Advertentie

Gaat het nog om mensen eigenlijk…?


Professor Paul de Blot over de indringende betekenis van werkelijk duurzaam handelen..!
Professor Paul de Blot doceert over de betekenis van werkelijk duurzaam handelen..!

De 87-jarige Paul de Blot is hoogleraar op de Business Universiteit Nijenrode en doceert daar sinds 7 jaar het vak ‘Business Spiritualiteit’. Toen wij voor het eerst van zijn benoeming lazen, werden we daar blij van. Want hiermee maakte Nijenrode een statement: business is niet per definitie ‘hard’, uitgevoerd door kille, meedogenloze ondernemers. maar er is gewoon ruimte voor ‘Hart voor de zaak’, zo gezegd. Ook op Nijenrode.. Dit is de inhoudelijke over deze leerstoel Business Spiritualiteit las.

De Blot (1926) voorziet met deze leerstoel in een schreeuwende behoefte, zo blijkt. Ondernemers komen erachter, dat ze, door menselijker te zijn, naar buiten en naar collega’s, betere resultaten krijgen, hun toko kunnen draaien en het daarmee ook zelf fijner naar de zin krijgen..! Vernieuwen ze hun organisatie op deze manier, dan zit er weer ‘Spirit’ in de zaak. Materieel inkomen maakt dan ruimte voor het antwoord op de vraag: ‘Waar doen we het allemaal voor?’. Volgens Prof. Paul de Blot is er een enorme geestelijke honger en hebben mensen te lang geen spiritueel voedsel gehad. En omdat ondernemers natuurlijk ook mensen zijn, is daarmee ‘Business Spiritualiteit’ ook op zijn plek. Zo simpel is dat!

x

x

* * *

x

bureaucracy maze

x

x

Gaat het nog om mensen?

2013 © Paul de Blot

x

bureaucratie langIk vraag me vaak af of we in ons beleid nog beseffen dat het om mensen gaat. Het is alsof we behandeld worden als machine-onderdelen, zoals Charlie Chaplin dat zo concreet weergaf in zijn film Modern Times. In ons bureaucratisch systeem gaat het niet meer om mensen met een menselijk gelaat maar om nummers van machine-onderdelen die moeten passen. De grootste zorg van de machinist is de machine goed te onderhouden, te zorgen dat die met de voorgeschreven onderdelen werkt en die goed geolied laten lopen, alles volgens het instructieboekje.

De olie dat is het geld. Het gaat om geld, het gaat om bezuiniging. Ontslagen nemen dagelijks toe, de bezuiniging wordt steeds intensiever en de voedselbanken krijgen steeds meer werk. Aan de andere kant neemt het aantal miljonairs sterk toe en is er genoeg geld voor bonussen. Vaak wordt een ingrijpend ontslagbeleid ingezet om te kunnen bezuinigen. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat de mensen het belangrijkste kapitaal vormen van een onderneming. Ontslag betekent radicale kapitaalvernietiging, want die is niet meer te herstellen. De opgebouwde deskundigheid en teamgeest, de loyaliteit aan het bedrijf, de jarenlang opgebouwde specialismen worden door ontslagen onherstelbaar afgebroken.

Evenmin is men zich altijd bewust dat ontslagen ook vaak een ingrijpende verstoring van de omgeving veroorzaken. Mensen kunnen de huur niet meer betalen en worden het huis uitgezet waardoor gezinnen getraumatiseerd raken. De kinderen verliezen hun woning en vertrouwde omgeving, waardoor ze ontworteld raken. De extra kosten als gevolg van deze bezuiniging zijn vaak hoger dan de besparing, maar daar wordt de belastingbetaler mee belast. De zinvolle onderneming kan hierdoor degraderen tot een zinloos bedrijf.

Dit is wel de belangrijkste crisis die we in deze tijd beleven: het verloren gaan van het menselijk gelaat. Gelukkig is het verloop niet altijd zo negatief, maar het gebeurt toch té veel en vaak onnodig. Onze crisis is niet zozeer een financiële crisis maar een crisis van de menselijke verantwoordelijkheid. De grootste boosdoener is meestal de bijna niet uit te bannen bureaucratische reglementering, die flexibele aanpassingen onmogelijk maakt en de dure machinerie in stand blijft houden.

