Advertentie

26 van 30 grootste corporaties betalen 0% belasting..


x

26 van 30 grootste corporaties betalen 0% belasting..

© WantToKnow.nl/.be – vertaling Guido Jonkers

x

Vorig jaar ontdekte de stichting ‘Citizens for Tax Justice’, dat je vertaalt als: ‘Burgers voor belastinggerechtigheid’, dat de 30 grootste Amerikaanse multi-nationale bedrijven, miljarden dollars hadden verdiend via hun activiteiten, terwijl ze GEEN ENKELE DOLLAR federale inkomstenbelasting hierover betaalden, voor de jaren 2008 en 2010.  Het CfTJ heeft nu ook de cijfers voor 2011 op een rij en het blijkt dat van deze 30 bedrijven er maar liefst 26 zijn die het presteren om absoluut NIETS aan inkomstenbelasting te betalen, over de afgelopen 4 jaar..!

Daarenboven blijkt dat veel bedrijven zodanige aangiften doen, dat -ondanks de miljarden winsten- zij een negatief inkomstenplaatje aantonen. Dat betekent dat ze officieel  meer geld overhouden, NADAT ze belasting dienden te betalen, dan vóórdat ze belasting betalen. En van de 4 bedrijven die wél belasting betaalden, betaalden 3 ervan een percentage van onder de 4%..! Om precies te zijn:  0.2%, 2.0% and 3.8% En het 4e bedrijf betaalde over de afgelopen 4 jaar een percentage, het hoogste van alle 30 ondernemingen dus, van 10,9%. Daar waar het officiële belastingtarief voor vennootschapsbelasting op 35% ligt..!

Wanneer we dus naar de totale belastingsom kijken, die 30 multi-nationale bedrijven in de VS de afgelopen 4 jaar betaalden, dan komen we uit op een NEGATIEVE belastingbijdrage, ondanks de US$ 205 MILJARD die deze bedrijven aan winst maakten, vóór belastingaangifte. Het komt erop neer dat deze bedrijven erin slaagden de Amerikaanse fiscus 3,1% budget af te snoepen..! Andersom gezegd: deze bedrijven laten de Amerikaanse burger 3,1% van hun winsten over de afgelopen 4 jaar bijdragen aan aftrekposten.

Wie zijn deze bedrijven dan?
Onder deze 30 bedrijven zijn mega-concerns als General Electric, Boeing, Verizon en Mattel. En de 4 genoemde bedrijven die WEL belasting betaalden zijn DTE Energy, Honeywell, Wells Fargo en DuPont, waarbij de laatste meer dan 4% betaalde over de laatste 4 jaar.

Het blijkt uit cijfers van dezelfde stichting, dat de belastingbetalingen van deze mega-concerns op een dieptepunt zitten van de AFGELOPEN 40 JAAR. Waarbij nogmaals gezegd dient te worden, dat de meest winstgevende bedrijven helemaal GEEN belasting betalen. Hadden de bedrijven niet de trucs toegepast, die hen wettelijk werden aangereikt, om belasting op deze wijze officieel te ontduiken, dan zouden, aldus CTJ, ‘deze bedrijven met elkaar de volle 35% vennootschapsbelasting betaald hebben, wat betekent dat ze over de afgelopen 4 jaar, met elkaar het lieve sommetje van US$ 78,3 miljard méér hadden dienen af te dragen aan de Amerikaanse staatskas.’

Daar waar Nederland bekend stond als een vrijhaven voor holdings van grote bedrijven, waar geen of slechts enkele procenten inkomstenbelasting betaald dient te worden, daar bieden nu gewoon de thuislanden van deze wereldwijde conglomeraten een soort belastingvrije wetgeving, die het bedrijven niet meer doet besluiten in het buitenland hun holdings aan te houden. (zoals NL). Vorige week bleek dat dit probleem over rigoreuze belastingontduiking, niet alleen de VS betreft, maar dat ook het Verenigd Koninkrijk hiermee te maken krijgt. Het bedrijf Amazon.com bleek in de UK, ondanks een miljardenomzet over 2011, geen winstbelasting te betalen.

x
* * *

 

28 gedachten over “26 van 30 grootste corporaties betalen 0% belasting..

 1. Dit is dan waarschijnlijk nog een vertekend beeld daar grote bedrijven ook nog elk jaar veel overheid subsidies binnen slepen voor o.a. innovaties en andere flauwe kul waardoor ze uiteindelijk natuurlijk alleen zelf nog rijker worden.
  De situatie in Nederland is niet anders. Onder het het mom van banen scheppen worden rijks en lokale overheden gechanteerd en dus betalen ze ook hier NIETS.
  Nederland >(ruggegraatloos) belasting paradijs!! ??
  Zo betalen ook wij in Nederland voor de mega winsten van bedrijven en gaat het zakken vullen van de groot verdieners gewoon door.

