Biologisch fruit en groenten zijn beter voor je…


x

Waarom biologisch fruit en groenten beter voor je zijn…

2012 © WantToKnow.nl/.be

Bron: Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012; 60: 4542-9.

x

Biologische groenten en fruit zijn veel beter voor je en nu zijn eindelijk wetenschappers erin geslaagd uit te leggen waarom dit is.. Onlangs bleek dat de sleutel daarbij ligt in het gebruik van stikstofrijke kunstmesten in de reguliere kwekerijen. Groenten en fruit die geen stikstof-verbindingen krijgen ‘toegediend’, dienen hun eigen verdedigingssysteem te activeren, waardoor deze oogsten een veel hoger niveau van anti-oxidanten in zich dragen..!

Wanneer je bijvoorbeeld naar tomaten kijkt, blijkt dat biologische tomaten een veel hoger niveau hebben van fenol-achtige verbindingen, anti-oxidanten die bijvoorbeeld beschermen tegen aandoeningen aan de bloedvaten, erfelijke ziektes en sommige vormen van kanker, dan dat gewone, conventionele tomaten dat hebben. Zelfs tomatenketchup en -sap, gemaakt van biologische tomaten, hebben hogere fenol-niveaus dan de erg populaire merken/soorten, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Barcelona, die het onderzoek verrichtten.  Zij ontdekten maar liefst 34 verschillende fenol-componenten in de biologische tomaten die ze analyseerden.

Zij gaan van de hypothese uit, dat naarmate een plant, zoals in dit geval de tomatenplanten, aan meer stress bloot staan, zij zichzelf beter gaan beschermen tegen pest en ziektes, en daardoor dus meer eigen-polyfenols produceren. Planten die van buiten uit worden beschermd tegen insecticiden, hebben niet dezelfde stressniveaus, en logischerwijze produceren deze dan ook minder -voor de menselijke gezondheid geschikte- anti-oxidanten.

Het is al langer bekend, dat fruit en groenten terecht geassocieerd worden met bijvoorbeeld kankerwerende eigenschappen, waarbij met name tomaten hier een grote rol kunnen spelen.  In een van de grootste studies op dit terrein, bleek dit eerder al. Uit een studie van Harvard-wetenschappers, bleek dat mannen die veel tomaten en tomatenproducten aten, zoals bijv. tomatensaus op de pizza, het risico op prostaatkanker reduceerden met maar liefst 35% en dat bij agressieve vormen van prostaatkanker, het eten van tomaten dit risico zelfs met 50% verminderde. (J National Cancer Institute, 1995; 87: 1767–76). Maar met de aanvullende onderzoeken rondom biologische groenten en fruit, is nu de essentie aan het licht gekomen rondom de oorzaak van de krachtige eigenschappen in (bio-) fruit en groente.

De verarming van ons voedsel..
Enerzijds door de grootschalige opkomst van kunstmesten en chemische bestrijdingsmiddelen en anderzijds door de kweek van groenten en fruit om ZEER ARME voedings/groeibodems, is ons eten er niet beter op geworden, de laatste 25 jaar. Kijk maar eens naar dit staatje, dat je überhaupt al op je fiets naar de biologische winkel zou moeten zetten… Is dit een pleidooi voor gezonde voeding kopen..? Jazeker!

x

Geigy-tabel-onderzoek-voedingswaarden

x

 

