Advertentie

De kracht van positieve paddenstoelen!


WantToKnow probeert voor jou regelmatig bijzondere aanbiedingen te organiseren, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen, van kleine, vaak ambachtelijke leveranciers. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. En we kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Maar de vraag is, ook volgens Loesje hiernaast, of het allemaal wel zo snel moet allemaal..

Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen. WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. Wij hopen je met deze service van dienst te zijn!

* * *

 

x

De helende krachten van

– Paddenstoelen –

x
2022 © WantToKnow.nl/.be

Paddenstoelen interesseren de mens al eeuwenlang. En eerlijk is eerlijk, wie wordt nou niet betoverd door de vele soorten paddenstoelen die zich net voor en tijdens de herfst ontpoppen uit de grond? Ieder jaargetijde heeft zijn charme, maar de herfst is de ultieme periode om eens goed stil te staan bij wat er valt te ontdekken tijdens een heerlijk ontspannende herfstwandeling door het bos. Immers, de meest prachtige paddenstoelen schieten uit de grond met de meeste uiteenlopende vormen. Maar wist je dat sommige paddenstoelen door hun unieke biologische opbouw pérfécte bouwstenen zijn voor de meest complexe delen van het menselijk lichaam? We beginnen bij het begin…

In Nederland is het vooral de rood gekleurde paddenstoel met witte stippen dat bij ons nostalgie opwekt. De variatie paddenstoelen is enorm en hoe meer variatie hoe beter. Hun kilometerslange ondergrondse schimmeldraden zijn een belangrijk netwerk voor bomen. Deze draden groeien samen met boomwortels, waardoor een nauwe samenwerking ontstaat. De schimmeldraden transporteren mineralen en water vanuit de bodem naar de boomwortels. De bomen op hun beurt leveren koolstof (CO2) en energie aan de paddenstoelen. Nog een belangrijke functie is dat de bodemschimmels anti-erosie zijn. De kleverige draden houden gronddeeltjes samen, wat ervoor zorgt dat bij hevige regenval de bodem op zijn plek blijft. Vooral in voedselarme gebieden is het samenwerken tussen boom en paddenstoel voor beiden van levensbelang. Ook in tuinen waar bomen staan is het belangrijk om opkomende paddenstoelen niet te verwijderen, maar deze juist te laten staan en te laten vermeerderen. Het bevordert hiermee ook bodemdiversiteit.

De schoonmaakploeg van de natuur
De originele wetenschappelijke benaming voor de paddenstoel is fungi, wat schimmel betekent. Een paddenstoel, of zwam valt dus niet onder de categorie planten. Paddenstoelen die in het wild groeien mogen we zien als de stofzuigers van de natuur. Organisch materiaal, zoals afgevallen blad, hout en dode wormen ruimen ze op met hun schimmeldraden.

In de natuur genieten we van de prachtige kleurrijke paddenstoelen, daarnaast is er op culinair gebied steeds meer keuze in paddenstoelen. De welbekende (kastanje)champignon, de cantharel en de oesterzwam wordt volop in de Nederlandse keuken gebruikt en inmiddels is het assortiment eetbare paddenstoelen uitgebreid met o.a. Shiitake, Morielje en Maitake. Paddenstoelen zijn supergezond, hebben een vleesachtige structuur, zitten bomvol goede nutriënten, belangrijke vitamines én zeker niet onbelangrijk; ze zijn makkelijk te kweken. Een groot voordeel omdat het Moeder Natuur niet schaadt. De meeste paddenstoelen voor consumptie worden gekweekt, echter niet meer alleen daarvoor. Het is vooral ook voor de medicinale werking die paddenstoelen ons biedt. In China wordt 85% van de paddenstoelen gekweekt voor medicinale doeleinden. Ook in Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Rusland worden medicinale paddenstoelen grootschalig gekweekt, meestal op basis van substraatteelt. Een substraatteelt is een kunstmatige bodem die een natuurlijke cyclus nabootst.

