Advertentie

Magnesium speelt een hoofdrol..


Een boek over de essentiële functie van magnesium op ons lichamelijk functioneren? Het verbaasde ons bijzonder, want wat valt daarover nou te vertellen? Maar over ‘vallen’ gesproken.. Onze mond viel open bij het lezen van de inleiding van Dr. Jean Paul Curtay, uit het betreffende boek. Hieronder hebben wij deze geplaatst als artikel en we hopen dat jouw mond vastzit..

Een verhaal dat voor zichzelf spreekt en ons duidelijk maakt hoe uiterst belangrijk het is, dat we gevarieerd eten, natuurlijke producten tot ons nemem, in plaats van alleen maar fabrieksvoedsel, waar dit soort spoorelementen als magnesium, tot een minimum zijn beperkt. Magnesium is essentieel voor het functioneren van ons lichaam, zo simpel is het. 300 Levensbelangrijke enzymen worden door ons lichaam aangemaakt met behulp van magnesium. Deze enzymen spelen op hun beurt weer sleutelrollen in allerlei essentiële lichaamsprocessen. Vandaar ook de link van magnesiumtekort in relatie tot allerlei ‘welvaartziekten’.. Lees het verhaal van Jean Paul.

* * *

x

Magnesium

door Dr. Jean-Paul Curtay

X

‘Mijnheer Magnesium’, zo noemen sommigen mij met een glimlach. Natuurlijk willen we geen etiketjes opgeplakt krijgen, maar er zit een waarheid in deze titel; er is ‘geen rook zonder vuur’. Als men mij vraagt welke voedingsstof er op nummer één staat van de “hitparade”, dan is dit volgens mij zonder enige twijfel magnesium. Magnesium ligt aan de basis van mijn interesse voor nutratherapie (genezingsvorm en preventie d.m.v. voeding − vert.), iets dat ik zonder te beseffen in Frankrijk heb geïntroduceerd na mijn terugkomst uit de Verenigde Staten.

Want, paradoxaal genoeg, is het daar dat ik op onderzoeken ben gestuit over magnesium en allergieën door Dr. Favennec van het universiteitsziekenhuis te Rennes in Frankrijk. Omdat ik last had van een huisstof- en kattenallergie, ben ik met een magnesiumkuur begonnen met als verbazend resultaat dat alle symptomen na enige tijd voor 100% verdwenen. Wat was ik hier blij mee. Niet alleen omdat ik geen verstopte neus en andere lichamelijke ongemakken meer had, maar zeker ook omdat ik merkte dat ik meer energie had en een stuk rustiger en positiever in het leven stond. En deze onverwachte “bijwerking” heeft mij gemotiveerd om dieper in de rol van magnesium te duiken.

Het nieuwe boek over een van de meest onderschatte elementen in ons leven: ‘Magnesium’. (Klik op de illustratie voor een lead naar de uitgever)

Door mijn onderzoeken kwam ik erachter dat magnesium, net als zuurstof en calorieën, het belangrijkste element is voor het produceren van energie en een modulator (leider of regulator) van alle typen stress. Ik begreep eindelijk waarom ik dit zo had ervaren. En bij het doornemen van voedingsstudies, kwam ik tot de ontdekking dat het niet ijzer is waar we het meest tekort aan hebben, dit in tegenstelling tot hetgeen men mij onderwezen heeft, maar magnesium.

En net als in het geval van jodium of vitamine D, is het niet mogelijk om zonder extra toediening dit tekort op te heffen. Uit de voeding haalt men gemiddeld 240 mg magnesium, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid rond de 400 mg ligt, zonder rekening te houden met verliezen in geval van stress. Maar hoe is het dan mogelijk dat sommigen, zoals ik, nog heftiger reageren op dit tekort?

Het verder spitten in de literatuur en gesprekken met Jean Durlach, grondlegger van La Société pour le Développement des Recherches sur le Magnésium (SDRM), sterkten mij in de overtuiging dat indien een magnesiumtekort de hele bevolking treft, er andere (genetische en omgevings)factoren meespelen die verschillende consequenties hebben voor elk mens. De farmacoloog Jean-Georges Henrotte heeft bewezen dat 18% van de mensheid een minder goede celopname van magnesium vertoont en daardoor eerder gevoelig is voor stress en zodoende een verhoogd magnesiumverbruik heeft.