Advertentie

23 thoughts on “Biologisch fruit en groenten zijn beter voor je…

  1. Nederland is koploper op het gebied van pesticiden in de landbouw spuiten .spuiten en nog eens spuiten. Antibiotica gebruik in de veeteelt ,en pluimvee en bij een vogelgriep de overvliegende ganzen de schuld geven terwijl de vleeskuikens boven op elkaar zitten en bij het minste geringste tochtje ziek zwak en misselijk zijn en ziek worden. Nu klagen de boeren na het vrijgeven van de melkquota dat ze zelf EU subsidie niet genoeg verdienen , de verzurende ammoniak houden mest niet kwijt kunnen. Zij hebben dit zelf zien aankomen. De akkerbouw staat bol van het gebruik van o.a. glyfosaat (Van de wereld vervuiler nummer 1 MONSANTO,BAYER ,UNILEVER en aanverwante multinationals In Wageningen wordt inmiddels onder het mom van voedselschaarste druk gesleuteld aan gemanipuleerde aardappel rassen met genetisch versleutelde eigenschappen. In McDonalds is een waterbesparende urinoir geplaats met de tekst dat dit duizenden liters drinkwater bespaard op jaar basis voor een gemiddeld gezin van 3 personen, maar vergeet te vermelden dat o.a. de vleesproductie voor de hamburgers een gigantische uitstoot CO2 geeft en impact heeft op de Wereld en invloed op Klimatologische omstandigheden. Idem dito met de vervuilende vleesindustrie en de overmaat aan commerciële intensive veehouderrij in Nederland. Als laatste de negatieve effecten van de BTW lobby op goedkoop voedsel en biologisch voedsel onbereikbaar maken voor de gemiddelde consument.

    1. De lekkerste komkommers waren de gele, die werden ingemaakt in het zuur, ik persoonlijk eet liever grote augurken, als van die water komkommmers, hebben meer smaak, zijn bijna net zo groot als komkommmers, komkommers moeten langzaam groeien veel warmte, niet te veel water, net als tomaten, en natuurlijke mest ingebracht in de winter, het verschil tussen een goed geteelde komkommmer en een uit de grond gestampte grote paal, is enorm.

    2. Jenne, leuk dat je over gele komkommers begint. Die ik had geplant worden ook geel, joekels van ruim een kilo. Ik had even getest of de smaak minder werd als ze geel zijn, tot mijn verbazing werd de smaak beterderder, sappig en jummie. Ik kom net uit mijn moringakwekerij waar die komkommers staan met kistenvol van deze smaakpalen, ze hebben er zin in. Denk dat ik ze maar ga weggeven via http://www.facebook.com/Moringasfinest

    3. Cozmic, hier een lekker en gezond etentje voor jou !
      één potiron, Courge oranje geel, een deksel afsnijden, ongeveer een kwart van de hoogte, de pitten er uit krabben, het vrucht vlees van de deksel, in de koekepan, met uitjes, poivron puntig, een grote ui, gerookt spek fijn gesneden, één kleine peper niet van dat scherpe soort, wij hebben hier de Espellet klein en fijn, aanbakken op het eind een klontje boter er bij, grof zout en zwarte peper, als het klaar is in de koekenpan, in de potiron lepelen, half uurtje in de oven op 200, prikken met de vork in de huid om te kijken of hij gaar is, heerlijke noten smaak, met stukje brood, echt lekker en gezond, en je vrienden staan altijd versteld als die dampende potiron op de tafel wordt gezet, groet Jenne.

  2. Ten eerste is het wel biologisch de groente en fruit die je als zodanig worden verkocht ?.
    Je kunt daar alleen zeker van zijn, of als je het zelf hebt geteeld, of als je de plaats hebt bezocht waar dit zou zijn gedaan, en je hebt constateren dat dit inderdaad bio teeld is.
    Het fenomeen van lucht en water verontreiniging blijft een factor vol twijfels ?.
    Voor de zelf telers probeer de oude varieteiten te telen, minder opbrengst maar sterker van structuur, en mooiere vollere smaak, tomaten HIER, coeur de boeuf, beetje puntig als een druppel, net als poivron de oude soorten zijn puntig, met meer smaak, grote dikke pepers eigenlijk.
    Van mijn oude vriend Amar geleerd alles wat je plant moet eetbaar zijn, struiken bomen, planten, en bevloeien het liefste of op de wortel gieten, niet sproeien krijg je ziektes van, bestrijden met boeue Bordelaise, fijne grond ( gemalen ) vermengd met koper poeder tegen schimmels.

