Advertentie

Gieters van Haws: Al 120 jaar tuingereedschap voor generaties..!


WantToKnow organiseert regelmatig bijzondere aanbiedingen voor je, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen. Bij kleine, vaak ambachtelijke leveranciers vandaan. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. We kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service van dienst te zijn!

 

* * *

x
x

X

Speciale WantToKnow-aanbieding:

De unieke, klassieke & handgemaakte

– ‘Haws’ – gieters –
x

Groot & klein, koper & staal,
voor binnen- & buiten!
x
Bij WantToKnow voor het laatst
met de prijzen van 2022!

(let op: deze actie geldig tot donderdag 13 april a.s.)

x

Het verschil tussen een Rolls Royce en een Citroën ‘Lelijke Eend’ hoeven wij niet uit te leggen. En het verschil tussen een plastic gieter van de Xenos en deze unieke Haws-gietemmers, die al 120 jaar met de hand worden gemaakt in een Engels atelier, kùnnen wij eigenlijk niet uitleggen… Maar we gaan hier toch ons best doen! En net zo min als je een Rolls Royce bij Xenos kunt kopen, zijn daar ook deze Haws-gieters niet te verkrijgen. Je begrijpt hopelijk waar we naartoe willen: we zijn verheugd dat we dit historische tuingereedschap voor je in de aanbieding hebben.

Deze ambachtelijke gieters worden elk met de hand vervaardigd door vakmensen uit Birmingham, midden in de Midlands-regio waar de English Garden en de Market Gardening festivals zowat zijn uitgevonden! Samen met de goede mensen van de Nederlandse tuinimporteur De Wiltfang, die nauwe banden hebben met Haws, maakte wij een selectie vijf modellen die samen het hart vormen van de gieter-familie. Voor elk formaat tuin of balkon, standaard met de geweldige kwaliteitsgarantie van Haws & speciaal bij ons nog voor de oude winkelprijzen van 2022. Dat tuiniert pas lekker! Zolang de voorraad strekt…

x
Hieronder vertellen we je eerst nog wat meer over de geschiedenis van Haws & over de uniek gieter-ontwerpen waarmee Haws al 120 jaar wereldwijd de standaard is voor grote en kleine tuinders. Onder dit artikel vind je onze unieke aanbieding van 5 verschillende modellen & een bestelformulier!

Een familiebedrijf sinds 1886
John Haws (hier links op de foto) is de uitvinder van het gieterontwerp dat tot op de dag van vandaag vrijwel ongewijzigd wordt geproduceerd in de werkplaats in Birmingham. John kwam oorspronkelijk uit Clapton in Londen en was naar eigen zeggen een weinig succesvolle tuinier. Maar in 1884, toen hij tijdens zijn Britse koloniale dienst in Mauritius woonde en worstelde met het kweken van vanille, begon hij zijn eigen gieter te ontwerpen om zijn tuinieren te verbeteren. In 1886 verwierf hij een patent op het ontwerp, richtte het bedrijf Haws op en beschreef zijn unieke ontwerp als volgt:
x
“Deze nieuwe uitvinding vormt een gieter die veel gemakkelijker te dragen en te kantelen is, en die tegelijkertijd veel schoner en geschikter voor gebruik is dan alle andere die aan het publiek worden aangeboden.”

Johns vaardigheden als uitvinder overschaduwden al snel zijn inspanningen als tuinbouwer. Zijn gieter werd al snel populair bij vooraanstaande tuiniers, won prijzen en vestigde de reputatie voor hoge kwaliteit van het bedrijf. Maar voordat hij de felbegeerde medaille van de Royal Horticultural Society kon ontvangen en in 1913 op de allereerste Chelsea Flower Show kon worden uitgenodigd, overleed John Haws helaas.

De Chelsea Flower Show geldt nog altijd als de meest vooraanstaande tentoonstelling van “The Gardening Arts” in het Verenigd Koninkrijk

Arthur Haws zette het werk van zijn oom voort en verhuisde de fabriek van Clapton naar the Midlands, waar hij ongeveer 40 vakmensen in dienst nam. Arthur was op zijn beurt geobsedeerd door het perfectioneren van de gieterrozen, het mondstuk van de gieter die de straal opsplitst in een zachte regen, en had een werknemer in dienst die als enige taak had om nauwgezet elk gaatje in elke roos te ponsen, met een absolute perfectie. Deze aandacht voor detail hielp de concurrentie van goedkope geïmporteerde replica’s te bestrijden en de reputatie van Haws als de top van de gieterwereld te behouden.