Daarnaast is het zo, dat de stressreactiviteit afhangt van de hersentransmissie. Beter gezegd, dit laatste hangt grotendeels af van het aantal genetische en omgevingsfactoren via de chemische hersenboodschappers, zoals serotonine, waarvan het evenwicht hersteld kan worden door het voeden van de hersenen (iets dat medicijnen niet kunnen bewerkstelligen).

Als arts kon ik dit begrijpen en vele patiënten helpen, waaronder hyperactieve of autistische kinderen, jonge meisjes met anorexia of boulimie, depressieve personen, perfectionisten waarvan hun uitputtend gedrag soms ontaardde in fibromyalgie, of simpelweg ‘gestresste speedy personen’, zoals ik. Op het gebied van hyperactiviteit en autisme ben ik blij het werk van Dr. Mousain-Bosc te mogen ondersteunen. Zij draagt met veel moed en passie de voedingsaanbevelingen uit die zijn opgesteld door de kinderpsychiatrische afdeling van professor Gilbert Lelord in navolging van de onderzoeken van de Californische psycholoog Bernard Rimland (zijn autistische zoon heeft als voorbeeld gediend voor Dustin Hoffman in de film ‘Rainman’).

Het isolement en de tegenstand die Dr. Mousain-Bosc vandaag de dag nog moet ondergaan, staan niet op zich. Dit is iets waarmee iedereen die ijvert voor duidelijke basisnormen teneinde zo goed mogelijk patiënten te kunnen genezen, te maken heeft. Denk maar eens aan Luc Montagnier, door Dr. Mousain-Bosc als voorbeeld aangehaald, Nobelprijswinnaar voor het ontdekken van het AIDS-virus.

Where is the problem?
Volgens mij zit het zo, dat met het verschijnen van efficiëntere medicijnen na de Tweede Wereldoorlog, het idee van het overwinnen van een “oorlog tegen ziektes” heeft postgevat bij medici en het grote publiek. Alle basiselementen om de gezondheid van de patiënt door middel van gezonde voeding, sport, ergonomie (wetenschap betreffende de hulpmiddelen en omstandigheden die menselijke arbeid zo efficiënt mogelijk maken) en stressbehandeling te versterken, werden op een zijspoor gezet in de opleiding tot verantwoord medisch handelen.

Magnesium komt o.a. voor een veel soorten groenten; het is een noodzakelijk element om in elke lichaamscel energie te produceren. Ook bij de aanmaak van meer dan 300 belangrijke enzymen speelt het een hoofdrol!

De farmaceutische industrie heeft hiervan geprofiteerd door zich bij de medici alom vertegenwoordigd te profileren. De arts is min of meer een ‘automatische medicijnverdeler’ geworden.

Vandaag de dag tonen vele publicaties ‘de oorlog aan de ziektes’, het aanhouden en het vermenigvuldigen van pathologieën (overgewicht, diabetes, allergieën, etc.), de zich herhalende schandalen omtrent manipulaties van studies die doktoren en gezondheidsautoriteiten misleid hebben (Vioxx, statines …) en de  doeltreffendheid voor het gebruik van voedingssupplementen voor de talrijke pathologieën die het geloof in de alom machtige medicaties en gebruikte technologieën op een verminderde wijze doorbreken of aansnijden.

Maar vandaag de dag kan de arts zich niet meer met zijn patiënt bezighouden over maatregelen betreffende de voeding, gedrag en omgeving, het is aan de patiënt zelf om zich te informeren over de beschikbare middelen om zijn gevoel van welzijn te verbeteren …

Dr. Mousain-Bosc stelt zichzelf aan het eind van haar boek de cruciale vraag: welk magnesium? Het komt er op neer, dat er sinds duizenden jaren alleen maar anorganische magnesiumzouten zoals chloride, sulfaat of magnesiumoxide beschikbaar waren, die door hun laxerende werking vaak buikpijn veroorzaakten en slecht geabsorbeerd werden.