  3. ik ben blij met mijn 180,2E meter grond heb ook mijn aardbijtjes al op en heb er net mijn nieuwe piepers gerooid en mijn spitskolen zijn zo groot als voetballen en dat zonder rotsooi en die dingen smaaaaaaaaaaaaaaken ???lekker mmmmmmmmm ik hoop er volgend jaar even wat meer vanaf te halen k,zit er net een jaartje op moet nog even kijken wat ik er nog meer op zou kunnen verbouwen mijn rodekool /bloemkool/en spruiten moet nog even aansterken .zijn nog te klein en mijn tuinbonen zien er ook steeds beter uit dus wie doet mij wat.s,morgens een paar uurtjes naar de tuin en s,middags bij het vrouwtje .en s,avonds lekker kokkewrellen van eigen tuin

    1. @ garriet60
      Dat moet wel lekker zijn. Je enthousiasme straalt gewoon ook nog op je groente af 🙂
      Heb 3 aardappelplanten in de tuin, hebben mooi gebloeid en zijn heel groot en sterk, veel mooier dan die op het veld…vind ik dan. Wanneer is het nou de beste tijd om ze te rooien? Er zitten onderaan een paar gele bladeren, blijkbaar is dat een teken dat ze ‘klaar’ zijn. Is dat zo en moet dan niet de hele plant gele bladeren hebben? Je ziet ik ben echt een aardappel-deskundige, not 🙂 Alvast bedankt voor een reactie.

  4. Het is toch van de gekke dat “biologisch voedsel” gepromoot moet worden dit hoort standaard zo te zijn. Moeten wetenschappers daar onderzoek naar doen….. dat weet een klein kind ook nog wel. Laat ze hun wetenschappelijke kokervisie op andere dingen richten. Dat noemt dan wetenschapper. Het gemene van dit alles is dat wij voor ons normale “biologische” voedsel meer moeten betalen.

  5. Hallo allemaal,

    Sinds mijn vrouw een webshop in biologische voeding heeft zijn wij natuurlijk zelf ook meer biologisch gaan eten.
    Ik ben in een half jaar 10kg afgevallen. Mijn gewrichten zijn minder pijnlijk en aan het kraken als ik ’s ochtends uit bed stap. Mijn hielen en ellebogen zijn soepeler. En ik voel me gewoon heel erg goed.

    groeten, Hugo

    1. Hallo Hugo, ik ben benieuwd naar jullie webshop, zou je er info over willen geven?
      Succes trouwens! Vriendelijke groet Tasj

  6. Heb altijd al iets tegen ‘normaal’ groente en fruit gehad. Vroeger lustte ik niets, maar nu weet ik waarom. Zei als kind dat ik groente en fruit naar gif vond smaken. (Zat vast tussen mijn oren) Net zoals vlees heb ik ook nooit van gehouden. Tijdens het eten van een stukje varkenshaas of biefstuk zag ik de arme diertjes voor me in de wei en dat lag daar dan dood op mijn bordje..nee niets voor mij. Ik heb weleens een paar uur een stukje vlees in mijn wang gehad omdat ik het gewoon niet weg kreeg. Daarna hoefde ik gelukkig bijna geen vlees meer te eten 🙂 En nu alleen nog biologisch groente en fruit en dat smaakt mij prima! Dit jaar voor het eerst wat proberen in de tuin, dus daar kunnen we over een paar weken van genieten. De aardbeien zijn al op.

    1. En het zielige is dat die arme diertjes zelfs helemaal niet in de wei liepen..maar dat dacht ik toen nog

  7. Zelf heb ik een 5-tal cherrytomatenplanten op m’n balkon gezet en geef ze water dat op is geladen met een paarse energieplaat. Helaas zijn deze platen factoren duurder geworden na de Nederlandse gulden tijd.

    Ze groeien als kolen en de eerste tomaatjes smaakten al een stuk voller en zoeter dan de “biologische” cherrytomaten van de AH.
    Jammerlijk heb ik nog geen huis om ze beschut te laten groeien met meer zon en warmte. Mijn balkon heeft niet zoveel zonlicht…

    1. Beste DingieM,

      Wij hebben 3 jaar geleden een kraanviatliser aangeschaft bij Harmen van heerlijkwater.nl en die zit nu in de stacaravan op de kraan want
      Sinds vorig jaar hebben wij een leiding vitaliser, is een een kostbare ivestering maar je krijgt er zoveel voor terug ! gewoon ongelovelijk.

      Echter is voor het water zelf de kraanvitaliser ook al super, die ik je zeker aan wil raden, en dan ben ik benieuwd wat jij en je plantjes daar van vinden ! 😀 ook huisdieren en buitenplanten zullen het waarderen !

      Kga nooit meer van huis zonder mijn eigen water !

Geef een reactie