Een medicinale paddenstoelen-revolutie!
Paddenstoelen bestaan al eeuwen en geschat wordt dat er over de hele wereld 150.000 verschillende soorten zijn, waarvan intussen 15.000 bekend zijn. In Azië ontdekte men dat paddenstoelen bijzondere nutritionele en medicinale eigenschappen bezitten. In het bijzonder waren de chinezen er vroeg bij (circa 5000 – 7000 jaar geleden) en zetten de paddenstoelen in vanwege de specifieke gezondheid bevorderende effecten bij diverse ziektebeelden. Vanaf 600 na Christus ontwikkelden zij kweekmethoden om aan de stijgende behoefte te voldoen. Tegenwoordig worden in China en andere Aziatische landen medicinale paddenstoelen ingezet bij zowel psychische als somatische aandoeningen en valt dit onder de normale therapeutische behandelingen.

Binnen de westerse cultuur ontstond ook vroeg belangstelling voor medicinale paddenstoelen. In de 20e eeuw kwamen de medicinale paddenstoelen uitgebreid in beeld, desondanks ging het echte wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling en eigenschappen van medicinale paddenstoelen ongeveer 60 jaar geleden pas van start. Behalve dat alleen gekeken wordt naar het vruchtlichaam wordt vooral ook naar de wortels ofwel de schimmeldraden (mycelium) gekeken. Deze bodemschimmels zijn een natuurlijke bron voor medicijnen, waaronder de voor ons bekende penicilline. Inmiddels is ontdekt dat de combinatie van de vrucht en het mycelium de heilzame eigenschappen van medicinale paddenstoelen versterken.

Paddenstoelen en schimmels zijn voor de farmaceutische industrie een grote bron voor nieuwe producten en medicijnen. Daarom wordt volop onderzoek gedaan. Het zou zo maar kunnen zijn dat medicinale paddenstoelen de verbindende sleutel worden tussen de oosterse en westerse geneeskunde. Binnen de reguliere geneeskunde worden extracten van medicinale paddenstoelen gebruikt als basis van medicijnen, in de complementaire geneeskunde worden de extracten in supplementvorm (capsule-, tablet-, poedervorm of vloeibaar) gebruikt. Pakweg 30 jaar gelden zijn de eerste supplementen op de Europese markt gebracht, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er valt nog veel te ontdekken in de mysterieuze wereld van paddenstoelen. In Nederland kunnen we gelukkig een aantal goede supplementen kopen waarin medicinale paddenstoelextracten zitten.

Het menselijke lichaam is van nature verbonden met paddenstoelen
Veel paddenstoelen die we tegenkomen in de natuur zijn eetbaar. Van de vele honderden soorten die in Nederland voorkomen is slechts een klein deel giftig. Toch is het beter om niet zonder kennis een paddenstoel te plukken voor consumptie. Een aantal soorten paddenstoelen zijn wel eetbaar maar smaken erg bitter, wat deze niet echt aantrekkelijk maakt voor consumptie, zoals het Elfenbankje (Coriolus Versicolor). Medicinale paddenstoelen zijn over het algemeen de paddenstoelen die ongeschikt zijn om te eten vanwege die bitterheid. Het is trouwens verbazingwekkend wat het Elfenbankje in haar mars heeft. Zij neemt in het Verre Oosten een belangrijke reputatie in het verbeteren en onderhouden van een optimale gezondheid. Deze mooie paddenstoel is wereldwijd volop te vinden, maar de westerse geneeskundige houdt zich nog terzijde van deze kwaliteiten. Gelukkig zijn er nog veel andere soorten waarover zij zich wel buigen en veel onderzoek doen naar de bijzondere medicinale werking ervan.

