Advertentie

De brandwondenbalsem uit de doofpot..!?


Een vreemde kop misschien boven dit artikel, maar als je het verhaal hieronder leest, zul jij je verbazing ook niet meer kunnen onderdrukken. Hoe een relatief simpel natuurproduct 20x minder kost, maar minstens zoveel MEER effect heeft.. Inderdaad.. Brandwondenbalsem in de doofpot..

Meelezen, meeleven.. De titel van deze rubriek; inderdaad.. Het onderstaande relaas kregen we vorige week aangeboden door een moeder. Zij vertelt hoe haar zoon en zijzelf, ernstige brandwonden hadden opgelopen en vervolgens over een proces van behandeling van de brandwonden door een brandwondencentrum. Direct gevolgd door de behandeling van deze brandwonden met de natuurzalf van Kees Boegem.

Hij was sinds de jaren 1990 druk doende om zijn unieke brandzalf bekend te maken. Zijn vinding blijkt keer op keer een uiterst effectief middel te zijn tegen ernstige brandwonden, maar toch lijkt alles in het werk te worden gesteld om zijn middel niet geaccepteerd te krijgen door de reguliere medische wetenschap.. Rara?

Het bedrijf van Kees Boegem bracht in 1992 de Boegem Balsem op de markt gebracht en door demonstraties van de werking in de media en Boegem Balsem in TV-commercials, werd de vraag naar de balsem groot. Tegelijk brak de controverse uit rondom deze balsem, omdat waterkoeling bij het gebruik van Boegem Balsem overbodig werd. En ontstond er een heftige discussie met de brandwondenspecialisten en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Naar aanleiding daarvan werd Boegem Balsem onder de wet op de geneesmiddelen gebracht en mocht de balsem uitsluitend nog als cosmetisch product worden verkocht. De verwijzing naar de verbrande huid werd van de verpakking verwijderd. Maar de consumenten bleven de balsem evenwel voor de verbrande huid gebruiken, ook al was de naam veranderd in Boegem Skin Care.

In 2003 startte TNO Certification te Delft de procedure om een CE-certificaat te verlenen aan Boegem Gezondheidszorg bv. te Hilversum. Nadat alle onderzoeksprocedures met succes waren doorlopen werd op 9 februari 2005 het CE-certificaat voor ‘Medical Devices’ verstrekt onder nummer CE4443.01. Met dit certificaat is eindelijk vastgesteld dat de balsem als ‘medisch hulpmiddel voor behandeling van de gesloten verbrande huid’ aan de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen voldoet. Lees het hele verhaal en trek  je eigen conclusies, waarbij de vraag blijft waarom de uitvinding van Kees Boegem met opzet wordt gemeden?

* * *

x

Brandwondencentrum versus  Boegem Balsem..

2010 © deze versie WantToKnow.nl/be

x
Het is 22 juli 2010 en na ‘n gezellig etentje met wat vrienden, ging mijn man met deze vrienden in ons ‘drumhok’ nog even muziek maken. Mijn zoon van 9 blijft bij me zeuren of ik samen met hem nog een kampvuurtje wil maken. Maar dit keer had ik echt helemaal geen zin om een kampvuurtje maken. Maar.., omdat het gezeur me teveel werd en ik maar moeilijk NEE kan zeggen, gingen mijn zoon en ik richting de stookplek. Nadat ik een kwartier mijn best had gedaan om de takjes die er al lagen in vlam te krijgen, pak ik er een fles spiritus bij; zo’n fles met een extra dopje om er een straaltje uit te spuiten.

Toen ik 1 keer in de fles kneep, zag een fikse vlam ontstaan en hopende op eindelijk een echt goed vuur, spoot ik nogmaals. Maar toen gebeurde het: de fles spiritus ONTPLOFTE werkelijk in mijn hand. Er was een ontzettend harde knal en ik voel spetters op mijn armen, maar ik sta vervolgens verbijsterd naar mezelf te kijken, niet begrijpend wat er is gebeurd.

M’n zoon staat tegenover met, op ‘n afstand van bijna 3 meter, als ik hem hoorde zeggen: “Mama, wat doe je nou?? Ik kijk verschrikt op en zie zijn mooie witte lange haren in de fik staan! Meteen trek ik hem naar me toe en druk hem tegen mijn borst en wrijf over zijn brandende haren tot hij zegt dat hij niet meer brandt.. Maar vervolgens zie ik de vlammen in mijn eigen broek aan mijn rechterbovenbeen, en laat me meteen vallen, op de stoeptegels. Pas toen ben ik heel hard om hulp gaan roepen, maar de mannen hoorden ons niet in het goed geïsoleerde drumhok.

Mijn zoon en ik liepen hier toen samen naar toe en hoorden tegelijkertijd een buurvrouw van haar balkon roepen dat we moesten koelen. Dat deden we direct, samen staand in het bad met de sproeier met lauw water; ondertussen was ook de ambulance gebeld. De vellen hingen aan m’n zoons gezicht en hals en zijn ogen waren opgezwollen; hij kon nog maar weinig zien. Aan mijn been hing 1 heel groot stuk vel helemaal los. De gearriveerde ambulancemedewerkers legden een verkoelend sponsachtig materiaal over ons en namen ons mee naar de Spoedeisende Hulp..

Een team van ca. 6 personen (waaronder 2 jonge meiden die heel ongeïnteresseerd met elkaar stonden te smoezen en giechelen met de armpjes over elkaar gekruist) was aanwezig. Uiteindelijk werd m’n zoon aan de beademing gelegd en kregen we te horen dat we naar Rotterdam moesten, naar het Rotterdam Brandwondencentrum. Mijn been werd verbonden en er kwam de mededeling dat ik de volgende dag maar even dit verband moest laten wisselen.

