Advertentie

Het Belachelijkste Boek van 2009…?


x

Sinds een paar jaar ben ik geabonneerd op ‘Koorddanser’, een magazine-krant, die naast interessante artikelen, een zeer uitgebreide agenda aanbiedt van cultureel-spirituele manifestaties en cursussen. Het nieuwste nummer bevat een recensie over het zojuist verschenen boek van Tijn Touber: ‘Spoedcursus Spirituele Verlichting, een innerlijk avontuur’. De recentie is geschreven door de hoofdredacteur van Koorddanser, Ewald Wagenaar.

Tot op heden las ik slechts lovende recenties van het boek, die volgens mij allemaal door ‘bekenden’ van Tijn zijn gemaakt. Daar is op zich niets mis mee, maar een eenzijdige lofzang, zonder kritische noot, is heel opvallend. Het leek wel alsof de nieuwe bijbel op ons is neergedaald.. Nou heeft Tijn wel het e.e.a. meegemaakt op dit gebied wat een prachtige ondergrond van het boek zou kunnen zijn. Tijn is halverwege de jaren 1990 gestopt met het maken van popmuziek (Lois Lane) en begon met mediteren en leidde toen 14 jaar lang een ascetisch leven. Zonder drank, sigaretten, seks en tv. Hij reisde veel – vooral naar Azië – en interviewde inspirerende mensen voor het kwaliteitstijdschrift Ode.

Maar toen mij ineens dit artikel onder ogen kwam, over het nieuwe boek dus, was dat een opvallende uitzondering. Opvallend genoeg in ieder geval, om het verhaal hier te delen; wellicht zijn er onder bezoekers van WantToKnow mensen die hun ervaringen met het boek willen delen.

x

* * *
x

Gefeliciteerd Touber met Het Belachelijkste Boek van 2009
x

Hocus pokus pilatus pas, je wou dat je verlicht was?

© Ewald Wagenaar / Koorddanser 2009
x

Met nog een klein stukje 2009 te gaan willen we toch al het boek ‘Spoedcursus verlichting’ van Tijn Touber uitroepen tot meest ranzige spiri-pulp, adembenemende stupiditeit en lachwekkende ego-glibber van 2009. Koop dit boek niet, het is weggegooid geld, tenzij je jezelf net als de schrijver, oorverdovend voor de gek wilt houden. Is dit duidelijk genoeg of moeten we nog even doorgaan? Of zullen we het hebben over ‘misleiding’?

Door Ewald Wagenaar

hoofdredacteur Ewald Wagenaar van Koorddanser
hoofdredacteur Ewald Wagenaar van Koorddanser

Een mislukter boek las ik zelden. Tuurlijk wordt er een hoop onzin onder het label ‘spiritueel’ uitgegeven. We leven immers in de droomwereld. Wij mensen vinden van alles en scheppen een wereld met onze gedachten. Alles is immers maakbaar. Hele steden komen voort uit het brein van de (be)denkende mens. Evenals de ellende die je er in de donkere stegen en op alle etages van de steenkolossen vindt overigens. Maar dat is geen privilege van de stad: ellende is het drama dat de mens met zijn denken in de gedachte wereld zelf schept.

Vandaar ook de vele nieuwe meters boekenkast met new age, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en psychologie. Meters, kilo’s, nee tonnen, boeken. Ze helpen je allemaal aan een andere, betere, nieuwe, vernieuwender kijk op jezelf, je god en/of  je wereld. Nieuwe dromen en nieuwe illusies.

Ondertussen draait de aardbol rustig door en trekt zich niks aan van de ‘vernieuwde’ inzichten. Het enige dat verandert is namelijk onze eigen perceptie van de werkelijkheid. Een nieuwe droom, een ‘hogere’ droom wellicht of misschien zelfs een spiritueler, betere, goddelijker of wat-voor-droom dan ook. Ondertussen gaat de werkelijke werkelijkheid rustig haar gangetje.

Er zijn maar een paar zielen op aarde in staat die werkelijkheid te ervaren zoals die is, haar te zien en te zíjn. Zij zien wat er werkelijk is vanuit een non-duaal bewustzijn. Zij realiseren de waarheid, ze zíjn de waarheid en ze worden niet gehinderd door onware ego-identificaties, projecties en misconcepties. Zulke mensen noemen we al eeuwen lang verlichten. Omdat ze het licht hebben gezien. Niet het zoveelste opflikkerende goeroe-lichtje van deze of gene die een aha-erlebnis had, nee het échte licht, het enige licht.  Daar bestaat geen opleiding, cursus of  school voor. Ook geen boek trouwens.