Enkele tientallen jaren geleden kwamen er organische zouten beschikbaar waarover Dr. Mousain-Bosc spreekt, waaronder een verbinding van magnesium en vitamine B6. Echter, deze verouderde formules zijn niet meer up-to-date, zoals zij op het einde van dit boek aangeeft. Begin jaren ’90 werd geconstateerd dat slechts één magnesiumzout oplosbaar is in vetten, magnesium glycerofosfaat, dat geen laxerende werking ten gevolge had. Het beste magnesium echter, als het uit de cellen vrijkomt door stress, zal uiteindelijk ook geen effect meer hebben. Jean Durlach en Jean-Robert Rapin hebben de doeltreffendheid van taurine, een aminozuur met een zwavelatoom, naar voren gebracht om de heropname van magnesium in de cellen te vergemakkelijken.

Er zijn dus formules verschenen die magnesium glycerofosfaat, taurine en vitamine B6 combineren, soms ook met andere vitaminen B. Het is dankzij dit magnesium “van de derde generatie” (met merken als D-Stress, Magnespasmyl, Ultra Mg, Bio-Active Magnesium), dat de behandelingen aanslaan! De behandelingen zijn bestemd om voldoende magnesium aan alle cellen terug te geven, om de energie weer te verhogen en de stoornissen te verminderen.
Zo zal de onderhoudsbehandeling − de proportionele dosis tegen stress die het eenieder mogelijk maakt om zijn vitaliteit en welzijn op peil te houden − het meest doeltreffend zijn. Deze magnesiumproducten van de derde generatie vindt men niet terug als oude geneeskrachtige stoffen, die worden nu als voedingssupplementen geklasseerd.

Tenslotte wil ik graag onderstrepen, dat een groot gedeelte van de hyperactieve kinderen en autisten van oorsprong vroegtijdig intellectuele kinderen zijn, die een krachtig en intuïtief denkpatroon hebben, gekoppeld aan een groot creatief vermogen. Hoe meer iemand gevoelig, waarnemend, intelligent, gewetensvol is, hoe moeilijker het wordt zich in deze wereld aan te passen.

Vooral als men iets te zeggen heeft. De hyperactieve en autistische kinderen hebben het nodig zich te manifesteren, meer nog dan andere kinderen, beschermd door ouderwetse en vastgeroeste systemen uit de academische school. Zij hebben het nodig om er duidelijk te zijn, om te leren zich aan een realiteit, soms een harde, aan te passen, maar ook om hun creatieve mogelijkheden te beschermen, de vrijheid om anders te zijn, samenvattend: gewoon zichzelf te kunnen zijn!

Ik wens het de lezer toe om, met behulp van het zeldzame boek van Dr. Mousain-Bosc, zijn weg te vinden naar een betere levenswijze, iets dat wij tenslotte allemaal zoeken.

Dr. Jean-Paul Curtay

Lid van de Academie der Wetenschappen van New York , President van Greenhealth en redacteur van lanutritherapie.com

32 gedachten over “Magnesium speelt een hoofdrol..

 1. Dankjewel voor dit nieuwe artikel over magnesium. Heb het gebruik van magnesiumchloride moeten stoppen wegens moeilijk te verdragen. Door de sterk hygroscopische eigenschap is Mgcl bovendien moeilijk te bewaren.

  1. De sterk laxerende werking van Mgcl heeft mij verplicht ermee te stoppen… Een magnesiumcomplex met taurine en vit B6 zou zachter werken en een heropname van vrijgekomen mg mogelijk maken. Daar zou enkel D-stress aan voldoen. Ben benieuwd… Ik wil voor mezelf het lijstje aanvullen met vit D in een werkzame dosis en capsules met onbestraalde cayennepeper. Nu neem ik dagelijks een dosis colloïdaal zilver en ben nooit meer ziek of verkouden.

 2. Dag Knipoog, ik bewaar de MagnesiumChloride in een leeg jampotje – om te zorgen dat er niet te veel lucht bij kan. Inderdaad, door de luchtvochtigheid gaat het zich in water omvormen.
  Ik neem het in met grapefruit sap in de ochtend.

 3. Wat ben ik blij met dit artikel !!!!

  Ben nu bijna 11 weken van de anti-depressiva af en heb het de afgelopen paar dagen erg moeilijk gehad met vandaag als hoogtepunt. Het gevecht tegen mijn gedachten over zelfdoding vreet mij op. Ik weet dat het afkick-verschijnselen zijn en dat is dan ook de reden dat ik het niet in praktijk breng.

  Ik heb ook hele goede dagen en dan geniet ik volop; ik wil niet dood !!

