Advertentie

Unieke, helende, handgemaakte sjamanen-drums..!WantToKnow probeert voor jou regelmatig bijzondere aanbiedingen te organiseren, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die vaak uit het buitenland komen, en vaak door kleine, vaak ambachtelijke leveranciers worden geproduceerd.

Natuurlijk kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en daarbij zullen aansluiten op jouw smaak. En een belangrijk factor bij onze keuze is ook het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is wel zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Dat moeten we doen, omdat we niet met voorraden werken. We bestellen de producten aan de hand van de bestellingen, die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’.

Maar de vraag is, ook volgens Loesje hiernaast, of het allemaal wel zo snel moet allemaal.. Zoals ’s ochtends bestellen en ’s middags leveren..!? Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. Wij hopen je met deze service van dienst te zijn!

 

* * *

x
Een oeroude wijze van samensmelten met de wereld.
In de diepte en met de kosmische impuls..
x

– Het helende geluid van de Drum –

x
2019 © WantToKnow.nl/.be
X

De fysieke en spirituele effecten van de trommel of drum zijn wellicht zo oud als het universum. Een verklaring waarom dit instrument zo fundamenteel in onze muziek- en ontwikkelingsgeschiedenis staat. Maar om de transformatieve kracht van drummen te begrijpen en vooral doorvoelen, moet je het eigenlijk zelf ervaren. Als je dit al eens hebt gedaan, weet je waar we over spreken!
Drummen is namelijk een fundamentele vorm van menselijke expressie, die onze voorouders waarschijnlijk eerder bedreven dan het communiceren met onze lippen, tong en stembanden. Van het overbrengen van emoties, tot het scheppen van een gevoel van één-zijn met anderen en het universum, tot -let op- het vertragen van fatale hersenziektes..! We kunnen het met drummen.

Iedereen die wel eens deel heeft genomen aan een drumcirkel, of een dergelijke cirkel heeft beluisterd met een open hoofd en hart, weet dat het ritmische uitlijnen van de zintuigen en het basisgevoel van gemeenschappelijke verbinding dat daaruit voortkomt, teruggrijpt naar een diepe, oudere tijd. Een tijd waarin tribaal bewustzijn, vóór dat van het individuele zelf ging. Het overleven van de groep voor het egocentrisme kwam. En waar directe en spontane gevoelens van diepe transcendentie, niet zo vreemd waren als dat ze vandaag vaak voor menigeen zijn..!

Ons vermogen om ‘thuis’ te zijn in zulke ervaringen, zit daarmee heel diep in ons biologische, sociale en spirituele DNA. Zódanig, dat zelfs een kind van amper 2 jaar al spelend mee wil bewegen op diepe, akoestische ritmes. En dat sociale, archetypische vermogen ben je als mens niet zomaar kwijt..! Wellicht is het onverbrekelijk met je mens-zijn verbonden; luister maar eens naar de Sjamanen-drumsessie in het filmpje hieronder…

Drummende dieren
Maar wist je dat drummen niet enkel iets van de mens is..? Zo gaat het gebruik van percussie, als een vorm van muziek, communicatie en sociale organisatie, volgens biologen, vele miljoenen jaren terug, tot de laatste gedeelde voorouder van de gorilla, chimpansee en mens, die ergens in Afrika heeft geleefd. En ook modern breinonderzoek bij makaken, een apensoort, laat zien, dat wanneer deze ritmisch spelen en zingen, die delen in de hersenen oplichten, waar ook bij de mens spraak, muziek en non-verbale communicatie is gesitueerd.

Het het gaat nog breder. Zo worden trommelende, percussieve geluiden, ook geobserveerd bij verschillende soorten vogels, knaagdieren en insecten. Iedereen kent het tikken van een specht, maar wist je dat ook muizen met hun pootjes trommelen om hun territorium af te bakenen en te waarschuwen wanneer roofdieren op de loer liggen? En dat termieten gebruik maken van ritmische trillingen om met elkaar te communiceren? Hieronder zie je twee termieten die samenvallen in één ritme..

Percussie en epigenetische biologie
Nog interessanter wordt het wanneer we kijken naar wespen en de ontwikkeling van larven. Van oudsher gingen biologen er vanuit dat de ene larf opgroeit tot werker en de ander tot een voortplantend vrouwtje, omdat ze verschillende soorten voeding krijgen in de raat. Maar een studie uit 2011 liet zien dat de wespen bij de geboorte van de larven verschillende ritmes tikken met hun antennes, terwijl de larven op dat moment nog identiek zijn. Door de verschillende trillingen veranderde de larven van vorm!