Gelukkig zijn er ook ondernemers, ook onder de miljonairs, die zich nog ten volle verantwoordelijk voelen voor hun mensen en er alles aan doen om ontslagen te voorkomen. Ze beseffen heel goed wat de ingrijpende gevolgen van ontslagen kunnen zijn. Dat die de teamgeest kunnen verlammen. Daarom is het nodig de machtsstructuur en de geldzucht af te breken en kleinschaliger aan vernieuwing te werken.

Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de leiding maar van heel het personeel dat bereid moet zijn met minder inkomen door te gaan om ontslagen te voorkomen. Hoewel het werk van die ondernemers vaak onzichtbaar blijft neemt hun aantal gelukkig toe. Dat zijn de pioniers die in staat zijn de mens weer een duidelijk gelaat te geven.

 Paul de Blot Sj

Hoogleraar Business Spiritualiteit

Nyenrode Business Universiteit

* * *

25 gedachten over “Gaat het nog om mensen eigenlijk…?

 1. Ach gut. Kijk de opbouw nou toch: ‘Er zijn lieve miljonairs die er alles aan doen’.. en dan komt de aap uit de mouw: de medewerkers moeten begrijpen dat ze ook iets moeten inleveren, zodat hun collega’s ook nog een baan hebben.

  Balkenende en Rutte taal, maar nu met ‘spiritualiteit’ verkocht.

  Er is maar 1 programmeer regel in een bank applicatie nodig, en iedereen heeft de eigen levenstoegang weer terug. Kost niets. Niet eens tijd. Just one programming rule: ieders banksaldo maandelijks automatisch met 750 verhogen, en bij iedere transactie automatisch steeds weer een stukje op laten lossen: 1/1000 bijvoorbeeld. Kost niets. En iedereen brengt die 750 direct de economie in: brood, slager, gas&licht, ets: je levenstoegang.

  Alle belastingen lossen dan vanzelf op (sociale dienst is acuut opgelost: .. just one programming rule). 90% van de structuren lossen vanzelf op, en alle collectieve probleem ervaringen ook.

  Dus die bureaucratische machinerie is ook pleitte.

  Onze levenstoegang, onze natuurlijke levenskracht.
  Kost niets.

  En dan zeggen die collega’s gewoon: ajuu paraplu, ik vind wel iets nieuws… of niet, ook goed, ik heb de tijd van leven…

  Je eigen levenstoegang.
  DAT is pas spiritualiteit.

  Samenleven vanuit Levenstoegang.
  Kost niets.

  En alles wat kunstmatig in leven wordt gehouden om er vooral voor te zorgen dat we NIET vanuit onze eigen levenstoegang leven, lost dan vanzelf op:https://docs.google.com/document/d/1BS_vhjJ6r6an5KxA_qFLq5V7jnuE3bTdYkTIEMVTsYQ/edit

  1. Astrid, dat is helemaal waar! Mooi commentaar Jij ziet de waarheid, hoop dat meer mensen deze gaan zien. Namaste

  2. het grote geheim van “centrale” en “federale” banken is dat ze oneindig veel (nep) geld hebben, omdat ze continu goochelen, ze doen alsof ze geld uitlenen, maar ze lenen niets uit, want dat geld waar ze ons in laten geloven zijn getalletjes die ze zelf naar willekeur kunnen intypen op de computer, op een spreadsheet, of een word document, als ze duizend euro willen maken dan tiepen ze duizend euro in, dat is alles, en dan zeggen ze vervolgens tegen een klant dat ie het moet lenen tegen voorwaarden, je leent niks, je krijgt ook niks, je ondertekent een Wurg Contract dat je duizend euro plus rente moet terug betalen aan een maffia instantie die nog nooit voor iets gewerkt heeft, goochel chantage door monopolie positie en pure bluf, alle oorlogen en bedreigingen worden en werden door banken georganiseerd, met ons geld…. wo1, wo2, wo3, de oorlog tegen de islamieten, napoleontische oorlogen, alle oorlogen in het heden, verleden en toekomst

