Advertentie

By The Way: Biologisch BTWvrij!


Gezond voedsel is gewoon hoofdzaak. Biologisch voedsel is dus hoofdzaak. En dat ons biologisch voedsel aan een gezonder opmars bezig is, is inmiddels duidelijk. We kiezen er steeds meer voor met z’n allen; maar het gaat nog te langzaam. Niets tegen de Unilevers van deze wereld, maar de schaalgrootte van dit soort bedrijven staat in geen verhouding tot de schaalgrootte van de biologische voedingsproductie. Deze heeft onze steun hard nodig, omdat de investeringen die ook de biologische sector vraagt, bijzonder groot zijn. Een indirecte subsidie door de overheid, zou deze sector een groene duw in de rug geven. Doe je even mee?

Een petitie voor het btw-vrij maken van biologisch voedsel heeft inmiddels ruim 140.000 (digitale) handtekeningen gekregen. Voor een zogenaamd burgerinitiatief, waarmee burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kunnen plaatsen moeten tenminste veertigduizend ondertekenaars worden verzameld. Als er in de Kamer genoeg steun is voor een initiatief, kan dit leiden tot het indienen van een wetsvoorstel.

Klik op de poster voor een link naar de website waar jij de petitie kunt tekenen.

De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed!

Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ?

Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen?

Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden.

Middels de handtekeningenlijst op de site Bio BTW-vrij! wil ondernemer Leo Dijkgraaf, eigenaar van onder meer een biologisch vleesbedrijf en initiatiefnemer van de petitie, ‘heel concreet aan de overheid vragen de consument die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken.’

Een lagere prijs, redeneert Dijkgraaf, zal biologische consumptie bevorderen, wat vervolgens weer tot een kostprijsdaling leidt. En dat drijft het biologische vliegwiel verder aan!

Vorig jaar besliste de Kamer al dat er bij de aanschaf van auto’s voor de consument voordeel te behalen valt door rekening te houden met het milieu. De stap naar de (tijdelijke) afschaffing van de BTW op biologische voeding lijkt daardoor nog maar een kleine.

Betaalbare bio-snacks

(De Telegraaf)

VEENENDAAL – Biologische voeding is onnodig duur. Daar kwam ondernemer Leo Dijkgraaf bij toeval achter toen hij op zoek was naar een verantwoorde variant van de ’vette hap’. Hij stelde spontaan een petitie op en inmiddels staan meer dan 110.000 Nederlanders faliekant achter hem.

Leo Dijkgraaf wilde het assortiment in de kantines van zijn callcenter Annie Connect, waarvoor zo’n 700 mensen werkzaam zijn, uitbreiden met bio-snacks. Maar toen hij op zoek was naar hamburgers, saucijzenbroodjes en snacks als hotdogs kwam hij bedrogen uit. “Ze bestonden niet. Verbaasd nam ik contact op met een biologische slager en bakker en daagde ze uit: ’én kroketten, worstenbroodjes, hamburgers en heerlijke ballen, willen we!’ Ze gingen aan de slag en maakten de lekkerste producten waar geen reguliere snack tegenop kan. Ik wilde ze meteen op de markt brengen.”

Maar toen stapte hij een andere wereld in. „Plotseling begreep ik waarom biologische producten zo duur zijn. En dat is op zich niet erg, want de consument is best bereid om iets meer te betalen voor eerlijk voedsel. Maar hier gaat het gewoon om grof geld. Er wordt niet in centen, maar in prócenten gerekend!”

Hij geeft een voorbeeld. „Een saucijzenbroodje kost 70 cent aan productiekosten, dat is het dubbele van een regulier exemplaar. En natuurlijk moeten ook de inpakfirma, de diepvriesmeneer, het transportbedrijf, de leverancier en de verkoper er iets verdienen. Maar als iedereen 15 tot 20 procent erbovenop gooit, is dat saucijzenbroodje voor de consument uiteindelijk dubbel zo duur! Waarom ziet de consument niet het basisprijsverschil van 35 cent terug? Mensen zijn echt wel bereid wat meer te betalen voor de biologische versie. En laten we eerlijk zijn, dan wordt er ook nog op verdiend.”

Hij startte de actie ’Bio BTWvrij’. „Ook de btw over biologische voeding gaat in procenten, dus laat de overheid het goede voorbeeld geven. Want haar streven dat alleen al in bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moet worden gebruikt dit jaar gaat met de huidige prijzen echt niet lukken”, voorspelt Leo Dijkgraaf.

Half maart gaat hij de Tweede Kamer de petitie aanbieden. Met jouw ondersteuning hopelijk.

3 gedachten over “By The Way: Biologisch BTWvrij!

 1. ik vond het altijd al vreemd dat de overheid subsidies verschaft om commerciele in plaats van natuurlijke producten te promoten blijkbaar vanuit een ander economisch belang.

 2. Ze doen het alleen maar uit het oogpunt van bedrog en god zal het weten waarom dit bedrog ??? Kan er geen punt van maken zullen ze zelf rijker worden of dienen ze mensen met een zgn. hoger doel ik weet het niet maar het is wel heel bedreigend ! Het laat mij braken ! Laten we eens beginnen met de onroerend goed belasting ik denk ongeveer 40 of 45 jaar geleden. Mijn vader was heel boos toen hij die brief kreeg van de belastingdienst hij zei letterlijk, godverdomme nu moet ik belasting betalen voor het zicht dat ik heb uit mijn eigen huis dat ik met bloed zweet en tranen gekocht heb ! Daarna kwam de riool belasting daarna een belasting voor de zuivering van het water! Daarna nog veel meer belastingen en laten we eens op ons salaris overzicht kijken wat we aan belastingen betalen het is toch absurd !
  Al ons geld gaat naar de regering en wat doen zij ermee ? nog een hondenbelasting terwijl we de poep moeten oprapen waarom dan belasting ?? Geen katten belasting terwijl die ook buitenlopen en poepen en plassen dit is toch absurd of niet ?? Nu krijgen we ook nog een soort van belasting voor de kranten als je de krant op internet bekijkt moet je betalen want anders lijden de kranten eronder dus dokken wederom !
  Ik ben helemaal ziek hiervan en hoop dat jullie erover nadenken allemaal en dat we dan ook werkelijk iets kunnen doen

  Welterusten Pietje

 3. Ik eet al 9 jaar zuiver biologisch, het heeft geresulteerd in elke dag fris en gezond, beter humeur en actiever
  Nu begint AH hier in Sittard bij de brug ook met zoveel mogelijk biologisch
  En ik ga zo door , heerlijk
  Emmy Wijngaard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.