  Wat doet de politiek… Niets natuurlijk.

  1. het is nooit anders geweest. Multinationals, conglomeraten zijn bedrijven die landsgrenzen overscnrijden. Wat ik zou doen ontmantelen dat soort bedrijven tot hapklarebrokken die alleen binnenlandsgrenzen kunnen produceren en hun produkten en of diensten alleen aan de bevolking binnen landsgrenzen kunnen aanbieden. Kijk maar bijv. Naar het venootschapbelastingstarief voor multinationals. Deze wijken af wat uiteindelijk mkb en bevolking aan (venootschaps)belasting moeten betalen. Uiteindelijk zal consument(eindgebruiker) alle belasting betalen. Daarom is een krediet crisis, financiele crisis kunstmatig veroorzaakt zodat de banken(ook multinationals) een verschuiving maw een ‘overheveling’ van ‘geld’en ‘kaptiaal'(bezitting) plaatsvindt ten nadele van mkb (die zorgen voor meer dan 50% aan werkgelegenheid in NL) en consument altijd het haasje en worden ze geslachtofferd door (r)overheid. Multinationals ontspringen altijd de dans. Deze zijn ook met opzet verzonnen om van de wereld 1 nieuwe wereld order te maken. De bevolking zijn slaven en zullen slaven blijven. Het ‘spel’ en ‘knikkers’ kan helaas niet meer verborgen gehouden en door ‘openbaring’ elke ‘donker plekje’ wordt zichtbaar. Daarom is ook de europese unie een wassen neus. Dat gewoon BV Europa (multinational) genoemd kan worden.
   Een aanzet to NWO. Lekker interessant, maar helaas van Oud naar Nieuw kan niet meer ‘opgelegd’ worden. Het is over en uit. Lekker puhh ‘ ouwe matrix’ uw rol van betekenis is uitgespeeld.
   We look what we are finding for. What we see is what we get.

 2. Politici profiteren ook mee en niet te vergeten ons prachtige koningshuis,
  we zijn toch gewoon slaven!!!! Maar ja als je ook mee gaat in de consumptieverslaving word je een makkelijke prooi!!!

  1. DE “ORANJES” EN HET GASTVRIJE NEDERLAND

   http://herstelderepubliek.wordpress.com/2012/04/08/de-oranjes-en-het-gastvrije-nederland/

   “De geldzucht en het streven naar macht en bescherming van “hun”eigendommen is wat het meeste naar voren springt in bovenstaand artikel. En de macht om een volk dom te houden,zelfs vierhonderd jaar. En ook al is de stamboom vermolmd en stroomt er Sirtema en Ranitz bloed door derlui aadren, dan zit er wel genoeg duitsch bloed doorheen waarbij dat van de geldzuchtige Emma niet mag worden onderschat. En zij wordt nog altijd in de geschiedenisles naar voren geschoven als het lieve oude vrouwtje dat zich toch maar had opgeofferd in haar jeugd om het oranjehuis een telg te geven.In werkelijkheid kwam ze zo arm als een kerkrat, werd verblijd (in de l9e eeuw!) met 40.000 echte guldens speldengeld per jaar en bouwde een vermogen op want huisvesting,eten en drinken,alles was immers gratis.

   Merkwaardig , in l890 toen haar telg l0 jaar was, leed de bevolking van Nederland,vooral in de agrarische gebieden en in de krottenvan de grote steden HONGER. Maar de troon werd niet omver geworpen.
   De woorden van de wijze Vondel ,die eeuwen geleden al schamperde over de stadhouders als “de miserabele koninkjes van oranje” zijn nu nog actueel.”Suf ligt de nederlandsche leeuw in ‘t stof, den hals geketend aan het hof”

   En hoe is de situatie nu. Maxima krijgt een toelage per jaar voor het werpen van haar telgen die zo groot is dat je een middelgrote stad in Nederland uit de brand zou kunnen helpen wat betreft de ellende van haar armste inwoners.
   Maar Maxima winkelt bij de modehuizen in Belgie en zit een dag later te flikflooien in Indonesie ivm met mini(zelfmoord)kredieten.
   De regeringsfriendship is geduldig en madame heeft zich een privé-badkamer laten aanmeten op Schiphol om zich te verfrissen. Door onsculier initiatief van weldenkende burgers overigens; de Staat houdt zich verre”.