Fake it

Terug naar Tijn Touber. Ligt die op een dag suf en mopperend in bed na veertien jaren van spirituele reizen, meditatie, afzien, life-style-onthouding en mokt dat het nog steeds niet is gelukt om verlicht te worden. Schrijft hij aan het begin van zijn boek ‘Spoedcursus verlichting’. Tijn lijkt een klein kind dat bij pappie moppert dat hij zo zijn best heeft gedaan om de tuin aan te harken, dat ie nu wel en snoepje heeft verdiend. Pappie Super Spirit geeft het knaapje natuurlijk geen krimp. Dus wat doet Tijntje: hij verzint het snoepje gewoon. Tijn leeft toch in de droomwereld en daarin is alles immers maakbaar? Hocus pokus pilatus pas, ik wou dat ik verlicht was.

Ja, dát is het! Als je dan niet verlicht kan worden, dan dóe je toch gewoon alsof! Hoe simpel! En hoe doeltreffend. Want Tijn gaat met zijn onzichtbare snoepje de vrienden en sprekerscircuits langs en ‘toont’ iedereen het afwezige snoepje. “Ohhhh Tijn, wat bijzonder”, roepen de omstanders die ook niet weten hoe het snoepje eruit zou moeten zien, “wat … eh … apart”.

Het geheim van verlichting lijkt door hem ontsluierd: als je niet weet hoe het verlicht-worden gaat, doe je gewoon alsof je het al bent. ‘If you can’t make it, just fake it’, zeggen de cowboys aan de overkant van de oceaan. Verlichting is als een hamburger: je gaat bij het loket staan en bestelt ‘m gewoon. ‘May the force be with you’, klonk het in een Star-warsfilm. Nou, Tijn wenst het je toe; hij heeft ‘m al te pakken. Die force heet ‘fake it’.

Gewoon doen alsof. “Op een dag besloot ik verlicht te zijn. Het was vier uur in de ochtend’, schrijft Touber al op pagina 17.

Second life

Maar hoezeer hij het ook probeert,  boekenschrijver Tijn Touber is geen verlichte Luke Skywalker, Jezus Christus, Neo, Ghandi of de aanstaande maitreya. Verder dan een lollige avatar in Second Life komt hij niet.

Het omslag van het controversiële nieuwe boek van Tijn Touber.
Het omslag van het controversiële nieuwe boek van Tijn Touber.

Verlichting laat zich niet als hamburger afroepen. Tijn – op de keeper beschouwd – misleidt in dit boek lezers. Want een niet-bestaande identiteit als ‘fake-verlichte’ breekt vroeg of laat aan 1000 scherven, waarvan je maar mag hopen dat die toch nog wat geluk gaan brengen. Het oppompen van je zelfbeeld tot ‘ik ben verlicht’ leidt ongetwijfeld enige tijd tot verlichtachtig gedrag, maar het is onwaar en houdt geen stand. Bovendien kan het je flink in de weg staan om te zijn wie je werkelijk bent. Probeer het zelf maar ’s met ‘ik ben miljardair’ (of ‘politie-agent’, ook leuk) en kijk hoe lang je dit volhoudt.

Niet onlogisch is de rest van het – overigens wel lekker geschreven – boek net als de andere duizenden new-age-pulpboeken. Die komen er kort gezegd op neer dat je voor jezelf een droombeeld schept en er dan naar gaat leven. Beetje oefenen, doorzetten en veel mediteren. Mocht het toch niet lukken, dan ligt het aan jezelf slappeling, maar zéker niet aan de instructies en wijsheid van de auteur-met-goeroe-status.

Wel leuk hoor, al die opgebakken Sterke Spirituele Verhalen in de rest van het boek. Over bewustzijn en gedachtekracht etc. Had die Tijn uit zijn boek nu alleen daarover maar een boek geschreven. Maar dat zou nooit zijn uitgegeven omdat het allemaal al twintig à dertig jaar geleden in het nieuws was, opgebakken lucht. Vooruit, geen kattenpis, ik verklaar mijzelf verlicht, besloot hij dan maar iets nieuws te verzinnen.

Wel Tijn, ik verklaar je boekpersonage tot hilarische hansworst.”

Tijn Touber, ‘Spoedcursus Verlichting, een innerlijk avontuur’,  Uitgeverij AW Bruna.


Advertentie

55 gedachten over “Het Belachelijkste Boek van 2009…?

 1. Ik ben het er helemaal mee eens.
  Ik denk niet eens dat een ware verlichte zichzelf zal manifesteren want dat heeft hij/zij niet meer nodig. Het is niet te leren en ik vraag me af of het bedoelt is om hier op aarde verlicht te raken.
  Mocht er iemand echt verlicht zijn en zich manifesteren als de teruggekomen Jezus b.v. denk ik niet dat hij gelooft wordt. Wie kan bewijzen dat hij de teruggekeerde messias is. Als hij het zelf zegt wordt hij als psychotisch bestempeld en als anderen het zeggen worden deze mensen als goeroe-aanhangers bestempeld. Laten we ons maar met de stof uiteenzetten en kijken hoe
  we ons staande kunnen houden met de uitdagingen hier op aarde.
  Volgens mij heb je dan de meeste kans dat de kosmos, god of hoe je het ook benoemd zijn/haar werk kan doen.

