
*
Von der Leyen veroordeeld:
‘openbaarmaking Pfizer-informatie’..!!
2025 © WantToKnow.nl/be
*
Eerder berichten we HIER over de rechtszaak die The New York Times (jawel!) heeft aangespannen tegen EU-commissievoorzitter Von der Leyen. Een journaliste van deze krant, vroeg bij de Europese Commissie alle sms’en op, die werden gewisseld -gedurende anderhalf jaar- tussen Von der Leyen en Albert Bourla, zoals je weet de algemeen directeur van pharmabedrijf Pfizer. Ze ‘onderhandelden’ op die manier over de aankoop van coronavaccins, waarbij de EU uiteindelijk maar liefst 900 miljoen mRNA-injecties bestelde, voor het ongelooflijke bedrag van € 35 miljard..!
De zaak was juridisch lastig voor von der Leyen, omdat ze niet alleen persoonlijk haar handtekening heeft gezet onder het grootste vaccincontract van de EU, maar ook omdat ze voorzitter is van de instelling die de EU-wetgeving moet handhaven. De uitspraak van het Hof tegen haar levert politieke munitie op voor een breed scala aan critici.
Het is ook een grote verlegenheid, aangezien het slechts een paar maanden geleden is dat ze publiekelijk beloofde om de normen van transparantie, efficiëntie en eerlijkheid in haar tweede termijn te verdedigen..! Deze zaak werd zoals gezegd aangespannen door The New York Times en haar voormalige bureauchef in Brussel, die beiden een aanklacht indienden tegen het besluit van de Commissie om de sms-berichten in 2022 niet vrij te geven.
De Europese Commissie weigerde deze sms’en vrij te geven en verklaarde o.a. dat ze zelf niet in het bezit zijn van de opgevraagde berichten. De journaliste stapte daarop naar het Europees Hof van Justitie. En krijgt nu dus gelijk..! In het vonnis stelt het Europese Hof:
Transparantie
Deze zaak heeft opnieuw het debat over transparantie binnen de EU kracht bijgezet. De Nederlandse Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle, noemt deze beslissing een ‘slam dunk voor transparantie’. Zij onderhandelt namens de liberale ‘Renew Europe’-fractie over wijzigingen in een wet die de toegang tot documenten regelt. “Mensen willen en mogen gewoon weten hoe beslissingen worden genomen, dat is essentieel in een democratie. Zelfs als het via een sms is gebeurd.”
De vraag is nu of de sms’en gelden als officiële documenten en dus zeker onder de transparantieregels vallen. De Commissie zegt dat dat niet het geval is. Maar, zo zegt Europees Parlementslid Kathleen van Brempt (van de Vlaamse partij ‘Vooruit’):
“Met haar houding heeft de Commissie niet alleen het vertrouwen in haar beleid en de geloofwaardigheid van de Europese Commissie beschadigd, maar ook het vertrouwen in de vaccins zelf schade toegebracht”, . “Dat was onnodig en onverantwoordelijk. Ik verwelkom deze uitspraak en verwacht dat de Commissie nu consequent handelt.”
Of dit betekent dat von der Leyen de sms’en nu wel publiek zal maken is niet duidelijk. De Commissie kan nog in beroep gaan tegen de nietig-verklaring van het EU-besluit door het Hof. In een verklaring zei het Gerecht van de EU dat de Commissie “niet op plausibele wijze heeft uitgelegd waarom zij van mening was dat de sms-berichten die zijn uitgewisseld in het kader van de aanschaf van Covid-19 vaccins geen belangrijke informatie bevatten … waarvan de bewaring moet worden gewaarborgd.”
De kern van de zaak is of tekstberichten als documenten moeten worden beschouwd en daarom in aanmerking komen voor publicatie in naam van transparantie. Terwijl campagnevoerders en veel externe waarnemers zeggen dat ze net zo behandeld moeten worden als alle andere officiële communicatiemiddelen als ze te maken hebben met beleidsvorming, zegt de Commissie van niet. In een verklaring na de uitspraak laat deze commissie weten:
“Transparantie is altijd van het grootste belang geweest voor de Commissie en voorzitter von der Leyen. We zullen ons strikt blijven houden aan het solide wettelijke kader om onze verplichtingen af te dwingen.”
Von der Leyen laat weten “over de volgende stappen te gaan beslissen”.