  Dit artikel is een nieuwe openbaring voor mij en ik zal ook direct magnesium bestellen.

  1. Uit de grond van mijn hart wens ik je ALLE sterkte in je worsteling hier boven uit te komen, lieve Annelies! Alle bewondering voor je doorzettingsvermogen en zoektocht naar een beter, gezonder, leven…

  2. lieve Annelies, ik sluit me volledig aan bij de woorden van Ellen. Je wilskracht, maar vooral liefde-voor-het-leven straalt door je woorden heen. Al die tijd al..! Alle goeds!
   Guido

   Mahatma Ghandi:
   When I despair, I remember that all through history the way of thruth and love has always won.
   There have been murderers and tyrant, and for a time they can seem invincible. But in the end they always fail. Think of this always.

 4. Na het lezen van dit artikel en mijn eerste reactie hierop, heb ik direct Magnesium besteld en kreeg dat dinsdag aangeleverd.

  Gelijk begonnen met tabletten van 400 mg.p.d.

  In mijn situatie ben ik altijd bang, dat het toeval is, maar ik moet echt zeggen, dat ik me sindsdien erg veel beter voel. Heb ook geen krampen en pijn meer gehad, maar ook mijn hoofd is rustiger.

  Inmiddels heb ik dit artikel ook op mijn web-site geplaatst: http://www.Antidepressiva.Come2me.nl

  Guido: dikke kus voor jou !

  1. Ben hier zooooo blij mee Annelies! Hoop van harte dat dit van blijvende aard mag zijn… Nogmaals, alle sterkte!

  2. Hoi Annelies,

   Bezoek deze site vaak en vandaag zag ik dit artikel met de reacties eronder.
   Ook ik zou dit graag willen proberen.
   Annelies, als je dit leest, zou je me dan willen zeggen waar je dit besteld hebt?
   Ik wil je alvast heel hartelijk danken, zit met dezelfde problemen.

  3. @Karin, ik heb jouw vraag via een persoonlijk mailtje naar Annelies doorgespeeld (kans dat ze hier niet elke dag langs komt); even geduld dus….

 5. Omdat ik geinteresseerd ben in de nieuwe magnesium generatie ben ik op zoek gegaan naar de in het artikel genoemde merken. Geen van de genoemde merken bevat magn. glycerofosfaat, taurine en B.Dit is wat ik vond:

  D-Stress, http://www.azarius.nl/smartshop/relaxing/formulas/dstress/
  Elk capsule bevat: Da Zao-extract 400 mg, thiamine hcl 1.5 mg, pyridoxine hcl 2 mg, calciumpantothenaat 10 mg, nicotinamide 20 mg, inositol 50 mg en ascorbinezuur 60 mg.

  Magnespasmyl, = magnesiumlactaat

  Ultra Mg,
  Magnesium gluconaat 3 g (komt overeen met 162 mg magnesium) of 6,75 millimol Mg hetzij 13,5 mEq Mg. Voor hulpstoffen, zie “Lijst van hulpstoffen”. Dit geneesmiddel is niet leverbaar in Nederland.

  Bio-Active Magnesium, Ingrediënten van Pharma Nord BioActive Magnesium:
  Magnesiumcarbonaat. magnesiumhydroxide. verstevigingsmiddel (microkristallijne cellulose. dicalciumfosfaat). magnesiumacetaat. coating (hydroxypropylmethylcellulose). antiklontermiddelen (magnesiumzouten van vetzuren. siliciumdioxide).

  Alleen het merk Metagenics met MagDyn heeft genoemde samenstelling:
  MagDyn, http://www.metagenics.eu/nl/133/consumer/15/135/modules/products.phtml?id=1640
  Ingrediënten: Magnesium (-glycerofosfaat) Taurine Vit. B6 (pyridoxine HCl)
  sinaasappelsappoeder, limoensappoeder, citroenzuur, acesulfaam-K.
  Wel aan de prijs, 15 zakjes voor 17 euro; 1 zakje per dag.
  Ik hoop dat jullie er wat aan hebben,
  Karuna

  1. Karuna: denk niet dat je de goeie D-Stress hebt. Ik heb dit nagevraagd en het is in Ndl bij de apotheek te bestellen. Neem dit zelf al jàren en die kinderarts van het boek beveelt dit aan (juiste verhoudingen):

   http://www.synergiashop.co.uk/day-to-day-26/82-d-stress.html

   Per 4 tablets : Magnesium Glycerophosphate: 1040 mg, Arginine: 400 mg, Taurine: 140 mg, Vitamin PP: 20 mg, Vitamin B1: 2,8 mg, Vitamin B5: 4 mg, Vitamin B6: 1,34 mg, Vitamin B2: 2 mg, Vitamin B8: 300 µg, Vitamin B9: 134 µg.