Het was al na middernacht toen de IC-ambulance arriveerde om onze zoon naar Rotterdam te vervoeren; ik besloot met mijn man mee te rijden naar Rotterdam. Zoonlief was onder zeil en ik mocht toch niet naast hem blijven zitten in deze ambulance. Het was 04.30 uur in de morgen toen de arts van het BWC Rotterdam ons te wist vertellen dat hij buiten levensgevaar was, maar dat zijn ogen hoogstwaarschijnlijk niet beschadigd waren…

Wij kregen een logeerkamer in het Maasstadziekenhuis (naast het BrandwondenCentrum  (BWC)) en probeerden even te slapen. Laat in de ochtend bleek dat onze zoon op de IC-kamer gelukkig al van de beademing af was, maar alle andere ‘toeters en bellen’ bleven nog wel op hem aangesloten. Mijn been werd opnieuw verbonden door een verpleegkundige, maar zodanig dat later op de dag alles afgezakt was en ik weer om nieuw verband moest vragen. Maar wat bleek toen.. De andere verpleegkundige die mij toen hielp zag mijn wond, schrok ervan en ging meteen een kamer/bed regelen… Moe van alle emotie, het gestrompel en de pijn en liet ik het me welgevallen en ben in een diepe slaap gevallen.  Mijn man mocht de nacht op een logeerbed in de kamer van onze zoon doorbrengen.

De dag ná het ongeluk in het brandwondencentrum Rotterdam

De volgende ochtend (zaterdag 24 juli) heb ik deze foto gemaakt van onze zoon (hiernaast). Hij had de dagen daarna heel veel moeite met het openen van zijn ogen. Op maandag was de vaste bezoekronde van de artsen; voor mij werd meteen een afspraak gemaakt voor een huidtransplantatie op woensdag. Maar ik kreeg ook de vraag voorgelegd of ik wilde meewerken (als proefpersoon) aan een onderzoek naar een nieuw middel dat tijdens de operatie gebruikt zou worden op de donorsite (de plek waar de huid wordt weggenomen, die op de eigenlijke wond wordt belegt).

Bij deze ‘proef’ zouden dan 1/3 deel van de brandplek behandeld worden met het ‘nieuwe spulletje’, 1/3 deel met een placebostof en 1/3 deel met het voor hen bekende ‘reguliere spulletje’. Ik besliste om niet mee te werken, omdat het idee dat er grote kans was dat het verbrandde gedeelte van mijn been er dan op 3 verschillende manieren uit zou kunnen komen te zien, me uiterst onprettig voorkwam.

Zoonlief mocht op die maandag van Intensive Care af kon en was dus verlost van alle slangetjes. Gelukkig werd er nog niet gesproken over transplantatie bij hem, ze wilden het eerst nog weer een weekje aankijken. We mochten naar een kamer voor ons tweeën, en ook mijn echtgenoot mocht zijn logeerbed bij ons opstellen. Diezelfde avond ben ik in het dagverblijf achter de computer gaan zitten en als vanzelf ging ik op zoek naar informatie over brandwonden.

Meteen bij de eerste link die ik bekeek, kwam een verhaal met foto’s en een filmpje tevoorschijn over Cornelius Koelewijn. Deze jongen van 10 had zich twee maanden eerder ernstig verbrand, doordat een steekvlam van benzine uit het brommertje sloeg, waar zijn broers aan het sleutelen waren. Toen had Cornelius’ vader beslist dat de jongen met Boegem balsem behandeld zou worden, en absoluut niet naar het brandwondencentrum of ziekenhuis zou gaan.

…… Boegem balsem !…. daar had ik nog nooit van gehoord … verder zoeken dus!… Ik werd heel nieuwsgierig , want de foto’s bij het verhaal van Cornelius logen er niet om … deze jongen ziet er binnen een paar weken zo goed uit …en schijnbaar had hij helemaal geen pijn …en hij was gewoon lekker thuis …!!!

Ik kwam steeds meer goed nieuws tegen over Boegem balsem: reacties van mensen op forums, maar ook de pagina van Boegem zelf. Morgen zou ik zeker verder kijken, mijn belangstelling was inmiddels groot!! De nachten waren zeer onrustig, onze zoon had continu pijn en jeuk , vooral op zijn borst en hals, onder het verband. Hij zat dan ineens rechtop in bed te krabben aan zijn gezicht en te plukken aan zijn verband. Hij moest ’s nachts vaak opnieuw verbonden en kreeg ook een middeltje tegen de pijn en jeuk. Aan de zo-nodige rust daar kom je overigens niet toe in een ziekenhuis, door vooral de continue activiteiten de hele dag door, om je heen.

Mijn schoonmoeder bracht op mijn verzoek mijn eigen laptop mee en zo kon ik vanuit mijn eigen bed meer over Boegem Balsem te weten kon komen.  Ik besteedde hier veel tijd aan; Kees Boegem heeft op zijn website een vrij uitgebreid document waarin verschillende cases staan beschreven (inclusief fotomateriaal) over de behandeling van brandwonden met de door hem ontwikkelde ‘Boegem Balsem’. Hij legt vooral uit waarom het (bij iedereen bekende) koelen van brandwonden juist helemaal fout is.

Ik citeer:

‘Bij verbranding van de huid staan de zweetkliertjes open zodat de overtollige hitte het lichaam kan verlaten. Door de waterkoeling (ook het bacteriën bevattende lauwe water) worden de zweetkliertjes gesloten en blijft de hitte onnodig lang in het lichaam waardoor schade toeneemt in plaats van dat deze wordt beperkt.

Omdat de bevolking niet is gewaarschuwd tegen de bijwerkingen van de waterkoeling kunnen er ook slachtoffers overlijden omdat zij té lang zijn gekoeld. Onderkoeling is dan ook een doodsoorzaak bij slachtoffers van brandwonden.

Extra schade kan ook door de waterkoeling worden veroorzaakt omdat het de doorbloeding van de weefsels beperkt. Zuurstoftekort is daarvan het gevolg en daardoor sterven er nog meer cellen die zonder de waterkoeling geen schade oplopen. Bij ernstige verbrandingen komt er kalium vanuit de cellen in de circulatie.

Deze toename van kalium kan verlammingsverschijnselen veroorzaken met een hartstilstand als gevolg. Een teveel aan kalium in de circulatie kan afgevoerd worden door de zweetkliertjes, maar door het koelen van de patiënt kan het kalium het lichaam niet via de huid verlaten en mogelijk een fataal niveau in de circulatie bereiken.’

 

Een heel logisch verhaal, als je ’t mij vraagt! Langzaam aan raakte ik onder de indruk van deze natuurlijke manier om brandwonden te behandelen. Op een gegeven moment heb ik contact opgenomen met Kees Boegem. Eerst stuurde ik een e-mail met ons verhaal, en vroeg daarin of hij advies kon geven over de eventuele verdere behandeling met zijn Balsem.

