Advertentie

Iboga, een wonderplant..?


Dit artikel is geschreven door Maria Straatman, een hooggevoelige en heldervoelende vrouw, meditatielerares, masseur en holosofisch therapeute. Haar doel is om mensen bewust(er) te maken en meer uit hun leven te laten halen. Dit gebeurt door het bewustzijn van deze mensen te stimuleren, o.a. met de geneeskrachtige Iboga-plant..

Mensen ontdekken zélf de antwoorden op de meest fundamentele vragen van het leven. Ze gaan het patroon van hun denken doorzien en verrijken vervolgens hun innerlijke leven en daardoor hun externe leven; een proces dat een positieve invloed heeft op het welzijn.

Op een holistisch en energetisch niveau begeleidt zij ruim 3 jaar mensen op hun reizen met Iboga. Met de door haar zelfontwikkelde methodiek ‘Touch4Life’, coached zij met o.a. Sjamanistische rituelen en haar meditaties worden daarbij ondersteund met ademwerk.  Met veel energie, gnostische intenties en inlevingsvermogen laat zij mensen kennis maken met verschillende bewustzijnslagen.

Maria werkt ook met klankschalen, gongen en diverse boventoon en percussie instrumenten .  Ademhaling, beweging, dans, bewustzijn en klank (meditatie) zijn daarbij onderdeel van deze sessies. Jezelf bevrijden en je eigen ‘kern’ te (her)ontdekken brengt rust en innerlijke vrede. Haar thema is:  ‘Free your mind, your body and your soul’..!

x

* * *

X

 

Iboga, een wonderplant?

2012 © Maria Straatman (Iboga-experience.nl)

X

Wat is Iboga en waar komt zij vandaan?
De Tabernanthe Iboga is een geneeskrachtige ‘heilige’plant, die voorkomt in de regenwouden van Gabon, Kameroen, Oost-Congo, Nigeria en het Zuiden van Angola. Zij behoort tot de familie Apocynaceae en is een struik tot 4 m hoog met kleine geurende bloemen en geelachtig tot rode bessen. Het is de wortel van de plant, die men gebruikt voor ceremoniën. Iboga is de vermalen wortelbast van de plant Tabernanthe Iboga, die voorkomt in de regenwouden van Gabon en Congo. De naam van de plant ‘Taber Ibo’ betekent letterlijk: ‘Het hoofd openbreken..’

Iboga brengt je naar je onderbewustzijn. De inzichten door Iboga kan je gebruiken of vergroten, zodat je oude patronen of gewoonten kunt loslaten. Het ego wordt ondergeschikt en je kan naar momenten in je leven kijken, waarbij je bepaalde keuzes hebt gemaakt, die je nu in de weg zitten en waar je van af wilt.

Iboga is een geneeskrachtige “plant” medicijn, waarmee je van angst, depressie of een verslaving af kan komen. Het is geschikt voor de volgende verslavingen: cocaïne, alcohol, heroïne, benzodiazepines, crystal meth, barbituraten, methadon, crack, nicotine, marihuana, maar is ook werkzaam voor bijv. een eet, koop, gok of internetverslaving. Iboga brengt ook veel voor personen met ADHD, mentale blokkades, emotionele trauma’s, chronische vermoeidheid, stress  en fybromyologie.

Er zijn tot nu toe zo’n 7000 medicinale planten bekend in Afrika. In 1962 werd Iboga per ongeluk ontdekt door de aan heroïne verslaafde Amerikaan, Howard Lotsof. Zijn onthoudingsverschijnselen bleven weg na het innemen van Iboga en zijn verlangen naar heroïne bleef weg. Hierdoor kwam hij van zijn verslaving af. Howard heeft samen met zijn vrouw Norma zijn hele verdere leven ingezet om Iboga bekend te maken. Hij is in maart 2009 overleden, maar zijn werk gaat door. Inmiddels zijn er een aantal Iboga therapie centra in de wereld en providers of facilitators komen jaarlijks op een conferentie in Barcelona bij elkaar om hun ervaringen en kennis te met elkaar te delen.

