Advertentie

Eetbare wilde planten in de natuur…


Marion de Kort stelt zich eerst graag even voor:
“Ik ben geboren in 1965 en oorspronkelijk opgeleid tot natuurgeneeskundige-fytotherapeut-klassiek homeopaath, leerde ik 30-20 jaar geleden met de natuur zieke mensen genezen. Vanuit mijn permacultuur-ervaring, vertaalde ik het boek Holzer’s permacultuur (Sepp Holzer), vanuit mijn wilde eetbare plantenkennis het boek eetbare wilde planten 200 soorten herkennen en gebruiken en werkte ik oorspronkelijk aan de vertaling van de ‘Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen – 2000 Pflanzen Mitteleuropas’ van dezelfde auteurs.

Marion de Kort

Dé grote vraag, die mij gedurende mijn opleidingen  bezighield, was de vraag: waarom ik wilde planten slechts leerde benutten als (natuurlijk) geneesmiddel voor de zieke mens? Heel veel wilde planten zijn namelijk ‘gewoon’ eetbaar. Was het niet ‘handiger’ om ze te gebruiken als voedingsmiddel voor ziektepreventie..?

Waren veel van onze moderne ziektes misschien zelfs wel een gevolg van het ontbreken van deze planten in de voeding..!? Hoe meer ik mij hierin verdiepte, hoe meer inzicht ik kreeg in het belang van het regelmatig eten van wilde planten voor het goed functioneren van ons lichaam en het voorkomen van ziekte. Wilde planten blijken de ontbrekende schakel in veel van onze Westerse voeding! En ze zijn ook nog eens razend lekker! Neem je deel aan een van mijn activiteiten? Bereid je dan voor op mijn boodschap vol bezieling!

Mijn droom? Stel je voor hoe het voelt indien we het monotone landschapsbeeld van landbouwakkers veranderen in bonte gronden, waar honderden verschillende bloemen en oneindige groentinten van kruidachtige planten, struiken, klimmers en bomen samen met de fauna aan het ‘schilderen’ zijn, waar weldadige aroma’s je verkwikken en waar je al wandelend, krachtig, gezond voedsel in overvloed vrij kunt plukken… van landbouwakkers naar PARADIJSAKKERS..!”

x

* * *

x

x

Eetbare wilde planten in de natuur…

2017 © Marion de Kort/deze versie WantToKnow.nl/be

x

De farmaceutische industrie kijkt met een leep en vooral jaloers oog naar het ongelooflijk gevarieerde natuurlijk pallet met geneeskrachtige planten en kruiden.

Economische vrijheid, blijheid, gezondheid is wat onze eetbare natuur mij biedt. En dát wil ik heel graag met je delen; dat is de eerste reden dat ik dit boek schreef.. Door mijn kennis, zo ver als mogelijk, in dit boek te stoppen, hoop ik mijn levensgeluk ook voor velen toegankelijk te maken! Een tweede reden waarom ik dit boek voor je schreef: eetbare wilde planten zijn ineens hip. Echter, planten mogen dan wel eetbaar in het wild groeien, het is geenszins slim in het wilde weg eetbare wilde planten te gaan eten.

Mijn boek ‘Eetbare Wilde Planten – leer koken met de natuur’, biedt je een solide kader in het juiste gebruik. Vergezeld van ruim 70 recepten plus talloze variatie mogelijkheden, alles over het gebruik van wilde planten in je voeding en waarom het voor je gezondheid zo belangrijk is wilde planten in je dagelijkse voeding te nuttigen. We trappen er achteloos op, ergeren ons aan al die ‘onkruidige’ planten, wieden ze uit onze tuin en gooien ze weg. Maar ze maken ons voor een belangrijk deel vrij van farmaceutische zorg. En zeg nu zelf: eet jij niet ook liever een stuk taart, dan dat je een medicijn slikt..?!