De situatie op 29 Juli

Wat denk je: een half uurtje later had ik al een berichtje van hem terug!  Diezelfde avond stuurde ik hem o.a. deze foto (hiernaast). Hij belde me daarna op en het was zijn mening dat Ravi óók met Boegem balsem behandeld zou kunnen worden. Toch zijn daar nog weer enkele dagen overheen gegaan.. Zoon had inmiddels al een paar dagen hulpmiddelen en oefeningen als fysiotherapie omdat hij al zijn bewegingen vanuit zijn rug maakte. Hij kon bijvoorbeeld zijn nek helemaal niet bewegen, omdat de huid daar zo strak en pijnlijk was dat hij alleen maar als een robotje kon bewegen. Alle oefeningen leverden huilpartijen en scheldwoorden op.. De foto van 1 augustus, linksonder, getuigd van zijn kwellingen..!

En op 1 Augustus 2010

Op de maandag was ik inmiddels helemaal overtuigd geraakt van de goede resultaten die te boeken zouden zijn door de behandeling van brandwonden met Boegem Balsem, want ik had tot dan toe ook bijna niets anders gedaan dan dit op het internet uitpluizen.

Dus toen de artsen om hem heen stonden en vertelden dat ze het opnieuw een week wilden afwachten, heb ik gevraagd of er een mogelijkheid zou zijn om onder hun begeleiding met Boegem Balsem verder te gaan. Daar kon echter geen sprake van zijn en één van de artsen beloofde me persoonlijk aan m’n bed hierover nog verdere uitleg over te komen geven.

Diezelfde ochtend werd ik verlost van mijn operatie-wond-verband; maar ik heb daar enorm veel pijn aan moeten beleven; ik heb er zelfs morfine voor gekregen! Zelfs 2 met stevige voetoperaties en het baren van mijn zoon heb ik niet zulke pijnen ervaren; het was werkelijk gruwelijk..!

Ik kreeg ook te horen dat 1/3 gedeelte van de transplantatie niet was ‘aangeslagen’ (“Misschien omdat u zo ontzettend hard hebt lopen trekken aan het vastgekoekte wondverband, verpleegster??”) Deze ervaring gaf mij de definitieve overtuiging dat onze zoon geen transplantatie zou moeten ondergaan. In de middag kwam de arts samen met zijn arts in opleiding bij mijn bed, om uit de doeken te doen wat voor ’n waardeloos spul Kees Boegem op zijn naam had staan … Nee, ik moest vooral niet geloven in dit soort kwakzalverij!

Later die middag werd ik opgehaald en wat bleek? Er was ongevraagd (!) een afspraak gemaakt voor mij met een psycholoog! Het was gelukkig een fijne vent, die mij mijn verhaal liet doen. Hij heeft daar vast wel uit geconcludeerd dat ik niet gek was, maar vooral moe van alles..! De volgende dag besloot ik Kees Boegem te vragen of hij mij alsjeblieft aan het handje kon nemen om de stap gewoon te gaan zetten. Weg uit deze hel, op naar huis, we zouden het dan wel redden! Op woensdagochtend 4 augustus belde ik, op aanraden mijn huisarts. Om te vragen of zij voor ons klaar zou staan als wij thuis moeilijkheden zouden ondervinden met betrekking tot onze zelfzorg; zij ging daarmee akkoord. Maar ze zei uitdrukkelijk dat ik er heel erg goed over moest nadenken ..  Nou dat had ik natuurlijk al gedaan!

Toen kwam de arts ons vertellen dat ik naar huis mocht !
Maar dan wel vrijdag terugkomen om het verband weer te wisselen. Ik vertelde daarop dat we naar huis zouden gaan, mèt Ravi, en dat we verder alleen nog een behandeling met Boegem Balsem wilden. Opnieuw kwam hij zeer intimiderend over toen hij zei dat we dan een groot risico liepen op infectie en dat we niet meer welkom waren in het Brandwondencentrum, omdat onze wens niet overeenkwam met hun behandelingsplan. Toch zijn we toen onze spullen gaan pakken en na een telefoontje met Kees Boegem, zijn we van Rotterdam naar Hilversum (Kees Boegem’s woonplaats) gereden.

De foto van mijn been, van 4 Augustus jl.

We kregen een warm welkom bij Kees, die ons verloste van de verbanden van het BrandWondenCentrum. Hij belegde ons opnieuw met verbanden, maar dit keer waren deze gevuld met een dikke laag Boegem Balsem. Hij maakte nog deze foto van mijn been (zie foto rechts). Ik heb eerlijk gezegd weleens leuker op de foto gestaan …
De zijkant is, zoals je ziet, nog steeds een grote open wond en aan de andere kant van hetzelfde been zat nog het verband van de donorsite (schaafwond). Maar dit verband zou gelukkig uit zichzelf binnen een paar dagen nog los gaan laten.

We hebben een tas met 35 tubes balsem en wat verbanden en rekverbanden meegekregen van Kees, en niet onbelangrijk:  vanuit een heel warm hart; wat is dit een fijne, menselijke man! We zijn naar huis gereden en ik merkte direct dat het been meteen al stukken prettiger aanvoelde! Onze zoon was in slaap gevallen achter in de auto, dus ook bij hem voelde het kennelijk goed. Maar die nacht was voor mij opnieuw een crime ..ik had zwaar ondertemperatuur én hartkloppingen.

Toen Kees de volgende ochtend al belde en ik hem vertelde waarom het niet zo goed met me ging kon hij me binnen no-time geruststellen en tips geven om mezelf te helpen.  Het was natuurlijk vooral de spanning en emotie die me parten speelde. Zijn advies om gewoon lekker op bed te blijven, wat bouillon te nemen en wat zoute koekjes, maakte dat ik me inderdaad ’s middags alweer een stuk beter voelde..

Het is 5 augustus 2010, ná de eerste behandelingen met Boegem balsem.. Ravi op de eerste dag thuis.

Het is 5 augustus en zoonlief lacht weer..!
Kijk de foto hiernaast. Je ziet aan deze lach dat het hem goed gaat. En vanaf dat moment ging het ook allemaal beter..! Dagelijks twee keer de verbanden wisselen, wat totaal geen pijn deed. De Boegembalsem blijft absoluut nergens aan wonden plakken en zelfs Ravi wilde elke keer zelf zijn eigen verband eraf halen.