   Ik zeg maar!

  2. Ja man, slaven…. We hebben nog nooit in de geschreven geschiedenis van de mensheid zo weinig hoeven werken als nou. Daarnaast zijn er ruim drie miljard mensen boven de armoedegrens uit gestegen. En zelf vind ik het wel prettig dat ik water uit de kraan krijg, altijd kan eten en nooit bang hoeft te zijn voor beren. Erg joh, die concumptiemaatschappij…

  1. hihi, ook wel lekkah. Maar ik wil het serieus wel proberen hoor, weet alleen niet of het me lukt. Het is een beetje dat “de andere wang toe keren” verhaal. Het ligt er bij mij maar net aan hoe hard de klap was. Bij -te hard- mep ik terug, is instinct.

  2. Im , heb je wel onder het juiste artikel gereageerd ? Ik zie de relatie ff niet , maar daarentegen mij wel van de blonde geweest zijn vroegâh .

  3. Hmmmmm , bloos , zo reed ik zelf ook een keer met mijn opgevoerde Puch Maxi in de IJ tunnel . ahummm.

  4. Iets te cryptisch? Ik bedoelde ;ik wil wel een soort “houden van, het spijt me” gedachte toepassen om de boze buitenwereld te helen, in dit geval dus naar die tyfuslijers( excusez le mot)van corporaties de heleboel uitwonen ten koste van alles wat groeit en bloeit. Maar dat valt me niet mee gezien de omvang en hardheid van het verne*ken.
   (eh, nou dan wilde ik hier het zopas gelezen artikel vermelden elders op de pagina waar ik dat ho’onoponono huppeldepup gelezen had?? ik zie het niet meer; Whaaaahaha hoezo blond? Ter excuus; ben gister hard op m’n paasei gevallen en nog steeds wat duizelig en wazig schijnbaar ook)

 3. Hallo mensen, mijn broer is Inspecteur der Rijksbelastingen en Meester in de Rechten, specialisatie Belastingrecht, heeft daar ook colleges in gegeven in Universiteit van Utrecht, hij heeft ook Bedrijfskunde gestudeerd. Ik weet genoeg!!!!! Heb maar geen illusie.

  1. Idd: “You have to be asleep to believe it”. En dat ZIJN we ook:

   Geraffineerde suiker (wordt in het menselijk lichaam omgezet tot opiumachtige stoffen), alcohol (verdooft de hoger otwikkelde hersennivo’s en de endocriene klieren, en verbreekt de samenhang tussen de watermoleculen in het menselijk lichaam), chemisch spul zoals natriumfluoride (toegepast in Duitsland en Rusland om mensen kritiekloos gehoorzaam te maken) en aspartaam (in 1992 werden piloten van vliegtuigen al gewaarschuwd om dat spul niet te gebruiken), zelfs tarwe dat tussen 1960 en 1980 al zodanig genetisch gemanipuleerd is dat het opium bevat, maakt dat mensen massaal gedrogeerd door het leven gaan als in een slaapwandel-toestand.

   En in gedrogeerde toestand zijn mensen dus (veel makkelijker) te hypnotiseren en via hypnotische suggesties te manipuleren en te sturen.

   En mocht er iemand zijn op wie het geen vat heeft, dan passen ze pijnlijk geweld toe.

   Dat is in het kort wat mindcontrol is. Lees meer op http://www.avoratio.nl/Research/Mindcontrol/?topic=Inleiding

   Maar wie zit er nou eigenlijk achter ? Ergens las ik dat er feitelijk maar ongeveer 150 grote bedrijven zijn, die vertakkingen hebben naar bijna alle andere bedrijven. Maar wie zit er in het midden daar weer van ?

   Ik weet wél dat er eens een paus was die ook keizer was, en dat het Romeinse Rijk de macht over de hele wereld wou.
   En kijk nou eens wat ik gevonden heb betreeffende de datum 6 mei:
   http://www.avoratio.nl/Opvoeding/12_Geld/Vaticaan/?topic=Mei_6

   En dat zijn dus de observaties van de ongewenste toestanden tegenwoordig. Maar wat zijn de oplossingen ?!!!

   Leo, http://www.avoratio.nl

 4. Het lijkt mij dat niet de bedrijven schuldig zijn. De regeringen halen die bedrijven binnen met de belofte dat het hier (en in andere landen) een paradijs voor ze is met heel veel toekomstperspectief. Vrij van belasting en wel subsidies.
  De brave hardwerkende burger zorgt voor de financiële ondersteuning in de vorm van inkomstenbelasting. (En niet te hoge lonen.)
  Deze burger betaalt zich blauw aan sociale premies en zorgkosten die verplicht zijn voor ieder hardwerkende burger wel te verstaan.
  Dit is al heel lang zo en voor mij dus geen nieuws.

