Advertentie

Bravo! Rabobank tégen schaliegaswinning..!


Tja, één plaatje schildert meer, dan duizend woorden kunnen vertellen. Een typisch landschap, zoals dat eruit ziet, wanneer de heren 'olie- en gaswinners' bezig zijn geweest met fracking..!
Tja, één plaatje schildert meer, dan duizend woorden kunnen vertellen. Een typisch landschap, zoals dat eruit ziet, wanneer de heren ‘olie- en gaswinners’ bezig zijn geweest met fracking..!

x

Bravo! Rabobank tégen schaliegaswinning..!

2013 © WantToKnow.nl

x

Opname uit de film 'Gasland'.. Het resultaat van fracking lijkt op een horror-movie..
Scene uit de film ‘Gasland’.. Het resultaat van fracking lijkt op een horror-movie.. De chemische rotzooi die ‘fracking-bedrijven’ in de grond spuiten, zal ongetwijfeld een wat ’tragere reactie’ laten zien op de menselijke gezondheid..! Maar daarom niet minder heftig..! (klik voor artikel)

Eindelijk een bedrijf dat een duidelijk signaal afgeeft tegen de roof en plunderingen die op Aarde plaatsvinden. De Nederlandse Rabobank, een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft zich gekeerd tegen de verwoestende winning van schaliegas, overal ter wereld.  De Rabobank gaat geen kredieten meer verstrekken aan bedrijven die zich bezig houden met het winnen van dit schaliegas.

En dat geldt ook voor boeren dit hun land verhuren aan energieconcerns met de bedoeling om deze bedrijven hierop schaliegas te laten winnen, zo schrijft dagblad ‘Trouw’ vandaag. Deze uiterst omstreden winning van energie uit diepe steenlagen is onderwerp van wereldwijde discussie, want deze ‘methode’ levert ernstige milieuschade op.

En hoewel de discussie voornamelijk in de Verenigde Staten speelt, waar de Rabobank een grote geldschieter is in de agrarische sector, straalt deze beslissing vanzelfsprekend door naar de thuisbasis van Rabo, Nederland. Want ook hier is de discussie in volle gang over het mogelijk ‘fracken’ van de Nederlandse bodem, op zoek naar het schaliegas.  De Rabo-bank schaart het winnen van schaliegas onder ‘onconventionele brandstoffen’ en wil niet meewerken aan milieuvervuiling.

De Rabobank vindt dat deze ‘winning van onconventionele brandstoffen, zoals ook de winning van olie uit teerzand en schaliegas uit diep gesteente, milieuvervuilend’. Daaraan maakt Rabo haar handen niet vuil  en wil ze ook niet meewerken. Een woordvoerster van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht bevestigt etgen dagblad Trouw haar opstelling. Die is gebaseerd op een strategische notitie die ‘Position paper on oil and gas activities’ heet en die de bank onlangs heeft uitgegeven.

Rabobank probeert in die notitie véél duidelijk stelling te nemen in dit soort kwesties. Naast de vervuiling van grond, water en lucht, kijkt Rabobank voortaan ook veel strenger naar bijvoorbeeld het verlies aan biodiversiteit en de behandeling van de lokale bewoners in de wingebieden. Maar ook arbeidsomstandigheden krijgen een veel grotere weging!  Deze opstelling van Rabo is wereldwijd van toepassing, maar is nu vooral praktisch toegepast in de VS, terwijl volgens de woordvoerster dit in Nederland nog niet speelt. “We volgen wel heel nauwgezet de discussie die in Nederland gaande is en wachten de uitkomst af.”

Maar Rabobank bemoeit zich wel degelijk al met de winning van schaliegas en de schadelijke gevolgen. In 2011 al stond Rabo al inwoners van Boxtel terzijde, in hun strijd tegen een schaliegasproef in hun gemeente. Voor de rechtbank van Den Bosch diende toen een zaak die was aangespannen door de inwoners én Rabobank. Rabobank zou in het gebied waar de schaliegasproefboringen zouden plaatsvinden, haar nieuwe datacentrum gaan vestigen. De rechtbank stelde de inwoners én Rabo in het gelijk, omdat de gevolgen van de boringen niet te overzien waren, tijdens de periode van testboringen, die 5 jaar had kunnen duren.

* * *

 

 

15 gedachten over “Bravo! Rabobank tégen schaliegaswinning..!

 1. Kijk, toch een reden om bij Rabobank te blijven.

  Ze hebben dus ook daad bij het woord gevoegd.
  Toch ben ik benieuwd hoe ze hun relatie met Shell ¨hooghouden¨, want die is voor schaliegaswinning volgens mij.
  Een stap in de goede richting, al vind ik Triodosbank waar ik ook zit al veel verder gaan.