 6. Karin,

  Ik bestel tabletten van 400 mg. on-line bij:

  http://www.fitforme.nl/voedingsstoffen/mineralen/magnesium

  Hier heb ik ook de Omega-3 visolie vandaan.

  Ik ben behoorlijk veel beter geworden na dat ik begon met de magnesium. Geen krampen in voeten en benen meer gehad en ook heb ik vrijwel geen last meer van mijn nek.

  Tegen het onrustige gevoel neem ik sinds afgelopen vrijdag Rhodiola. Ik voelde me vandaag een heel stuk rustiger.

  Ellen, bedankt.

  1. Annelies,

   Geweldig dat je zo snel reageert.
   Zat al met smart te wachten:)

   Ik ben heel blij voor je dat het stukken beter gaat, ik weet wat het is om je zo te voelen.

   Ik ga nu als de donder de magnesium bestellen:)

   Heel erg bedankt Annelies en ook Ellen voor de inzet.

   Liefs Karin.

  2. @ Karin

   Altijd oppassen met te veel aan magnesium + vonken, voor je het weet heb je een snelle FLITS en ontbranding te pakken van uit den ouden foto doos.

  1. Annelies,

   Ben er mee gestopt. Ik gebruikt sinequan. Wat een troep, werd er niet vrolijker van alleen rustiger, maar dan kun je beter andere medicijnen gebruiken, denk ik. Bij het afbouwen kreeg ik steeds schokken door mijn lichaam (leek op stroomstootjes). Was ook 15 kilo aangekomen en dat kwam niet door het eten. Daar werd ik pas depressief van. De voor delen wogen echt niet op tegen de nadelen.

   Ik zal je website bij mijn favorieten zetten, heb er al vluchtig even opgekeken.

   Groetjes Karin.

 7. De rol van magnesium in geval van depressie wordt nog verder uitvergroot door diverse andere onderzoeken. N.a.v. een aantal artikelen waarvan dit er 1 is:
  http://www.newtreatments.org/depressie.php

  ben ik over gegaan van 400 mg. magnesium naar 1200 mg. magnesium p.d. Na het gebruik van 400 mg. p.d. had ik geen pijn en krampen meer in mijn benen en voeten, maar nu ik 1200 mg. p.d. gebruik zijn de constante onrust-gevoelens en negatieve gedachten vrijwel verdwenen. Ik hoop dat dit permanent is, maar ben nu nog blijer met bovenstaand artikel dan ik aanvankelijk was.

 8. heeft er iemand ervaring met het gebruik van magnesium bij kinderen en de effecten er van? ik heb een dochter van 12 die de diagnose adhd heeft. ik heb er nooit voor gekozen mijn dochter medicijnen te laten slikken.door in de opvoeding rekening te houden met haar adhd en bepaalde zaken voor haar te structureren functioneert zij prima. wel gaat ze naar een school voor speciaal onderwijs. op school word er aangegeven dat ze zich moeilijk kan concentreren. en hebben de vraag wel gesteld of wij haar medicatie zouden willen geven. ik heb deze keus niet gemaakt en zal deze ook niet maken. stel dat magnesium een goede uitwerking op haar zou hebben zou ik dit wel willen overwegen. welke dosis geef je kinderen op deze leeftijd en welk merk is er goed zonder veel andere aanvullende[ schadelijke ] stoffen