 2. Ik ben het ook wel met je eens, riet. Zo wil iedereen wel verlicht zijn, maar zal niet komen door alleen dit boek te lezen…beetje vaag!!!… Als men het werkelijk echt zal zijn, wordt men wellicht inderdaad als psychotisch bestempeld en wordt men gelijk ook met een scheef gezicht aan of nagekeken, dat zal echter ook niemand geloven… Toch kunnen er echter naar mijn gevoel ook best mensen zijn die verlicht zijn

 3. Zo voel ik het ook…….Denk trouwens dat we allemaal de mogelijkheid hebben om verlicht te zijn en dat ook gaan krijgen. Maar, niet zo. Een vriendin was helemaal overspannen omdat ze geen borstvoeding had en haar huishouden niet bij kan houden etc, etc..
  Ze zag zichzelf als vaalend en voelde zich daar boven op ook nog eens schuldig!
  Dit allemaal omdat ze boeken leest en luistert naar mensen die denken te weten wat het beste is…
  Ik zei tegen haar dat niemand perfect dus verlicht is…… anders waren we allemaal engelen. Ik denk niet dat verlichting ons zal helpen. Tenminste als je het ziet als doel. Verlichting is meesterwijsheid die komt met vlaggen aan iedereen….. Zo daar je je verheven gaat voelen boven een andere is je verlichting alweer verdwenen. Daarom niet buiten jezelf zoeken….
  Wie weet is het wel de bedoeling dat we inzien dat we allemaal altijd al verlicht waren? We’re the ones we’re waiting for…X

 4. @ Moos

  Ik denk zeker dat er verlichte mensen hier kunnen zijn maar ik denk ook hoe meer je naar verlichting streeft hoe donkerder het wordt.
  Verlichting heeft n.l. volgens mij temaken met het opgeven van verlangens.
  Wat denk jij dat verlicht zijn is?
  Er wordt zoveel over gesproken, maar wat houdt het eigenlijk in?
  Zou het ook voor ieder een eigen invulling zijn?

 5. @ Willing
  He, daar ben je weer.
  Wij zijn degenen waarop we wachten.
  Ik heb korts nog tegen een jongen die bij mij in behandeling is en die een professor in de armen heeft genomen en zegt dat dit zijn laatste hoop is gezegd dan hijzelf zijn laatste hoop is.
  De jongen vliegt van de ene naar de andere hulpverlener maar wat hij echt moet doen doet hij niet.
  Zo is het met heel veel mensen er vaar ik.
  Waar wordt je gelukkig van? Ik persoonlijk door me goed te kunnen handhaven hier op aarde, door te doen waar ik zin in heb. We zijn niet voor niets hier.
  Zoek de meester in jezelf en als je hem buiten jezelf vindt dan zal hij je leren jezelf te helpen. Dat
  is volgens mij de ware meester.
  Misschien zijn we ieder voor zich een universum op zichzelf.
  wie weet ?

 6. @Hallo RietX

  Ik wordt gelukkig van het feit dat ik net door de stromende regen en koude wind ( begon al een beetje boos te worden…) op de fiets heuvel op en heuvel af boodschappen te doen en zoon naar school te brengen om vervolgens nu weer op de fiets te stappen en het allemaal te herhallen…..Als we eenmaal thuis zijn openhaard aan, droge kleren aan, cup of tea…….
  Wat een geluk!!!XXX
  Vroeger zocht ik alles buiten mezelf… Nu kijk ik eerst naar binnen…Waarom boos worden? dan had ik maar mijn rijbewijs moeten halen?? hihihihiX