Een van de belangrijkste eigenschappen van medicinale paddenstoelen zijn de essentiële suikers (polysachariden) die zij bevatten. Deze essentiële suikers heeft ons lichaam hard nodig voor vele lichaamsfuncties en ons stofwisselingssysteem. Ze worden essentieel genoemd omdat ons lichaam deze suikers niet zelf kan aanmaken en is het van essentieel belang dat deze via volwaardige voeding ons lichaam binnenkomen. Polysachariden zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten, waaronder bèta-glucanen. Deze hebben een sterk positieve invloed op het immuunsysteem. Een breed inzetbare paddenstoel die hierom bekend staat is de Cordyceps Sinensis. Naast de bèta-glucanen bevatten medicinale paddenstoelen belangrijke antioxidanten, essentiële aminozuren, vitamines en mineralen. Iedere medicinale paddenstoel heeft zijn eigen unieke biochemische samenstelling, waardoor de nutritionele en medicinale werking soms moeilijk aan één component is toe te kennen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de synergistische (win win) werking van intrinsieke bestanddelen, dan wel de combinatie van paddenstoelextracten een bepalende factor lijkt te zijn voor een optimaal geneeskrachtig effect.

Medicinale paddenstoelen kunnen grootste gezondheidsvoordelen opleveren, maar kunnen net als ander suplementen onverantwoord worden gebruikt. Risicogroepen zijn bijv. vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoeding geven, kinderen, personen met een geïndiceerd ziektebeeld. Het gebruik van medicinale paddenstoelen in combinatie met reguliere medicatie en/of bepaalde kruiden(preparaten) kan wisselwerkingen geven en dient met voorzichtigheid ingenomen te worden. Bij gezondheidsklachten is het dus raadzaam om te overleggen met de huisarts of een erkende therapeut in te schakelen die kennis en ervaring heeft met mycologie.

 

Hieronder selecteerde wij ter introductie vier van de meest populaire en wijdgebruikte paddenstoelsoorten. Elk met een eigen specifieke herkomst en bekrachtigende werking op het lichaam! En bestel je alle vier? Dan ontvang je een speciale WantToKnow-korting!

 


Reishi (Ganoderma Lucidum)
De Reishi of ‘Lakzwam’ paddenstoel komt van oorsprong uit China, Japan en Noord Amerika. Tegenwoordig wordt de zwam overal ter wereld gekweekt voor medicinale doeleinden vanwege de overvloed aan fytonutriënten. Reishi is een cardiotonicum, wat wil zeggen dat het de hartfunctie ondersteunt. De medicinale eigenschappen van de Reishi maken deze zwam in het bijzonder een geneeskruid voor indicaties als hartritmestoornissen, hartkramp, aderverkalking, hoge bloeddruk, preventie van trombose en algemene preventie van hart- en vaatziekten.

Daarnaast is Reishi een adaptogeen, wat betekent dat de werkzame stoffen ervoor zorgen dat ons lichaam zich beter kan aanpassen aan biologische, sociale en milieustressfactors. Het kalmeert, werkt als antioxidant en heeft een ontstekingsremmende functie op het zenuwstelsel. De Reishi wordt via erkende therapeuten ingezet bij de volgende indicaties: (chronische) vermoeidheid, energiegebrek, burn-out, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, verminderd geheugen en concentratievermogen en ter preventie van de ziekte van Alzheimer.

Reishi werkt als ontgiftende factor en ondersteunt de lever. Bij onderzoek op dieren is gebleken dat de polysachariden en triterpenen beschermen tegen toxische leverschade. Een goede leverfunctie is belangrijk voor ontgifting van het lichaam. Signalen van een verminderde leverfunctie zijn onder andere een onrustige huid. Daarom kan Reishi ingezet worden bij klachten als: allergieën (hooikoorts), huidaandoeningen zoals eczeem, virale hepatitis, chronische hepatitis of leverontsteking en voorjaarsmoeheid.

Tenslotte heeft Reishi een bloedzuiverende, ontstekingswerende, zuurstofopname bevorderende en immuunsysteemversterkende eigenschappen die deze paddenstoel, samen met slaap bevorderende, kalmerende en bloedsuikerverlagende eigenschappen tot een zeer veelzijdige en bijzondere paddenstoel maakt. De paddenstoel ondersteunt hierin bij insulineresistentie, metabool syndroom, pre- en ouderdomsdiabetes, diabetes type 2, angst, stress en neurose.

