Advertentie

Helft van de geneesmiddelen deugt niet..!


Het rommelt in farma-wonderland.. Dát is de conclusie als we alle rumoer die op dit moment rondom vooral de kosten van gezondheidszorg leeft, op een rijtje zetten. Ook de politiek heeft zich al voorgenomen stelling te gaan nemen tegen de macht van Big Pharma, een gedrocht dat zich in een monopolistische positie heeft gemanouvreerd. Ten koste van patiënten die geneesmiddelen in dienen te nemen. Ten koste van gezondheidsbudgetten, die voor een groot deel in hun zakken verdwijnen. Maar vooral ten koste van veel vertrouwen dat in de farmaceutische industrie was gestoken door overheden en burgers. Het is nu de beurt aan de medische hoogleraren om afstand te gaan nemen van deze ondermijnende positie die Big Pharma heeft ingenomen.

* * *

x

 Helft van de geneesmiddelen deugt niet..!

2012 WantToKnow.nl/.be

bron: o.a. RT.com

x

Dr. Philippe Even en Dr. Bernard Debré

Volgens een studie uit 2011 is Frankrijk de 5 na grootste markt voor Big Pharma, waarbij de gemiddelde Fransman maar liefst 47 pillen per jaar verorberd. De totale kostprijs voor al deze medicijnen bij elkaar komt uit op een bedrag van ca. € 532,- per persoon. Hiervan neemt de Franse staat 77% voor haar rekening.

Maar volgens twee Franse top-professoren, Dr. Philippe Even en Dr. Bernard Debré, is de helft van alle geneesmiddelen echter volledig ‘nutteloos’. En dat komt heel simpel omdat ze gewoon niet werken..! Vaak zijn er bovendien ook veiliger alternatieven, waarbij de beide artsen hieraan toevoegen dat mensen natuurlijk wel effectieve medicijnen dienen te blijven gebruiken. Daarbij zijn volgens Dr. Even vooral de antibiotica de beste medicijnen die ooit zijn uitgevonden..

Het is Dr.Philippe Even die de knuppel in het hoenderhok gooit en de Franse krant ‘Le Parisien’ in een interview vertelt: “Frankrijk heeft een enorme staatsschuld en op het gebied van medicijnbesparingen kan het land een enorme besparing realiseren. Daarbij is het uiterst interessant om te zien, dat in de UK, waar mensen véél minder medicijnen gebruiken dan in Frankrijk, de mensen er niet minder gezond zijn.”

Al met al zijn de uitspraken van beide topwetenschappers natuurlijk een dolk in de rug voor de farma-industrie. Maar natuurlijk ook de patiënt en de overheid krijgen niet de prijs voor het slimste jongetje van de klas. Beide artsen hebben een nieuwe geneesmiddelengids voor het grote publiek laten uitgeven, 900 pagina’s dik. In Frankrijk is deze publicatie als een bom ingeslagen, niet alleen vanwege de stelling dat de helft van alle geneesmiddelen om een of andere reden nutteloos is.

Boeken vol zijn er al geschreven over de ondermijnende positie die Big Pharma in de wereld heeft ingenomen. Een huiveringwekkend monopolistisch bolwerk is ontstaan, dat alles zal doen om zich te handhaven.

De beide professoren hebben bij het verschijnen van hun ‘Guide des 4.000 médicaments utiles, inutiles ou dangereux’ uitgerekend dat de kostprijs van maar liefst 70% van nauwelijks effectieve geneesmiddelen en maar liefst 28% van de volledig waardeloze medicamenten, zou moeten worden teruggestort op de rekening van de Franse staat en de Franse staatsburger…! Alleen al in Frankrijk zou dat betekenen dat er een enorme besparing kan worden gerealiseerd: maar liefst € 10 tot € 15 miljard per jaar…!

Professor Even is oud-decaan van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Parijs, en hij windt er in een interview in het Franse weekblad ‘Le Nouvel Observateur’ geen doekjes om.

Philippe Even: “De farma-industrie is de meest lucratieve, de meest cynische en de minst ethische van alle industrieën; en wanneer deze nutteloze of inefficiente geneesmiddelen van de markt worden gehaald, is het staatstekort in de ziektekostenverzekeringen meteen verdwenen. Al die nutteloze medicamenten zijn gewoon een gevolg van enorme slordigheid en incompetentie van overheidsambtenaren. Daarbij wordt het proces gemanipuleerd door corruptie van de farma-industrie. ‘

De Franse farmasector haalde de gids die beide professoren hebben gepubliceerd meteen onderuit. Het zou ‘een samenraapsel zijn van niet-wetenschappelijke bevindingen’.
De Belgische vereniging die 140farmaceutische firma’s met een vestiging in België groepeert, Pharma.be genaamd, onderschrijft de kritiek van de Franse farmasector op de publicatie van Evens en Debré; woordvoerster Christine Vanormelingen laat het volgende weten: ‘Wat wij niet begrijpen is waarom deze 2 professoren ingaan tegen aanbevelingen van officiële instanties. En daarbij ook tegen de resultaten van klinische tests met deze geneesmiddelen. Of gelooft u echt dat overheden geneesmiddelen zouden terugbetalen waarvan de doeltreffendheid niet wetenschappelijk is aangetoond?’