  1. En je mag driemaal raden met wie de Rabo op landbouwgebied samen werkt? Met de (Europese) bank van Edmond de Rothschild! Is een jaar geleden met veel tam-tam naar buiten gebracht. Hebben die niet samen met Trix een een meerderheid van de Koninklijke Shell-aandelen in handen? Misschien zijn ze bang dat door schaliegas hun oliewinsten dalen…

   Trouwens over die oorlogsindustrie: Las onlangs in een Tweede Kamerstuk van Bleker (een boer) en Rosenthal dat het Nederlandse wapenexportbeleid, gestoeld op handaving van de internationale rechtsorde, behoorlijk terugloopt.
   Onze defensiegerelateerde industrie bedroeg in 2010 nog 1046,96 miljoen euro en in 2011 slechts 715,04 miljoen . In 2009 was dat nog 1.409,94 miljoen euro!
   We zijn daarmee in Europa het land dat nog steeds het meest aan wapens of onderdelen maakt…. Veel pensioenen, behalve het mijne, zijn daaraan gerelateerd.
   Het meeste tuig gaat trouwens naar de VS (147 milj.) en Duitsland dat vele malen groter is levert slechts voor 57 miljoen euro aan wapentuig.
   Zouden we daarom in crisis verkeren omdat we nu wat minder kunnen uitvoeren? Maar een paar JSF’jes bestellen?

  1. Heel eenvoudig: als de boer ooit failliet zou gaan, wil de Rabobank geen eigenaar worden van door schaliegaswinning vervuilde grond.

  1. Met alle respect Ray, but dream on, ze lachen het volk vierkant in het gezicht uit, nadat ze klaar zijn met het uitkleden ervan…….
   Of dacht jij nog dat demonstreren tegen diegenen die jou beroven enige zin heeft?
   Democratie: Twee wolven en een schaap bespreken wat ze vanavond gaan eten….

   Stay Human,
   Zjoz.

 2. Voor banken zijn zaken alleen interessant als er pegels geroofd kunnen worden. Zal in dit geval voor de Rabo ( Ruimt Alle Boeren Op) dus wel niet het geval zijn.
  Triodos wordt gerunt door ex directeuren van ABNAmro, Rabo en ander schorremorrie, gewoon om weglopende klanten in de tent te houden.
  Things are not what they seem, brothers & sisters!
  Denk niet dat verandering vanuit de machtshebbers komt, integendeel,
  Stay Awake & Human.

  Zjoz.

  1. By the way, ook Triodos en ASN investeren in wapenhandel, it’s really all the same.

  2. Precies Zjoz, allemaal 1 pot nat. Gewoon zo weinig mogelijk via de bank doen en er zo min mogelijk op laten staan. F*ck ‘m

  3. I won’t f*ck them Imke, krijgen ze nog steeds aandacht.
   Ik heb mijn rekening bij het AbnAmro tuig al lang geleden opgezegd, het had nog behoorlijk wat voeten in de Aarde. Ze vonden dat niet verstandig…..krijg nou wat!
   Geen cent zullen ze ooit nog van mij krijgen, er zijn genoeg andere wegen, als de massa dat nu onderhand eens ging begrijpen.
   Zeuren is prima, maar er iets aan doen ho maar. Als iedereen stopt mee te doen, stort de hele zooi vanzelf in elkaar.
   Een week geen boodschappen doe, niet tanken, licht en gas uit en natuurlijk al die pegels van de bank sleuren en Nederland is weer van de Nederlanders.
   Hier een voorbeeld voor allen: http://www.jokekaviaar.nl/
   Een wereldwijf!!!

   Stay Human,
   Zjoz.

  4. Zjoz 5.3, het klinkt allemaal charmant wat je zegt… En ik volg je ook prima en ik heb je idee ook al heel lang opgevolgd. Ik heb helemaal geen spaargeld, alleen maar heeeeeel veel schulden bij de bank. Ik heb al mijn vermogen in onroerendgoed gestopt en geen cent spaargeld bij de bank. Alleen mijn pensioen zit bij Zwitser leven en dat is wel weer veel geld. Daar kan ik niet aankomen, maar ik weet nu al dat als ik 67 ben dat dat geld er waarschijnlijk niet meer is… Ik heb daar al afscheid van genomen. Overigens zit het probleem niet bij het instrument bank…. maar het zit hem bij al die graaiers die die banken leiden in combinatie met al die politieke schurken, van rechts tot links, die ons land niet uit Naam van ons Volk leiden, maar laten LIJDEN. Ze zijn allemaal gemanipuleerd en ik breng daarom principieel nooit meer mijn STEM uit bij welke verkiezing dan ook! Kortom, ik heb er al voor gezorgd dat ik geen cent te makken heb, alleen nog SCHULDEN en mijn eigen huis en grond, zodat ik als het noodzakelijk wordt, mijzelf en anderen van voedsel en huisvesting kan voorzien! En voor de rest zal het me een ROTZORG zijn wat de Krachten achter de Schermen doen….. VERZET heb ik uit ervaring geleerd, leidt alleen maar tot nog meer VERZET van de andere kant. De enige kans is het sturen van LIEFDE en LICHT! En volledige OVERGAVE!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.