Advertentie

CO2-Meters: persoonlijk, professioneel; hoe gezond is de lucht bij jou thuis?


WantToKnow organiseert regelmatig bijzondere aanbiedingen voor je, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen. Bij kleine, vaak ambachtelijke leveranciers vandaan. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. We kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken, na afloop van de aanbieding, te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service van dienst te zijn!

 

* * *

 

Een persoonlijke
CO2-meter? Eureka!

Weet jij wel hoe schoon de lucht is bij je thuis..!?

2024 © WantToKnow.nl

x

Nadat we het nog maar een paar jaar geleden hadden over de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus, hebben wij op de redactie gewoon maar eens een onderzoekje gedaan naar luchtkwaliteit. Zo was er de afgelopen maanden vooral veel nieuwe aandacht voor de slechte luchtkwaliteit in vele verzorgingshuizen en in oude kantoorgebouwen. En hoe zit dat eigenlijk bij ons thuis, nu we allemaal nog steeds veelal thuiswerken? Wat blijkt: dat duffe gevoel aan het einde van de dag, zou zomaar aan de luchtkwaliteit kunnen liggen..! Even de kamer luchten, ook in de winter, is dan absolute noodzaak; maar wánneer precies?

Slechte luchtkwaliteit ontstaat vooral als de lucht in een ruimte lang niet ververst wordt. Er hoopt zich dan van alles op. Zo kunnen nieuwe meubels en vloerbedekking bijvoorbeeld schadelijke stoffen afgeven, zoals formaldehyde. Zeker in een woonkamer met open keuken geldt, dat de verbranding van aardgas en het koken op zich, veel CO2 oplevert.

Verder kan vocht (dat bijv. vrijkomt bij het koken, douchen, wasdrogen en koken) ervoor zorgen, dat er teveel huisstofmijt ophoopt. In het uiterste geval kan dat zelfs leiden tot zwarte schimmelvorming. En kunnen natuurlijke schimmels uit de badkamer, overslaan naar de woonkamer of de slaapkamer, waar het meer kans heeft om op de luchtwegen te slaan.

En dan zijn er nog rook van sigaretten, houtkachel of kaarsen, ziektekiemen en de geur van mens en dier die in de lucht blijven hangen. De lijst van klachten die je kunt krijgen van verontreinigde lucht is aanzienlijk, maar erg ‘subtiel’, sluipend als het ware. Zo krijgen mens en dier last van:

  • luchtwegklachten,
  • hoofdpijn,
  • dufheid
  • of geïrriteerde ogen.

En los van de gezondheidsaspecten, hebben verschillende onderzoeken aangetoond ,dat mensen mentaal veel beter presteren, naarmate de luchtkwaliteit beter is. En het blijkt dat mensen met astma, zelfs sneller last van slechte luchtkwaliteit hebben dan anderen.

Gelukkig en heel simpel, kan goed ventileren al snel zulke klachten voorkomen. Maar in de praktijk blijken veel mensen niet te weten hoe je dat doet, en vooral WANNEER je dat op een goede manier moet doen..! Werk je op een kantoor, op een school of in een ziekenhuis, dan heb je geluk! Veel grotere bedrijven hebben eigen richtlijnen voor het verversen van lucht. Zo wordt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtkwaliteit verzorgd door centrale ventilatie en verwarmingssystemen. Helaas blijft er over de luchtkwaliteit bij mensen thuis, vaak veel te wensen over. Hoewel gezondheidswetenschappers al jaren wijzen op speciale richtlijnen, blijkt dat mensen in de praktijk toch vaak in een ‘veel te muf’ huis zitten, met veel teveel CO2..!

