur. De bladeren die uit zijn lachende mond ontspruiten, symboliseren de vitale creatiekracht van de humor letterlijk. Het groen ontspruit in de lente waar de goede natuur lacht en uitademt.

De sculptuur heeft een formaat 22 x 23 cm.
Prijs: € 37,- | Bestelcode: GL

x

x

x

* * *

“Ja, ik wil graag
deze Green Man-sculpturen bestellen
!”
x

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de
sluitingsdatum: donderdag 2 mei a.s.

* * *

Heb je nog aanvullende vragen?
Mail ons dan even: aanbieding@wanttoknow.nl

* * *

Per bestelling geldt een bijdrage porti/handelingskosten van € 7-

Maar woon je buiten Nederland?
Dan geld er een andere bijdrage voor handeling/verzending.
Zie hiervoor hieronder in het besteloverzicht de bedragen per land.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen, dan ons bestelsysteem toelaat?
Bijvoorbeeld dit artikel als relatiegeschenk inzetten..
Stuur dan even een berichtje: aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten hoe we je van dienst kunnen zijn!

* * *

 

Totaal: € -