De fameuze Haws gieterroos in een moderne uitvoering

Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en door de druk van de oorlogsjaren raakte het bedrijf uitgeput van zowel arbeidskrachten als materialen. Arthur Haws overleed en het beroemde gieterbedrijf viel stil tot 1950. De moderne incarnatie van Haws begon pas echt in 1982, toen het bedrijf werd gekocht door vader en zoon John & David Pennock.

Samen begonnen zij aan de lange en uiteindelijk succesvolle reis om de hoge kwaliteit van Haws gieters te herstellen en onze ongeëvenaarde reputatie nieuw leven in te blazen. En wat bleek? Tuinder over de hele wereld waren verheugd: Zij konden nu eindelijk een nieuwe uitvoering aanschaffen van die fijne gieter die ze al sinds jaar en dag zo graag gebruikten!
x

Het Haws-team in de werkplaats, met vader David en zonen Andy & Rich in het midden.

Dit alles brengt ons bij het heden. Haws wordt nu geleid door de twee zonen van David Pennock, Andy & Rich, die in de afgelopen 10 jaar aan de slag zijn gegaan om ook de productie van de gieters groener te maken voor de 21e eeuw, voortbouwend op de wijsheid die is opgedaan gedurende de 120 jaar sinds John Haws de zaak startte.

Bekijk hieronder hoe de gieters worden gemaakt in de metaalwerkplaats in Birmingham:

Dus wat maakt deze Haws Gieters zo uniek..?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de vorm van elke Haws-gieter geheel uit functionaliteit ontstaan. En na 120 jaar heeft het zich dus wel bewezen..!

De gieter zelf heeft een extra lange tuit die zorgt voor een perfecte balans tussen de spuit en de ketel die het water bewaart. Zodoende ervaar je geen onnodig trekkend gewicht aan je polsen. En dat is belangrijk als je veel en vaak moet sproeien!

De verbinding tussen de ketel en de lange tuit geeft stevigheid en is een handige draagstang waarmee je de volle gieter in één keer recht op kunt tillen. Ook kan je de stang met beide handen vasthouden, om in allerlei lastige hoeken te komen.

De vulopening is verhoogd en de bovenkant van de gieter is een beetje bol zodat het water er niet uit klotst. We hebben het zelf getest: het water blijft bij elke plotselinge beweging rustig in de ketel liggen. En daar bovenop zit de er geen beugel boven de vulopening, zodat hij net zo makkelijk als een emmer onder de kraan gehouden kan worden. Daardoor is de gieter in zijn lange smalle vorm ook gemakkelijk om vol te scheppen in een vijver of regenton.

De spuitmond of “roos” van de gieters van Haws zijn van zulke goede hoge kwaliteit, dat je ze zelfs veel apart worden verkocht! Dat komt doordat de koppen van de gieters spuiten een zachte regen omhoog, zodat het water zachtjes op de aarde en de planten kan vallen. Zo kan de gieter voor elk gewas worden gebruikt, van de sterkste struiken tot de kwetsbaarste zaailingen.

Maar door de grote hoeveelheid van de gaatjes, stroomt de gieter net zo snel leeg als eentje van mindere kwaliteit. Daardoor is het enorm makkelijk om de juiste hoeveelheid water de doceren én bespaar je ook nog eens veel tijd!

En “last but not least”:
Ook de makers zelf zijn overtuigd van de kwaliteit en duurzaamheid van hun producten! Daarom geven zij op elke gieter een zéér ruime garantie. Mocht er dus toch een foutje zijn gemaakt in het lassen? Dan kan je een beroep doen op de ruime garantie, die bij de grootste tuinwerk-gieters zelfs oploopt tot 5 jaar. En neem het aan van de ervaringsdeskundigen bij ons op de redactie: je gebruikt deze degelijke gieters met gemak je hele leven!

x

Hieronder vertelt een ervaren tuinder kort waarom de Haws zijn lievelingsgieter is:

x

* * *

De Speciale WantToKnow-aanbieding:

De unieke, klassieke & handgemaakte

– Gieters van Haws –

Groot & klein, koper & staal,
voor binnen- & buiten!

(Geldig t/m donderdag 13 april!)
x

In samenwerking met de goede mensen van De Wiltfang, die als enige in Nederland de prachtige gieters van Haws uit Engeland importeren, hebben wij een selectie gemaakt van 5 gieters, in verschillende maten en metalen, waarmee je dit jaar (en dus ook de rest van je leven!) een vliegende voorjaarsstart maakt met de planten in je tuin, op het balkon en in huis!