Geschiedenis
Iboga wordt al zo’n 5000 jaar genomen door verschillende pygmee stammen, zoals de Fang, de Apindji en de Mitsogho. De laatste 2 stammen ritualiseerden het gebruik van de Ibogawortel. Dit resulteerde in de Bwitigodsdienst. Bwiti betekent kerk.

Bwiti is een godsdienst, die wordt uitgeoefend door de Babongo en de Mitsogo bevolking van Gabon en waar het één van de drie officiële godsdiensten is. Modern Bwiti is een syncretistische, animistische religie met voorvader verering gemengd met het Christendom. Men is niet anti-christelijk of racististisch. Iedereen kan deelnemen. De rituelen zijn openbaar. De inname van Iboga brengt geestelijke verlichting en verbinding met de wereld. Het is een Godsgeschenk.

De Iboga-boom met de karakteristieke peervormige vruchtjes.

Bwitisten worden nog steeds niet erkend door de Katholieken. Deze zijn tot op de dag van vandaag tegen de groeiende beweging van Bwiti. In 1960 verdedigde de eerste president van Gabon, Leon M’ba, de Bwiti religie voor het gebruik van Iboga bij de Franse koloniale rechter. De ministers van Gabon hebben in 2001 de Tabernanthe Iboga uitgeroepen tot nationale schat.

Het is bekend dat 40% van de bevolking inclusief de president gebruik maken van Iboga. Duizenden stammen vieren wekelijks op zaterdagnacht de Ngoze. De Iboga wordt als heilige hostie door het stamhoofd gegeven en veroorzaakt een feestelijke, religieuze sfeer. Het is een gezamenlijk ‘geestelijk’ bad.

Met Pasen en Kerstmis viert men een groepsritueel, wat met dans, muziek, zingen en vuur vergezeld gaat en enkele dagen duurt. De musici spelen trommels en de traditionele harp, de Ngombi genaamd. Tijdens de nacht dansen, zingen en maken de mensen muziek met elkaar, gekleed in kleurrijke outfits. De deelnemers kleden zich in rood, zwart-witte doek of dragen rokken van raffia, gedecoreerd met kleine schelpen en parels.
Ook worden dierlijke huiden, zoals bijv. het bont van de civet kat gedragen. Met gekleurde gezichten dansen de Bwiti-leden een perfect gechoreografeerde dans. Bij zonsopkomst eindigt een ceremonie met een maaltijd.

Een standaardwerk over Iboga, ’the visionary root of Africa’. Iboga is daarmee de tegenhanger van de Zuid-Amerikaanse ayahuasca. (klik voor lead naar boek)

Iboga is bekend geworden als verslavingsonderbreker, maar Iboga heeft veel meer kanten. De werkzame stoffen in de wortel, schors, stam, bladeren en zaden bevatten indole alkaloïden, waarvan Ibogaïne het meest belangrijke. Eén van deze alkaloïde, de C20H26N2O, zorgt ervoor dat de afkickverschijnselen weg blijven.
Daarbij is het voornamelijk de binnenkant van de wortelschors, die zeer belangrijk is in de ceremonies van de Bwiti traditie. Een grappig detail is, dat de zaadjes van de Ibogaplant, net als de zaadjes van de Mandrake Officinarum (in mijn visie de Europese Iboga) worden ingezet als vrouwen niet zwanger kunnen worden.

De eerste wetenschappelijke literatuur over deze plant is Frans. Het eerste rapport uit 1864 stelt dat de Ibogawortel, wanneer ze gegeten wordt niet giftig is. Ondanks de vele onderzoeken tot nu toe is het nog steeds niet precies bekend hoe Iboga precies werkt.

Iboga zowel gebruikt als geneesmiddel, maar ook als sacrament om dichter bij God te zijn. Het gebruik van Iboga staat centraal in de West-Afrikaanse religie Bwiti. Gelovigen van Bwiti noemen zichzelf ‘de echte Christelijken’, wat de katholieken niet op prijs stellen. Een Bwiti gelovige zegt: “In church you speak with God, with Iboga you live with God!”

