Advertentie

Gaat Nederland de Griekse leningen afschrijven..?


x

Gaat Nederland zijn Griekse steunleningen afschrijven..?

 2012 WantToKnow.nl/.be

x

Volgens Menno Snel, de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou Nederland moeten overwegen haar aandeel in de verstrekte leningen aan Griekenland -ter grootte van € 7,6 mrd- kwijt te schelden. Volgens het Financiële Dagblad, die hierover bericht, zou deze optie serieus dienen te worden overwogen…! Het Nederlandse kabinet heeft echter nooit kwijtschelding als optie besproken of overwogen, en gaat ervan uit dat Griekenland de noodleningen, plus de overeengekomen rente, netjes terugbetaalt.

Maar volgens IMF-bewindvoerder Menno Snel is het afschrijven van de leningen dus wel degelijk een optie. Als Griekenland verder in de problemen komt, is volgens Snel: ‘Een bijdrage van overheden dan zeker een onderwerp van gesprek.’ Begin dit jaar was het IMF-directeur Christine Lagarde die deze ‘afwaarderingsgedachte’ al liet vallen. Waren het vorig jaar de private banken die onder druk al lenignen aan Griekenland moesten ‘afwaarderen’, nu gaat het dus over de afwaardering in de Europese overheidssector.

Volgens de IMF-regelementen/staturen mag deze organisatie een land geen steun bieden als dat land niet in staat is, of zou zijn, haar schuld terug te betalen. En daar gaat het bij Griekenland steeds verder naar uit zien..! De Griekse schuld lijkt onhoudbaar hoog op te lopen, maar ook de economie krimpt veel sneller dan was ingecalculeerd. Het e.e.a. betekent dat wanneer de Griekse schuld onhoudbaar oploopt, het IMF dus de geldstroom moet stoppen.

Het was Christine Lagarde die sprak over het ‘aanpakken van de Griekse schuld’. Vanzelfsprekend komen daarbij de (grote) banken weer in the picture, maar het zullen ook de Eurolanden zelf moeten zijn die moeten gaan bijspringen. Dat zal dan sámen met de Europese Centrale Bank (via o.a. de Griekse staatsobligaties) moeten gaan gebeuren, om de Europese Monetaire munt te steunen. Maar die andere mogelijkheid, die veel pijnlijker lijkt, maar feitelijk eenzelfde gevolg heeft, is dat de ECB de Griekse leningen, die ze in de afgelopen jaren heeft aangekocht, laat vervallen en  volledig afschrijft.
Maar vorige week nog was het ECB-president Mario Draghi, die met grote nadruk liet weten dat deze optie uitgesloten zou zijn. Volgens Draghi zou het afschrijven van de leningen neerkomen op het bijdrukken van geld, de zogenaamde ‘monetaire financiering’ van overheidsschulden. En volgens Draghi is dat geen goede manier.

De Griekse regering en het inspectieteam van EU en IMF hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over noodzakelijke bezuinigingen. Maar er wordt wel volop met cijfers gegoocheld.. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gesproken over het verlagen van de rentepercentages die de verschillende landen heffen op de leningen die zij aan Griekenland hebben uitstaan… Want dat zou betekenen dat er relatief voor de Grieken ook het nodige, in positieve zin verandert. Maar daar waar het voor de ene ‘positief’ verandert, zou het voor een ander boekhoudtechnisch ‘negatief’ veranderen..

Volgens het ‘Institute of International Finance’ (IIF) zouden de eurolanden de rente op Griekse leningen inderdaad naar beneden dienen ‘aan te passen’.. Volgens IIF-topman Philip Suttle zou, wanneer de officiële schuldeisers van Griekenland hun rentepercentages verlagen tot 1%, van waar het nu een gemiddelde is van rond de 4%, de aard van de schuldenlast structureel veranderen. Maar, aldus Philip Suttle, dan zouden de crediteuren nog wel steeds geld verdienen aan hun uitstaande leningen..

* * *

 

 

12 gedachten over “Gaat Nederland de Griekse leningen afschrijven..?

 1. gewoon afbetalen die lening ! moest ik ook .ook ik moest een lening van 30,000 gld/eruo met genoeg rente terug betalen .dus waarom zij dan niet .een huizen bezitter kan deze rente afschrijven maar een geld lener mag dat al jaren niet meer .daarom zeg ik nu laten de huizenbezitters nu ook maar eens rente gaan betalen om hun huis af te betalen wie het ook is .al zou het m,e eigen fam; zijn ik zie het zo oog om oog tand om tand .

  1. (Naieve stemmetje): Ja maar De Jager zei destijds toch nog dat het een goede investering was en dat ze alles zouden terugbetalen…. Met rente!

   Wie zou dat destijds nog geloofd hebben?

   Gelukkig mogen ze nu ook onbeperkt graaien uit ESM vanaf vandaag geloof ik. Dan zijn we snel toe aan alternatieven voor dit nepsysteem.

 2. het verschil is dat de gewone burger niet voor die problemen heeft gezorgd maar de hoge heren.
  kunnen wij als burger onze leningen niet meer betalen wordt je tot op de draad uitgekleed.
  lang leve de elite.

 3. Maar waarom moet je rente betalen. Waar wordt dat precies voor gebruikt? Waarom betaal je belasting over een verzekeringspremie die toch eigenlijk een spaarpot is in geval van problemen? Wie heeft er baat bij dat wij gewoon maar braaf betalen. Dat je je lening terug betaald is logisch. Maar hoe kan het dat je aan het eind van de rit zoveel rente hebt betaald dat je daar een leuke auto van had kunnen kopen. Of erger. Dat je door een hoge rente je lening nooit af kunt lossen omdat je al aan de max zit. Waarom zoveel geld lenen als de kans heel klein is dat het huis ooit echt van jou is. Zodra er iets mis gaat met je baan of gezondheid kun je alles kwijt raken. Als banken zo maar kunnen zeggen dat je je lening moet afbetalen hebben ze veel te veel macht over je. Of, eigenlijk, Je hebt ze de macht over jou in handen gegeven.

  1. moest natuurlijk zijn…

   stoor je niet aan de bron maar richt je op de inhoud! 🙂

 4. We hoeven de Grieken geen leningen af te sluiten, laten we gewoon eens aan Exchange doen, ruil handel van land. Wij Nederlanders gaan in Griekenland wonen en Zij mogen ons koude Kikkerlandje verder in polderen.
  Ik denk zelf dat we als waterlanders heel snel onze centen zo terug verdiend hebben aan het toerisme, aan Hollandse Mythes en Sage’s van welleer. We laten het huidige Kabinet wel op een brute Spartaanse Mythologische Manier achter hier om met een schoon schip opnieuw te kunnen beginnen. Onze zuur verdiende centjes liggen daar nu voor het oprapen…

 5. Het geld dat aan Griekenland is uitgeleend is gewoon verzonnen, hupsakee, wat nulletjes achter een 1 tikken en we hebben weer een miljardje (bij wijze van). De Centrale Bank had het heus niet op de plank liggen. De rente die NL dan hoopt te ontvangen is daarom niet rechtmatig in mijn ogen. Er zou zowiezo geen rente moeten bestaan, alleen een vaste kosten en winstmarge.

  Daarnaast kun je je dan ook afvragen waarom je zoveel rente betaalt op een hypotheek. Als je 2 ton leent, dan heb je aan het einde van de looptijd ongeveer 4 ton terugbetaald.
  En die 2 ton die had de bank echt niet op de plank liggen, die verzonnen ze gewoon, zodat ze er flink aan verdienen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.