  (Wel nieuw voor mij is dat schijnbaar weinig mensen hier van op de hoogte zijn.
  En dat begrijp ik niet helemaal.)

  De reden waarom dit zo is, is dat deze bedrijven zich anders niet vestigen en dat is natuurlijk slecht voor de economie.
  Maar wie heeft het nu voor het zeggen in ons land.
  De regering of de grote industriëlen? En wat wordt de burger gevraagd in deze? Ja, belastinggeld natuurlijk. Maar een mening of medezeggenschap?

  1. Prescies Selene: het is zo en niet anders. Wij betalen, voornamelijk alleen wij. In feite zijn we nog steeds verkapte slaven. Het is telkens hetzelfde in een ander jasje gestoken.

  2. Selene, bedrijven niet de schuld? Ik vind van wel. Onze maatschappij is een kapitalistisch economische patriachale maatschappij. Dat is gebaseerd op alleen maar geld, hebzucht en macht. (r)overheid is maar een ‘stelletje’ meelopers die niet voor het volk kiezen maar alleen in de regering zitten om hun carriere na politiek veilig te stellen. Het heeft niets met democratie te maken. Zit de regering eenmaal op hun pluche dan trekt politiek haar eigen agenda en volk heeft daarin niets en echt niets te vertellen.
   Zelfs rechters leggen eed af aan de koning en zijn ook door koning benoemd. Dus tegen koning kan nooit en te nimmer een rechtzaak worden gevoerd. Is dat niet klassenjusititie? Neen wat ook dat ligt vast in onze grondwet. En die GW hebben we niet meer omdat onze (r)overheid met het verdrag van Lissabon onze souvereiniteit en dus nationale Grondwet die toch al niet veel voorstelde aan Europa verkwanseld hebben. Daar heeft het volk nooit een stem ingehad. Per de definitie valt regeervormen als democratie, oliocharchie, en alleenheerschappij onder dezelfde noemer dictatuur.

   Dictatuur betekent altijd opgelegd mn gedicteerd. En of er 1 of weinig of meer mensen (een groep wel of niet gekozen) aan de macht zijn’maakt niet uit het blijft ten alle tijden gewoon een dictatuur. Wij hebben een constitionele monarchie. Dat betekent in simpel Nederlands in de wet staat de koning is de baas, de rest moet bekhouden, aanpassen en anders gewoon vertrekken. Dus eerst de koning dan haar familie en dan pas de rest. En vergist u niet multinationals staan altijd boven de wet van welke land dan ooit.

   Vraag u zich af wie de baas van EU heeft gekozen en aan wie Ep verantwoording moet afleggen? Vraag u zich eens af waar hebben de huidige minister presidenten in Griekenland en Italie gewerkt? Valt u op dat heel veel strategische figuren in Eu zoals hoofd van Ecb, Bis, Imf dat ze niet ’toevallig’ allemaal afkomstig zijn van Goldman en Sachs? En deze bank toendertijd ‘zwak’ Griekenland in de Eu heeft ‘gerommeld’? Een van de vele private banken ‘die flink’ hebben ‘huisgehouden’ en door ‘overheidsgeld’ na de ‘val’ in 2008 overeind werd gehouden anders was zij ‘dood’ geweest. Viel u niet op dat alleen maar ‘systeembanken’ overeind werden gehouden?
   De DBS dat geen ‘systeembank’ was werd gewoon ‘om zeep’ geholpen ongeacht de hoogte van haar ‘schuldenlast’. Ook nu bleek dat toen Wouter Bos(ex Shell) toendertijd te weinig verantwoording aflegde aan Tweede Kamer. En er wordt zelf geopperd dat TK met ‘moedwil’ geen ‘moeite’ hebben gedaan om ‘de keuzes’ van Bos in en na krediet crisis ‘na te trekken’. Bedrijfsleven is zo verweven geworden met politiek dat ‘wetgeving’ in EU altijd ten goede kom tav bedrijfsleven (multinationals) en niet voor MKB of bevolking. Altijd wordt er in msm ‘afgegeven’ dat zwakke landen zoals Griekenland en nu Italie hun staatsschuld niet op orde hebben? Maar nu hoor jezelf dat de zogenaamde landen zoals NL dat de ‘beste’ jongetje in EU klas was ‘opeens’ ook slecht presteert.
   De euro is gewoon niet te handhaven omdat ‘systeembanken'( private banken) door kredietcrisis ondanks hun schuld aan krediet crisis en mede door ‘forse overheidsteun’ vanuit alle landen van Europa en VS gewoon met hun inhalig gedrag door blijven gaan. Het doel van een krediet of financiele crisis is met opzet het MKB van elke EU land en de haar bevolking ‘uit te kleden’. Want alleen zij zijn de dupe van inflatie, deflatie en lage rente en werkeloosheid. En als die systeembanken en grote multinationals in dezelfde handen zijn van private families, dan weet u hoe het spel echt wordt gespeeld. Die systeembanken bepalen welke bedrijven geld krijgen en welke niet. En bedrijven(mkb), burgers en indirect overheden zijn daardoor altijd de klos.

