Advertentie

Business spiritualiteit, heel mooi!


Paul de Blot is hoogleraar op Universiteit Nijenrode en doceert daar sinds 2 jaar Business Spiritualiteit. Toen ik voor het eerst van zijn benoeming las, werd ik daar blij van. Want hiermee maakte Nijenrode een statement: business is niet per definitie ‘hard’, uitgevoerd door kille, meedogenloze ondernemers. maar er is gewoon ‘Hart voor de zaak’, zo gezegd. Ook op Nijenrode.. En mijn blijdschap werd later versterkt, toen ik inhoudelijk over deze leerstoel Business Spiritualiteit las.

De Blot (1926!) voorziet met deze leerstoel in een schreeuwende behoefte, zo blijkt. Ondernemers komen erachter, dat ze, door menselijker ze zijn, naar buiten en naar collega’s, betere resultaten krijgen, hun toko kunnen draaien en het fijner zelf naar de zin krijgen. Vernieuwen ze hun organisatie op deze manier, dan zit er weer Spirit in de zaak. Materieel inkomen maakt dan ruimte voor antwoord op de vraag: ‘Waar doen we het allemaal voor?’. Volgens Prof. Paul de Blot is er een enorme geestelijke honger en hebben mensen te lang geen voedsel gehad”. En omdat ondernemers natuurlijk ook mensen zijn, is Business Spiritualiteit op zijn plek. Zo simpel is dat!

bsmn4 quistNaast zijn leerstoel is Paul de Blot hoofdredacteur van het tijdschrift BSMN, Business Spiritualiteis Magazine Nijenrode. (€ 14,50 in de winkel) 

Hier het stuk van Prof. Dr. Paul de Chauvigny de Blot SJ.

~ 15 Januari 2009 ~

Waar gaat het om bij Business Spiritualiteit?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Naar aanleiding van de oprichting van de leerstoel Business Spiritualiteit op Nyenrode kreeg ik kritiek van een bekende organisatiedeskundige waar Nyenrode toch mee bezig is. Zijn ze op deze universiteit ook al met esoterie of religieuze praktijken bezig? Deze persoon heeft zeker niet de bedoeling van Nyenrode met deze leerstoel begrepen. Nyenrode is een Business Universiteit en elke leerstoel is dan ook hierop gericht.

Professor Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nijenrode
Professor Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nijenrode

Business Spiritualiteit valt onder organisatievernieuwing, maar wel vanuit de diepere spirituele kracht en zingeving van een organisatie. Het gaat daarom in de eerste plaats om deskundig zakendoen, dat is effectief iets presteren. Deze prestatie is niet noodzakelijk een geldelijke winst. Want in de zorgsector en in het onderwijs, bij het Rode Kruis en andere goede doelenorganisaties, bij religieuze en andere non-profitorganisaties, daar gaat het bij een goed beleid altijd om een meetbare prestatie. Er moet altijd winst gemaakt worden, maar deze komt niet noodzakelijk terug bij de geldschieters. Dat noemen we zakelijk, dat is business.

We zoeken naar andere criteria voor ‘zekerheid’. Dat is onze innerlijke zekerheid op het diepste zijnsniveau. Dát is ons bewustzijn voor zingeving.

Door de steeds sneller veranderende omgeving als globalisatie, technische en wetenschappelijke ontwikkelingen is het niet meer mogelijk op het doe-niveau bij te blijven, zonder gevaar voor overspanning en/of een burn out. Om goede beslissingen te nemen zijn zekerheden nodig. Die zijn met de vaak onberekenbare ontwikkelingen, zoals de huidige crisis, niet meer experimenteel en rationeel te verantwoorden. We zoeken daarom naar andere criteria voor zekerheid. Dat is onze innerlijke zekerheid op het diepste zijnsniveau. Dát is ons bewustzijn voor zingeving.

Zowel persoonlijk maar ook collectief zijn we in staat tot een bewustwording van de zingeving van een organisatie. Dat zijn onze spirituele krachten, de bron van onze zowel persoonlijke als collectieve energie waar we in organisaties nog weinig gebruik van maken. Een organisatie bestaat uit mensen en is ook gericht op mensen. Een bedrijf is daarom eveneens een levend organisme met een bezieling en zingeving. Het ontdekken, herkennen en ontwikkelen van instrumenten van deze spirituele kracht is de taak van de leerstoel Business Spiritualiteit van Nyenrode Business Universiteit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je een interview zien met Paul de Blot, klik dan bij deze link op het plaatje van zijn foto. Een mooi interview.

