Advertentie

Biologische Imkerij de Oase: Deze ‘nieuwe oogst’ honing heb je nog nooit geproefd!


WantToKnow probeert voor jou regelmatig bijzondere aanbiedingen te organiseren, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen, van kleine, vaak ambachtelijke leveranciers. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. En we kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. Wij hopen je met deze service van dienst te zijn!

* * *

 

x
Verlengd t/m 1 juni!

De kunst van de ‘Rauwe Honing’


x

– Imkerij de Oase –

de enige Biologische Imkerij in Nederland
x

2023 © WantToKnow.nl
x

Ook deze week vonden we weer een bijzonder inspirerende aanbieding van een maker met hart voor de zaak: de Nederlandse rauwe en biologische honing van Imkerij de Oase. En dat is een gigantische klus, want volgens de imker is Nederland bijna een woestijn aan het worden! Vandaar dat Imkerij de Oase, zoals de naam al zegt, biologische oases opzoekt door heel Nederland waar de bijen gezonde honing kunnen maken. Als een woestijnherder voert de imker zijn bijen van zeldzame oase naar oase, waar ze dan de kostbare grondstoffen verzamelen voor de biologische honing. En dat proef je!

Imkerij de Oase is het initiatief van Elmar Mook, die na zijn opleiding aan de biodynamische landbouwschool tijdens zijn werk in de fruitteelt gefascineerd geraakte door bijen die zijn beroep mogelijk maakte. Hij besloot te gaan werken met bijen, eerst 6 jaar als hobby-imker, todat hij in 2012 besloot om zijn aantal bijenvolken uit te breiden en full-time te werken als een beroepsimker. Imkerij de Oase was een feit en sindsdien is Elmar betrokken bij het gehele productieproces het verzorgen van de bijenvolken, het oogsten van de honingkamers, het slingeren van de honing tot aan het afvullen en etiketteren van de potjes. Elmar is een betrokken perfectionist én dat merk je.

De strijd voor biologische honing in Nederland
Maar biologische honing maak je niet zomaar! Toen Elmar begon kwam alle biologische honing die je in de Nederlandse winkels tegenkomt uit het buitenland. Dat kwam door de regelingen rond het biologische keurmerk; volgens Europese richtlijnen moest binnen een straal van drie kilometer de bronnen voor nectar en stuifmeel hoofdzakelijk bestaan uit biologische gewassen of spontane vegetatie.

Maar in een dicht bebouwd Nederland waar biologische landbouw helaas nog tot de marge behoort is die regel onmogelijk te waarborgen! Gelukkig gaf Elmar zich niet gemakkelijk gewonnen..! Elmar ging op zoek naar de enkele ‘biologische oases’ die hij in Nederland kon vinden. Van natuurgebieden en eigenwijze bioboer tot de randen van steden, stadsparken, tuinen en laanbomen. Hij bracht zijn bijen naar nationaal park ‘De Weerreibben’ voor de bloeide wilden, naar een bio-dynamische kwekerij van blauwe bessen en hij zette het volk midden in de stad Groningen.

Zo konden zijn bijen ‘grazen’ op de juiste plekken..! De honing die zijn volkeren produceren liet hij onderzoeken op gewasbeschermingsmiddelen door de universiteit Hohenheim in Stuttgart (Dld). Het rapport met daarin de conclusie dat er geen sporen waren aangetroffen van bestrijdingsmiddelen, stuurde hij op naar Skal (de toezichthoudende organisatie op de biologische markt in Nederland). Zo kon Elmar eindelijk beginnen met het verkopen van de eerste échte Biologische Nederlandse honing, die ‘volgens biologische methoden’ was gemaakt.