CO2 als belangrijke indicator
Hoewel CO2, of koolstofdioxide, op zich niet slecht is, wordt het CO2-gehalte gebruikt als maat voor de luchtkwaliteit in een huis. Het CO2-niveau is namelijk een goede maatstaf voor de mate van ventilatie in een vertrek, omdat het wordt gemeten in ‘PPM’ of ‘particles per million’. Het idee van een CO2-meter is, dat deze bijhoudt hoeveel koolstofdioxide je uitstoot als je ademt en dus in een niet-geventileerde ruimte zit. Ben je een tijdje in een dichte kamer, dan loopt het CO2-gehalte langzaam op. Zo is goed te zien dat naast de CO2 die wij zelf uitstoten ook de andere schadelijke stoffen in de ruimte kunnen oplopen. Zit je in een goed luchtende ruimte, dan loopt de CO2 niet op en blijft dus ook de stapeling van schadelijke stoffen minimaal.

In dit filmpje alles nog eens kort op een rijtje:

Een voorbeeld
Meet je de buitenlucht met een CO2 meter, dan scoort zo’n apparaatje gemiddeld een frisse 400 ppm. Met dat cijfer als nulmeting, adviseert de GGD:

  • 800 ppm – ideaal
  • 1.000 ppm acceptabel
  • 1.200 ppm – de bovengrens.
  • 1.500 ppm – voelbaar en muffe geur.

Bij metingen die zijn gedaan in een jaren 30-woning werd voor het slapengaan in de slaapkamer van 20 vierkante meter 600 ppm gemeten. Bij het wakker worden was dit opgelopen tot een schrikbarende 2.300..!! Ook de meting van het thuiskantoor in datzelfde huis verraste. De zolderkamer van twaalf vierkante meter had een schuin dak met een dakraam. Als het regende bleef dat dicht, in de veronderstelling dat het kleine rooster aan de bovenkant wel frisse lucht naar binnen zou laten… Ondanks het rooster liep daar de ppm’s binnen twee uur werken van 640 op naar 1.260…!

Wat kunnen we doen?
Het moge duidelijk zijn dat verontreinigde lucht een invloed uitoefent op ons lichaam kan hebben en daarmee onze rust en gemoedstoestand beïnvloed. Gelukkig is luchtvervuiling met een goede CO2=meter gemakkelijk waarneembaar te maken én te bepalen, waardoor we een kijkje kunnen nemen in deze verborgen vermoeiende krachten in huis. Daarom gingen wij voor jou opzoek naar een degelijke CO2-meter, waarmee je makkelijk zelf eens je huis kunt onderzoeken. Want zulke fijnstoffelijke metingen doen, vraagt om een knap staaltje elektrotechniek! Zo kwamen we een hoop rommel uit China tegen, maarrr… we vonden ook deze top CO2-meter die in Nederland wordt gemaakt..!

x

x
* * *

Speciale WanToKnow-aanbieding!
x

Handzame CO2-meter:

Gemakkelijke een opzienbarend kijkje
in een onzichtbare wereld..
x
(let op: geldig t/m donderdag 22 februari)
X

Met de belangrijke kennis van het bovenstaande artikel in het achterhoofd, gingen wij op zoek naar een praktische manier om die vermoeiende luchtvervuiling te kunnen meten, zodat je weet waar je aan toe bent in je huis, kantoor of ergens waar je op vakantie bent bijvoorbeeld.! We kwamen in contact met een Nederlands bedrijf, dat al jaren eenvoudige en bijzonder degelijke CO2 meters maakt voor grote bedrijven. Samen selecteerden wij de onderstaande CO2-meter voor bij je thuis: een model dat gedetailleerd meet, gemakkelijk is in het gebruik en een mooie prijs heeft..! Zo kan iedereen eenvoudig de CO2 niveaus in zijn omgeving in kaart kan brengen! Waar je ook bent. Bij vrienden, familie en/of kantoor of THUIS..! Een gemakkelijk én professioneel instrument!