 7. Heel veel mensen denk dat verlicht zijn de weg is naar het hogere in hun innerlijke zelf en dat de weg dan helemaal volmaakt is, moet ik hevig teleurstellen.
  Een van grote teleurstelling is dat verlicht raken niet zomaar iets is om 1 2 3 te kunnen bereiken zeker gezien hier in Nederland, daar komt immers nog veel meer bij kijken.
  Alleen met een beetje reiki kom je nog niet eens in de buurt, of met een stukje pshyologie, of dat je 20 boeken over het onderwerp gelezen, zal je eerst veel meer moeten snappen van de anatomie van het menselijk lichaam, de frequenties die er aan gekoppeld zitten, je merdinanen, je khundalini, de aura, de verschillende voertuigen die je hebt, bewustzijns niveaus, trauma-angs-stress vrij zijn, in balans met je innerlijke en uiterlijke zelf, je chakra’s moeten volledige 100% functioneren en dan pas misschien als je dan geen gedachtes meer hebt, geen EGO en geen oordeel over je zelf en een ander, open en eerlijkzijn vooral naar je zelf en de ander, dan heb je waarschijnlijk 1 heel klein kansje dat je de gateway in je zelf kan open zetten via een van de zoveelste diep trance meditaties.
  De andere kant van het verhaal verlicht te zijn is hoe is het om verlicht te zijn en dan hier op aarde nog aanwezig te zijn … ?
  Om deze lat gelijk een paar meter hoger te leggen is dat de ervaring en die er aan gekoppeld zijn heel erg moeilijk en hard liggen, verlicht zijn is karma en dharma vrij wat niet meer bij de stof past.
  Waneer je het zult zijn zijnheel veel mensen jaloers en er zullen heel vel tegen je zijn, commetaren van: ‘Ah geloof je het zelf ? doe niet zo betweterig man, je draagt een masker, angst moet je hebben, in negatief zin, positief zijn, karma hebben, allemaal gelijk zijn, gek en dom zijn om nog hier langer te blijven heel veel mensen verwensen en ga maar zo door.
  Niemand gunt elkaar verlicht te zijn, het repetilian gedrag komt dan naar boven toe pruttelen.
  Het verlichte persoon in kwestie wordt namelijk geheel niet begrepen zijn woord gebruik en zijn communicatie is een heel groot probleem, het strookt niet met de dimensie van licht en het woord.
  Zie de Bijbel en de Koran en het boedisme hoe hard het wel niet is om verlicht te worden en het te zijn.
  Vooral wordt vaak vergeten dat waneer het verlicht zijn zijn intrede doet je een groep met mensen om je nodig hebt die als katalysator naar andere mensen nodig hebt.
  Zie het verhaal achter Jezus, Boedha en andere verlichte Meesters dat ze altijd een groep van mensen om zich heen hadden die hun konden vergezellen naar inzicht, beschermingen en het beter konden verwoorden in de stof.
  Bij verlicht zijn op aarde behoort ook het lijden en het grote loslaten, de kosmische wet van genoeg is genoeg.
  Verlicht zijn is de hunkering in ieder mens om weer aan het oer principe gekoppeld te zijn door wil het licht zijn, te kunnen schijnen als een ster aan de nachtelijke hemel, of in de stof een BN’er of een Mega ster om dan weer te kunnen schitteren in het zijn.

  Dit laatste is inprincipe binnen 1 mensen leven te realiseren, er komt dus veel meer bij kijken.

 8. Hey, wat een goed sfeertje hier! Voor mij heeft verlichting of geluk veel te maken met liefde. Ik was voorheen altijd bezig van alles te verbeteren, te fixen.
  Tegenwoordig hou ik het bij ervaren hoe het is, zonder het te willen veranderen. Ja, dan kan ik ook ineens heel erg genieten van fietsen door de regen! Nu ik milder ben naar mezelf en anderen, voel ik me ‘lichter’!

  @ Paul, voor mij is de weg niet zo ingewikkeld als jij hem hierboven beschrijft. Als ik er allemaal dingen nog voor moet leren en lezen en doen, dan geef mijn verlichting maar aan Fikkie. Mijn waarheid houdt in dat ik volg wat goed aanvoelt, dat is mijn wegwijzer.
  Ook ik denk dat ver-lichting voor iedereen mogelijk is, en de weg daar naar toe is voor iedereen anders.

 9. het verlicht zijn zie ik ook meer als het ontwaakt zijn, het bewustzijn waar we in trilling in zijn…naar ons hogere zelf, en zie ik het niet zo dat het donker wordt mocht men zijn verlicht. Ik denk ook niet zo zeer dat men verlangens opgeeft, toch is het ook best voor mij ook even “moeilijk” om het goed uit te kunnen leggen zodat het ook duidelijk overkomt

  Hebben we het over zelfrealisatie hebben we het over het laatste stadium van spiritualiteit.

  Spiritualiteit in de breedste zin, heeft te maken met zaken die de geest (spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt, kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar hier op deze website ligt de nadruk op de persoonlijke innerlijke ervaring van het Zijn. (Bron: Spiritualiteit – Wikipedia)

  Spiritualiteit heeft te maken met de vraag wie wij zijn, wat het leven is, en wat daarvoor verantwoordelijk is.

