Advertentie

Max over Hugo: symbool van bestuurlijke minachting..


Max von Kreyfelt gaf tien jaar lang via zijn initiatief ‘Café Weltschmerz’ denkers, wetenschappers en andere wereldverbeteraars een podium. Mensen met lef en gezond verstand, tegen de waan van de dag; Max was de gastheer en de facilitator. Hij schrijft op zijn site:

Maar nu is het mijn beurt; ik schrijf: columns, essays, kritische poëzie – journalistiek met bijtende ironie en scherpe analyses. Geen propaganda, maar poëtische punk op papier. Mijn teksten trekken al meer dan 1 miljoen views per week. Een groeiend publiek dat zoekt naar waarheid, verwondering en verzet.

Om dit onafhankelijk en compromisloos te blijven doen, vraag ik wel steun. Geen mediakanaal, geen poespas, gewoon mijn stem. Voor alles een stem die niet te koop is. Waarom die benodigde steun? Allereerst omdat vrije denkers zeldzaam zijn en omdat (hun) verhalen wél degelijk verschil maken. Maar jij bent nodig omdat je mee wilt bouwen aan een eerlijkere, hoopvolle wereld.

Wat zijn mijn plannen met die steun? Ik wil een nieuw videoprogramma gaan maken: ‘TICQ’, De Kunst van Cultuur. Een stroom van dagelijks scherpe columns op de grote platforms; lees mijn column hieronder over ’the man called Hugo’. 

Daarnaast denk ik aan het maken van een ‘Handboek Weerbaarheid’ vol praktische tips. En ik wil inzetten op maandelijkse netwerkbijeenkomsten in een ‘paradijselijke setting’. Het is een stap van ‘Café Weltschmerz’ naar Wonderland. Van analyse naar verwondering..! Steun je mijn nieuwe missie? Laten we samen de wereld een beetje eerlijker en wijzer maken.

* * *

Want de kracht van het woord,
is de bron van verandering’. 

*
Hugo de Jonge:
symbool van bestuurlijke minachting

2025 © Max von Kreyfelt | deze versie WantToKnow.nl/be

 

Het moet gezegd: er zit een soort perverse logica in. Als je jarenlang beleid hebt gevoerd dat lak heeft aan burgers, grondrechten, transparantie en gezond verstand, waarom zou je dan ineens bij een CdK-benoeming kiezen voor verbinding, vertrouwen en bestuurlijke waardigheid? Nee, dan kies je gewoon voor Hugo de Jonge. De man die zijn eigen falen tot carrièrepad heeft omgebogen. De gladde messias van het machtsspel.
Als minister permanent door het ijs zakkend en tóch elke keer boven komen drijven met een nieuwe titel op zijn visitekaartje..!
X
Zijn benoeming tot Commissaris van de Koning van Zeeland is geen vergissing, maar een afrekening. Niet met De Jonge, die wordt beloond, maar met het publiek. Met iedereen die waarschuwde voor zijn autoritaire corona-aanpak. Met huurders die zich klemgezet voelen door zijn ‘hervormingen’. Met parlementariërs die herhaaldelijk om transparantie vroegen en in ruil daarvoor sms’jes kregen die per ongeluk verdwenen waren.
x
Deze benoeming is een bestuurlijke provocatie. Een statement in neonletters: we doen niet aan rekenschap, we doen aan beloning voor loyaliteit. Je kunt liegen, draaien, verdraaien, negeren, polariserend optreden, je dossiers laten ontsporen, en dan word je… het gezicht van het koninkrijk. De ceremoniële belichaming van het bestuur. Alsof een pyromaan wordt gevraagd de brandweer te leiden, niet ondanks zijn staat van dienst, maar dankzij.

De Jonge is niet verbindend.
Hij is geen hoeder van vertrouwen. Hij is een gladde campagnevoerder die inhoud verwart met verpakking en gezag met decibel. Zijn benoeming is een pesterige grijns van het kartel: “Wat ga je doen? Stemmen? Klagen? Demonstreren? Veel plezier. Wij benoemen onszelf wel.” Wat deze stap laat zien, is dat het systeem niet kapot is, het doet precies waarvoor het gebouwd is: de eigen kring beschermen, de status quo behouden, de façade van democratie hooghouden terwijl achter de schermen de poppetjes worden doorgeschoven als in een gesloten toneelstuk.