  gr joke

 9. Goed verhaal Guido… Mijn volle complimenten!
  En ja, het klopt ook, ik hoef het niet eens helemaal uit te lezen want de strekking en inhoud is me volkomen duidelijk. Als natuurgeneeskundige werk ik in Nederland al een kwart eeuw enorm veel met het antistress-mineraal Magnesium en heb daar giga veel praktijkervaring mee kunnen opbouwen. Vele jaren gaan en gingen er 1000 liter van de vloeibare vorm en 100-200.000 capsules per jaar, allen in mijn eigen praktijk al. Ik werk steeds met diverse organische verbindingen. Dan doe je echt ervaring op en daar deed ik ook regelmatig onderzoek naar. Je ziet nl. Met een voor velen onverwacht gemakkelijke methode kan je DIRECT waarnemen of iemand een (relatief) tekort heeft aan magnesium, op cellulair niveau wel te verstaan want daar gaat het eigenlijk om. Een cellulair tekort in bijvoorbeeld de bloedcellen is representatief voor de status van Mg. in de orgaan- en weefselcellen. Deze onderzoekmethode is…. iriscopie, irisdiagnostiek dus. Met zij-licht kan je bij veel mensen snel één of meerdere krampringen ontdekken, het aantal krampringen staat voor de mate van het tekort, van de ernst van de deficiëntie. Dat heb ik ook laten onderzoeken lang geleden, door de volbloed- en haaranalyses te laten bepalen op minerale tekorten bij het ELN te Bunnik, het Europees Lab. voor Nutrënten o.l.v. Prof. Emar Vogelaar. Toen bleek dat al snel een significante relatie te bestaan tussen het aantal contractiegroeven in de iris en de mate van het eventuele magnesiumtekort.
  Er zijn dus verschillende organische verbindingen organisch wil zeggen dat het element magnesium gebonden is aan een biologische sleepstoffen die afkomstig is uit het dieren- of plantenrijk, mensvriendelijk mbt de opname en met het vermogen, om het element magnesium tot in de celkern te ‘slepen’.
  Zelf zet ik magnesium ALTIJD in bij spanning, stress, ADHD en aanverwante ziektebeelden, en natuurlijk bij alles wat met kramp heeft te maken, bij slecht slapen, mensen die altijd maar kouwelijk zijn en mensen die hun gedachten niet kunnen stil krijgen… Het combineert zeer goed met een hooggedoseerd extract van Rhodiola, liefst met 3% Salidrosidegehalte.
  Lieve mensen, denk aan voldoende magnesiumsuppletie, als je het nodig hebt! Ik verveel me niet echt, maar wie me beslist wil bellen kan me bereiken op 0655 358 331.
  Warme groet, Fred Blaauw, Assen

  1. beste fred

   verkoop jij die magnesiumsuppletie en hoe duur zijn ze en zijn ze bio maar echt bio geen vul middelen zo als kristalinnen
   zou graag meer willen weten mail me terug aub

   afz antonio

 10. Sinds kort heb ik Magnemar Force 3, Mariene magnesium Taurine vitamine b6. capsulles
  Is dit bij iemand bekent? Mijn vraag is ook helpt deze magnesium ook voor depressies?

 11. hallo
  mijn dochter heeft al sinds de geboorte van haar dochter (14 jaar)allergische trekken bij poezen en paarden gaan haar ogen tranen en worden dikker /waarschijnlijk heeft ze ook huisstofallergie .mijn vraag is wat voor magnesium tabletten moet ze nemen .heb zelf hier bio active
  groeten rob

 12. Goedemiddag,
  Graag zou ik van u willen weten of er ook een supplement magnesium glycerofosfaat bestaat zonder de toevoeging van taurine? Hier reageer ik namelijk erg op met hartkloppingen en een hyperactieve geest en druk in mijn hoofd zodat ik door beide symptomen absoluut geen minuut kan slapen s’nachts! Erg jammer want ik wil graag een magnesiumsupplement innemen wat ook werkt. Wellicht heeft u een alternatief voor mij?
  Graag hoor ik van u en met vriendelijke groet,
  Elly van Holten.

  Ps: ik gebruikte het magnesiumsupplement van MetaRelax.

  1. Beste Elly,
   Ik heb recent het volgende product gevonden, omdat ik ook steeds probeer te werken met enkelvoudige supplementen, in plaats van met combinatiepreparaten.
   “Magnesium LA” – Biocure®: 2tabs/d (60 tabletten) (€17,50)
   bestaat uit Mg-citraat en Mg-glycerofosfaat; 187,5mg/tab
   Dit wordt verdeeld door de Belgische firma Qualifar en heeft een NUT/PL nummer, d.w.z. het wordt streng gecontroleerd door de Belgische overheid op samenstelling van het product.
   Ik hoop dat je hiet wat aan hebt.
   Groetjes, Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.