Deze ontdekking laat zien dat bepaalde akoestische klanken en ritmes, informatie kunnen dragen, die een biologisch effect heeft op levende wezens. En zo dus vormgeven aan het organisme dat erin wordt ondergedompeld. En zo doemt er een interessante vraag op: ‘Vinden we ook oeroude biologische en psychospirituele informatie in de drumpatronen. die wij hebben overgenomen van onze voorvaderen? Zit in sommige ritmes genetische informatie die onze biologie verbeterd, zoals ook ons DNA en de culturele tradities dat doen?’ In het kortst het antwoord: Jazeker!

Tot slot, de essentie van de drum, het vel. Laten we eens kijken naar vergelijking met de pauken in een orkest. Een pauk is een keteltrom, gemaakt van koper of kunststof met daaromheen een vel. En door met een stok op het vel te slaan, klinkt een bepaalde diepe toon. De paukenist slaat ongeveer 10 cm van de rand en niet in het midden. Waarom dat is? Als je een steen in het water gooit, zie je allemaal kringen op het water, die allemaal naar buiten toe gaan. Doe je dat bij een druminstrument, dan gaan de golven naar de rand en houdt het op.

Maar speel je langs de rand, dan gaan de geluidsgolven naar binnen en dan heb je een hele lange klank. De natuurlijke, warme en diepe klank van een drumvel van dierenhuid is niet te vergelijken met een kunstvel, dat je bijvoorbeeld vaak bij tambourines aantreft. Ook het wel of niet afscheren van het dierenleren vel maakt verschil in de klankkleur. Het vel is dus belangrijk voor de klank en de wijze van het vel opspannen, is een klus voor de expert, de bouwer van de drums.

x
5 Wetenschappelijk gevonden

Gezondheidsvoordelen van Drummen..
x

1. Drummen verminderd bloeddruk en angst-/stresssymptomen
Een studie uit 2014, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Journal of Cardiovascular Medicine’ vergeleek twee groepen drummers. De éne groep bestond uit jonge en beginnende drumleerlingen, terwijl de andere groep bestond uit ervaren drummers van middelbare leeftijd. Terwijl ze een drumcirkel vormden, werd bij hen hartslag, bloeddruk, bloed-melkzuur en stressniveau’s gemeten. Bij alle deelnemers was een gedaald stressniveau te zien, terwijl bij de oudere drummers de bloeddruk ook vele malen beter was dan voor de drumsessie.

x
2. Drummen vergroot de massa en de functie van het brein

Een studie gepubliceerd in ‘The Journal of Huntington’s Disease’, ook in 2014 uitgegeven, liet zien, dat bij patiënten die Huntington’s lijden (een progressieve en onomkeerbare ziekte. waarbij de neuronen in de hersenen langzaam afsterven) de aanmaak van witte hersenmassa en de aanleg van neuronen in de frontale cortex stabiliseerde en normaliseerde. De onderzoekers wezen erop dat deze kleinschalige test een enorm hoopvol signaal is voor de toekomst.

3. Verminderde pijn
Een studie uit 2012, gepubliceerd in ‘Evolutionaire Psychologie’, toonde aan, dat actieve uitvoering van muziek (zingen, dansen en drummen) de afgifte van endorfine stimuleert. (gemeten aan de hand van de postactiviteit verhoogt de pijntolerantie). Terwijl alleen het luisteren naar muziek, dat niet doet. De onderzoekers veronderstelden dat dit kan bijdragen aan de gemeenschapsbinding bij activiteiten met betrekking tot dans en muziek maken.

4. Transcendente ervaringen
Een studie uit 2004, gepubliceerd in het tijdschrift Multiple Sclerose, onthulde dat drummen de deelnemers van het onderzoek in staat stelde, in diepere hypnotische toestanden te komen. En een andere studie uit 2014, vond dat in combinatie met sjamanistische instructies en drummen de deelnemers zelfs in staat waren, hun hartslag te verlagen en een droom/trancestaat te betreden, waarin zij naar eigen zeggen transcendente ervaringen beleefden. Ook dit fenomeen kennen we terug van oorspronkelijke bevolkingsgroepen, overal op Aarde..!

