Advertentie

1 Mei, maar ’t is eigenlijk altijd: ‘Guerilla Gardening’-day..!


Jij krijgt ze ongetwijfeld ook weleens. Kleine mandjes of zelfs kistjes met bloembollen; hyacintjes, narcissen of blauwe druifjes, om er maar een paar te noemen. Maar wat doe jíj met al deze bolletjes als deze uitgebloeid zijn..? Weggooien? Nee toch?!
Als je het mandje of kistje een maand laat staan, zonder water geven. Is het loof boven de grond binnen de kortste keren verdord en kun je het helemaal afknippen. Haal daarna de bolletjes uit  de aarde en laat ze liggen tot het najaar, of eind zomer. Je kunt ze ook meteen ergens in de grond stoppen..

Graaf gewoon bij jou in de buurt ergens een paar kleine gaatjes in een perk of onder een boom en stop de bolletjes erin. Dek de aarde weer toe en volia! Je bent plotseling een ‘Guerilla Gardener’ geworden..
Guerilla Gardening is hartstikke leuk kan ik je -vanuit mijn eigen ervaring- vertellen!

Tja, David tegen Goliath..?!

Aan de overkant van mijn huis, bloeit elk jaar een grotere zee van narcissen, blauwe druifjes en een paar hyacinten. Allemaal van die bolletjes die anders waren weggegooid.. En nu staan er al weer 2 mandjes en een potje met bolletjes te wachten op mijn Guerilla-activiteiten..

Heerlijk! En het grappige is dat veel mensen geloven dat bloembollen maar 1 jaar bloeien..Van wie zou dit bericht toch komen..? Onlangs reed ik door de bollenstreek en stond werkelijk verbaasd van het ongelooflijke aantal bloembollen-akkers in deze streek rondom Lisse en de Keukenhof. Deze bollenboeren hebben vast weinig op met het laten ‘verwilderen’ van bollen in de grond.. Bollen-broodroof.. hahaha..

Onzin dus, dat verhaal van die één-jarige bloembollen, want ELK JAAR komen -bij mij thuis in ieder geval- deze bolletjes vrolijk weer vertellen dat het voorjaar in aantocht is..! En.. ik stel me voor, dat ze me bedanken voor het feit dat ze niet in de groenbak zijn verdwenen..

En pas op! Het is werkelijk verslavend. Op een gegeven moment gaat alles weer terug de natuur in..  Tuinplanten weggooien omdat ze ’te groot’ zijn geworden? Onzin! Plaats ze gewoon ergens op een suf plekje in het parkje. Je bent vast creatief genoeg om ook een ware ‘Guerilla Gardener’ te worden.

Gewoon, huppekee, onder een kale boom, die tussen de stoeptegels alleen staat te wezen.. Aandacht en focus!

Nog een voorbeeld?
Zie je ook weleens die waanzinnige aanbiedingen, bij ALDI bijvoorbeeld, voor zakjes bloemenzaad? 6 zakjes voor € 5,- bijvoorbeeld. Nou wat let je. Til een tegel uit de stoep voor je huis en plant de zaadjes tegen de muur.Er is een Duitser die fantastisch gestart is met een ‘Frei GartenAkademie’.. Vind je het  niet om je bescheuren..? (HIER de link.)

Of plant ze zoals  deze man op de foto hiernaast, gewoon onder een boom op een doorgaande weg.. Zonnebloemen zijn natuurlijk uitermate geschikt voor dit guerilla-werk.

Het is zó simpel om de wereld een beetje op te leuken, met dit soort eenvoudige dingen! Kijk eens op de site van de Amerikaanse Guerilla Gardeners. HIER

Dit jaar valt Koninginnedag op een vrijdag, kijk eens wat je op de koninginnedagmarkten voor zaadjes kunt vinden voor een prikkie. Je hebt dan de zaterdag erna om je zaadjes te planten. Simpel toch?

En deze YouTube vertelt het allemaal.

6 gedachten over “1 Mei, maar ’t is eigenlijk altijd: ‘Guerilla Gardening’-day..!

 1. Het is alsof de jaren ’70 weer terugkeren want dit deed ik toen ook al met narcissen, crocussen, tulpen en hyacinten maar ook met beukennootjes, kastanjes en eikeltjes. Ik het voorjaar de bloemenzaadjes en in het najaar de boomvruchten. Menig groenwerker zal vreemd hebben opgekeken naar al die vreemde soorten die hij nooit heeft geplant en daar ook helemaal niet thuis hoorde.
  Ben wel benieuwd wat er nog staat eigenlijk?
  Op 1 mei die ik zeker mee al heb ik dat ook al gedaan in maart maar goed, alles voor de natuur.

 2. Ik dacht dat guerrilla gardening stond voor een handvol gemengd vogelzaad in keurig verzorgde tuintjes gooien. Vond ik vroeger als kind nogal leuk. 🙂

 3. Geweldig, dit doen we al jaren. Op mijn kale eiland, springbalsemien langs een fietspad, wilde bloemen, goudsbloemen.
  Langs de Geul in het Geuldal staan al jaren springbalsemienen. Mijn vriendin, inmiddels gaan hemelen heeft dat jaren gedaan.

 4. Leuk! Maar let er wel even op dat je niet al te kwistig rondstrooit met UITHEEMS groen gespuis. Het zal niet de eerste keer zijn dat exotische planten de inheemse planten gaan domineren.

  Er is bijvoorbeeld al een soort van kroos wat het Oud Hollands mini kroos in de sloot overwoekerd, heel vervelend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.