De loopkrukken heb ik meteen al aan mijn vriendin teruggeven, ik bewoog weer volkomen gewoon alsof er helemaal geen wond zat. Het was juist elke keer een verademing om de verbanden met Boegem Balsem op de wonden te leggen, het voelt heerlijk zacht en verkoelend..!

Dagelijks hadden Kees en ik telefonisch contact en bijna dagelijks maakte ik foto’s van Ravi’s wonden en mijn been en die stuurde ik dan per e-mail aan Kees, waardoor hij precies kon volgen hoe het genezingsproces verliep.

Ná 13 dagen behandeling met Boegem balsem…

Binnen een week kon zoonlief zich alweer helemaal normaal bewegen. Dat strakke, trekkende gevoel in zijn hals was verdwenen, zonder fysiotherapie of oefeningen! Bij hem moest ik trouwens wel een keer of 4 per dag opnieuw verband beleggen. Hij is een beweeglijk typje en het verband hielden we op de plek met behulp van kapot geknipte panty’s, die als een soort van mouwloos coltruitje fungeerden.

Op beide foto’s hiernaast staat het resultaat van de behandeling met Boegem Balsem ná 13 dagen.. In de derde week dat we thuis waren besloot ik om het laatste weekend van de schoolvakantie nog te gebruiken om even het vakantiegevoel te ervaren.

Het is een heerlijk weekendje geworden waar we allemaal aan toe waren en Ravi is met goeie moed weer op school begonnen. Je ziet nu nog het kleurverschil in de huid, en ik heb geen idee hoe lang het duurt voordat ook dat helemaal verdwenen zal zijn, maar het belangrijkste is dat hij zonder lelijke littekens verder door het leven zal gaan!

Helaas kun je dat van mij niet zeggen. De transplantatie die ik heb gehad zou ik waarschijnlijk nooit hebben ondergaan als ik eerder van Boegem Balsem had gehoord ! De grote vraag blijft natuurlijk boven mijn verhaal uitsteken: Waarom doet de reguliere medische wereld nou toch zo moeilijk doen over zo’n prima product?

Zou het met centjes te maken hebben ?
De rekening die het BWC aan mijn zorgverzekeraar heeft gestuurd kwam voor mij en zoon sámen, op een bedrag van ongeveer € 22.500,- Met alleen Boegem Balsem zouden wij samen naar schatting zo’n 100 tubes gebruikt hebben à € 11,50 per stuk en dan komen we dus op € 1150,-…. Nogal een verschil, nietwaar! Daarenboven heb je met Boegem Balsem bovendien geen pijnstilling nodig, geen transplantaties, geen langdurige opname en krijg je geen littekenweefsel als gevolg van transplantatie. Maar bovenal: je bent lekker thuis in je eigen vertrouwde omgeving om te herstellen!

8 September jl.
8 September 2010, ook de beenwond in gezonde helingstoestand.

Ik raad dan ook iedereen aan een tube Boegem Balsem in huis te halen. Want toch vrij vaak komt het voor dat men zich brandt aan de strijkbout, de oven, kokend water, aan  de frituurpan, het gourmetstel, de barbecue  enz. Dus NIET KOELEN, maar meteen de balsem smeren!

Overigens is deze balsem ook heel geschikt om de huid van mensen die chemo/bestraling hebben ondergaan, te behandelen. En als behandeling van jeuk als gevolg van gordelroos, psoriasis, eczeem. Maar Boegembalsem is ook een natuurlijke aftersun. Boegem balsem bestaat als algemeen huidproduct, uit vaseline, sesamolie en zonnebloemolie.

Voor meer informatie, heel uitgebreid, wil ik je verwijzen naar de website van Kees Boegem zelf: boegemgezondheidszorg.nl De laatste foto’s die je hierboven ziet staan, heb ik genomen op 8 september jl. Het was fijn om dit hele verhaal, met jullie te mogen delen!

Groet van Moeder M.
(persoonlijke gegevens bij redactie bekend)

42 gedachten over “De brandwondenbalsem uit de doofpot..!?

 1. @marielle,

  WOW ik ben zeer onder de indruk van je verhaal!

  Zorg=welzijn van de mens en dit welzijn=ondergeschikt geraakt aan winstmaximalisatie van farmaceutische bedrijven.

  Jullie voorbeeld over de genezing van deze verschrikkelijke brandwonden laten zien hoe effectief het gebruik van natuurlijke producten is voor de mens.

  We zien langzaam een beeld ontstaan waarin we weer terugggaan naar gebruik van onze levensbron, de aarde en al haar potentieel aanwezig om de mens te dienen.

  Nu rest ons nog de mogelijkheid om de tirannie van elitaire personen en bedrijven tegen te gaan en volgens mij kan dat enkel als we dagelijks verhalen zoals die van jou tot ons kunnen nemen en hier verslag van kunnen doen in volledige onderbouwing.

  zegt het voort zegt het voort opdat de waarheid niet meer in doofpotten kan worden gestopt en we naar een leven in waarlijk welzijn,waarheid, liefde en vrijheid toe mogen leven:D

 2. Gelukkig heb ik een dergelijke ernstige verbranding niet meegemaakt, maar Boegem balsem ligt bij mij al 20 jaar in het keukenkastje klaar voor alle huishoudelijke brandongevallen.
  De pijn is sneller weg dan bij koelen met water! Er ontstaan geen blaren en de wond geneest zeer snel.

 3. Felicitaties en welkom in de wereld van Boechem balsem. Ik gebruik Boechem al zolang het bestaat! Ik gebruik boechem het meest bij uiteenlopende situaties. Ik gebruik het ook om mensen mee te masseren. Mijn kinderen zijn ermee opgegroeid en kunnen niet zonder Boechem. Voor hun kost het niets, zij kunnen het bij moeders halen.BOECHEM IS DUS NIET ALLEEN VOOR BRANDWONDEN………

  Veel succes nog en beterschap,

  Mini

 4. Dat het niet koelen ’n veel gunstiger effect heeft heb ik ontdekt tijdens het geven van Reiki aan mensen die ’n verstuikte enkel hadden en na zo’n 10 minuten weer gewoon konden lopen.
  Maar ook bij brandwonden ontstaan door meer dan minus 30 graden helpt de warmte van Reiki de brand weg te nemen!
  Waardoor er ’n heel mooie genezing plaats vindt!

