Advertentie

Is er écht ‘herstel’?


Paul de Blot is hoogleraar Business Spiritualiteit en van zijn hand verschenen hier op WantToKnow.nl al eens eerder artikelen. Dit keer is Paul de Blot de schrijver van de gastcolumn. Spreken we inmiddels weer van ‘herstel’ van onze economieën, of zijn we met z’n allen nog net zo ziek als vlak voor de crisis..? Kunnen we überhaupt wel herstellen, wanneer we maar blijven praten over ‘het systeem’, in plaats van over mensen, mede-mensen?!

X

* * * * * * *

X

Is er echt herstel?

Paul de Blot © mei 2010

Home

X

Prof. Dr. Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nyenrode

Vernieuwing gaat altijd om mensen. De internationale bank, IMF, geeft ons hoop op herstel van de crisis, want de wereldeconomie is zich aan het herstellen. Maar is er echt herstel? Daar twijfel ik aan.

Er is inderdaad vernieuwing, maar er wordt gewerkt aan vernieuwing van de economische machinerie waar de mens een machineonderdeel van is. Onze economische systemen en vernieuwingen houden schijnbaar met alles rekening maar toch gaat het behoorlijk mis.

Het technische vernuft belooft ons gouden bergen maar de burger zit toch telkens weer in de ellende. Het vliegverkeer beschikt over de meest geavanceerde technieken, maar een onverwachte uitbarsting in IJsland brengt alles in de war.

Met de grootste zorg georganiseerde voetbalwedstrijden worden door een kleine groep hooligans in de war gegooid. Goed beveiligde geldsystemen blijven lekken. Uit dit alles blijkt dat onze meest geavanceerde vernieuwingen een enorme kwetsbaarheid tonen. Ze vervuilen de natuur en komen de mensen niet altijd ten goede.

Het is alsof alles ondanks de vernieuwing steeds chaotischer wordt. Alles wat vernieuwd wordt en groeit, schijnt ook dicht te slibben. De verkeersmogelijkheden groeien, maar de wegen slibben dicht, het luchtverkeer slibt dicht en ook het treinverkeer slibt dicht. Scholen groeien en worden groter, maar de leerlingen kunnen niet meer rekenen en beheersen hun taal niet.

De zorgsector wordt intenser maar slipt ook dicht, mede door de vergrijzing. De rechtspraak als het symbool van degelijkheid en houvast blijkt ook kwetsbaar voor fouten. Hoe is het mogelijk dat ondanks de groeiende deskundigheid en talrijke vernieuwingen het leven steeds chaotischer wordt? Werken aan de chaos blijft dweilen met open kraan, want de chaos wordt steeds erger.

Zou het niet verstandiger als het IMF mét mensen praat vóór de gesloten deuren, dan óver mensen, áchter gesloten deuren..??

De enige effectieve vernieuwing bestaat uit de vernieuwing van de mens, van de hele mens in zijn sociale en geestelijke karakter. Dat is de weg naar binnen. Alle vernieuwingen die ons van buiten af aanleren kunnen we gemakkelijk weer verliezen. Alle rijkdom die gebaseerd zijn op materiële en uiterlijke garanties blijven kwetsbaar.

De IMF voorspelt wel een herstel van de wereldeconomie maar voor de kleine burger zegt het niet veel. In de vernieuwingsprogramma’s is het alsof we de menselijke belangen vergeten zijn. Het zoemt van het woord bezuiniging maar de vraag is of de burger er beter van wordt. De beleidsmakers spreken over de nieuwe architectuur van de wereldeconomie maar vergeten vaak dat deze architectuur uit mensen bestaat die het moeten doen.

Echte vernieuwing komt alleen tot stand als we investeren in mensen, mensen die onze toekomst kunnen garanderen en hiervoor geld kunnen maken. Hiervoor leveren onderwijs en de zorg de belangrijkste bijdrage, maar ook deze gebieden lopen gevaar slachtoffer te worden van de kaasschaaf van de bezuiniging.

De enige weg van vernieuwing in deze crisis is en blijft de weg naar de mens. Dat is de weg naar de zingeving, de weg naar binnen. De enige blijvende vernieuwing is de vernieuwing van wat we zijn, door bewustwording van de zin van ons bestaan.