  Hier ook een aanvulling link van Tijn Touber
  http://www.welness-zeeland.nl/Verlichting.htm

  Zover mogelijk blijf ik in veel gevallen neutraal, in balans in het midden staan, en zo bekijk ik vanuit het midden de vele dingen wat er NU gaande is zowel positief (“het verlicht zijn” in dit geval waar het hier in dit artikel omgaat) als negatief (” niet verlicht zijn, tot dusver een onbewust persoon die vrijwel niets voor waar aan durft of kan nemen)

  Verlichting is een boeddhistisch begrip dat letterlijk ‘ontwaking’ en ‘begrijpen’ betekent.Het verwijst naar de staat van spiritueel ontwaakt zijn, en is het ultieme doel van het boeddhisme. Soms wordt ook wel gezegd dat alleen verlichte personen over een gezond verstand beschikken. Iemand die volledig verlicht is, is uit de vicieuze cirkel van het samsara getreden, ervaart geen lijden meer en wordt niet meer wedergeboren. Daarom is naar mijn gevoel en mening soms voor diverse mensen hier op Aarde het lijden zo vreselijk moeilijk, mede mogelijk ook door het verlicht zijn immers “nooit” te bereiken, daarom ben ik van mening dat er ook veel meer ziektes zijn en dus dat mensen soms ook een lijdingsweg kunnen hebben vooradt men overgaat (overlijdt)

  verlichting is het resultaat van correcte kennis en inzicht in de natuur van al dat bestaat of plaatsvindt. Inzicht in de Vier nobele waarheden behoort de kern van dit inzicht, waar ook de realisatie dat al wat ontstaan is anicca (veranderlijk), dukkha (onbevredigend) en anatta (zelfloos) is, toe behoort. Het Achtvoudig Pad (is het Boeddhistische pad naar verlichting, zoals voor het eerst geformuleerd door Shakyamuni Boeddha (is het pad naar verlichting dat door een aspirant gevolgd dient te worden. Tenminste zo zie ik het in een helder daglicht.

 10. In mijn beleving is het een heel spectrum, niet een zwart-wit verschil tussen wel of niet verlicht.
  Op sommige dagen ben ik meer in strijd met mezelf en voel ik me minder licht dan andere dagen. Ook op een vreselijke baaldag kan ik me juist (ver)lichter voelen als ik me eraan overgeef.

 11. @ Paul zegt: Alleen met een beetje reiki kom je nog niet eens in de buurt, of met een stukje pshyologie, of dat je 20 boeken over het onderwerp gelezen, zal je eerst veel meer moeten snappen van de anatomie van het menselijk lichaam, de frequenties die er aan gekoppeld zitten, je merdinanen, je khundalini, de aura, de verschillende voertuigen die je hebt, bewustzijns niveaus, trauma-angs-stress vrij zijn, in balans met je innerlijke en uiterlijke zelf, je chakra’s moeten volledige 100% functioneren en dan pas misschien als je dan geen gedachtes meer hebt, geen EGO en geen oordeel over je zelf en een ander, open en eerlijkzijn vooral naar je zelf en de ander, dan heb je waarschijnlijk 1 heel klein kansje dat je de gateway in je zelf kan open zetten via een van de zoveelste diep trance meditaties.

  Gezien dit stuk als ik dit zo lees, Paul, vind ik dit wel een mooie aanvulling en een pure gedachte met gevoel over het verlicht zijn en ben ik het ook volledig mee eens…
  zo screef je ook een stukje over de andere kant dat men op aarde echter verlicht is, Tja, hoe zou dat zijn, in mijn ogen zou het zo kunnen zijn dat dat ook niet een goed gevoel moet zijn, is het niet zo dat je dan ook in een vorm zoals “ontzichtbaar” te zijn, dat vrijwel weinig mensen je überhaupt nog zien en bij wijze van spreke dwars door je heen lopen??

  Zo geef je aan dat als men verlicht is dat men dan Karma en Dharma vrij bent, zo zie ik het ook en ben ik het dus ook met je eens, maar datgeen zal ook naar mijn gevoel absoluut niet gemakkelijk zijn…Is het dan niet zo door de jaloersheid van andere mensen om ons heen dat pogen te doorbreken en een vorm van toch nog een stuk Karma op de shcouders legt van een verlicht persoon en men toch nog met Karma van een ander opgezadeld zit… Er zijn ook veel mensen die er mee bezig zijn om inderdaad verlicht te (willen)worden, toch denk ik wat gaat er dan nog meer allemaal door ons heen… sommige hebben het al zo moeilijk op de aarde, moet het dan nog zwaarder gaan worden, dat vraag ik me nu ook eigenlijk af, nu ik er zoal meer over na denk en ook uit een visie met gevoel bekijk

 12. @ Grace natuurlijk is het voor iedereen anders, dat is de wet van diversiteit en chaos, daar ontkomen we allen niet aan.
  Verlicht zijn is in ‘Harmony en Joyment en Peace’ zijn met alles wat erom je heen gebeurd en leeft, alles kan je accepteren, ook al ben je er niet mee eens of je geeft aan dat je waarheid anders is dan wat je zelf ervaart, verlicht zijn is hier geen woorden meer aan vuil durven te maken en je zelf erken in het aanwezig zijn hier op aarde, in pure liefde.