De Wiltfang heeft zich ontwikkeld tot dé leverancier van tuingereedschappen voor de tuinliefhebber en de tuinprofessional. Zo zijn ze gespecialiseerd in gereedschappen die zijn gemaakt van goede materialen in de meest functionele vormen. Zo was het een feest om rond te kijken in het assortiment van De Wiltfang, omdat ze gespecialiseerd zijn in producten die, net als Haws, hun waarde in vele jaren hebben bewezen. Houdt deze lente en zomer de WantToKnow-aanbiedingen goed in de gaten en kijk niet gek op als je ons nog vaker met de Wiltfang ziet samenwerken!

x
En in deze speciale WantToKnow-aanbieding:
voor de laatste keer in 2023,

met de oude prijzen van 2022!

 

1. De Haws ‘Rowly Ripple’ binnengieter – 1 liter groen
De Rowly Ripple is een veelzijdige en elegante metalen gieter, die je helpt om elke planten in huis, in de kas of op het balkon precies de juiste hoeveelheid water te geven. Perfect uitgebalanceerd met een lange gebogen uitloop voor bewatering met precisie. Uitgevoerd in het karakteristieke British Racing Green.

De verwijderbare ovale ‘non-drip’ messing roos maakt het ideaal voor het bewateren van kwetsbare zaailingen, planten en kleine potten. Het gegalvaniseerde staal is voorzien van een hoogwaardig poedercoat. Deze klassiek gieter komt verpakt in een mooie geschenkdoos. Let wel op: Het extra lichte materiaal van deze gieter kan niet tegen vorst.


Kenmerken:

 • Materiaal: Gegalvaniseerd staal
 • Kleur: groen (Britisch Racing Green)
 • Inhoud: 1 liter
 • Inclusief minibroes
 • Gewicht: 420 gram
 • Gewicht gevuld: 1.3 Kg
 • Hoogte: 16 cm
 • Diameter: 11.5 cm
 • Vulopening: 8 x 4 cm
 • Verwachte levensduur: 10 jaar
 • Garantie: 5 jaar

x

x
Speciale WantToKnow prijs:
De Haws ‘Rowly Ripple’ binnengieter – 1 liter groen
€ 95,-
(normaal € 109,-)

* * *

2. De Haws ‘Rowly Ripple’ binnengieter – 1 liter in koper
3. De Haws ‘Smethwick Spritzer’ verstuiver – 300 ml in koper
Mooi, zulke glimmende gieters! Maar wist je ook dat water geven met koperen gieters bijzonder goed is voor de planten? Dit werd rond 1950 ontdekt door Viktor Schauberger. Koper is namelijk een essentieel sporenelement voor de mens én voor de hogere dier- en plantensoorten. Het is van wezenlijk belang bij de stofwisseling in het lichaam, waar het onder meer de opname van ijzer en vitaminen reguleert. Bij planten heeft het een soortgelijke functie.

Koper is een belangrijk bestanddeel van verschillende enzymen en proteïnen. Daardoor speelt het een vitale rol bij de groei en stofwisseling van de wortels naar het blad, bloemen en vruchten. Zo geeft een hoog kopergehalte in de grond de planten meer weerstand tegen ziekten! Kopergebrek leidt tot matige groei en slecht ontwikkelde planten met weinig opbrengst.

Door te werken met bronzen tuingereedschap, dat zoals deze gieters uit ruim 90% koper bestaat, komen er kleine koperdeeltjes in de grond. Deze worden als sporenelement door planten opgenomen, waardoor zo een robuuste, sterke en vitale groei kunnen ontwikkelen. Dat is pas een tuindersgeheim!

Hetzelfde model als de groene gieter hierboven, en dus identiek qua afmetingen, maar nu uitgevoerd in koper! De Rowly Ripple is een veelzijdige en elegante metalen gieter, die je helpt om elke planten in huis, in de kas of op het balkon precies de juiste hoeveelheid water te geven. Perfect uitgebalanceerd met een lange gebogen uitloop voor bewatering met precisie. Nu uitgevoerd in een glanzend gepolijst koper. De verwijderbare ovale ‘non-drip’ messing roos maakt het ideaal voor het bewateren van kwetsbare zaailingen, planten en kleine potten. Deze klassiek gieter komt verpakt in een mooie geschenkdoos. Let wel op: Zet deze gieter binnen, want het koper verkleurt door vorst en oxidatie.

Tegenwoordig zijn de meest populaire huisplanten vaak van tropische afkomst, waardoor ze érg gevoelig zijn voor net te veel of te weinig water! Daarom ontworp Haws de Smethwick Spritzer, die een fijne spray geeft voor je tropische kamerplanten en tegelijk een vleugje elegantie in huis brengt. Ideaal voor het verzorgen van je terrariums, orchideeën en vetplanten, het vult de luchtvochtigheid zachtjes aan terwijl je de bladeren stofvrij blaast. Dus eigenlijk het perfect cadeau voor de moderne plantenliefhebber.

