Duurzaam

Er is een nieuwe economie aan het onstaan. Door alle lagen van de industriën in de wereld, in organisaties en in overheden gonst het van de groene en sociale activiteiten. Het toverwoord daarbij is ‘duurzaamheid’. Deze omslag is ook hard nodig, over een kwart eeuw zouden we twee complete aardes nodig hebben om in al onze behoeftes te voorzien. De gevolgen van het voortzetten van onze huidige mentaliteit zou nog wel eens meer gevolgen kunnen hebben voor de Aarde en alles wat erop leeft, dan onze huidige economische ‘meltdown’.

Denken en handelen vanuit eenheid

Hart voor de zaak...

Waar we met z’n allen de focus hadden op onze eigen micro wereld, is het nu tijd dat we deze gaan verbinden met de grote wereld ‘buiten’. Want handelen we nu zodanig dat we in evenwicht zijn met onze planeet, met de mensen waarmee we werken, waar we goederen en diensten van kopen? Kan dat niet meer in verbondenheid in plaats van afgescheidenheid?

Het wordt hoog tijd dat we bijvoorbeeld gaan kijken naar schone, niet vervuilende productiemethoden. Denk aan mogelijkheden die niet meer gericht zijn op het afbreken van grondstoffen tot brandstof voor onze afvalverbrandingsovens. Er zijn zoveel prachtige, nieuwe initiatieven en mogelijkheden dat we heel snel kunnen en moeten schakelen!

Positieve mogelijkheden voor de toekomst

De drang naar macht & geld en heerschappij over anderen, belasten onze wereld té zwaar. Op WTK lees je over de economische misstanden, maar we brengen je ook inzichten in de nieuwe ontwikkelingen in onze wereld. Ontwikkelingen die een prachtig beeld laten zien. Namelijk dat we met z’n allen wel degelijk in staat zijn tot grootse daden, tot veranderingen die fundamenteel het wereldbeeld zullen gaan veranderen. Duurzaamheid is daarbij het ‘Groene Toverwoord’ dat je overal hoort. Geen geitewollensokken-verhalen meer, maar ultra moderne technologische ontwikkelingen die je hoop geven, die je blij maken en die kansen bieden. WTK gaat van deze ontwikkelingen verslag doen, deze hoop, blijheid en kansen met je delen.

Een leven in balans, voor de economie én onze Aarde!

Nieuwe hoop gloort!
Nieuwe hoop gloort!

Duurzaamheid gaat door alle lagen van de bevolking heen. Het gaat over ons hele leven: van wonen tot voeding, van vakantie tot kleding en van vervoer tot energie. Alles zal aan de duurzame verandering onderhevig zijn. Het prachtige van duurzaamheid is, dat het proces twee fantastische kanten heeft:

  1. 1. Herstellen> we gaan evenwichtiger om met moeder Aarde en haar hulpbronnen, waardoor ze de kans krijgt om zich te herstellen.
  2. 2. Economische revolutie > we gaan onze economie nieuw leven inblazen. Innovatie, creativiteit en een nieuw zakelijk elan staan aan de basis van een economische revolutie.

Dit duurzaamheidsproces zou je ook kunnen vergelijken met een hartoperatie; want wat we in feite gaan doen met onze wereld is een nieuw hart brengen in onze manier van leven..! We gaan ervoor zorgen dat er een prachtige balans ontstaat tussen Planet, People & Profit. En wanneer we dat met Plezier & Passie doen, is een nieuwe economie geboren!

Maar neem eerst even een ernstige maar toegankelijke én hoopvolle kijk achter de schermen van onze wereldeconomie. Annie Leonard legt heel simpel de vinger op de zere plek van ons consumptiegedrag.  Annie is een expert op het gebied van duurzame productiemethodes en heeft in de jaren 1990 – 2000 de hele wereld overgereisd om haar verhaal te onderbouwen. Het resultaat is dit filmpje, dat zo’n diepgang heeft en zo simpel is, dat je je afvraagt waarom niet een of ander GroenDoe-bedrijf dit filmpje uitdeelt op scholen, gratis DVD’tje bij een groen-product ofzo.  ASN, Triodos, GreenChoice, Ben&Jerry’s enz.

Vertel het verhaal dat ’t economische leven geen lijn is, van wieg naar afval, maar een cirkel zou moeten vormen… Inderdaad: van wieg tot wieg! Laat via zo’n gratis DVD’tje deze fantastische mevrouw het verhaal vertellen, hoe het allemaal wel ‘past’..

‘The Story of Stuff’ is leuk, ook al kan ik er eigenlijk ook wel om janken. Vertel dit verhaal aan onze kids, laat het zien, deel het! Gedeelde vreugde (van de ontdekking van de cirkel) is dubbele vreugde. Gedeelde smart (van helaas zo ging het tot nu toe!) is halve smart! En zo ontstaat ‘The Story of Stuff’.. Prachtig! Gewoon even kijken! Het filmpje is al bekeken door miljoenen mensen in meer dan 200 landen, dus heb je het nog niet gezien..? KIJKEN!

[media id=13 width=500 height=400]