Maar helaas trokken de mensen van keurmerk ‘SKAL’ aan de rem. Elmar mocht het woord ‘Biologisch’ niet op zijn etiketten zetten, omdat het volgens de EU niet ging om de kwaliteit van de honing, maar om het voldoen aan de richtlijnen. De organisatie hielden voet bij stuk en Elmar kwam voor een moeilijke beslissing te staan. Ging hij door met zijn niet erkende en bijzonder kostbare, ‘biologische’ werkwijze of zou hij minder diervriendelijk zijn en volgens de reguliere en lucratieve imkerij gaan werken? Zijn dilemma kwam zelfs in het nieuws, toen Elmar een journalist van Trouw vertelde (HIER):

“Als ik mijn biologische principes loslaat, voelt dat alsof ik mijn ziel aan de duivel verkoop. Ik wil zo diervriendelijk mogelijk werken en zoveel mogelijk rekening houden met de omgeving. Maar ik moet er wel van kunnen leven. De strenge interpretatie van SKAL houdt dit tegen. Ik hoop dat dit in samenspraak met het ministerie wordt opgelost. Mijn vrouw wil liever niet naar Duitsland verhuizen, maar voor de imkerij zou het momenteel gewoon beter zijn…”

Gelukkig kwam er na een jaar – en een hoop protesteren! – verandering in de zaak. In 2015 kwamen SKAL en het ministerie in beweging. Sindsdien zijn de regelgevingen voor Biologische imkerij aangepast, zodat ‘bijenboeren’ hun mogelijkheden kunnen afstemmen met de Europese richtlijnen. SKAL stuurt wel jaarlijks een controleur langs, die dan vervolgens bepaalt of de imkerij voldoende in aanmerking komt, om het keurmerk te mogen dragen. En zo kwam het dat, tot op de dag van vandaag, Imkerij de Oase de enige biologische beroepsimkerij van Nederland is!

Rauwe honing
Maar met het behalen van het Bio-keurmerk was het nog niet gedaan voor Elmar. Als je volgens hem echt mooie honing wilt maken, dan doe je er nog een ‘rauw’ schepje bovenop! Op deze manier gaat Imkerij de Oase gepassioneerd voorbij de eisen voor biologische landbouw:

  • De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.
  • De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door te dompelen in hete bijenwas.
  • De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
  • Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
  • De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.
  • Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.

Zo is de honing dus ‘rauwe honing’, waardoor alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel maximaal aanwezig blijven. Elmar laat de honing lang in het bijenvolk zitte, zodat de bijen veel tijd hebben om de nectar tot honing te verwerken. Goed rijpe honing bevat weinig water, is dik en stroperig, en is daardoor niet alleen lang houdbaar maar ook heel smaakvol. Bij de grote honingverwerkende bedrijven (die dus bio-honing uit het buiteland importeert!) moet honing verhit worden. Dat komt omdat ze de gekristalliseerde honing anders niet uit de grote 300 kg krijgen en het industriële filteren en verpompen anders moeizaam verloopt. In dat process gaat helaas veel van de smaak- en voedingsstoffen verloren.

Vloeibare honing is dus vrijwel altijd, verhitte honing..! Alle kwaliteitshoning kristalliseert waardoor verhitting de enige manier is om de honing weer vloeibaar te maken. Daarom verkoopt de Oase haar honing als crèmehoning, die ontstaat door te roeren. Daarbij worden de kristallen steeds kleiner, tot ze één geheel of een ‘crème’ zijn gaan vormen. De enige uitzondering op deze regel is Acaçiahoning, die van nature pas na enkele jaren kristalliseert en dus vloeibaar verkocht kan worden.

x

Je begrijpt dat wij bijzonder blij zijn dat we samen met Elmar Mook een introductie-aanbieding
hebben kunnen samenstellen, zodat ook jij kennis kunt maken,
met de mooiste honingsoorten uit Nederland..!

Samen met Elmar, stelden we de volgende ‘proefpakketten’ voor je samen,
in een ‘uitgebreide’ en een ‘grote’ vorm,
incl. een uniek presentje van Elmar…

* * *
xx

Speciale WantToKnow Aanbieding:

 

Het Uitgebreide Proefpakket
We stelde een pakket samen, bestaande uit 8 verschillende soorten honing van Imkerij de Oase die elk zijn vervaardigd op een verschillende ‘biologische oase’ waar Elmar zijn bijen naartoe brengt. De potjes zijn elk gevuld met 300g honing, wisselend in vorm van crème tot vloeibaar. Hieronder vind je Elmar’s beschrijvingen van de verschillende soorten:

(1) Linde & Berenklauw
“Taaie crèmehoning met een enkel kristalletje. Pepermuntachtig pittig met een zeer uitgesproken bloemenaroma. Wie ooit aan de bloem van een Reuzeberenklauw geroken heeft, zal de geur meteen herkennen! Rauwe honing, geoogst in juli Groningen, op de grens van Stad en Ommeland. Vrij toegankelijk van smaak.”

x
(2) Stadspark Groningen
“Milde, toegankelijke crèmehoning. Voor wie bekend is in de stad Groningen is het park ‘Stadspark’ een begrip. Doordat de gemeente Groningen al jaren voorloper is op het gebied van ecologisch groenbeheer is er in en om het park een prachtig gevarieerd voedselaanbod voor bijen. Zonder chemicalien! De honing is een mix van alles (te veel om op te noemen) wat er van voorjaar tot zomer bloeit. De smaak is lichtvoetig, mild, fruitig, fris-pittig. Rauwe honing, geoogst in juli in de stad Groningen.”
x
x
(3) Boekweit
“Zoals de naam al zegt, wordt deze honingsoort gemaakt van nectar uit de bloemen van boekweit. Deze kruidachtige plant kennen we als een graansoort, er wordt onder andere meel van gemaakt. Deze soort is heel anders dan de meeste andere honingsoorten, vooral de smaak en intensiteit maken boekweithoning zo bijzonder die ontstaat door de aanwezigheid van veel antioxidanten en vitamines, vooral vitamine P.”

x
(4) De Weerribben
“De uitbundige wilgenbloei in het natuurgebied de Weerribben levert in sommige jaren pure Wilgenhoning op. In de warme periode van het afgelopen najaar hebben de bijen waarschijnlijk wat donker gekleurde ‘bladhoning’ weten te verzamelen. Zo is de honing van het afgelopen jaar een soort huwelijk tussen Wilgenhoning en Boshoning.
x
(5) Lentebloesem
“Deze rauwe honing uit de regio Nijmege heeft de lekkere ronde smaak, zoals voorjaarshoning die hoort te hebben. De Paardebloem (boterachtig) is duidelijk te proeven.
x
(6) Drenthse bossen

“Deze vrij lang vloeibare honing, die is geoogst in juli aan de rand van de Drentse heidevelden, is een door de bijen gemaakte melange van bladhoning en nectar van sporkehout. De smaak is daardoor moutachtig, rond en donker. Vrij ongewoon voor honing.”
x
(7) Ooijpolderhoning (Zomer)
“Stevige crèmehoning. Vanuit het natuurgebied ‘de Ooijpolder’ kunnen mijn bijen ook de lindebomen in de stad Nijmegen bereiken. De frisse, pepermuntachtige smaak van Lindehoning mengt zich dan met de veelheid aan wilde bloemen in de verwilderde uiterwaarden. Het resultaat is een honing die veel voller, ‘zwaarder’ en ronder smaakt. Rauwe honing, geoogst in juli in de Ooijpolder bij Nijmegen.”
x
(8) Ooijpolderhoning (Voorjaar)
Honing uit dezelfde polder, maar eerder in het jaar geoogst en een wereld van verschil! “Zachte crèmehoning met duidelijke kristalletjes. Krachtige, fruitige smaak. De roomboterachtige smaak van de paardenbloemen komt dit jaar wat meer op de voorgrond. Verder wordt de smaak vooral beïnvloed door wilg, hoogstamfruit en meidoorn.”

x

En speciaal in deze WantToKnow-aanbieding:
ONTVANG JE GRATIS een potjeBijenbalsem’ handgemaakt door Elmar van zijn bio-bijenwas, met goudsbloemen, citroenmelisse of paardenbloemen uit eigen tuin. Deze stevige, zalfachtige balsem is ideaal voor huid en lippen en komt in een klein plat glazen potje (4 cm, ander potje dan afgebeeld..!).
De normale winkelprijs van dit potje is € 9,80

 

x

Speciale WantToKnow-prijs
‘Uitgebreid Proefpakket’
van 8 verschillende honingen
voor € 55,60
(incl. de gratis Goudsbloem Bijenbalsem t.w.v. € 9,80)
x