   Door de complexiteit zie u niet meer dat alleen ‘eigen’ bedrijven (banken en multinationals in 1 hand) geldsteun krijgen. Kijk maar naar WO2. Welke bedrijven van voor, tijdens en na die oorlog bestaan er nog steeds? En waarom werden die bedrijven(multinationals) na de oorlog niet op het matje geroepen of ontmanteld? Ze hebben toch ook geheuld met de vijand? En vraag u zich af hoe bijvoorbeeld nazi Duitsland aan hun financiering kwam om hun oorlog te voeren? Zijn dat niet dezelfde systeembanken die ook de geallieerden financieren?
   En ook in tijden van oorlog moet er doorgeregeerd worden en mensen moeten ‘overleven’ dus kiezen ze met gemak en massaaal voor de ‘verkeerde’ partij. Dat was even terzijde om alles in perspectief te zien en om onze zogenaamde ‘ overtuigde vaste principes’ te relativeren want onze zwakheid blijft ‘angst’ en wij zijn mensen. Altijd fouten maken, onvoorspelbaar maar ook heel kwetsbaar. Daarom is het achteraf altijd gemakkelijk om een oordeel te vellen wie goed of fout was want naar ‘anderen’ kan gemakkelijk gewezen worden.
   Omdat zij alleen tegen woekerrente geld kunnen lenen. En als ze de lening niet terug kunnen betalen (ook u huizenbezitters) dan pakken ze al uw bezittingen af. Dat is ook de truc om u afhankelijk te maken van de matrix. Dus eens en altijd slaaf. De opzet van multinationals was om te streven naar 1 Europa en dat is hun aardig gelukt. En u moet maar opletten welke acntergrond zo’n politicus heeft. Ook naar regeringleiders moet u kijken. Het bedrijfsleven heeft altijd haar marionetten bij de (r)overheid. Gelukkig doorzien we dit alles en laten we dit achter ons.

  3. Lezer, we zijn allemaal medeschuldig. Niemand zal durven zweren nooit geen gebruik te hebben gemaakt van de voordelen van het kapitalisme.
   Anders moet je alle toeslagen en dergelijke zelf ook weigeren.
   Er zijn tenslotte altijd nog mensen die het moeilijker hebben.
   We kunnen wel met het vingertje blijven wijzen maar uiteindelijk maakt de gelegenheid de dief en niet andersom.
   Als ik hier en daar eens luister is het nog veel te vaak zo dat men zelf meent recht te hebben op subsidies en toeslagen maar die “zogenaamde anderen” niet.
   Zo blijft het een hoop boegeroep en verandert er niks. Ik blijf erbij, als de overheid niet de boel heel snel omdraait en de tekorten haalt waar ze misschien wel gevoeld maar makkelijk gemist kunnen worden blijft er helemaal niks meer over.
   Je kunt een koe maar melken zolang ze melk heeft te geven.
   Trouwens, er zijn héél slechte bedrijven, minder slechte, de betere en ondertussen ook bedrijven die het echt anders aan het doen zijn. Het kost wel tijd eer de meerderheid inziet dat zo de toekomst niks meer opbrengt en ze een andere koers moeten varen willen ze overleven. Degenen die nu vallen zijn vaak foute bedrijven waar bijna niemand om treurt, tenminste buiten de ontslagen werknemers dan natuurlijk.

  4. Euh Selene, degene die nu vallen zijn de foute? Ik zie een hele hoop middel en klein bedrijfjes omvallen die door de groten worden weggevaagd. Betalingen worden expres uitgesteld zodat de bedrijven omvallen of gedwongen worden onder de kostprijs te werken en dan alsnog op de fles gaan.Daarmee ook nog de markt verziekend en middels dubieuze constructies voor een habbekrats worden overgenomen enz. Voorbeelden te over helaas.

  1. Doe je dan ook afstand van alle rechten die deze maatschappij voor je heeft opgebouwd?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.