De doelstellingen van Big Pharma om macht te krijgen en geld te verdienen, staan haaks op de doelstelling van iedere burger, om voor lage kosten gezond te blijven, ZONDER medicijnen..

Ook dokter Martine Vanhecke van de Belgische consumentenorganisatie ‘Test-Aankoop’ heeft een duidelijke mening over de strapatzen van Big Pharma: ‘Het is vandaag veel moeilijker om een geneesmiddel ván de markt te halen dan het óp de markt toe te laten. In dit wereldje geldt nog te vaak het ‘ons-kent-ons-principe’. Zo zetelen in commissies nogal wat mensen met andere belangen, bijvoorbeeld professoren van wie het onderzoek gefinancierd wordt door farmareuzen over wier product ze dan moeten beslissen… En de sector kent perfect de weg naar de commissies, de kabinetten en de universiteiten.

Daarbij schrijven artsen medische producten voor, die een reëel maar zeer beperkt nut hebben. Ze doen dat nog té vaak, vooral onder druk van de marketing van de farmareuzen. En dit terwijl er gewoon vaak betere alternatieven bestaan’, stelt deze Belgische arts in een interview in het Belgische Nieuwsblad. ‘Alleen al daarom juichen wij een gids als deze toe en werken wij aan een eigen beoordelingssysteem voor geneesmiddelen. Zodat de patiënt eindelijk toegang heeft tot onafhankelijke informatie.’

* * *

21 gedachten over “Helft van de geneesmiddelen deugt niet..!

  1. Zeker. Mensen eisen vaak medicijnen terwijl ze gewoon even uit moeten zieken. Maar als je door een werkgever op je nek wordt gezeten in de vorm van een bedrijfsarts is het handiger een medicijn voor geschreven te krijgen denkt men. En soms is dat misschien ook wel zo. Het leven is voor velen niet eenvoudig meer als men wat mankeert tegenwoordig.

 1. Om te voorkomen dat mensen met hun “noodzakelijke” medicijnen stoppen hoeven ze alleen een lijst vrij te geven van medicijnen die absoluut niets goeds doen. Simpel toch. Of zie ik dat verkeerd? Houdt de verzekering meteen een hoop geld over en maken ze geen ruzie meer met apothekers die enkel “goede” maar meestal te dure medicijnen uitgeven. Mijn apotheker heeft daar al een proces voor gevoerd maar geen gelijk gekregen. En deze apotheker is er van overtuigd dat er goedkope alternatieven op de markt zijn die absoluut niet zo goed zijn als de originele medicatie. Ook dat is een probleem. Omdat het oorspronkelijke medicijn duur is vanwege de rechten is het verboden het product precies na te maken. En zo is de goedkope variant vaak gewoon waardeloze rommel die de apotheker niet wil leveren. Als de stoffen er in zitten wil het nog niet zeggen dat de samenstelling een werkzaam medicijn is.

 2. En over dat “wetenschappelijk”. Serieuze professoren die wetenschap bedrijven plegen te zeggen dat een wetenschappelijk onderzoek niet de waarheid behelst maar een conclusie na onderzoek. Een onderzoek dat waarschijnlijk in de toekomst nog vaak zal worden herhaald met andere conclusies dan de huidige. Misschien niet precies in deze bewoording maar wel met dezelfde strekking. Dit lijken mij dus wetenschappers die een gevoel voor realiteit hebben in plaats van pijn in de portemonnee.

 3. Iedere student medicijnen krijgt tijdens zijn opleiding een onzichtbaar hoofdstel met oogkleppen aangemeten en een onzichtbare strop om zijn nek. Die strop gaat werken als zijn oogkleppen dreigen af te vallen.
  Eenmaal slaaf van de FI, altijd slaaf van de FI.
  laten we inderdaad ophouden om medicijnen geneesmiddelen te noemen. Dadelijk gaan we nog denken dat symptoombestrijding een geneeswijze is.

 4. Nou dat is heel wat dat deze professoren hun baan en pensioen riskeren door dit nu naar buiten te brengen.

  Wat al heel lang bekend is in universitaire kringen wordt nu eindelijk bekend voor zover de reguliere media hier aandacht aan wil geven.

  Het verhaaltje van t gevaar voor een te hoog cholesterol wordt nu eindelijk ook eens nader bekeken, een te laag gehalte kan een zg “sudden death” veroorzaken dit is onderzocht in de gehele Benelux en men kwam tot de verbijsterende conclusie dat de betrokkenen allen een veel te laag cholesterol hadden vanwege medicatie, ook dementie en Parkinson worden daar nu al aan gelinkt.

  Dan een te hoge bloeddruk waar in t verleden gewoon magnesium poeder voor werd voorgeschreven totdat de pharma besloot om wat anders te verzinnen heel veel mensen zijn juist overleden aan deze levensgevaarlijke bloeddruk verlagers ook bekend als “killers” deze veroorzaken o.a. hersenbloedingen ook al lang bekend!!