 5 vergeten plantensmaken..
Hoeveel of hoe weinig mag ik nu van een bepaalde plant eten. En welke bereidingswijze laat de smaak, voedingswaarde en verteerbaarheid van die plant ultiem tot zijn recht komen. Kortom, koken met eetbare wilde planten hoe doe je dat? Om je dat te leren heb ik de planten ingedeeld naar de 5 oorspronkelijke plantensmaken, smaken die nog in de natuur bewaard zijn gebleven:

Groen, Bitter, Zoet, Aromatisch, Wrang

Elke smaak is het gevolg van een bepaalde stof in de plant. Een groen smaakkarakter wordt veroorzaakt door chlorofyl, bitter door bitterstoffen, zoet door slijmstoffen, aromatisch door etherische oliën en een wrange smaak door looistoffen. Uiteraard bevat een plant meer dan een enkele inhoudsstof, maar er overheerst er altijd eentje. Ieder van de 5 plantensmaken heeft zijn eigen karakteristieken in voedingswaarde en gebruik. Deze informatie kun je toepassen op alle eetbare planten in onze natuur. Je hoeft je dus niet te beperken tot de in dit boek opgevoerde planten. Verder vind je voor elke bereidingswijze uiteraard een recept. En weet je de karakteristieken van een plantensmaak, dan kun je wilde planten integreren in willekeurig welk kookboek dat je in de kast hebt staan, passend bij je persoonlijke voedingsstijl!

In de natuur, de keuken, het lichaam
Ik heb de informatie in mijn boek opgesplitst in 3 delen: Een ‘keukendeel’, waarmee je bourgondisch aan de slag kunt. , ga dan naar het deel in de keuken. Een deel over het lichaam, dus waarom eetbare wilde planten nu zo ontzettend belangrijk voor je gezondheid zijn. En dan een deel waarbij je de receptmogelijkheden met een plant vindt, in een ‘in de natuur’-deel. Je vindt in dit deel van dit boek tevens informatie over de eetbare delen van de plant en wat het beste moment van oogsten is.

Mijn plantenkeuze heb ik zoveel mogelijk gericht op planten die iedereen kent: onze als onkruid beschouwde planten. Zodat je ook kunt oogsten wanneer je nog geen vaardig wildplukker bent. Vaardig of niet vaardig, houdt er altijd rekening mee dat sommige planten (dodelijk) giftige look-a-likes hebben! Pluk dus alleen die planten waarvan je niet 100 % maar 1000 % zeker weet dat je de juiste plant voor je neus hebt staan.

Voor wie graag praktische ervaring op wil doen, dit is mogelijk in mijn eetbare-wilde-planten-wandelingen en in de jaartraining van de ‘Eetbare Wilde Planten Voedings Academie’. Ik hoop dat de informatie die ik te delen heb je mag inspireren. Ik wens je een schitterende wildgroene voedingsreis de aankomende lente en zomer!

Marion
(site HIER)

Boekcover van het nieuwe boek. (klik voor link naar wanttoknow-bookshop)

 

Frank Radder schreef dit voorwoord voor het boek van Marion de Kort

“Mijn naam is Frank Radder en samen met mijn vrouw Monique en een team van medewerkers kweken we kruiden biologisch in ruim 80 soorten. Biologische kruiden kwekerij ‘Puur Aroma’ (HIER) is gevestigd tussen de Zuid-Limburgse heuvels in Margraten. Ik ben gediplomeerd herborist (kruidendeskundige) en heb een gedeelde passie met Marion te weten ‘eetbare wilde planten’. Een tweede gedeelde passie die we hebben, is  ‘eetbare wilde planten in relatie tot gezondheid’. Eetbare wilde planten in zijn algemeenheid en specifiek de culinaire toepassingen van eetbare wilde planten, staan de laatste jaren opnieuw enorm in de belangstelling bij een groeiend aantal mensen.

Frank en Monique Radder

Ik was zeker vereerd met de vraag van Marion de Kort of ik het voorwoord voor haar nieuwe boek ‘Eetbare Wilde Planten – leer koken met de natuur’ zou willen schrijven. Als de dag van gisteren, herinner ik me nog haar antwoord op de vraag of ze niet nog een boek zou willen schrijven, kort na het verschijnen van haar eerste boek ‘Eetbare Wilde planten – essentieel voor de ontgifting’. Haar antwoord destijds in 2014 was stellig: ‘Ik kan geen pen meer zien’. Maar gelukkig voor ons heeft Marion haar visie van destijds opnieuw overwogen en ligt er een geweldig nieuw werk voor ons.