 5. Wow, ook ik ben hier zeker van onder de indruk. En dan de reactie van de artsen wat een mooi resultaat met de Boegem Balsem. Het is wél goed dat je naar je gevoel hebt geluisterd en het toch geprobeerd hebt, baat het niet dan schaadt het niet, zegt men. Zo zie je maar weer dat artsen niet openstaan voor natuurlijke middelen.
  Dank voor je verhaal en ik ga zeker eens googlen en opzoek naar de Boegem Balsem en eens kijken om mogelijk voor meer doeleinden te kunnen gebruiken.

 6. Een paar jaar geleden heb ik mijn hand verbrand tijdens het afgieten van de gekookte rijst. De plek werd wit,rood en er kwamen losse vellen op mijn hand.
  Boegem zalf had ik al lange tijd in huis en ook een homeopatische huisapotheek met korreltjes.
  Ik heb er direct Boegem op gesmeerd en Cantharis korreltjes ingenomen. De hand losjes verbonden met gaasje en rekverband er om heen.
  De Cantharis korreltjes werkten snel met het verminderen van de vreselijke pijn, die misselijk maakt, en de Boegem zalf voelde fijn,verzachtend aan op mijn hand.
  Binnen een week was mijn hand weer genezen en zag je enkel een lichte roze vlek van de verbranding.
  Voor mij was deze combinatie van Cantharis en Boegem helemaal de juiste!!
  Ik heb van deze brandwond geen enkel litteken overgehouden.
  Caroline

 7. Lieve Marielle

  Geweldig! Wat een moed om je eigen gevoel te volgen en intimidatie langs je heen te laten gaan. Heel fijn dat je je verhaal met iedereen wil delen en we gebruik mogen maken van jullie ervaring. Ik wens jou en Ravi veel beterschap en zou het fijn vinden om het verdere verloop te mogen volgen. Nogmaals dank je wel voor je moed en je verhaal.

  Hartegroet Anne

 8. Lieve allemaal,
  heel erg bedankt voor al jullie fijne reacties !
  Het gaat hartstikke goed met Ravi en mij, we hebben ons leventje alweer helemaal opgepikt alsof er nooit iets gebeurd is. We smeren elke dag nog een dun laagje balsem, omdat de huid nog kwetsbaar is ,en om alles lekker soepel te houden.

  Wat ik nog niet in het verhaal vermeld had is dat ik altijd al geloof dat niets voor niets gebeurt : alles heeft een reden (boodschap); ik ben geen slachtoffer.
  Het geval van de ontplofte fles, gaf precies mijn gevoel weer: ik wilde geen kampvuurtje, deed het toch om van het gezeur af te zijn, maar wel zeer geïrriteerd over mijn inconsequent zijn. Sindsdien ben ik gewoon duidelijk ..en wel consequent!Ik blijf voortaan bij mijn gevoel. En Ravi kan zeuren wat hij wil , maar als het NEE is , is het NEE.. en hij ..vaart er wel bij !
  Iemand een idee over de boodschap voor Ravi ?..

  LFS, Mariëlle

  1. Met tranen in mijn ogen las ik je tekst. Wat een moed en wilskrach om je juist in die situatie los te maken en te kiezen voor wat jij denkt dat goed is! Zeker ook omdat je zelf ook nog eens in een situatie verkeerde dat je zelf pijn had.

   Mij is iets minders ergs overkomen maar ook gelijkwaardig. Ik had een kleertje geen zin om mee te gaan naar een feestje van mijn man. Maar ik wilde hem niet teleurstellen. Ik vertelde wel dat ik eigenlijk geen zin had maar kreeg daarop een lang gezicht en heb hem toch maar z’n zin gegeven. Met als resultaat, (echt heel erg stom) ik viel door de nieuwe schoenen kon mij nog net vastgrijpen bij de w.c. deur die toevallig net voorzien was van een brandvertragende deur. Zo eentje die altijd dichtklapt met grot geweld. Nu dat heb ik geweten… met als resukltaat een kortere pink.

   Dat was zo’n wijze les dat ik mij nooit meer laat overrulen door wie dan ook als ik een nietpluisgevoel heb. Hoe stom het misschien ook klinkt; deze pijnlijke les en mijn kortere pink is voor mij nu een reminder en ik draag hem met trots.

   Ik wens jullie veel sterkte toe en bedankt voor dit bijzondere verhaal. Ravi moet wel heel gelukkig zijn met z’n moeder als jij 😉 want wat mij betreft ben jij een schitterend voorbeeld voor veel moeders; wij als moeder weten echt wel wat het beste is voor ons kind. Luister altijd naar je gevoel!

  2. Ravi heeft veel meegemaakt in korte tijd.
   Jullie hebben samen een ervaring voor het leven.Naar mijn idee heeft hij de kracht en doortastendheid van zijn moeder
   diep van binnen gevoeld en opgeslagen en zal daar in zijn verdere leven ook kracht uit gaan putten.

   Bedankt voor dit indrukwekkende verhaal veel sterkte samen en een pluim voor Kees Boegem! xxx Simone

 9. Ken boegem al jaren en heb sinds 2-3 jaar standaard het spul in huis. Overal waar ik kan heb ik Boegum gepromoot.

  Zeker na een voorval waarbij een kennis haar handen met kokend water overgoot. Boegem erop (veel pijn) maar doorgaan en volgende dag al was de pijn minder en uit eindelijk is alles 100% genezen.

  Volgens mij heb ik Guido ook wel eens gemaild hierover?
  Zou het niet meer weten want ik “spam” boegem overal waar ik kan XD.

  Mariëlle goed van je dat je dit aangedurfd hebt.

  Maar een kant tekening is wel op zijn plaats blijf altijd goede afwegingen maken dit is belangrijk want helaas zijn er veel kwakzalvers.

 10. Ook van mijn kant! Wat super om op zo’n moment een besluit te maken dat je voor Boegem balsem kiest! Petje af! Zeker omdat je nog geen enkele garanties had, maar je onderbuik gevoel je toch meer bevestiging gaf naar de zalf dan een ingrijpende transplantatie!! En zie nu dat resultaat! Well done!