   Dusz Astrid als jij zegt van ze moeten 1 regeltje erbij programmeren, dat dat allesz is, daar heb je gelijk in, maar wie snapt dat? slimme bijstandswanhopigen die ten einde raad zijn? ik hoop het, maar je hebt gelijk Astrid, maar omdat het zo simpel is, en de leugen over Geld wereldwijd zo groot, kunnen mensen het waarschijnlijk niet onder ogen zien zonder gek te worden…

   je equi inschrijf pagina ziet er strakker uit dan ooit, zo op het eerste gezicht, complimenten, steeds professioneler! ga zo door… en die roddel toestanden op hoe heet die site; urubin, ook een soort reclame, voor naamsbekendheid, ja toch, het verraad van de cirkel noemde ik het in gedachten, want hoe kom ik in een cirkel? via meesteres Mascha? misschien wil ik wel maar ik weet niet hoe, lordinnen van de rings, dusz weg met die linke (Saturnus Cult!!) cirkel gedachte? een open cirkel is geen cirkel volgens mij, maar goed misschien is het veranderd ondertussen, dat cirkel sekte gedoe, en als ik ooit nog contact wil met Dawnie dan moet ik bij Mascha wezen…. (zucht), ouwe echte liefde slijt nooit, maar komt in golven terug

  1. Er wordt om de 1 of andere reden een andere string van gemaakt, van de link. astridvantriet.nl will do too, daar is alles te vinden.

  2. Er wordt door het systeem een ‘s’ bijgezet. Dus gewoon die ‘s’ weglaten. Heb hem even weggehaald; nu doet ie het weer.!

 2. Armoede en de gevolgen zijn vandaag op te lossen als we de doctrine economie als het wiel van eeuwig durend karma van schuld bekent(en)en boete doening bij het vuilnis zetten.
  Schuld en boete doening het instru-ment van mind control onder regie van centrale banken en zij die re-ligion creeerde.
  Een kunstmatig gecreerde God naar zijn eigen beeld als externe authoriteit van misleiding en bedrog.
  Paul Bot kan zijn Universiteit opengooien voor ieder één en alle informatie vrijgeven in plaats van dienstbaar te blijven aan
  compartiMENTALISEREN IN FORMATIE.
  Tot nu toe is het merendeel van de mensheid niet welkom op universiteiten ik zie zijn uitnodiging graag tegemoet.
  Wetenschap kan alléén werkzaam functioneren als we IN FORMATIE delen.
  DIENEN VERSUS VERDIENEN
  DELEN versus VERDELEN

 3. Ok Paul, dank voor het artikel.
  Probleem is 1, oplossing is 2.
  Waar moet ik bij 2 aan denken ?
  Als het om niet ontslaan zou gaan, hoe bereik je dat. Met welke financiering ?
  Reactie gewaardeerd.