 13. @ Grace, volgens jou woorden, begrijp jij niet geheel wat het echt verlicht zijn is en ben ik van mening dat niet iedereen dat kan bereiken, niet iedereen staat hier open voor en vinden het zowel ook ONZIN, en dan heb ik het puur over de onbewuste zielen die zich niet verder willen ontwikkelen en zodanig vooruit willen komen, zich niet breder willen ontwaken naar een hoger bewustzijn

 14. @Moos, dat is jouw mening, geen punt. Mijn ervaring is anders. Ik heb ook mensen meegemaakt die niet openstonden, maar door gebeurtenissen anders in het leven kwamen te staan en liefdevoller werden. Ik ben het met je eens dat niet iedereen voor liefde kiest. Maar dat houdt niet in dat het niet mogelijk is voor hen.

 15. @ Moos iedereen zit vast een een stuk van mindcontrol, probeert zich los te maken van zijn EGO, in balans te komen de ‘rush’ te gaan maken naar die Utopie van het verlicht zijn.
  Tis net een wapenwedloop !
  Een wedstrijd om het geen dat de andere elkaar afbreekt dat de waarheid anders is dan wat ze zelf ervan vinden, verlicht zijn is je los koppelen van dit soort pschycho centrisch egoisme en zo beroemde repetilian gedrag code, het ontsnappen aan de ander.
  Gelijk zijn aan elkaar en dan met elkaar tot 1 trilling te komen is het hele geheim van verlicht zijn, zonder elkaar de les te kunnen lezen, hand in hand naast elkaar te kunnen staan en vuur voor dezelfde target.
  Alles wat je hier om Want To Know ziet staan aan strubbelingen van persoon tot persoon laat los dat het verlicht zijn voor diegene nog heel ver van hun bed verwijderd is.
  Verlicht zijn is evenwicht zijn en het in evenwicht kunnen brengen.
  Ben je karma vijd dan heb je je opdrachten hier op aarde met anderen erop zitten, dan is je hart geopend naar de aarde en het aanwezig zijn in de natuur om je heen, niet aan het mensen syndroom en een stukje leed vermaak wat de PC heet.

 16. @ Grace, zo ken ik o.a ook echter mensen om me heen die zich onbewust op blijven stellen, niet verder willen kijken of gaan dan hun neus lang is, en ditgeen over verlicht worden en zijn totaal afwijzen en dat geldt voor meer dingen, zogezegd blijven deze mensen stil staan..,

  Het kan zeker zo zijn dat men door een bepaalde gebeurtenis iemand het kompleet anders zal gaan zien. Iedereen is bezig om voor de Liefde te gaan, maar er zijn ook mensen die daar niet bewust voor kiezen en daar ook niet direct mee bezig zijn. Zo spreekt ieder uitraard ook uit eigen ervaren kennis, en wijsheid. Bij sommige mensen om me heen zie ik tot op zekere hoogte gewoonweg in hun ogen en in de manier van doen dat zij verlicht zijn echter helaas nooit zullen bereiken. Het gaat er ook om hoe bewust de ziel is, tenminste zo redeneer ik het

 17. @ Guido

  Ja waarschijnlijk als je een felle zaklamp gebruikt…

  Nee het gebeurt niet zomaar, Jezus zat 2-3 weken in de woestijn zonder eten en drinken en stond aan de rand van de wanhoop om er een eind aan te maken, Boedha deed er zeven jaar over om ineens tot inzicht te komen.
  Het is alles los te kunnen laten zoals je het waarschijnlijk wilt snappen, de wereld is de illusie om je heen, los maken van alle dogma’s paradigma’s en alles wat je aangereikt krijgt door mensen, je enkel verbinden met de natuur, de elementen en moeder aarde.
  Hier door wordt je geheel ontzichtbaar voor iedereen, het celetijnse belofte verhaal is hier een voorbeeld van, je ontrekken aan de massa en de mede mens.
  LOS MAKEN !
  Wat ook een ander als vuur op het water er over gooit, tis de enigste weg tot.

  @ Grace

  Kom ook eens in harmony met ons en je zelf dan wordt het nog veel gezelliger, misschien raken we dan veel sneller weer velicht met elkaar…

 18. @Moos. Ik heb de wijsheid niet in pacht wat een ander wel of niet ooit bereikt of al heeft bereikt. Mijn persoonlijke overtuiging is dat het in principe voor iedereen mogelijk is.
  Ik bloei er zelf van op als iemand lief en open met me omgaat. Ook mensen die zich totaal niet bezig houden met verlichting, spiritualiteit of psychologie kunnen m.i. meer verlichte mensen zijn. Het heeft voor mij te maken met een liefdevolle omgang met zelf en anderen.