Dit inzicht schept een innerlijke vernieuwingskracht en verantwoordelijkheid voor de toekomst van de mensheid. Hoe vernieuwt een goed gezin? Niet aan de hand van een economisch model, maar vanuit een innerlijke kracht en verantwoordelijkheid voor elkaar, door geestelijke saamhorigheid van vriendschap en liefde.

De enige weg van vernieuwing is de weg naar binnen, de weg van vernieuwing vanuit een innerlijke zekerheid.

Hartelijke Groet,

Paul de Blot

Hoogleraar Business Spiritualiteit

Nyenrode Business Universiteit

41 gedachten over “Is er écht ‘herstel’?

  1. ik zeg je eerlijk ik was geneigd te gaan stemmen op deze partij maar zie nou helemaal van het stemmen af (lever hem leeg in dat wel)

   ik zie het nut niet meer van een regering op deze wijze want het blijft maar een heen en weer gaan zonder werkelijke actie ja ok we lullen erover en volgens mij blijft het ook bij lullen via wat voor regering dan ook want jullie krijgen met elkaar geen enigheid over belangrijke zaken en als er dat al is word het een compromie waar eingelijk niemand volledig achter staat

   de oude zooi moet om willen we vooruit dus nee stemmen zal ik niet in dit systeem want doe ik dat wel blijf ik maar hout op het onenigheids vuur gooien

  2. Is dat niet de partij die zelfs het nieuws haalde doordat er niet zoveel begrip was voor een medelid en iemand tot vertrek dwongen? Vanwege een andere visie?

  3. @kritisch
   Volgens mij was dat de partij voor de dieren.
   Met een liefdevole groet, je liefhebbende :roll:, ach laat ook maar.

 1. Ik geloof ook niet in echt herstel,ze houden je gewoon een spiegel voor.
  Ik denk haast zeker, dat het nog veel erger wordt.
  En mijn gevoel bedriegt mij nooit.

  Liefs Vlinder

 2. Het ware Geluk zit in jezelf!
  Daar vind je ook de zingeving van jouw leven.
  In stilte krijg je antwoord op al je levensvragen.
  Begin vandaag naar die zoektocht naar binnen… het leven wordt er zo veel mooier en intenser door.
  Ik wens iedereen die dit pad kiest een prachtige reis!

  1. Ik deel jouw mooie woorden.
   Alles is In ons en de rust komt van binnenuit wanneer we ons zelf als een Eenheid kunnen zien.
   De “buitenwereld” wil ons in dingen doen geloven die helaas maar al te vaak niet op eenheid berust dus daarom ook geen economische stabiliteit. Zolang we niet denken,spreken en handelen vanuit harmonie komt die er ook niet. De tijd zal het ons leren.

 3. Alle monetaire systemen gebaseerd op schulden zullen uiteindelijk terugkeren naar de intrinisieke waarde 0.
  Niet te redden. Ook de onze niet. Helaas voor sommigen die al het vertrouwen wegleggen in de door hen zuurverdiende centjes.

  Bestaat er een monetair systeem dat op eerlijkheid is gebaseerd? Een terugkeer naar bijv. een goudstandaard?

  De naam van Karl Marx valt weer veel de laatste tijd, in diverse contexten. De man vertegenwoordigd een bepaalde tijdsgeest, maar blijkt soms nog verrassend actueel.

  Richard Wolff is een marxistische econoom uit amerika die een geheel eigen kijk heeft op de crisis. Geeft weer eens een ander licht op de zaak, hoe je ook kunt kijken naar het fenomeen economie.

  http://www.boublog.nl/2009/03/12/richard-wolff-een-marxisitische-econoom-over-de-crisis/

  Een kijk naar binnen is nodig om je drijfveren te ontdekken en de chaos te kunnen omarmen maar we moeten toch weer een keer naar buiten want het rioleringsstelsel moet worden onderhouden, de parken schoongemaakt, les worden gegeven op school, het eten worden verbouwd en gedistributeerd naar de winkel etc.

  Economie is net als geld een energievorm laten we dat niet vergeten, nooit een doel, niet meer dan een middel.