Wat doet Iboga?
Deze krachtige helende plant uit Afrika, kan voor verschillende doeleinden worden ingezet om vele soorten verslavingen en/of ziekten te behandelen. Iboga werkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau om het evenwicht te herstellen. Het ontgift het lichaam en het brengt geestelijke groei en persoonlijke ontwikkeling. Iboga is een oneirophrenia, wat uit het Grieks komt. ὄνειρο “(Oneiro, “Dream”) en “φρενός ” (phrenos , “geest”).

“Although the FDA decided in 1993 that Ibogaine showed enough signs of being an effective tool in the treatment of addiction, money is the problem; this natural occuring molecule cannot be patented and is not a maintenance drug with addictive properties; reason for the pharmaceutical industry not to invest in its development… “

In Nederland heeft de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden, die van 3-4-1860 tot  16-6-1932 leefde het begrip “lucide dromen” geintroduceerd in een artikel voor het tijdschrift Proceedings of the Society for Psychical Research (SPR) (volume 26, 1913) getiteld A Study of Dreams. Met ‘lucide’ verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt.

Voor een informatieve wetenschappelijke  website over dromen verwijs ik jullie naar  www.allesoverdromen.nl. Hierop staan de verschillende soorten dromen beschreven.

Met Iboga ben je ‘wakker in je droom’. Het werkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het ontgift het lichaam, het ‘reset’ de geest. Het is een mindscan. Sommige deelnemers hebben een zodanige spirituele ervaring, dat dit hun hele leven positief verrijkt. Dit spirituele gegeven komt sterk overeen met lucide dromen en deelnemers beschrijven dit ook als spannend, kleurrijk en fantastisch.

Hoe werkt Iboga?
Iboga ontspant het spier- en zenuwstelsel, zodat je Lichaam even niet aan de beurt is en je Geest de kans krijgt om ervaringen te verwerken en andere of nieuwe keuzes te maken. Dromen zijn belangrijk en noodzakelijk voor het verwerkingsproces van dagelijkse zaken. Door omstandigheden als gebruik van medicijnen (staatsdrugs) of (illegale) drugs, als marihuana, cocaïne, héroïne e.d. kan dit verwerkingsproces verstoord geraakt zijn.

Iboga komt in golven en daarbij maak je een reis naar je verleden, waarbij de visioenen die je hebt, een symbolische betekenis hebben. En het is deze meditatieve ervaring die de basis is van de transformatie. Door de stilte waarin je terechtkomt, kun je jezelf hervinden; het natuurlijke proces van de geest.

Het proces bestaat uit drie fasen:

 1. De eerste fase is een vier tot zes uur droomstaat, afgewisseld met af en toe uit de droom te zijn, waarin je gewoon met elkaar kan praten. Visuele presentaties of gedachten worden waargenomen met gebeurtenissen uit het verleden. Elk mens is in zijn wezen goed.
 2. De tweede fase is een periode van 10-12 uur waarin deze ervaringen worden geëvalueerd.
 3. En in de  derde fase kom je in een periode van ‘resterende stimulatie’, die uiteindelijk resulteert in slaap. De beleving van Iboga is voor ieder individu verschillend.

Elke droom geeft nieuwe informatie. Bedenk DAT je alle vragen en antwoorden zelf weet. Het stelt je in staat om vanuit je onderbewustzijn, de antwoorden naar boven te brengen.

Ik werk met  aandacht  vanuit een holistische en antroposofische visie.  Vanuit Westerse gnostische tradities en “positive empowerment”  gemixt met de transpersoonlijke psychologie. Verschillende Westerse therapieën komen samen met hoe de Indiaanse Sjamanistische genezers in hun oeroude vorm mensen “healen” resulterend in een nieuwe vorm van therapie, de Ibogatherapie.