 4. Er wordt steevast gesproken over ‘de crisis’, terwijl er duidelijk sprake is van een beleidscrisis. Een belangrijk verschil!
  De verantwoordelijkheid, die van de overheid, wordt afgewimpeld naar een abstract begrip als ‘dat het allemaal even niet zo goed gaat’.
  Niets is minder waar! De overheid doet helemaal niets om de economische activiteit te stimuleren. In tegendeel, de regeltjesmachine draait op volle toeren en met name het Midden en Kleinbedrijf krijgt geen millimeter slack. Ik zie een doelbewuste beweging om alle bestaande structuren grondig kapot te maken om zo de crisis (chaos) zo groot mogelijk te maken om daarna met de voorgebakken oplossingen te kunnen komen. Natuurlijk bestaat er collectief nog veel te veel ongegrond vertrouwen in de overheid(en). Deze laten nu wel heel erg duidelijk zien dat zij zwaar incompetent zijn met de EU voorop! Het is alles bij elkaar een dodelijke ziekte die men toestaat alles op z’n weg te vernietigen, wat het ook doet.
  Het is te danken aan de ongevoeligheid en dus onverschilligheid van ‘het volk’, wat die pathogene woekeraars de kans geeft zich als een soort maatschappelijke kanker alles op te vreten.
  Pas als de goegemeente beseft dat de verantwoordelijkheid niet meer bij de kat moet liggen die op het spek moet passen maar dat de kwaliteit van leven, ook voor het nageslacht, de taak is van het individu zelf, neemt men de voorwaarde weg van de ziekte die in de meest manifeste vorm al heeft aangegeven dat 6,5 miljard mensen dienen te verdwijnen.
  De NWO met ALLE mens, dier en planeet vernietigende machinaties zijn een reflectie van de tot op het bot (on)verantwoordelijke mens zelf!
  Wij zijn en waren het die de voorwaarden hebben geschapen voor deze ziekte en wij zijn het die dat kunnen keren.
  Het is de schaduwkant van alle individuen bij elkaar wat het grootste monster in de menselijke geschiedenis heeft geschapen.
  Wanneer het immuunsysteem er in slaagt te genezen dan treden we inderdaad de zelfgeschapen gouden tijd tegemoet, zo niet zal de terminale fase waarin we nu in zijn terechtgekomen zijn, de mensheid in de huidige vorm wegvagen van de planeet.
  Dan hebben we verloren omdat we zeiden:”het komt wel goed”, of:”waar je aandacht naar gaat zal sterker worden”, zonder de problemen onder ogen te willen komen, of, en deze is wel de meest fatale: ” je kunt er toch niets aan doen dus kun je maar beter genieten van de ‘positieve kant’??!!!!! en maar zien waar het schip zal stranden”!
  Dit alles heeft bijna dezelfde eigenschappen als een ziektebeeld.
  Het ontkennen ervan zal leiden tot verheviging, de schuld buiten de menselijke individu plaatsen, hopen op een spirituele of extraterrestriele interventie of blijven hangen in de dagelijkse ontsteltenis over het voortschrijdende proces. Allemaal horen ze bij fase een van het ziektebeeld. Het onderkennen en het aangaan van de pijn en confrontatie met de eigen schaduwkant, is het begin van het wegnemen van de voorwaarden voor de ziekte. Een ziekte welke alleen wijzelf kunnen genezen net zozeer als je omgekeerd de ziektekiemen kunt vragen zichzelf te vernietigen. Enfin, we mogen dan misschien hulp en aanwijzingen krijgen buiten ons maar het is toch het ‘lichaam zelf’ wat zich moet genezen. Of sterven!?
  De keuze is nu geheel aan ons.

  1. De keuze is aan ons, was het maar waar, het zal wel weer uit het oosten moeten komen, in west Europa is geen enkel verzet meer te bespeuren, hooguit in Berlijn met zijn avant garde, o.a. Ramstein, en anderen, Putin die zich verzet tegen de decadente homo terreur, de media die niet spreekt met de taal van het volk, het demoniseren van Wilders, die de enigste is die zegt en uitdraagt wat wij denken en willen, mijn moeder een fervente socialiste vertelde mij altijd, dat de sociale kracht uit Berlijn kwam en niet Parijs of Londen, de anti kracht kwam wel altijd uit deze steden vooral Londen met de corrupte Rothshilds, die Hitler hebben geholpen het echte Duitse volks gevoel om te buigen en te verkrachten.
   In het kort al ons gezellige gekeuvel doet geen goed aan de broodnodige omwenteling, groet!

 5. Beste Guidoj.
  Helemaal met Paul eens .
  Het zijn de mensen waar het om zou moeten draaien ,niet de REGELS!!
  De regels nemen toe en het individu komt steeds meer klem ,het bewustzijn wordt ingeperkt en het individu wordt een onderdeel van de regelgeving!!!
  Kijk in deze eens naar het rookverbod ,dat roken niet de beste medicijn is ,weten we ,maar verbieden?
  Wie zijn die heren die alles voor ons willen regelen??
  Het CO2 verhaal ,door vele deskundigen betiteld als geldverslindend en bangmakerij ,daarnaast wordt opgemerkt dat de mens dit niet kan veranderen !
  Het kost een vermogen ,wie wordt hier rijk aan?
  Het drugsbeleid ,waarom de mens niet vrij laten beschikken over zijn eigen levenswijze?
  Wat kost dit beleid?
  Wie wordt hier beter van??
  De geneesmiddelen ,de Farmacie ,maken medicijnen met veel bijwerkingen ,waarom??
  Wie wordt hier beter van?
  Het energie vraagstuk ,waarom geen getijden energie ,aardwarmte energie ,voldoende beschikbaar ,een zegen voor de mensen ,
  waarom GEEN visie van de regelgevers??