  Magnesiumpoeder wordt nog steeds gebruikt voor o.a. hoge bloeddruk in Oosteuropa en Azie daar weten ze wel beter!!

 5. Grote farmaceutische bedrijven bekennen…
  Op niburu.nl gelezen :
  “Voordat een wetenschappelijke publicatie kan worden beschouwd als deel uitmakend van de literatuur moeten onderzoekers met voldoende kennis en ervaring in het onderzoeksveld in staat zijn de behaalde resultaten te herhalen.
  Uit een aantal recente studies is echter gebleken dat het leeuwendeel van de gepubliceerde literatuur niet reproduceerbaar is.
  Dat geldt voor studies over vele verschillende onderwerpen, van kankerbiologie tot psychologie. Farmaceut Bayer onthulde bijvoorbeeld onlangs dat ongeveer twee derde van de resultaten in haar gepubliceerde studies over doelwitten voor medicijnen niet kunnen worden herhaald.
  Druk
  Bij farmagigant Amgen ligt het percentage nog hoger. Het afgelopen decennium konden de oncologen en hematologen van het bedrijf 47 van de 53 resultaten niet herhalen. Het blijkt dat het grootste deel van het biomedische onderzoek niet kan worden gereproduceerd.
  Waar ligt dit aan? De natuurlijke wereld is complex, experimentele methoden bevatten niet altijd alle mogelijke variabelen, financiering is beperkt en de druk om de bevindingen snel te publiceren neemt toe.
  Op de schouders van onderzoekers komt steeds meer druk te liggen om de data te masseren. Zelden wordt er bericht over resultaten die niet kunnen worden herhaald. In de moderne wereld corrigeert de wetenschap zichzelf niet snel genoeg.
  Beloning
  Velen hebben straffen voorgesteld wanneer wetenschappelijke studies niet kunnen worden gereproduceerd. Het kan ook worden omgedraaid. Er wordt gedacht aan een beloning voor onafhankelijke onderzoekers die wetenschappelijke resultaten proberen te herhalen. Hier en daar komen al diverse initiatieven van de grond.
  Directeur van Science Exchange Elizabeth Iorns (foto) heeft bijvoorbeeld het Reproducibility Initiative opgericht. Wetenschappers kunnen studies indienen waarna een onafhankelijke adviesraad de resultaten probeert te herhalen. De leden van de adviesraad zijn allen experts in hun eigen onderzoeksveld. De resultaten worden uiteindelijk teruggestuurd naar de oorspronkelijke onderzoekers, die het gecertificeerde materiaal vervolgens kunnen publiceren in een speciale editie van het wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE.

  Bron: Newscientist.com

  1. Heb nog maar ene klein stukje beluisterd. Maar je hoort dat doordat er patenten op zitten (daar is een artikel aan gewijd op WTK meen ik, heeft met Hoechst, IG Farben enz. te maken die dat bekokstoofd hebben) kunnen ze vragen wat ze willen. Mafia dus. Gewoon puur business. Een manier om steeds rijker en rijker te worden. Zieke geesten zijn het. Totaal geen empathie.

 6. Vanmorgen volgend persbericht verstuurd na het weigeren tot plaatsing van mijn reactie door het moderatorteam van De Telegraaf (ik had de ‘huisregels niet nageleefd’) nav het artikel : http://www.telegraaf.nl/overgeld/zorgverzekering/12957213/__Zorgpremie_wordt_100_euro_duurder__.html

  Persbericht (miljarden-besparingsargument Zorg)

  Nederland in het nieuws vandaag : ‘zorgpremie wordt 100 euro duurder’

  Opmerkelijk signaal : de Franse/Engelse/Duitse/Belgische media hebben de afgelopen dagen uitgebreid aandacht geschonken aan onderstaand belangrijke nieuwsbericht , alleen de Nederlandse pers schijnt hier echter niet van op de hoogte te zijn (nochtans belangrijk argument i.v.m. besparingen zorgverzekering).

  Helft geneesmiddelen deugt niet

  Vervolgd door dezelfde tekst uit dezelfde bron als bovenstaand artikel…

  Maar met deze aanvulling als extraatje :
  Zwarte lijst “gevaarlijke of nutteloze medicamenten” : 56 geneesmiddelen moeten volgens de Franse professoren onmiddellijk van de markt. 32 daarvan worden ook bij ons voorgeschreven en soms zelfs terugbetaald door het ziekenfonds : http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120914_00296408

  PS : dit bericht is eveneens gestuurd aan het Ministerie van VWS, kamerleden, politieke partijen en verschillende persredacties

  1. Goede actie van je Ellen. Zelf stuur ik ook regelmatig artikelen naar de verschillende politieke partijen! Misschien ook een goed idee om voortaan ook verschillende media te benaderen, alleen nog uitzoeken hoe te doen.

  2. Dit idd ook aan al de mij bekende kranten/radio/tv-kanalen gestuurd (heb een vrij uitgebreid persbestandje). Of het zin heeft ? Misschien wel gezien de Brandpunt/Radar/Zembla-uitzendingen van de laatste tijd…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.