Zelf voel ik, doordat ik al zoveel deelnemers heb geholpen, dat Iboga als een hele lange REMslaap werkt, waarin gebeurtenissen, die niet goed zijn verwerkt opnieuw de kans krijgen alsnog te worden verwerkt en waar vanuit nieuwe keuzes kunnen worden gemaakt. En dit gebeurt in een razendsnel tempo. Een Ibogasessie is als 20 jaar therapie.

Nawerking
Na de behandeling zal je merken, dat je een aantal dagen minder snel in slaap valt en gedurende een week erna nog wel bezig bent met wat er allemaal heeft plaatsgevonden. Ook ben je 2 dagen en nachten ononderbroken bezig geweest. Je komt vanzelf weer in je normale bioritme terecht. Hetzelfde geldt een beetje voor het eten, je eet de eerste dagen wat minder.

Voor iedereen is het een unieke ervaring.  Stephen LaBerge, een bekende onderzoeker van lucide dromen, heeft mensen die doelbewust lucide dromen nastreven ‘oneironauten’ genoemd (droomreizigers).

Een droom is een film van je eigen gedachten. Tijdens Rapid Eye Movement (REM slaap) is  je geest een hyperactieve video-projector. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd – alsof het van buiten komt.

Een droom is dus een hallucinatie. Ieder mens droomt elke nacht anderhalf tot twee uur. S’ nachts kan het en overdag verstoort het, maar als je droomwereld verstoort is geraakt, kom je in de problemen en dit kan met geen enkel medicijn verholpen worden.

Veel mensen zijn in deze maatschappij ver van hun natuur afgeraakt en door lawaai, lucht- en milieuvervuiling, straling etc. hyperactief geworden. Tevens stelt deze maatschappij hele hoge eisen aan de mensen. Voor elk probleem is er wel een pilletje en aan wie zie je of hij of zij aan die hoge eisen kan blijven voldoen? Het is ongelofelijk, maar de helft van de mensen is gewoon verkeerd gediagnosticeerd.

Iboga werkt zeer goed voor mensen met ADHD of ADD. Je kunt hiervoor het beste de 3-daagse sessie doen. Zij  werkt  ook voor mentale blokkades, depressies, emotionele trauma’s, chronische vermoeidheid, stress, bipolaire stoornissen en fybromyologie.  Veel mensen denken of voelen, dat hij of zij niet goed genoeg is, of dat hij/zij niet voldoet aan deze jachtige maatschappij. Als zij dan ziek worden, angstig, depressief, zichzelf minderwaardig vinden (gewoon omdat zij het tempo niet aan kunnen of  onder te sterke invloed zijn geraakt van alle industrieën) is Iboga zo goed. Zo goed!!!!!!!

Kortom: Iboga werkt voor gezonde mensen ook heel fijn, even rust en tijd te nemen voor zelfinzicht en zelfreflectie, waaruit mooie creatieve ideeën komen of inzichten, voor als je belangrijke beslissingen hebt te  nemen. Het is een magische plant.

* * *
Een uitzending van Nova uit 2009 licht de Iboga-werking nog nader toe:

 

25 gedachten over “Iboga, een wonderplant..?

  1. heroïne schijnt ook niet echt van de de goedkope te zijn . Kwestie van afwegen ?

  2. Je kan het als Nederlander gewoon online bestellen. Ikzelf ben echter Belg en kan het niet bestellen omdat het hier natuurlijk weer verboden is. Als jij of iemand mij een winkel kan zeggen waar ik het kan gaan kopen, wil ik dat graag weten.
   Tina

 1. Je hebt als mens geen iboga nodig, zoek het niet buiten jezelf maar kijk naar je angsten, depressie, enz. luister naar jezelf en je zal zien dat je gewoon antwoord krijgt op je vragen.
  Nu is het iboga, dan is het vitamine:abcdefghijklmonpqrstuvwxyz, dan zijn het citroenen, vruchten, paddestoelen, je noemt het maar op.
  Luister naar je lichaam die geeft precies aan waar je trek in hebt.
  Lekker wandelen in de natuur of een strandwandeling en je bent weer opgeladen!