5. Sociaal-emotionele stoornissen
Een impactvolle studie uit 2001, gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, toonde aan, dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, die meededen aan een 12 weken durende groepsdrumming-interventie, meerdere domeinen van sociaal-emotioneel gedrag significant zagen verbeteren, van angst tot aandacht, van oppositionele tot posttraumatische stoornissen.

Hoe fundamenteel kun je het bewijzen, dat drummen zorgt voor diepe herbalancering..! Zo gezien is de gunstige evolutionaire rol die het drummen/trommelen waarschijnlijk heeft gespeeld in de menselijke geschiedenis eigenlijk overduidelijk. Met het nieuw wetenschappelijke onderzoek dat de psychosociale en fysiologische voordelen van drummen bevestigt, is er goede hoop, dat ritme een plek gaat krijgen als een positieve medische, sociale en psyche-spirituele helingsvorm. Onderstrepend, dat de nieuwe vorm van heling zal gaan om vibraties en frequenties.

En ook als we in die zin, de term ‘recreatie’ in de etymologische zin van het woord beschouwen: re-creatie = her-scheppen, kan trommelen nog een hoop voor ons gaan betekenen. Niet alleen stelt het ons in staat, het wortelgevoel van onze identiteit aan te boren in de ritmische ervaring van vreugdevolle, verbonden en verbindende, creatieve wezens. Drummen helpt ons ook om het proces van worden, transformatie en re-creatie aan te gaan, wat aan de basis ligt van het levende en verbazingwekkende, steeds veranderende universum in ons.

Bronnen:

 • Shinya Fujii, Catherine Y Wan.  The Role of Rhythm in Speech and Language Rehabilitation: The SEP Hypothesis.  Front Hum Neurosci.  2014 ;8:777. Epub 2014 Oct 13.  PMID:  25352796
 • Sebastian Kirschner, Michael Tomasello.  Joint drumming: social context facilitates synchronization in preschool children.  J Exp Child Psychol.  2009 Mar;102(3):299-314. Epub 2008 Sep 12.  PMID:  18789454
 • Magdalena Babiszewska, Anne Marijke Schel, Claudia Wilke, Katie E Slocombe.  Social, contextual, and individual factors affecting the occurrence and acoustic structure of drumming bouts in wild chimpanzees (Pan troglodytes).  Am J Phys Anthropol.  2015 Jan ;156(1):125-34. Epub 2014 Oct 18.  PMID:  25327570)
 • W Tecumseh Fitch.  Four principles of bio-musicology. (Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci.  2015 Mar 19 ;370(1664):20140091.  PMID:  25646514)
 • Ryan Remedios, Nikos K Logothetis, Christoph Kayser.  Monkey drumming reveals common networks for perceiving vocal and nonvocal communication sounds.  (Proc Natl Acad Sci U S A.  2009 Oct 20;106(42):18010-5. Epub 2009 Oct 1.  PMID:  19805199)
 • Felix A Hager, Wolfgang H Kirchner.  Directional vibration sensing in the termite Macrotermes natalensis. (J Exp Biol.  2014 Jul 15 ;217(Pt 14):2526-30.  PMID:  25031457)
 • Claudia Metzler-Baddeley, Jaime Cantera, Elizabeth Coulthard, Anne Rosser, Derek K Jones, Roland J Baddeley. Improved Executive Function and Callosal White Matter Microstructure after Rhythm Exercise in Huntington’s Disease.  (J Huntingtons Dis.  2014 ;3(3):273-83.  PMID:25300331)
 • R I M Dunbar, Kostas Kaskatis, Ian MacDonald, Vinnie Barra.  Performance of music elevates pain threshold and positive affect: implications for the evolutionary function of music. (Evol Psychol.  2012 ;10(4):688-702. Epub 2012 Oct 22.  PMID:  23089077)
 • B B Bittman, L S Berk, D L Felten, J Westengard, O C Simonton, J Pappas, M Ninehouser. Composite effects of group drumming music therapy on modulation of neuroendocrine-immune parameters in normal subjects.  (Altern Ther Health Med.  2001 Jan;7(1):38-47.  PMID:11191041)
 • R L Maurer, V K Kumar, L Woodside, R J Pekala.  Phenomenological experience in response to monotonous drumming and hypnotizability.  (Mult Scler.  2004 Aug;10(4):417-24.  PMID:9385724)
 • Bruno Gingras, Gerald Pohler, W Tecumseh Fitch.  Exploring shamanic journeying: repetitive drumming with shamanic instructions induces specific subjective experiences but no larger cortisol decrease than instrumental meditation music.  (PLoS One.  2014 ;9(7):e102103. Epub 2014 Jul 7.  PMID:  24999623)
 • Ping Ho, Jennie C I Tsao, Lian Bloch, Lonnie K Zeltzer.  The impact of group drumming on social-emotional behavior in low-income children. (Evid Based Complement Alternat Med.2011 ;2011:250708. Epub 2011 Feb 13.  PMID:  21660091)