  Had zelf ook eens een plons gloeiend heet frituurvet over mijn hele handrug gekregen. Wilde ook onder de kraan koelen, maar wist gewoon dat dat helemaal niet zou helpen. Toen zei mijn man dat ik er tandpasta op moest smeren. Ik dacht alles goed, ik zie daar wel wat in. Hij komt uit Pakistan en hij kende deze techniek van vroeger.
  Ik heb een hele dikke, dikke laag tandpasta erop gesmeerd (het was Elmex, weet niet of het verschil maakt). Heb het in laten drogen en je voelt dat het de brand er helemaal uit trekt. Zodra het pijn deed, weer een extra laagje tandpasta er overheen gedaan. Ik heb het dus helemaal in laten drogen en kon er ’s nachts gewoon mee naar mijn bed en bleef netjes zitten. Het gebeurde rond 6 uur ’s avonds en de volgende dag haalde ik de tandpasta als een soort van sticker rond 4 uur van mijn hand af en alles wat er te zien was, was een licht rode vlek, alsof ik mezelf hard had geknepen, maar niets bijzonders. Geen blaar te bekennen! In de dagen daarna kwamen er wat huidschilfertjes af, maar verder niks geen korstvorming of wat dan ook. Inmiddels is er op mijn hand helemaal niets meer van te zien! En het was echt gloeiend heet!

  Dus…. mocht iemand onverhoopt geen Boegem in de buurt hebben…. Neem je tube TANDPASTA!! En indien nodig natuurlijk direct Boegem balsem bestellen 😉

 11. Ik heb een verhaal over een ander natuurlijk spul dat ongeloofelijk goed werkt en dat nu niet meer te verkrijgen is. Mijn moeder, al was zij verpleegster voor haar huwelijk, had nooit iets anders dan aspirine en hamamelis-zalf in huis. Het was hamamelis “Voorhoeve”, en dit houdt in dat er 33,33g hamamelis extract per 100g zalf in het spul zit. De rest is/was wolvet, cetostearyl-alcohol, lanoline en vaseline. Wij noemden het “wonderzalf”, want alle kleine open wondjes, en soms ook grotere (mijn zuster heeft eens op vakantie in Denemarken bijna haar kleine teen verloren omdat zij in kapot glas was getreden. Mijn moeder heeft het uitsluitend met “wonderzalf” behandeld en het is goed gekomen.) waren op heel korte termijn helemaal geheeld. Ik woon niet in Nederland, maar op ieder vakantie heb ik altijd “Voorhoeve” gekocht. Tot een jaar of twee geleden, toen het bleek dat deze zalf niet meer bestaat. In een kleine apotheek heb ik een beetje met de mevrouw daar gepraat en ze zei dat heel veel oudere mensen er heel overstuur van waren dat deze zalf er niet meer is. Ik heb op internet gekeken wat er gebeurd is en het bleek dat “Voorhoeve” niet meer gedogen is. Het zou niet echt werken en daarom is het niet meer toegestaan. Er bestaan wel andere hamamelisproducten, maar de percentage van hamamelis is behoorlijk minder en er zijn nog andere bestanddelen in de zalf, die ze behoorlijk inferieur maken. Hier heb je voor de zoveelste keer een verhaal van een natuurlijk potent product dat onderdrukt is.

  1. 1965 fuseren Schwabe en Voorhoeve en komt de naam VSM tot leven.

   Hamamelis virginiana = toverhazelaar.

   VSM heeft meerdere producten waar Hamamelis in verwerkt wordt.
   Mischien is er een met de zelfde samenstelling maar andere merknaam?

 12. Wat een bemoedigend verhaal Marielle! Ik hoop dat ik dit nooit mee hoef te maken (heb zelf ook twee kindertjes), maar ik heb je verhaal wel doorgestuurd naar schoonzus en vriendinnen! Ik zal ook zeker een tube aanschaffen, want dit lijkt inderdaad veel beter te helpen. Ik ben sowieso erg voor ‘natuurlijk’ genezen en dit is een prachtige aanvulling!

  Heel veel sterkte met het verdere genezen.

  Gezonde groeten
  Heleen

 13. voor het goede zou je deze arts aanmoeten klagen want deze arts staad duidelijk onder contract van de FARMA-CHEMIE iets wat de FARMA-CHEMIE niet wil is voor deze artsen DUIDELIJK VERBODEN .ZIJ ?MOETEN DE SPULLEN DIE VAN DE CHEMIE AFKOMEN GEBRUIKEN EN NIETS ANDERS DAN DAT het word eens tijd dat hier een stokje voor gestoken moet worden .want hoeveel naricheid zit er in die benzeenen en hoeveel gezonheid in de olieen en vaseline daar mag door onze artsen wel eens degelijk naar gekeken worden.en ook door de bevolking die deze onzin altijd maar voort laat duren .er zijn natuurlijkere middelen om ons weer beter te maken hoor en nog beter ook voor het welzijn van DE MENS @marielle k,wens jou en je zoon een gezonde opknapper met deze zalf en dat jullie er verder geen lidtekens er aan over houden .gegroet garriet60

 14. Hallo Marielle,Hans en Ravi,

  Wat een verhaal, zeg!!
  n dikke pluim voor jou Marielle om zo’n besluit te nemen.
  Een geweldig vertrouwen moet jij gehad hebben.
  De foto’s zeggen genoeg.
  Ook ik als Oma ga zeker zo’n tube Boegem Balsem in huis nemen.
  Wij wensen jou verder heel veel succes met het aangaan van de confrontatie :Het Brandwonden centrum Rotterdan en DE BOEGEM BALSEM.

  Jij spreekt uit ervaring!!!!

  Groetjes, Lies en Roland.

  1. Onzin die angst zaaiers bij argusoog moet je links laten liggen.
   En wat betreft de codex dat is geen wet nog verplichting voor welk land dan ook.

   Komt er niet dus laat je ook niet in die negatieve gedachte mee trekken.