 4. Geachte heer de Blot,

  Is er geen enkele vorm van herstel aan de gang. Zelf werk ik in de nieuwe media en kan u verstellen dat het achteruit holt. De cijfers dalen maandelijks en er wordt gesproken over saneren. Ik heb mijn werkgever ooit uw boekje gegeven wat ik hier op Want to Know had gewonnen over spiritueel ondernemen, deze website was toen net begonnen. Zijn reactie was “mensen moet niet zo zeuren maar gewoon kopen”. Vanaf dat moment begreep ik dat het de verkeerde kant opging. Mensen willen niet meer “gewoon” kopen, ik zie het al aan me eigen puber dochters. Ze snappen dat het een tijdelijke behoefte is die wordt vervult en je deze beter op een andere manier kan vervullen. We zijn dus op de goede weg, echter gaat het nog wel even pijn doen. Er zullen nog wel wat “klappen” gaan vallen in de commerciële wereld. Dank voor het verhaal, heel hartelijk dank!

  Marc

  1. Het is even een hele zit, maar er is onder de video gna, gna, een mogelijkheid om de afspeelsnelheid te versnellen (driehoekje omhoog/omlaag). Het komt een beetje traag op gang, vind ik en vooral na een uur braaf luisteren komen andere dingen als geld aan de orde.

   TU Delft heeft onder de vlag van Collegerama een schat aan kijk en luister plezier.
   http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=5944aee7-0a65-484b-8b9b-717d0975c0eb&lang=nl (uitzending gemist)
   http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Catalog/pages/catalog.aspx?catalogId=618b4711-3f90-41a2-b9b5-8d5e0033f793 (meest bekeken)

   :mrgreen:

  2. Mmhhh nog steeds vast zittend in je reptilian brain?

   Vlotte jongens kijken eerder naar de slides en selecteren next, hups sneller dan een konijn kan hollen…

  3. Zeker, meneer de opperreptiel.
   Alleen beelden zijn genoeg, de menselijke stem is overbodig en de achteraf gestelde vragen al helemaal.

   Sterkte met het bekijken van de andere slides, mocht u daar in uw oneindige alwetendheid nog in geïnteresserd zijn.

   🙄 :mrgreen:

  4. Nog nul reacties.
   Hmmm,
   Deze docu, had helemaal geen slides.
   Whoehahahahah
   😈

   Creepy vage hel en verdoemenis toestanden bekijken is vast veel bevredigender voor veel verslaafden hier.
   😈 😈 😈

 5. Zit zelf in de transportwereld.
  Ons klantenbestand is zeer gemêleerd.
  Van metaalind. tot retail, engineering, bouw, ect. ect.
  50% van deze bedrijven krabbelen al weer uit het dal.
  Maar gezien de verdere ontwikkelingen in Europa (Griekenland, Portugal, Spanje) zal deze opleving wel weer snel in elkaar donderen.
  Zolang de witte boorden maffia, hoog geplaatste politici en de banken nog steeds ongestraft kunnen blijven roven/graaien zal er weinig veranderen.
  Daar heb je dan weinig spiritualiteit voor nodig om dit in te zien.
  Is Business Spiritualiteit te Nyenrode overigens een verplicht vak, want ik denk niet dat jonge economen in spé belang zouden hebben bij een spirituele samenleving waar verschil tussen rijk en arm geringer zou kunnen worden.

  1. @ claire,

   “Is Business Spiritualiteit te Nyenrode overigens een verplicht vak, want ik denk niet dat jonge economen in spé belang zouden hebben bij een spirituele samenleving waar verschil tussen rijk en arm geringer zou kunnen worden.”

   Ik heb les gehad van (ik denk) zijn voorganger Ivo Callens en (spiritueel) bedrijfskundige Daniel Ofman.

   Tijdens een van de colleges moesten we een oefening doen:

   Twee studenten moesten een conflict spelen en dit oplossen met spierkracht. We moesten dus letterlijk met elkaar op de vuist. Het resultaat laat zich raden.
   Daarna moesten we (om de beurt) gaan staan en denken in oplossen via fysiek (in principe) ‘geweld’ en daarbij de rechterarm uitsteken naar voren. De ander moest dan de arm naar beneden drukken. Jij moest dan proberen de sterkste te zijn en je arm zo lang mogelijk omhoog te houden (je poot stijf houden ;-)). Daarna moesten we gaan centreren, in onze kern komen en deze stroom naar onze uitgestoken rechterarm laten doorstromen tot in de punten van onze vingers, eigenlijk nog verder dan dat.
   Bij mij was het zo dat met het fysieke oplossen ik mijn arm nauwelijks een seconde in de lucht kon houden maar toen ik gecentreerd was, dus in mijn eigen kracht stond, kon mijn ‘maatje’ er aan gaan hangen met de voeten van de vloer en mijn arm bleef gestrekt naar voren. Zonder enige moeite.