In deze WantToKnow-aanbieding:
Biologische Reishi poeder (150 capsules á 520 mg)
€ 29,-

 

* * *
x


Chaga (Inonotus Obliquus)
De Chaga paddenstoel, ookwel de berkensplijtzwam, is een zwam die van oorsprong voorkomt in Rusland (Siberië), Noordoost Europa en in het noorden van de Verenigde Staten. Chaga is een van de meest populaire medicinale paddenstoelen en wordt dan ook koning van de medicinale paddenstoelen genoemd. Ze groeien hoofdzakelijk op berken, maar ze kunnen ook op andere bomen groeien. De meest krachtige variant is te vinden op de zwarte berkenbomen van Siberië, hét exclusieve oogstgebied van de Chaga. Het zichtbare deel van de Chaga (de uitstulping)  is niet het vruchtlichaam, wat veel mensen denken, maar het is het netwerk van de mycelliumdraden dat met elkaar verweven is. Normaliter bevinden deze zich onder de grond.

Chaga wordt al eeuwenlang gebruikt als een traditioneel medicijn in China, Rusland en andere Noord-Europese landen, met name om immuniteit en algehele gezondheid te bevorderen. In een wetenschappelijk onderzoek kookte men een kilo Chaga vier uur lang om de werkzame stoffen beschikbaar te maken. In Rusland wordt gedroogde Chaga gebruikt om thee, “zavarka” van te maken, welke men extra lang laat trekken.

Chaga bevat verschillende polysachariden, sterolen en betulinol/betulinezuur welke ieder zo hun specifieke werking heeft. Echter, samen zorgen deze voor een sterk antiviraal en versterkend effect voor het immuunsysteem. Betuline is een stof die de zich in de bast van berkenbomen bevindt. Chaga neemt deze stof in zich op en zet deze om in betulinezuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat betulinezuur een sterke antitumor werking heeft. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar deze stof, vooral om te ontdekken of in de toekomst het onderdeel mag laten uitmaken van kankertherapie en chemotherapie.

Chaga is net als menig paddenstoel een adaptogeen, wat helpt ons lichaam in balans te brengen. De paddenstoel heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het maag- en darmstelsel. Uit onderzoek in 2007 is gebleken dat Chaga een goede ondersteuning kan zijn bij dikke darmontsteking en de ziekte van Crohn. Oxidatieve stress wordt in relatie gebracht als een van de oorzaken van deze ziekten en het blijkt dat deze wordt verminderd door het gebruik van Chaga. Op zich is dat positief nieuws, echter, het onderzoek beperkte zich tot een kleine groep mensen. Het is wenselijk dat er meer onderzoek plaatsvindt op grotere groepen mensen voordat het daadwerkelijk als een goed onderbouwd en erkend medicijn tegen darmziekten kan worden voorgeschreven.

Nog meer recentelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Chaga een geneeskrachtige werkzaamheid heeft bij hart- en vaatziekten, suikerziekte of diabetes mellitus, psoriasis en aids.

In deze WantToKnow-aanbieding:
Geconcentreerd Chaga extract (90 tabletten á 450 mg)
€ 26,-

 

* * *

Auricularia
De Auricularia, ook wel Judasoor, komt op veel plaatsen op de wereld voor waaronder in Nederland en België. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel al duizenden jaren gebruikt voor de doorbloeding. De soort werd voor het eerst beschreven in 1780 door de Franse mycoloog Pierre Bulliard die opkeek van de een oor-achtige vorm. In 1822 beperkte Christian Hendrik Persoon het genus tot twee gelatineachtige soorten, Auricularia mesenterica (die de typesoort werd) en A. sambuci (een synoniem van Auricularia auricula-judae).