  Er valt nog veel te doen ,maar dan wel VOOR de mensen ipv er tegen!!!!!

  Groet Jaap .

  1. De regels zijn er om mensen te dienen. Het mannelijke, de kadering, is er als dienstbaarheid.
   Het vrouwelijke kan zich manifesteren in gekende grenzen, erop vertrouwen, dat die steunen.
   Het is als een fijnzinnige architectuur; het gebouw dient als ‘onderkomen’ voor de mensen. De regels zijn er als ‘zekerheid’ voor de mensen. En natuurlijk worden regels misbruikt, worden het knechtings-instrumenten in de handen van onzekere, machtswellustige types.

 6. Geachte Dhr. Bot,

  Ik stel voor dat we af stappen van het geld principe waar zoveel lading en dogma opzit, en het Hart de eerste plaats inneemt voor alles.

  Met vriendelijke groet,

  Jacobine Weggen

 7. Uiteindelijk gaat het altijd om mensen. In een duurzame democratie zou het om dat welzijn en de voorspoed van die absolute meerderheid dienen te gaan. Niet louter banken-, politici en bestuurders zijn inmiddels de controle min of meer kwijtgesukkeld. De meeste mensen zelf evenmin helder zicht te hebben op doel- zin-, richting en enige toekomstgerichte sociale samenhang…

  1. Gebed voor mijn kinderen

   Ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen.
   Graveer Gij ze daarin met onuitwisbaar schrift.
   Dat niets en niemand ze ooit daaruit kan branden,
   ook niet als satan ze als tarwe zift.

   Houdt Gij mijn kinderen vast,
   als ik ze los moet laten
   en laat altijd Uw kracht boven hun zwakheid staan.
   Gij weet hoe mateloos de wereld hen zal haten,
   als zij niet in het schema van de wereld zullen gaan.

   Ik vraag U niet om mijn kinderen elk verdriet te besparen,
   maar wees Gij wel hun troost,
   als ze eenzaam zijn en bang.
   Wil om Uws naams wil hen in Uw verband bewaren
   en laat ze nooit van U vervreemden, nooit, hun leven lang.

   Ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen.
   Amen.

   gedicht: Geeske Wiersma

  2. Geachte Dhr. Adank,

   Gezien u werkzaam/betrokken bent in de bredase politiek, wat tevens mijn woonplaats is.
   Vind ik uw bovenstaande indirekte (zogenaamd algemene)reactie, … , geplaats boven mijn bericht, gericht aan Dhr. Bot, zéér opmerkelijk.
   Gezien u indirekt refereert aan mijn persoonlijke situatie, gezien volgens de normen en waarden van de gemeente breda.. Of is dit toeval?

   Hieruit blijkt voor mij opnieuw, hoe onwaardig en desinteger de bredase politici en politiek is. Niet gericht op het welzijn van haar burgers, maar enkel elkaar de hand boven het hoofd houden ten koste van wat dan ook en elkaars broodvoeders zijn. Ook wordt ik hier opnieuw geconfronteerd welke onfrisse praktijken en middelen zij zich hiervoor bedienen. Om dit in stand te houden.

   In plaats van zich te bedienen van transparantie en openhartigheid. Is er enkel gerichtheid op eigenbelang en ego. Imago.

   Daarnaast doelt u op informatie die enkel te kennen is gegeven in een persoonlijk gesprek met de gemeente breda. Ik ben benieuwd naar uw bronnen. Maar blijkbaar zijn die niet betrouwbaar. Gezien ik u persoonlijk niet ken of ooit gesproken heb.