   Als je dit meekrijgt in je opleiding sta je anders op de werkvloer en los je dingen anders op, gewoon ‘spiritueler’. 😀

  2. Spiritualiteit wordt door téveel mensen nog gezien als een soort geitenwollensokkenbezigheid (92 punten, ivm 3x woordwaarde!)

   Spiritualiteit is NIETS ANDERS dan de SPIRIT OP AARDE brengen. Al die zwevers willen alleen maar ‘omhoog’.. Terwijl het toch zó makkelijk is.

   JE VOETEN ALS WORTELS IN DE GROND, JE KROON IN DE HEMEL. Wees een boom van een mens en zorg voor elkaar en voor de moeder die je voedt!

   Het wordt tijd dat we dit fenomeen met z’n allen eens goed doorvoelen. Spiritualiteit, ik zeg het nog maar eens.. IS AARDEN!!

   Al die martial-arts, die Oosterse vechtkunsten, zijn gebaseerd op spirituele kracht, vanuit uiterst krachtige AARDING. Het vechten ook niet op Agressie, maar op Defense.

   Dank voor je waardevolle bijdrage Abranna!!

  3. @Guido, helemaal met je eens deze keer! Het alleen maar “zweven” maakt het voor mij minder geloofwaardig en soms irriteert dat mij enorm. Je hebt het mooi verwoord. Er dient een balans te zijn. @Janee, mooi dat ons DNA verandert maar je weet ook hoelang een verandering in de evolutie duurt. Vooralsnog hebben we water en voedsel nodig en dat is dan ook ons uitgangspunt waarbij leven alleen nu nog mogelijk is. Niet zweven maar realisme en relativisme graag en daarbij krijgt ook spiritualiteit een plek. Neemt niet weg dat ik altijd graag jouw comment lees, al gaat het mij soms te ver. Ook kijk ik graag naar je linkjes, waarbij jij soms ook weer relativeert met een knipoog en humor:-)

  4. @ Kritisch,
   Dat is ook het mooie van een forum ieder komt met zijn visie overtuigingen en intuïtie.
   Zo spiegelen we ons aan elkaar en leren van elkaar.

  5. Dat is het mooie van dit forum dat iedereen zo verschrikkelijk begrijpend en verdraagzaam is hier.
   😈

 6. Als mens zijn wij afhankelijk van voedsel dit maakt ons kwetsbaar en manipuleerbaar
  door krachten buiten ons die de verdeelsleutel in handen hebben.
  Als de economie aan het instorten is en de natuur schud, waardoor de mens steeds meer moeite ondervindt om aan voedsel en veilig onderdak te komen, is dat onze toekomst?
  De wetenschap heeft aangetoond dat ons dna aan het veranderen is, als mens met een 2 strengen dna gebaseerd op koolstof die afhankelijk is van grofstoffelijk voedsel buiten de mens, veranderen wij in een mens naar een 12 strengen dna gebaseerd op een kristallijn lichaam linker en rechterhersenhelft in balans Dit is ons lichtlichaam ons oorspronkelijke blauwdruk. Hiermee zijn we in staat om ons lichaam te voeden met licht. Alles wat de mens nodig heeft ontstaat dan van binnenuit.
  Niets van buiten kan de mens dan nog manipuleren door tekorten, de mens is verbonden bewust met zijn Bron waarin alles aanwezig is. Macht en controle over de buitenwereld vallen weger is geen tekort enkel verbondenheid met de ene Bron waar wij medescheppers van zijn. Aarde en Universum in verbinding in eenheid.
  Prachtig Liefdevol Wonderlijk het zit in ons.

  http://www.luisprada.com/Protected/russian_dna_discoveries.htm

  1. @ Reptielo,
   Ben volop in ontwikkeling ben me bewust dat mijn comment ja hoe zal ik het zeggen
   utopisch klinkt. Maar ik kon het niet laten om dit gevoel wat in me leeft als bijdrage wat ook mogelijk is te verwoorden.

  2. Daarom Janee je hebt diepte en inhoud, een repetiel is en blijft oppervlakkig in zijn mening en lijkt niet erg bezield.

   Jij geeft tenminste nog kleur aan alles hoe sober het er ook uit kan zien.