 19. @Paul, het maakt voor mij niet uit of het snel of langzaam gaat, ik geniet van het pad naar steeds meer liefde in mijn leven. Dat wat ik aan emoties en overtuigingen tegenkom in mezelf toestaan, geeft voor mij harmonie.
  😉

 20. @Paul

  Gezien jouw woorden lijkt het me een heerlijk gevoel om met z’n allen 1 te zijn en dat we allen op eendezelfde trilling zijn, dat er niemand meer is die ons de les gaat lezen en dat we hand in hand naast elkaar kunnen staan en elkaar in alle opzichten van dien begrijpen. Eigenlijk zou ik niet meer kunnen wachten tot dit moment zover is, kunnen we dan eindelijk onszelf zijn en worden we ook eindelijk begrepen in de samenleving…om het zo te zeggen en aan te vullen mogen tot dusver de onbewuste zielen die niet verder willen of kunnen komen of die zich niet verder willen ontwikkelen in hun bewustzijn (gevoel) mogen zij er van mij allen uit. Misschien is ditgeen als laatste wat ik schrijf voor sommige wat hard omschreven, toch ben ik van mening om nu ook eens met elkaar in “het verlicht zijn” door eendezelfde deur kunnen gaan, en het lagere grut die het niet wil of kan begrijpen over zullen gaan of naar een ander stuk om zich aldaar verder te ontwikkelen… gezien de tijd en zoals ik er nu naar kijk en zie ….zou ik niet meer op aarde willen incarneren, en hoop zo dat dit wellicht mijn laatste leven op aarde is, maar kan ik ook niet geheel met zekerheid aangeven

 21. @ Grace

  Laat het dan ook los, maar er geen strijd van dat jou waarheid anders is dan de mijn, pak liever je hand vast om op een liefde volle manier met je om te gaan hier dan dat het gezellig weer los barst in een off-topic strijd over het nut van de waarheid.

  Durf gewoon te zeggen dat je van de ander houdt en het niet uitmaakt wat die ander zijn waarheid is, respecteer hem ten volle en hou van iedereen om je heen, wat je uitzend ontvang je duizend maal duizend keer terug in kracht.

  In’Lakesh Grace, aub.

 22. Verlichting of verlicht zijn heeft niet alleen met liefde te maken in jezelf en voor anderen er komen meer aspecten bij kijken. Zo respecteer ik ook jouw mening, Grace. Iemand kan ook liefdevol zijn, totaal niet met spiritualiteit bezig zijn en het ook wellicht bereiken. toch blijf ik ook bij mijn kennis van waarheid dat ook niet iedereen verlicht zijn kunnen bereiken en ervaar ik ook zeker met mensen om me heen..

 23. verlicht zijn is in balans zijn met je innerlijke zelf en je uiterlijke zelf, wat ik hier van sommige opmerk is dat er in het algemeen toch echter nog vele van ons meer naar het “duister” gaan, blijf jezelf en sta met jezelf in evenwicht in balans

 24. Het is ook een respect van ieder z’n eigen mening en wat men ervaart…

  @Grace met liefde pak ik je hand en durf ik ook met zekerheid te zeggen dat ik van je hou, ook al kennen we elkaar niet…

 25. @Moos, van mij hoef je je mening echt niet te veranderen wilde alleen met je delen wat ik daarin ervaar! Ik respecteer je mening.
  Iedereen creeert zijn eigen waarheid, dus m.i. ís wat je zegt helemaal waar. Voor jou. Niet voor mij. Wat ik vind is weer waar voor mij, niet voor ieder ander. Ik vind het gewoon fijn om mijn ervaringen hierover te delen.

 26. @ Moos

  “Eendracht maakt macht”, zegt men wel eens, of “1 voor allen en allen voor 1”

  Het gaat erom dat je ook hier wel eens hardop mag zeggen dat je van iedereen houdt onafhankelijk wat er ingetypt wordt, alleen d’r is geen gek die het spontaan durft, heeft niks te vrezen.

  @ grace

  Bija goed, zijn niet de tonen, maar de diversiteit van verschillende soorten muziek instrumenten die op elkaar worden afgestemd.

  Zo is dat ook met mensen, ik hou ook van jou Grace, want je bent ergens ook een heerlijk mens op trots op te zijn.

 27. @ Guido, ik denk dat je verlichting enigszins als een soort ‘plotselinge gewaarwording zou kunnen zien…tenminste ik weet ook niet hoe andere hierover na denken en met gevoel tegen aan kijken. Het is ook wat men zelf ervaart, hoe bewust men is en ervoor open staat.