8 gedachten over “Business spiritualiteit, heel mooi!

 1. Dhr. de Blot heeft gelijk. Ik draai al wat jaartjes mee in de commerciële wereld en zie steeds meer jonge mensen komen die halve juristen zijn en op en top de regels kennen. Iets wat ze niet kunnen, is luisteren en voelen wat de klanten wel willen. Korte termijn denken, daar zijn ze heer en meester in. Ook de “baas” is van dat type, zelfs tegen het personeel. En dat is waar het fout gaat. Je kunt een hond 30 x slaan om het goed te doen, de 31ste x loopt ie weg! Bedank voor deze info, ik snap het en gebruik het, maar nu de volgende nog. Kan slechts melden, ik doe mijn best om mijn overtuiging over te brengen!

  Voor WTK, ga zo door!!
  Tessa, ik heb je interview geluisterd (meerdere keren)complimenten hiervoor. Het was een enorme herkenning! Dank je, ik dacht dat ik “gek” was, gelukkig dus niet:-) Thanks!

  Grt
  MB

 2. ja, erg leuk van Nyenrode. Voor wie is spiritualiteit het meest belangrijk? Voor de uiteindelijke beslisser, voor de missiegever van de organisatie. Want die heeft contact met immateriele waarden nodig, contact met het goddelijke, anderen kunnen qua werk grotendeels volstaan met luisteren naar anderen en inspiratie van meerderen. De hoogste baas dient zijn handelen te ontlenen aan het hogere of het diepere. Hij of zij moet het goede doen, een organisatie die in dienst van het leven staat kan als enige ook voorzien in de zingevingsbehoefte van haar medewerkers en klanten. Ik hoop dat de Blot spiritualiteit in zijn volle diepte weet over te dragen. Ik steun hem graag en van harte!

 3. Dit is zooooo nodig binnen de zaken wereld. Ik heb het gebrek aan bezinning en business spiritualiteit zelf ervaren in de commerciele wereld waarin ik actief was. Uiteindelijk was dit de belangrijkste reden voor een switch naar een kleine non-profit met hart voor de mensen. De helft van het salaris, maar tien keer zoveel voldoening!

  Met integratie van spiritualiteit en ‘mens zijn’ in de hele economische wereld zouden er heel wat andere businessmodellen ontstaan en succesvol zijn. Deze omslag kan ik alleen maar supporten:)

 4. Zonder dat ik het zo noemde heb ik jarenlang op die manier een heel mooie, leidinggevende carriere gehad in het zakenwereldje. Goed en eerlijk zaken doen, op een menselijke en bewuste manier, met het hart op de juiste plaats: en dat heeft niet alleen mij maar ook het bedrijf, mijn collega’s en mijn clienten goed gedaan.

  Het kan écht wel en is op de lange duur veel waardevoller en levert op alle fronten winst op.

  Mooi initiatief!

 5. Business Spiritualiteit is een prachtige ontwikkeling vanuit Paul de Blot op het juiste moment en de juiste plaats (m.n. Nyenrode).

  Prof. de Blot heeft menselijkheid als zijn missie en heeft daar zijn hele leven aan gewijd. De erkenning die zijn leerstoel en werkcollges hem brengen is geweldig.

  “De crisis ruimt alles op wat niet leeft en waar geen bezieling inzit.” Met deze uitspraak laat Paul de Blot zien waar het om draait. Zakendoen vanuit bezieling, een persoonlijke passie biedt authentieke waarde, waarbij de relatie met klanten en medewerkers weer centraal komt te staan. Een prachtig proces in een (zaken)wereld die op zoek is naar bezinning en moreel leiderschap.

  Ik werk er graag aan mee !

 6. Wat wij steeds weer doen, omdat het ons zo geleerd wordt is om prive en zakelijk te scheiden. De reden hiervoor wordt luchtig genoemd; Anders kan je soms geen nuchtere zakelijke beslissing nemen of wordt je teveel gestoord. Anderzijds moet je prive niet te veel aan werk denken. Immers het zijn twee aparte werelden…. Als je er echt over nadenkt dan zijn de gevolgen van deze statement, dat er zogenaamd geen relatie is tussen beide en is het gevolg al snel dat alle “menselijke” aspecten niet ter tafel mogelijk komen als het om zaken gaat. Ik ben blij verrast dat er nu een titel ligt waarmee eea meer inzichtelijk wordt gemaakt en de valse taboes in hun uiterste vorm kunnen worden teruggedrongen naar een meer natuurlijker en vast ook succesvoller proces en resultaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.