 15. Hallo Allemaal,

  Sommige medici zijn inderdaad nog arroganter dan de duivel, ik vroeg aan mijn cardioloog om biologische medicijnen en het antwoord was: “Die krijgt u niet want daar geloof ik niet in, en als u geen chemische medicijnen wil dan dient u het ziekenhuis te verlaten want het is hier geen hotel”, en nadat ik een briefje moest ondertekenen dat ik zogenaamd de behandeling had afgebroken kon ik letterlijk en figuurlijk gaan, ik heb de behandeling helemaal niet afgebroken ik wil nog steeds behandeld worden want ik ben niet achterlijk maar ik wil biologische medicijnen en die krijg je gewoon niet van dit soort arrogante medici.

  Terwijl als ik de cardioloog was dan liet ik de patiënt in ieder geval een paar dagen op de afdeling liggen om hem of haar te observeren vooral als de patiënt geen medicijnen krijgt, en dan wilde de cardioloog ook nog eens een afspraak voor mij maken bij de ziekenhuis psychiater, wat een grap, Ha Ha Ha, weten jullie wat er volgens mij speelt, alles wat de dames en heren ex-studenten niet hebben geleerd op de universiteit beschouwen ze als kwakzalverij en dat is uitermate dom denken en niet te begrijpen van uitgerekend intellectuelen?

  Hier in Nederland sterven er jaarlijks 7000 patiënten dus 19 per dag door verkeerde diagnoses verkeerde medicijnen en verkeerde behandelingen, daarbij vergeleken zijn de alternatieve kwakzalvers? heilig want bij hun sterft er maar eens in een blauw jaar een patiënt. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat sommige studenten toch slagen voor hun doktersexamen want men vind het jammer dat ze anders 7 jaar voor jan joker hebben gestudeerd en men hoopt dat ze in de praktijk als dokter geen stommiteiten uithalen met de patiënten wat ze volgens psychologisch onderzoek wel degelijk doen.

  Uit psychologisch onderzoek blijkt ook dat de meeste psychopaten in de bovenste laag van de bevolking zitten ook in ziekenhuizen en stukken minder in de onderste laag, lees deze websites en trek zelf maar een conclusie.
  http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/sociologie/houding_top_1_psychopathie_bronnen.htm
  http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/sociologie/recht_sterkste.htm
  http://www.rijnlandmodel.nl/frames_top_list.htm?ori=http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/sociologie/gezag_en_macht.htm&code=3
  Hier meer geestelijke gedachtes http://www.ascensie.nl/jungle.htm (De Aarde is een jungle waar het recht van de sterkste geldt en de zwakkere worden vertrapt).

  Oké en groeten,

  Rudie

 16. Ben eigenlijk wel benieuwd wat nú de reactie van die arts uit het ziekenhuis is. Nu het resultaat verbluffend goed.
  Overigens bedankt voor dit mooie artikel/tip.
  Ga ook zeer zeker boegemzalf inslaan.

 17. marielle,ik weet niet wat te schrijven
  alleen dat nu in me in me opkomt,je bent moedig,ooit heb ik een brandwonde opgelopen als kind,rechterbeen verbrand met kokende wasprodukten,de tijd van toen!!heb helse pijnen gehad
  ,ik geloof in die zalf
  gzien die fotos!grtjs

 18. Wat een verhaal Mariëlle. Ik ben wel heel erg geschrokken van de eerste foto’s. Gelukkig ziet het er nu heel veel beter uit.
  Ik vind het heel moedig van je. Ik heb je verhaal doorgestuurd naar zo ongeveer m’n hele adresboek.
  Veel succes!

 19. Hoi Marielle,
  Dat ik je nou op deze manier terug zie na al die jaren…. wat een verhaal!!!!
  Ik zeg; Dit moet heel de wereld weten en in ieders kastje een tube.
  Blij te zien dat t weer goed met jullie beiden gaat dankzij Kees Boegem, ik had nog nooit van die beste man gehoord laat staan van zijn balsem. Ik wil ook een tube!!
  lieve groet Kirsten

 20. He Mariëlle,

  Via Esther kwam ik bij jullie verhaal. Wat een akelige ervaring en wat hebben jullie daarna een hoop doorgemaakt. Ik ben blij voor jullie dat het uiteindelijk zo goed is afgelopen en je door de manier waarop je ermee bent om gegaan toch ook met een goed gevoel kunt terugkijken op zo’n traumatische ervaring. Wonderlijk van die zalf. We gaan ‘m zeker in huis halen. En dan maar hopen dat we ‘m niet te vaak hoeven te gebruiken ;-).

  Hartelijke groet,
  Richard

 21. M’n complimenten voor je doorzettingsvermogen.
  Onze dochter heeft een paar jaar geleden ook ernstige brandwonden opgelopen door kokend water (2e en 3e graads). Dit gebeurde niet bij ons thuis, dus men heeft haar gekoeld en in ziekenhuis is ze behandeld. Ik heb toen ook contact gehad met Kees Boegem, maar die kon op dat moment voor ons niet veel betekenen. Ik heb later wel boegemzalf op de wonden gesmeerd. Toen alles genezen was ben ik blijven smeren 2 x per dag met boegem, calendula en littekencreme. Na ongeveer een jaar zag je er bijna niets meer van. We smeren nog steeds regelmatig in om het soepel te houden.
  En ons motto is ook: “niets is voor niets”.

 22. Hoi Mariëlle,

  Ik heb je verhaal gelezen, en heb ook een jaar of 5 geleden een uitzending gezien dat Kees Boegem een demonstratie gaf met een meisje die kokend water over haar been kreeg.
  Ik heb van de week een tube besteld bij een ETOS, want mijn zoon heeft hele droge vingers en ook rode opgezette plekken, want volgens mij is het niet alleen voor brandwonden.

  Ik ben eigenlijk benieuwd hoe de plekken van Ravi er nu uit zien.

  Ik ben zelf ook een voorstander van boegem balsmum, ook omdat de behandeling veel minder pijnlijk is dan de (orthodokse) behandelingen in een geldverslindend ziekenhuis.