  1. Kennelijk beste Raymond weet je niet waar je t over hebt als je mensen met een ernstig trauma ect een wandelingetje langs t strand adviseert en meent te weten dat helende planten als Iboga en Ayahuasca helemaal niets kan zijn, wat een oordelen zijn dat!!
   Als jij er niets mee kan is dat prima maar ga niet voor de hele parochie preken als een kip zonder kop!

  2. @Sara

   Je zegt dat Iboga een helende plant is! ik heb nergens enig wetenschapelijk bewijs van jou gezien, dus dan vraag ik aan jou is het jou waarheid of heb je deze waarheid van een ander.
   En als je het hebt over een trauma dan heeft dit altijd te maken met wat je uitzend krijg je terug dat is gewoon een natuurlijke werking.
   En daarbei is alles een illusie, dus ik zeg ga lekker langs het strand wandelen en geniet van het nu.
   En als je zegt dat Iboga zo goed is, dan kan ik zeggen dat ik nooit uren hoef te kotsen van een Tomaat of andere soorten natuurlijk eten.
   Dus als je niet luistert naar je lichaam dat aangeeft dat je iboga uit moet spugen! en je lichaam ook zo reageert dat het letterlijk gaat braken, dan zegt jou dat mischien niets maar mij heel veel.
   En wat voor de een een trauma is is voor de ander een geweldige ervaring om van te leren.
   Is tis maar hoe je het wilt ervaren!
   Ik zelf heb vele trauma`s mogen meemaken en ik kan je zeggen dat ik nu dankbaar ben voor deze leerzame momenten waarin ik steeds meer over mezelf te weten ben gekomen,en al deze ervaringen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.
   En elke dag leer ik weer bij en ben ik dankbaar voor elke ervaring, want het zijn allemaal slechts ervaringen.

   ps ik ben dol op eitjes.

 2. Iboga is het leven zelf, het laat je zien wie je bent, het is een medicijn (net als ayahuasca). Ik ben 2 keer bij Maria geweest voor Iboga (echt een engel deze vrouw) Het beste wat ik ooit voor mezelf heb kunnen doen!

 3. Er is weinig onderzoek naar Iboga gedaan, maar het onderdrukt bv je hongergevoel, en dat is niet goed.
  Bij de somaliers gebruiken ze Khat dat zijn plantjes die bijna de zelfde werking hebben als iboga alleen kauwen de somaliers op de blaadjes.
  Zoals de indianen die iboga gebruiken , dagen kunnen rennen geen honger hebben.
  Khat is nu officieel een harddrugs en dat is Iboga ook.
  Ga lekker wandelen in de natuur of langs de zee,luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft en volg dat.

  1. @Ray,

   het is goed dat je in je eigen onderzoek van nieuwe onderwerpen sceptisch bent maar khat vergelijken met Iboga is het verhaal van de appel en de peer… verdere informatie zou je leren dat het Iboga plantje beter kan worden vergeleken met b.v. het Ayahuasca mengsel! De strekking van bovengenoemd verhaal is de “healing” van de mens, het voorzien en doorvoelen van de persoonlijke bestemming, dromen,vergeving etc.

   Bovendien luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft wordt door minder dan 5% van de wereldpopulatie gevolgd en uitgevoerd! als wij met zijn allen zouden luisteren naar ons lichaam hadden er andere producten worden geconsumeerd om het lichaam in continue optimale staat te laten verkeren ipv permanente verzuring, vermoeidheid en ziekte..Tevens zouden de meeste natuurlijke middelen die de geest en het lichaaam stimuleren en repareren vrij zijn en als algemeen gebruik onder de mens verkeren.

   kijk bv eens op wetenschap24.nl –> iboga of ayahuasca.nl en vergelijk dat eens met khat, alleen al de scheikundige uitwerking op het lichaam verschillen enorm…

   Succes groet,

 4. Ik ben 62 en mijn denker is heel mijn leven tegen drugs geweest. Ik begrijp maar al te goed de weerstanden tegen Iboga en Ayahuasca Sinds een klein jaar volg ik workshops met Ayahuasca ceremonies en ik kan alleen maar zeggen dat mijn leven in sneltempo veel meer kwaliteit, diepgang en inzichten gekregen heeft dan jaren therapie me konden geven. En daar ben ik de plant ontzettend dankbaar voor.