   Jacobine Weggen

 8. Geachte Heet de Blot,
  Regelmatig hoor of zie ik mooie dingen die u vertelt.
  Mijn wijlen vriend,de Heer Peter Rabe, volgde uw colleges met veel plezier op nijenrode in 2010 en 2011.
  Op die manier hoorde ik over U en met veel bewondering las ik uw stukje vandaag.
  Ik hoop dat we met zijn allen gaan inzien dat we op een andere manier met elkaar om zouden moeten gaan.
  Dank u voor uw positieve inzet.
  Met vriendelijke groeten,
  Dine Jansen

 9. Ik heb net een boekje gelezen : Hoe de rijken de wereld regeren, van Michael Parenti.
  Dit neemt eigenlijk alle voorspoedige verwachtingen over de toekomst van onze samenleving weg…
  Hoe sociaal we als samenleving ook gaan worden…dat is juist de grootste bedreiging voor de selecte rijke elite, die onze planeet in een wurggreep wil blijven houden!
  Het aloude “verdeel en heers” is meer van toepassing: en dan met name qua media en opiniepers.
  Angst is de emotie die moet overheersen. Breek daar maar eens doorheen met je tolerante inborst en je rechtvaardigheidsgevoel…Vooral als dat ook eigenlijk NIET de bedoeling is van het politieke spel wat gespeeld wordt: Glimlachen naar links, maar vervolgens gewoon rechtsafslaan.

 10. Het gaat niet om mensen, het is business. Het zijn contracten volgens de UCC wetgeving; niets meer en niets minder. Deze contracten gaan automatisch in, zonder medeweten en zonder mededeling en zonder dat er ook daadwerkelijk een handtekening door deze persoon is gezet!, op het moment dat er aangifte wordt gedaan van een geboorte. In Nederland betekent dit dat ze ingaan voor de beursgenoteerde Staat der Nederlanden B.V. -> Dit is iets anders dan het Koninkrijk der Nederlanden. (Bestudeer een ID kaart, paspoort of rijbewijs maar eens nauwgezet en let op de kleine letters)

  Het hele monetaire systeem, dat zo is ontworpen!, zorgt er automatisch voor dat de schulden in ons huidige systeem niet kunnen worden terugbetaald. Dit enkel en alleen ter verrijking van corporaties en een aantal (federale) bankiers (FED, ECB, IMF, etc.), die “de elite” worden genoemd.

  Dus nee, het gaat al lang niet meer om soevereine mensen. Dit kan ook niet. Zij zijn namelijk allen al lang verloren gegaan op zee, omdat ze verzuimd hebben voor hun 7e levensjaar een testament te hebben ingeleverd bij Joost-mag-weten-waar. Het enige dat over blijft zijn de zgn. “Natuurlijke entiteiten” – Te zien aan de vervangende naam die exact hetzelfde is, maar volledig in hoofdletters wordt geschreven (Kijk naar (oude) bankafschriften of belastingopgaven.)

  Deze natuurlijke entiteiten zijn volgens diezelfde UCC wetgeving niets anders dan (loon)slaven, proefpersonen en vazallen van het monetaire systeem en de corporate entiteiten en worden dan ook als zodanig beschouwd; tenminste zo lang WIJ dit als MENSEN tolereren.

  Volgens deze UCC wetgeving moeten schulden door 3e partijen worden opgeëist. -> vandaar de als paddenstoelen uit de grond geschoten incassobureau’s die autoriteit CLAIMEN, maar niet HEBBEN!
  Ook hier geldt: Zo lang wij dit tolereren.
  Probeer het volgende maar eens op het moment dat er een brief, (van bijv. het CJIB, die NIET is voorzien van een handtekening, in de bus valt).
  Stuur deze terug met de volgende mededeling:
  GEEN HANDTEKENING. GEEN CONTRACT. ZONDER PREJUDICIE UCC 1-207

  Het hele monetaire systeem moet weer terug naar een tijd voor 1913 -> toen de Federal Reserve de macht kreeg over het inmiddels wereldwijde monetaire systeem.

  De macht van het creëren van geld uit niets kan en mag niet langer bij private entiteiten liggen die niets anders als doel hebben: Totale wereldcontrole.

  http://library.perdana.org.my/Digital_Content/PLF/000006/A1/1004646.pdf
  http://www.spiritualeconomicsnow.net/solutions/How_I_08.pdf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.