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar de actieve stoffen in de Auricularia wijzen een sterke ondersteuning van de bloedvaten aan. Auricularia is daarnaast de enige paddestoel die een werkzame hoeveelheid diosmine bevat. Diosmine (diosmetin 7-O-rutinoside) is een verrijkte flavonoide met een sterk bloedvaat ondersteunende werking. Deze stoffen worden ook wel ‘flebotonische’ supplementen genoemd omdat ze bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie.

Auricularia zit vol met polysacchariden, beta-glucanen en diosmine, elk stoffen die vaak voor de doorbloeding ingezet worden.

 

In deze WantToKnow-aanbieding:
Geconcentreerd Auricularia extract (90 tabletten á 450 mg)
€ 26,-

 

* * *

 

wat is coprinus?

Coprinus comatus
De Coprinus paddenstoel, ook wel bekend als de inktzwam, komt zowel in Europa als in Azië voor, maar wordt bij ons echter zeer zelden in de keuken toegepast. U kent vast wel deze witte, bijna kegelachtig gevormde verschijning die snel oplost tot een zwarte vloeistof zodra hij te oud wordt. Het wordt een inktzwam genoemd omdat het vaak wordt aangetroffen in bosrijke gebieden en een donkerbruine of zwarte vloeistof produceert. De vloeistof wordt al eeuwenlang gebruikt als schrijfinstrument en kan met andere stoffen worden gemengd om de vloeistof zwart of groen te kleuren.

Daarnaast kan Coprinus ook als eetbare paddenstoel bijdragen aan een uitgebalanceerde voeding want hij bevat als één van de weinige paddenstoelen vitamine C. Het wordt ook al eeuwenlang als medicijn gebruikt door Zuid-Amerikaanse inheemse bevolkingen, Europeanen en Chinese artsen. De primaire functie van Coprinus is de ondersteuning van het immuunsysteem.

Het is een geslacht van paddenstoelen met enkele eetbare paddenstoelen zoals Coprinopsis atramentaria (de gewone inktdop). Coprinus is ook te vinden in veel verschillende delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika en Azië. De reden dat Coprinus de afgelopen jaren uitgebreid is onderzocht, is omdat het veel vitamine C bevat. In Coprinus bevinden zich 20 aminozuren, die allemaal noodzakelijk zijn voor de mens, en verantwoordelijk voor het rijke aandeel aan kalium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2) en thiamine (vitamine B1) en daarmee de gezondheid ondersteunen.

In deze WantToKnow-aanbieding:
Geconcentreerd Coprinus extract (90 tabletten á 450 mg)
€ 29,-

x

Wil je nog meer weten over de heilzame werkingen van deze 4 krachtpatsers van paddenstoelen?
Dan vind je onderaan deze pagina een volledige bronvermelding!

* * *

 

En bestel je 4 potten van
Reishi, Chaga, Auricularia & Copriunus
samen?
X
Dan ontvang je in deze
WantToKnow-aanbieding
15% procent korting
op je bestelling!

x

* * *

‘Ja, ik wil graag deze
Vier heilzame paddenstoel-supplementen
ontvangen
!’

x
Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

Sluitingsdatum

woensdag 29 juni a.s.
om 16:00 stipt!

x
* * *
x

Per bestelling geldt
een bijdrage porti/handelingskosten van € 7
x

Maar woon je buiten Nederland?
Dan geld er een andere bijdrage voor handeling/verzending.
Zie hiervoor hieronder in het besteloverzicht de bedragen per land.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten hoe we je bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

x

* * *

 

 

 

Totaal: € -

 

Hulpbronnen en referenties
x

 • https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/138/medicinale-paddenstoelen
 • https://www.allesoverpaddenstoelen.nl/Aop3_paddenstoel.html
 • https://www.ivn.nl/2uurnatuur/weetjes
 • https://ineveld.wordpress.com/author/ineveld/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
 • http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm
 • http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
 • http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm
 • http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
 • https://bearmedicine.earth/nl/chaga-info
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
 • http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm
 • http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/

Advertentie