En de burger? Die mag toekijken. Betalen. En vooral: zijn mond houden. De Jonge is geen incident, maar het product van een cultuur waarin falen niet afgestraft wordt, maar gevierd. Een cultuur waarin publieke functies geen verantwoordelijkheid vergen, maar vooral het juiste cv, met de juiste vrienden. Dat hij nu Commissaris van de Koning wordt, is niet schokkend. Het is logisch. In een systeem dat rot is tot op het bot.

 

Hoe Hugo provoceert

In een gezond lichaam stoot je zieke cellen af. In een corrupte bestuurscultuur worden ze gepromoveerd. Hugo de Jonge, het prototype van de ongrijpbare faler, is niet alleen symbool van bestuurlijk onvermogen, hij ís het systeem. En dat systeem blijkt ziek. Alweer. De man die eerst scholen sloot, levensgevaarlijke vaccins dwong en 2 miljard verdampte, de woningbouw ontwrichtte, mag nu Zeeland “ontwikkelen”. Ontwikkelen, ja.

Alsof de Griekse tragedie nog een bijlage nodig had. Een tragisch wonderkind In elke andere sector zou Hugo de Jonge allang zijn teruggezet tot koffiejongen in een penitentiaire inrichting. Hij faalde als minister van Volksgezondheid, verbrandde miljarden, maakte van een pandemie een angstmachine en had daarna het lef om zich op wonen te storten alsof hij de volkshuisvesting ging genezen met spreadsheets en slogans.

Nu hij daar ook klaar is, wordt hij overgeplaatst naar een post waar niemand hem echt ziet: Zeeland. Wie daar nog durft te juichen, heeft een haatdragende relatie met Zeeland. Falen als functie De vraag is niet langer: hoe blijft hij in functie? De vraag is: hoe functioneert een systeem waarin zo iemand in functie blíjft? Antwoord: perfect. Want het huidige systeem is getransformeerd om onverantwoordelijkheid te belonen.

Partijen beschermen hun poppetjes, media vergeten wat ze gisteren schreven, en de Kamer, ach, die rent van motie naar motie zonder tanden. In Den Haag is falen inmiddels geen valkuil, maar een carrièrepad. De banalisering van schade Het echte gevaar schuilt in de normalisering. Twee miljard euro verdwenen? Vervelend. Geen consequentie. Parlement woedend? Voor een dag. Dan schuift de trein verder, alsof het logisch is dat een minister geen bonnetjes bewaart, geen verantwoording aflegt, en tóch zijn stoel behoudt.

De schade wordt collectief gedragen, de schuld individueel ontweken. Zeeland, pas op. Nu dus Zeeland. Alsof je een pyromaan hoofd maakt van brandpreventie in een houten dorp met een benzine opslagplaats. Het is niet alleen dom, het is kwaadaardig in z’n achteloosheid. Want de boodschap is duidelijk: dit systeem corrigeert zichzelf niet. Het recycleert. En wie zich ertegen verzet, krijgt geen medestanders maar medeplichtigen.

De maskers zijn af Hugo de Jonge hoeft niets meer te verbergen. Hij is niet de uitzondering, hij is de regel. Hij is niet het lek in het schip, hij is de romp. Iedere benoeming, iedere opdracht die hij krijgt, is geen vergissing, maar een openlijke provocatie. Een test: hoeveel slikt de burger nog voordat hij iets terugzegt? Alles. En zoals Rutte ons voorhield, stopt het wanneer wij dat willen.

5 gedachten over “Max over Hugo: symbool van bestuurlijke minachting..

  1. Klopt Max, en mij heb je.
    Het enige wat ik mij nog af vraag, zouden ze nou ècht zo stupide zijn, dat ze denken er mee weg te komen?
    Die vuile rotschoft hierboven kan beter niet in mijn straat/buurt komen wonen, want………………………………………………….
    Mijn oude vader zat in het verzet in 40/45, en die deinsde niet zo gauw terug……en als ik er achter kom dat er tuig van dat niveau hier neerstrijkt ………………………………………………………naar believen invullen.

  2. Dit heerschap met de gekleurde schoenen , zit gewoon weer aan de lieg praattafels bij de NPO’S
    Zij die de zaak (corona zwendel) kritisch onderzoeken worden van het bed gelicht .
    Een bananen republiek zoals Brazilië kan hier nog wat leren .
    Het is diep triest voor de nabestaande waarvan de partner vrienden zijn overleden .
    Inmiddels zit de diep State bij de Bilderberg club , ook Albert Bourla van Pfizer de vleesgeworden experimentele mRNA verkoop man 😭

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.