 7. Vanavond om 20.15 op de zender ‘het gesprek’, david harvey, de moeite waard om te kijken denk ik.

  ‘Kapitalisme is de manier waarop de wereld werkt, of we het nu leuk vinden of niet. President Obama probeert, alhoewel sterk tegengewerkt, te heersen in de verste uithoeken van het vrije markt kapitalisme met zijn hervormingen van Wall Street. Maar professor David Harvey, Marxistische auteur van ‘The Enigma of Capital’ zegt dat Obama zijn tijd verdoet. Hij vertelt Sarah Montague dat kapitalisme amoreel en wetteloos is en dat het verworpen moet worden.’

 8. Niet om lullig te doen klinken maar zonder deze goede man had ik en de meesten onder ons wel kunnen bedenken dat het echte fijne leven zonder alle economische toestanden en onzekerheden betreft.

  Het schijnt ook dat ons uiterlijk perfecter gaat worden, we minder voedsel nodig hebben en we ons minder zorgen zullen gaan maken naar mate het dna blijft veranderen.

  Erg interessant allemaal nietwaar beste mensen?

  Verder deed het me toch weer meer dan goed om dit stuk te hebben gelezen. Altijd goed om positive berichten te lezen!

 9. Laten we een nieuw geldssyteem opzetten, waarbij we op het moment dat de mensen met foute bedoelingen er aan zitten gewoon weer een nieuwe kunnen creeren. Laten we een full-reserve bank oprichten. Alle belastingen afschaffen, met nog maar 1 belasting op grondstoffen om overconsumtie tegen te gaan. Laten we de verborgen schone energie technieken openbaar maken. Laten we een basisinkomen instellen voor iedereen zodat je je hart kunt volgen en niet aan het slavensysteem hoeft deel te nemen.

  Namaste

 10. Soms denk ik wel eens in het verleden hoe regeringen uitgevonden werden en hoe iedereen goed bezig was en eerlijk naar elkaar was en allen voor een droom bezig waren, de toekomst van de mens tot de corruptie langzaam toesloeg omdat er mensen waren die op hoge machtsposities weg konden komen met het verrijken van zichzelf en hun familie.
  Langzaam ging de corruptie steeds verder en wat het is geworden kan je nu zien als je naar de wereld kijkt. Het systeem is door en door rot en corrupt.

  Zo ook met het geld. Het is ooit eens goed begonnen en mensen waren eerlijk tot dezelfde corruptie toesloeg in onze economieen waarbij banken de grootste heer en meesters waren over deze economieen en hoe het eraan toe gaat kan je tegenwoordig zien.

  Zo vaak beginnen bovenstaande systemen goed en eerlijk maar telkens weer slaat de corruptie toe.
  Zijn we er niet klaar mee? We kunnen wel eisen dat we een nieuw geld systeem of nieuwe regering willen maar dat is meer van hetzelfde en het verleden heeft al talloze keren uitgewezen dat hoe goed we het ook bedoelen, de corruptie slaat telkens weer toe.

  Ik denk dat wij naar een totaal nieuwe denkwijze zullen moeten overgaan om er echt iets aan te doen.
  Het oude menselijk operating systeem versie 1.0 heeft lang genoeg gedraaid en het wordt tijd om in onszelf op zoek te gaan naar een nieuw menselijk operating systeem versie 2.0 en dan pas over een nieuw geldsysteem of regering moeten na gaan denken als dat al nodig is.
  Tot die tijd blijven we in het moeras rond rotzooien.

 11. Hoe ziet het basisinkomen eruit:

  0-4 jaar €200 p.p.
  5-9 jaar €275 p.p.
  10-14 jaar €375 p.p.
  15-19 jaar €500 p.p.
  20-24 jaar €550 p.p.
  25+ jaar €650 p.p. (als de begroting het toelaat, wordt dit bedrag opgehoogd naar €1000 p.p.)
  65+ jaar €1100 p.p.

  Dit creert ruimte om je hart te kunnen volgen en te doen wat je echt zou willen, ook als je ogenschijnlijk “niets” doet, krijg je gewoon een basisinkomen. Het is voor iedereen. Dit in combinatie met de afschaffing van loonbelasting, moet helemaal voldoende zijn om je hart te kunnen volgen 🙂

  http://www.nieuw-nederland.nu

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.