* * *
x

Het Grote Proefpakket
We stelde een pakket samen, bestaande uit 6 grote potten van verschillende soorten honing van Imkerij de Oase, speciaal voor de grootgebruiker die al weet wat kwaliteit is..! Elke soort is vervaardigd op een ‘biologische oase’ waar Elmar zijn bijen naartoe brengt. De potten zijn elk gevuld met 700g honing, in crèmevorm. Hieronder vind je Elmar’s beschrijvingen van de verschillende soorten:

(1) Ooijpolderhoning (Zomer)
“Stevige crèmehoning. Vanuit het natuurgebied ‘de Ooijpolder’ kunnen mijn bijen ook de lindebomen in de stad Nijmegen bereiken. De frisse, pepermuntachtige smaak van Lindehoning mengt zich dan met de veelheid aan wilde bloemen in de verwilderde uiterwaarden. Het resultaat is een honing die veel voller, ‘zwaarder’ en ronder smaakt. Rauwe honing, geoogst in juli in de Ooijpolder bij Nijmegen.”
x
(2) Ooijpolderhoning (Voorjaar)

Honing uit dezelfde polder, maar eerder in het jaar geoogst en een wereld van verschil! “Zachte crèmehoning met duidelijke kristalletjes. Krachtige, fruitige smaak. De roomboterachtige smaak van de paardenbloemen komt dit jaar wat meer op de voorgrond. Verder wordt de smaak vooral beïnvloed door wilg, hoogstamfruit en meidoorn.”
x
(3) Kastanje & Linde (Zomer)
“Hier komen het rokerige, caramelachtige, licht bittere van de Tamme kastanje en het frisse, pepermuntachtige van de Linde bij elkaar. Omdat de bloei van Linde en Tamme Kastanje overlapt, is het fijn dat deze smaken zo goed bij elkaar passen. Deze honing is bij velen favoriet! Rauwe honing, geoogst in juli bij Nijmegen.”
x

(4) West-Duitse Acacia
“Vrij toegankelijke smaak. Een lang vloeibaar blijvende honing met een groots mild bloemenaroma en een klein prikkeltje. Rauwe maar vloeibare honing, geoogst in juni in Duitsland.
(5) Lentebloesem
“Een lekkere ronde smaak, zoals voorjaarshoning eigenlijk altijd hoort te smaken. De boterachtige Paardebloem is duidelijk te proeven, waardoor de warme ronde smaak zich in de keuken goed leent als dé gouden honingsmaak die opgaat in gericht zonder karakter te verliezen. Ook dit is een rauwe honing, die in juli wordt geoogst in de regio Nijmegen.”
x
En speciaal in deze WantToKnow-aanbieding:
Een gratis potjeBijenbalsem’ handgemaakt door Elmar van zijn bio-bijenwas, met goudsbloemen, citroenmelisse of paardenbloemen uit eigen tuin. De stevige, zalfachtige balsem is ideaal voor huid en lippen en komt in een klein plat glazen potjes (4 cm, ander potje dan afgebeeld..!).
(normaal winkelprijs € 9,80)

x

 

Speciale WantToKnow-prijs
‘Groot Proefpakket’ € 68,75
van 5 verschillende honingen
(incl. gratis Goudsbloem Bijenbalsem t.w.v. € 9,80)
X
15% totale korting!

* * *

“Ja, ik wil graag deze
Rauwe Biologische Honing
ontvangen
!”

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

sluitingsdatum van
donderdag 25 mei a.s.
x
VERLENGD TOT
donderdag 1 juni a.s.
om 16:00 precies!

* * *
x

Per bestelling geldt een bijdrage porti/handelingskosten van € 7,-
En woon je buiten Nederland? Dan geld er een andere
bijdrage voor handling/verzending.

Meestal zijn wij in staat de levering binnen
2-3 weken na de sluitingsdatum te verzorgen. We houden je uiteraard
op de hoogte, over de exacte levertijd, als deze afwijkt van deze levertijd.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat ?

Heb je evt. nog andere vragen?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan z.s.m. weten hoe we jouw bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

* * *x

 

 

Totaal: € -