 5. Ik denk wel dat het heel belangrijk is dat je een zeer integer en deskundig persoon aan je zijde hebt als je dit avontuur aangaat.

  Als je in zo’n staat van zijn verkeert ben je een makkelijke prooi voor verkeerde invloeden, energieën en entiteiten.

  Ik hou het ook liever bij vertoeven in de natuur, maar om af te kicken als je zwaar verslaafd bent lijkt het me, met de juiste begeleiding, een goed middel.

 6. Met Iboga ben je ‘wakker in je droom’. Het werkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het ontgift het lichaam, het ‘reset’ de geest. Het is een mindscan. Sommige deelnemers hebben een zodanige spirituele ervaring, dat dit hun hele leven positief verrijkt. Dit spirituele gegeven komt sterk overeen met lucide dromen en deelnemers beschrijven dit ook als spannend, kleurrijk en fantastisch

  Dit is precies wat ik voel als ik aan het trippen ben op truffels of paddo`s………ik wil er niemand tot aan zetten, je moet namelijk geestelijk wel sterk in je schoenen staan ik kan het weten,want ik trip om het half jaar op paddo`s (nu 9 jaar lang) trippen is niet altijd leuk vooral niet in het begin als je ego oplost (dat is zelfs voor mij nog steeds beangstigend) maar dan laat je los je moet wel anders beland je in een neerwaartse loop (badtrip) het meemaken van een badtrip is de beste trip in mijn ogen die je kunt krijgen maar op dat moment absoluut niet leuk

  Je leert ontzettend veel over jezelf daardoor ben ik bijvoorbeeld van mijn verlegenheid afgekomen maar en ik zeg nogmaals maar iboga is veel sterker ik heb het nooit gehad maar zelfs ik moet me daar nog mentaal op voorbereiden,ik doe dit omdat ik door te trippen al mijn negatieve op laat lossen, je moet ze wel in een trip facen want wat je ontloopt (of waar je je tegen verzet) komt in een trip 3 dubbel zo hard terug dat kan verrijkend zijn voor de een maar voor de ander totaal niet

  ga eerst pure wiet roken en loop een bos in en kijk wat je voelt en bedenk, wil je dit? bedenk dan dat een trip 10 keer harder is en wil je dat? twijfel je? dan niet doen ben je nieuwsgierig? dan zou ik het doen

 7. Ik heb dit artikel van Maria met grote interesse gelezen. Ik zou graag met haar in contact komen. Kan ik nadere gegevens krijgen?
  Vriendelijke groet, Indira

  1. Klik bij het begin van dit artikel, onder de aanhef, op de blauwe letters van haar site..?!

 8. Thnx voor dit super stuk 🙂 🙂 🙂
  Heb al een Email gezonden naar een centrum in nl,voor mij en mijn vriendin 🙂 🙂 🙂
  Dus voor ons staat het binnen nu en twee maanden te gebeuren,ben reuze benieuwd 🙂 🙂 🙂
  De rede is waarom wij het doen is ,omdat we weten dat er ZO VEEL meer is dan dan ons wordt voorgespiegeld,gewoon zware nieuwsgrierigheid,waar ik (46)al heel lang mee rond loop:-) 🙂 🙂
  Als er iemand geintreseerd is in mijn verhaal,als ik terug kom van de geweide reis,dan schrijf ik het heel graag(als het te verworden is,het is niet iets van de derde demensie 🙂 🙂 ;-)op als ik weer terug ben 🙂 🙂 🙂
  Grtjesssss aan iedereen met het hart op de goede plaats 🙂 🙂 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.