De directe link van wilde planten naar onze dagelijkse voeding en gezondheid is naar mijn mening, tot dusver nog onvoldoende gemaakt. Het boek van Marion brengt als eerste in haar klasse, deze belangrijke en vaak vergeten directe link wel tot uiting. Onbewerkte eetbare oerplanten, zijn de sleutel naar een goede gezondheid en welbevinden. Dat wij gezamenlijk in de westerse wereld, betreffende onze voeding en gezondheid een bewustwordingsproces doormaken in onze samenleving, zal vrijwel niemand kunnen ontgaan. Voor het plantaardige deel van dit bewustwordingsproces is ‘Eetbare Wilde Planten – leer koken met de natuur’ een nieuw kompas.

Dit boek geeft u een duidelijke richting aan in de complexe wereld van (gezonde) voeding door te kijken naar waar we als mens vandaan komen. Onze eigen evolutie herontdekken en respecteren is de rode leidraad. Een visie die ook in wetenschapskringen steeds vaker het onderwerp van onderzoek is geworden, met name de laatste decennia. Persoonlijk ken ik de auteur Marion de Kort als een kundig en gedreven persoon als het gaat om het promoten en delen van kennis omtrent eetbare wilde planten in relatie tot een goede gezondheid.

Hierbij mag worden opgemerkt dat ik persoonlijk Marion ervaar als ‘de menselijke belichaming en stem van de natuur’. Altijd respectvol over en met de natuur. Een bijna ontembaar enthousiasme komt vol tot expressie als het om eetbare wilde planten gaat bij onze Marion. Op voortreffelijke wijze leidt Marion u terug naar 5 essentiële plantstoffen die in de loop der tijd geheel of gedeeltelijk uit onze voeding verdwenen zijn. U krijgt uitleg over welke 5 elementaire plantstoffen het zijn en wat ze doen in uw lichaam en hoe u ze kunt vinden in de natuur.

Het geheel is ‘natuurlijk’ omlijst met heerlijke recepten! En dat maakt dit boek tot een feestje voor iedere levensgenieter die zijn of haar gezondheid serieus neemt. In het bijzonder hoop ik dat dit boek rijkelijk terecht zal komen bij artsen, diëtisten, therapeuten en mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Daarnaast bij iedereen die houdt van eetbare wilde planten en die dol is op lekkere en gezonde voeding.”

 

Advertentie

5 gedachten over “Eetbare wilde planten in de natuur…

  1. Misschien ook een idee voor schrijvers als Marion om info te geven over welke plant we niet kunnen eten? Ik wist al dat bepaald ‘onkruid’ eetbaar was, gevolg daarvan is, wanneer zij opduiken in mijn tuin dat ik dat niet niet meer ‘onverteerbaar’ vindt. (om even in de materie te blijven)

  2. Ieder Franse en ik neem aan ook Spaanse en Italiaanse grootouders, weten precies wat er rond om hun verblijfplaats groeid en bloeid, en eetbaar, of bruikbaar voor kwalen is, in dichtbevolkte landen, of landen met weinig zon, is dit blijkbaar niet te verwezelijken.
    Maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan, zelfs de dood subiet, verkeerde kruitje in je mond en het is gepiept, of paddestoel, ook levens gevaarlijk, alles is er te vinden in de natuur, maar laat je leren, tonen wat wel en wat niet, ik houdt mij persoonlijk al heel lang bezig met homeopathie, ook dat komt uit de natuur, maar werkt alleen na een bepaalde afweging, maar het is allemaal te leren, en het is mooi om te leren hoe de natuur zijn werk doet, en hij zich aan ons aanbied als bodemloze put van algemie, en gezondheidsleer.
    Jenne

  3. Ben verschillende decennia, en waarachtig ik leef nog steeds, dat ik hoofdzakelijk leef van de planten uit de natuur, daarvoor heb ik een plantenboek, van alle west-europese kruiden en planten, geraadpleegd ?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.