Naast de fysische grootheden temperatuur en relatieve vochtigheid wordt het koolstofdioxideniveau (CO2) aangegeven. CO2 werkt namelijk de laatste jaren steeds meer als een parameter voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Het CO2-niveau als goede maatstaf voor de mate van ventilatie in een vertrek. Vooral in gebouwen waar veel mensen samenkomen, zoals kantoren, vergaderzalen, ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bioscopen, theaters en verzorgingscentra, is het belangrijk dat er goed wordt geventileerd. In deze gebouwen is de luchtkwaliteit zoals gezegd, echter vaak beneden de maat.

Het model dat we in overleg selecteerden, is een fraai vormgegeven CO2-meter die bijtijds waarschuwt voor ventilatieproblemen. De gekleurde LED’s aan de voorzijde vormen een ‘stoplicht-signalering’; een duidelijke indicatie voor de mate waarin een vertrek juist is/wordt geventileerd. Groen betekent < 800 ppm, Oranje 800-1.200 ppm en Rood > 1.200 ppm. Zo is het apparaat simpel, nauwkeurig én energiezuinig..!

Op het display wordt naast het actuele CO2-niveau, tevens de kamer/ruimte-temperatuur en de relatieve vochtigheid weergegeven. Het meetprincipe is gebaseerd op de zogenaamde ‘NDIR’-technieken (Non-Dispersive Infra Red) en heeft een bereik van 0 – 5.000 ppm. Het instrument meet, naast het CO2-gehalte, ook de temperatuur (0 t/m 50 °C) en de relatieve vochtigheid (meetbereik 5-95%) in de ruimte. Het mooi vormgegeven kastje meet 13,5 x 9 x 2,8 cm. Bij deze meter, wordt een wand- en tafelhouder geleverd, een voedingsadapter en een handige Nederlandstalige handleiding. (HIER vind je alle verdere specificaties in pdf)

 

De uitgebreide Grafische-CO2 meter
Vooral in gebouwen waar veel mensen samenkomen, zoals kantoren, vergaderzalen, ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bioscopen, theaters en verzorgingscentra, is het belangrijk dat er goed wordt geventileerd. In deze gebouwen is de luchtkwaliteit echter vaak beneden de maat en is het dus extra belangrijk om te weten op welke momenten er moet worden geventileerd..! Daarom is heeft deze uitgebreide CO2-meter dezelfde specificaties als de meter hierboven, uitgebreid met een datalogger waardoor de meetgegevens elke 5 minuten worden opgeslagen op een ingebouwde SD-kaart (16 gb) voor analyse op de computer.

Zo kan je in één oogopslag zien op welke momenten de luchtkwaliteit structureel ongezond is op de dag, zodat je voortaan weet wanneer je beter even een raam open kan zetten..! Ook wij hebben deze meter al langer in gebruik op de redactie en zijn ervan geschrokken hoe vaak we gebrek hebben aan gezonde zuurstof..!

Wat de redactie betreft, een verfrissende aanbeveling!

De luchtkwaliteit weergegeven op de computer. In één blik duidelijk!

x

 

Een gemakkelijk en bijzonder helder meetinstrument!

Speciale WantToKnow-prijs:

Tijdens deze -2 weken- aanbieding

x
De Grafische CO2 meter
WantToKnow prijs: € 219,-

(Elders: € 245,- !)

 

* * *

“Ja, ik wil graag deze unieke
CO2-meters ontvangen
!”

 

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, maar de..

Aanbieding is geldig tot
donderdag 22 februari a.s.
om 17:00 stipt!

x

* * *

x

Nog aanvullende vragen? Mail even naar aanbieding@wanttoknow.nl

* * *

x

Porti/handelingskosten: per bestelling geldt een bijdrage van € 7,-

Woon je buiten Nederland?
In dat geval geldt er een andere bijdrage voor handeling/verzending.
Zie hiervoor hieronder in het besteloverzicht de bedragen per land.

* * *

x

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan snel even weten hoe we je bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

* * *

x

 

Bestelgegevens

Totaal: € -