Kenmerken van de ‘Smethwick Spritzer’:

 • Materiaal: koper
 • Totale lengte: 14 cm
 • Diameter: 8.5 cm
 • Inhoud: 300 ml
 • Gewicht: 100 gram
 • Gevuld gewicht: 400 gram
 • Levensduur van het vervangbare mondstukje: 5 jaar

Speciale WantToKnow aanbieding:
x
De Haws ‘Rowly Ripple’ koperen binnengieter  (1 liter)
€ 137,50 (normaal € 139,-)

De Haws ‘Smethwick Spritzer’ koperen verstuiver (300 ml)
€ 43,50 (normaal € 47,50)

* * *
x

4. De Haws ‘Original’ groene buitengieters – 4,5 liter
De “vernieuwde” originele gieter van Haws, in het groen. De vorm is geheel uit functionaliteit ontstaan, dus is hij niet alleen maar mooi! Het model is al 120 jaar oud en heeft zich dus wel bewezen. De lange tuit zorgt voor een perfecte balans. De verbinding tussen de ketel en de lange tuit geeft stevigheid en is een handige draagstang. De vulopening is verhoogd en de bovenkant van de gieter een beetje bol. zodat het water er niet uit klotst.

Geen beugel boven de vulopening, zodat hij net zo makkelijk als een emmer onder de kraan gehouden kan worden. Door de lange smalle vorm is het makkelijk om de gieter in een vijver of regenton vol te scheppen. Wil je dat de gieter zo lang mogelijk mee gaat? Hoewel het metaal tegen een stoot kan, gaan ze nóg langer mee als je ze in de winter even droog weg zet!

Kenmerken:

 • Materiaal: Gegalvaniseerd staal – gepoedercoat
 • Kleur: groen (British Racing Green)
 • Inhoud: 4.5 liter
 • Inclusief broes (sproeikop)
 • Gewicht: 1680 gram
 • Gewicht gevuld: 6 Kg
 • Hoogte: 23 cm
 • Diameter: 20 cm
 • Vulopening: 15.5 x 7.5 cm

Speciale WantToKnow prijs:
De Haws ‘Original’ buitengieter – 4,5 liter 
€ 122,50 (normaal € 139,-)

* * *
x

5. De extra grote Haws ‘Original’ groene buitengieters – 8,8 liter
En dit is hem dan! De originele gieter van Haws, in zijn originele ontwerp, in het groen. Dé klassieker op menig tuinbouwbedrijf! De vorm is geheel uit functionaliteit ontstaan, dus is hij niet alleen maar mooi! Het model is al 120 jaar oud en heeft zich dus wel bewezen. De lange tuit zorgt voor een perfecte balans. De verbinding tussen de ketel en de lange tuit geeft stevigheid en is een handige draagstang. De vulopening is verhoogd en de bovenkant van de gieter een beetje bol. zodat het water er niet uit klotst.

Geen beugel boven de vulopening, zodat hij net zo makkelijk als een emmer onder de kraan gehouden kan worden. Door de lange smalle vorm is het makkelijk om de gieter in een vijver of regenton vol te scheppen. Wil je dat de gieter zo lang mogelijk mee gaat? Hoewel het metaal tegen een stoot kan, gaan ze nóg langer mee als je ze in de winter droog zet!

Kenmerken:

 • Materiaal: Gegalvaniseerd staal – gepoedercoat
 • Kleur: groen (British Racing Green)
 • Inhoud: 8.8 liter
 • Inclusief broes (sproeikop)
 • Gewicht: 2100 gram
 • Gewicht gevuld: 10.2 Kg
 • Hoogte: 34 cm
 • Diameter: 20 cm
 • Vulopening: 15.5 x 7.5 cm

Speciale WantToKnow prijs:
De Haws ‘Original’ buitengieter – 8,8 liter 
€ 139,50 (normaal € 165,-, dus € 25,50 korting!)
x

* * *

‘Ja, ik wil graag de handgemaakte Haws-gieters
bestellen voor de prijzen van vorig jaar!’

x

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
verstuur de bestelling VÓÓR de

sluitingsdatum: donderdag 13 april om 16:00 precies!
x
* * *

Heb je nog aanvullende vragen?
Mail dan even naar aanbieding@wanttoknow.nl

* * *

Per bestelling geldt een bijdrage porti/handelingskosten van € 7,-

Maar woon je buiten Nederland?
Dan geld er een andere bijdrage voor handeling/verzending.
Zie hiervoor hieronder in het besteloverzicht de bedragen per land.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten hoe we je bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

* * *

x

Totaal: € -