x
* * *

Door jou gecreëerde diepe drumgeluiden…
Wij selecteerden deze 3 prachtige
X

Sjamanen drums

(aanbieding geldig t/m dinsdag 21 januari)
x

x
Gefascineerd door de indrukwekkende feiten in het bovenstaande artikel, zijn wij opzoek gegaan naar handgemaakte Sjamanen-drums
. Wij vonden voor jou deze drie prachtige modellen, elk met een unieke klank en elk perfect om zelf te experimenteren met de diepe werking van de ritmische drum. Deze drie drums zijn oer-degelijk gemaakt; met elk zo’n 20 uur handwerk om te maken, is dat geen verrassing..!

Elke drum komt met een zachte drumstok/klopper. Elke drum is uniek en wijkt dus af van de afbeelding omdat de leren huid natuurlijk een natuurproduct is. Behalve -qua uiterlijk- met de totaal beige donderdrum (zie 2. hieronder).Dat betekent dat het patroon van de huid varieert en en dat de klank en toon van de huid, afhankelijk is van de temperatuur en de vochtigheid, waarbij je de drum bespeeld. Zo zullen de drum en jij uiteindelijk een duo vormen, waarbij je de drum zult ‘aanvoelen’ in specifieke situaties; de ‘living drum’.. Dit zijn de 3 drums, die we selecteerden:
x


1. Sjamanendrum met zwart-wit vel
Deze drum van koeienhuid is een zeer fraai stuk ambachtswerk. Met een mooie middenklank en een helder timbre rond de randen is deze drum een toegankelijk en eerlijk instrument. Je ziet op de achterzijde (rechtse foto) de lus waarmee je de drum stevig kunt vasthouden in één hand. Komt standaard met een luxe klopper van het juiste formaat. Kijk naar het filmpje voor formaat en geluid (Nb.: de resonantie die je hoort (lichte trilling) zit NIET in de drum!)

Speciale WantToKnow prijs: € 185,- (normaal: € 200,- )

 

2. Donderdrum
Deze drum gemaakt van geschoren leer, is ambachtelijk afgewerkt met een comfortabele kruismotief. Met een donderende middenklank en een zwevende timbre rond de randen. Deze drum is een bijzonder dynamisch instrument, van hard tot zacht. Wij voelden het geluid van deze drum rechtstreeks het hart binnen gaan! Ook deze drum wordt standaard geleverd met een luxe klopper van het juiste formaat.

Speciale WantToKnow prijs: € 115,- (normaal: € 125,- )

3. Dubbelzijdige Sjamanendrum
Deze dubbelzijdige leren drum -gemaakt van koeienhuiden- is rond de houten rand afgewerkt met prachtig knoopwerk, waarop een stevig handvat is bevestigd. Met een diepe middenklank en een rond timbre rond de randen is deze drum een bijzonder dynamisch instrument. Beide kanten kunnen worden bespeeld, eventueel met twee kloppers. Komt standaard met een luxe klopper van het juiste formaat en een stevige tas om de drum in op te bergen.

Speciale WantToKnow prijs: € 195,-  (normaal: € 215,- !)

 x

x* * *

“Ja, ik wil graag
een unieke sjamanen-drum ontvangen
!”
x

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de
sluitingsdatum:

dinsdag 21 januari a.s.

* * *

Per bestelling geldt
een bijdrage porti/handelingskosten van € 6,50

* * *
Woon je buiten Nederland?

Dan geldt een andere bijdrage voor handling & verzending!
 Voor de exacte bijdrage, kijk je hieronder in het besteloverzicht.
Bij ‘land-en-verzendkosten- worden
de specifieke kosten per land opgegeven.

* * *

Wil je een andere, bijv. grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat? Neem dan even contact op!

Stuur een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten,
hoe we je bestelling kunnen verzorgen.

x

* * *

Totaal: € -

Advertentie