  Vriendelijke groeten

  Sjaak Bakker it Opmeer

  sjabak@zonnet.nl

 23. lieve mensen.

  wat een prachtig verhaal……super dat jij naar je gevoel geluisterd en je eigen pad ondanks alle weerstand gelopen hebt.

  respekt <3

  In Licht En Liefde, Godelieve

 24. boegem balsam !!! volgens mijn mening het beste produkt bij verbrandingen !1 ik gebruik het al zeker +- 25 jaar, altijd een tube/potje in huis,vooral met het oog op m`n dochters, en ook buren kwamen regelmatig de balsam lenen en hebben hem ook aangeschaft, door m`n werk bij de beroepsbrandweer heb ik er ook voor gezorgd dat er altijd een voorraad ervan op de voertuigen/kazerne aanwezig was en iedereen was er enthousiast erover en ik maak nu nog altijd reclame bij mensen ervoor

 25. Het is inderdaad een fantastisch product, ook mijn zoon heeft zich aan kokend water verbrand toen hij 18 maanden was. Heb toen inderdaad de verbrandplekken op gezicht en linkerarm gekoeld onder de douche daarna door naar het ziekenhuis. Op linker arm kreeg mijn zoon donor huid en aan zijn gezicht kon niets gedaan worden vertelde het ziekenhuis, ik vond dat geen optie en kwam toen achter het adres van Kees Boegem. De volgende dag konden we terecht, en zijn hoofd moest 2x dgs flink verbonden worden met Boegem balsem.Elke dag moest ik terug en dit voor een week lang. Er is nu niets meer te zien toen ik later terug moest naar het ziekenhuis zeiden zij dan ook glashard dat ze het goed verzorgd hadden, ik heb ze uit de droom geholpen en gezegd dat het zonder de goede zorg van Kees Boegem nooit zo mooi geworden was.

 26. Ik werk al een aantal jaren in professionele keukens, een plek waar veel brandwonden voorkomen. Ik heb eens een gloeiend hete koekenpansteel beetgegrepen en ik ernstig m’n hand verbrand. Met boegegenbalsum van een collega was er een aantal dagen later bijna niets meer te zien, en sindsdien een standaard tube in m’n messenkoffer.
  Heel goed spul!

 27. Wat ook heel goed helpt bij brandwonden, maar ook schaaf- en andere soort wonden is aloë vera. Het pure blad van de plant of een fles/ pot/ tube. Zorg dat je dan wel een product pakt/ koopt die een groot deel aan aloë bevat zoals bijvoorbeeld die van FLP (rond 98,5 % Aloë vera).

 28. Als ik dit verhaal lees schrik ik.
  ik ben zelf 2weken geleden verbrandt in bulgarije
  kon kiezen naar nederland onder verdoving of daar heb daar gekozen ondanks dat alles eruit ziet als 30 jaar geleden communisme.
  ze hebben me daar prima behandeld en zouden zelfs nog doorgaan maar wilde naar huis.
  daar hebben ze me behandeld met een goedje dat ze in het leger gebruiken.
  kwam aan op eerste hulp hebben vellen die los zaten verwijderd daarna smeerden ze een soort jodiumzalf erop 5grote tubes waarvan 2onmiddelijk introkken en de arts zei dat mijn huid ervan zou terug groeien regenereren het brande wel maar werd rustig had 1e en 2e graads vrebrandingen armen nek en compleet gezicht. daarna ben ik naar rousse in bulgarije gebracht daar zijn ze verder gegaan bwc beste daar dankzij mijn verzekering kon mijn vriendin ook daarheen komen vanuit nederland .
  persoonlijke verzorging moet namelijk familie ofzo doen das het enige minpuntje daar.
  omdat zij mij daar zo goed heeft gewassen en dankzij die zalf op jodiumbasis is mijn gezicht met een week weer helemaal teruggegroeid en zit er een nieuwe onderhuid op mijn armen en nek.
  met wat ik dus hier lees op interner wordt je hier dus gemarteld en trage genezing terwijl het echt snel kan ik ben blij dat ik daar ben gebleven godzijdank heb alleen nog wat jeuk aan mijn armen want daar komt nu de opperhuid weer
  de methode die ze daar gebruiken is oud maar werkt echt toppie
  als iemand mijn fotos wilt zien mail ofzo
  ga zeker tube boegem balsem bestellen want lees dezelfde ervaring die ik heb mogen meemaken kwa genezing alleen is die zalf daar turbo voor terughalen huid kwa genezing wel precies eenderals de boegembalsem

  1. Kun je wat van leren de oude regiems werken met het essentiële benodigde, het is het genezen waar het om gaat toch, niet al die opsmuk, salarissen van heb ik jou daar, en slechte service, en stomme fouten.

 29. het is een super middel bij brandwonden, en vriend van ons hielp mij een keer na het karten uit de kartwagen, hij legde per ongelijk zijn hand op de ernstig heette rooster wat boven de uitlaat zit. Resultaat raster in zijn hand en binnen no-time dikke blaren, aldaar gekoeld met ijs en als een speer naar een natuurwinkel in de buurt om Boegem Balsem te kopen. Na een vrijdagavond,zaterdag en zondag steeds smeren met Boegem Balsem was er maandag nagenoeg niets meer van te zien. Echt een super middel wat ik altijd in de keukenlade heb liggen. Want ook voor kleine ongelukjes in de keuken helpt het uiteraard!

 30. Boegem balsem is geweldig met brandwonden. Iedereen zeker mensen met kinderen zou deze zalf in huis moeten hebben. 4 jaar geleden is er een pan met hete boter op mijn hand en arm terechtgekomen. Op mijn gegil kwam de buurvrouw af die een potje Boegem balsem in huis had. Zij smeerde mijn hand en arm in en de pijn werd direct minder. Ben daarna gewoon op de bank gaan zitten zonder pijn. Gealarmeerde familieleden kwamen en zagen mijn arm en hebben mij toen onder protest naar het ziekenhuis gebracht. Daar haalde ze gelijk die “troep” eraf en verbonden mij op een reguliere manier. Gelukkig had het er al uren opgezeten toen. Kortom ik had 2e en 3e graads brandwonden en zeker op mijn hand zou ik littekens gaan overhouden. Revalideren zou maanden gaan duren. Ik had nergens last van en bij mijn derde controle had ik een andere arts in het ziekenhuis. Deze zei me dat het geweldig genezen was en ik niet meer terug hoefde komen. Ik zei dat het 3 weken terug gebeurt was en hij werd bijna onwel en zei dat dat niet mogelijk was. Jammer dat artsen deze geweldige balsem niet gebruiken. Ik heb totaal geen last en littekens overgehouden van mijn brandavontuur. Dat zou niemand moeten hebben in Nederland. Zeker voor kinderen die onnodig littekens en veel pijn hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.