 28. Mja ik hoorde laatst ook een verhaal dat de belichting van LED zorgt voor koppijn en andere klachten. Misschien dat de straling toch een andere invloed heeft op ons lichaam.

  Echter moet het wel mogelijk zijn om een LED net zo sfeervol en warm te laten schijnen als een gloeilamp, scheel toch veel energie en is veel duurzamer natuurlijk.

  dus, wat LED je haha

 29. Er zijn nogal wat concepten en ideeën over wat verlichting zou zijn…. Volgens de oude ziener Patanjali is het niet eens zo érg gemakkelijk om tot de púre verlichting te komen waarin je kunt zeggen ‘Aham Brahmahsmi’ (Ik BEN Brahman, ik ben de Totaliteit). Volgens een Indiase Yogi, Maharishi Mahesh Yogi, is van verlichting in zijn allerleerste beginstadium verder best wel een wetenschappelijke definitie te geven: helemaal geïdentificeerd zijn met de allergrootste, allerdiepste, allesomvattende (en volledig open-stil zijnde)Realiteit achter alle verschijningsvormen, zodanig dat men altijd volledig WAKKER is in deze laag van Zijn. Hoe is dit voor jezelf te testen? Eenvoudig: Als ’s nachts, tijdens je allerdiepste, droomloze slaap, er helemaal geen lichamelijk bewustzijn meer is, dan tóch op dat moment de ervaring hebben dat je wakker bent – want in je identificatie met dat innerlijke alomtegenwoordige STILzijn, ben je altijd daarin wakker, of het lichaam nu toevallig slaapt of niet….
  Vind ik eigenlijk voor mij wel een logische definitie, eentje die direct een hele berg aan theoretische new-age-blabla onderuit haalt.

 30. Geen tijd meer voor, tis me laatste avond hier en dan moet je het maar 2 weken zonder me doen, tegen de tijd dat ik terug kom kan ik je over horen…;)

  Heeft F001 ook weer even rust en kan ie aansterken 🙂

 31. ik kan me een artikel van Tijn over dit boek herinneren in het blad SALT. Daarin schrijft hij over zijn nieuwe boek: Uiteindelijk is verlichting (voor ieder van ons) onvermijdelijk. Dat vind ik mooi gezegd. Er is op universeel gebied een beweging in gang gezet, die niet te stoppen is. de maya wisten dit al heel lang. we zijn nu (volgens hun TUN-kalender) van ‘planetair bewustzijn’ op de ladder gestegen naar ‘galactisch bewustzijn’en de volgende trede op de ladder is: universeel bewustzijn. aagezien alles één grote bewustzijnssoep is (in mijn beleving) en we daar allemaal deel vanuit maken, gaan we hoe dan ook mee in dit proces. ik heb een paar fragmenten uit het boek van Tijn gelezen.

  En ik herken veel van zijn reis; de boeken die hij heeft gelezen (oa Neale Donald walsch), de mensen die hem inspireren en zijn grote ontdekkingen: zoals de kracht van intentie. met name dat laatste is zo belangrijk om je te realiseren als mens; het zet je volledig in je eigen kracht en maakt dat je tot wonderen in staat bent. natuurlijk is het ’t zoveelste boek over spiritualiteit, maar ieder boek heeft zijn functie in het bereiken van mensen en kan voor diegene net de sleutel zijn om zijn/haar ogen te openen.
  Tijn maakt ‘verlichting’ toegankelijk voor een groot publiek, en geeft aan dat je hiervoor niet op een berg in de himalaya hoeft te zitten. ieder die daar voor open staat kan momenten van verlichting ervaren, en door dit boek kunnen mensen gaan geloven dat dit ook voor hen bestaat. dus of je het boek nu in de hemel prijst (mooie uitspraak in dit verband) of de grond intrapt. het is wat het is. ik heb het gevoel dat het met een zuivere intentie is geschreven.

  Tijn had ook niets kunnen doen, maar hij heeft iets van zijn perspectief gedeeld met ons. doe er je voordeel mee; in wat voor opzicht dan ook!

 32. Jammer dat Ewald het boek van Tijn op zo’n denigrerende wijze onderuit haalt. Daarmee stapt Ewald in de valkuil van dualiteit. Ik heb het boek niet gelezen, wel van gehoord. Ik sluit me aan bij Tessa; dat het boek wat toe kan voegen aan je eigen inzichten. Het is tenslotte niet of/of, maar en/en. Zo werken we allemaal samen om onze inzichten te vergroten. Ik ervaar zelf, in mn gevoel,iedere dag mn eigen valkuil van mn illusionaire angsten. Ik voel ook dat ik deze angsten geleidelijk aan beter ga doorzien (de illusie doorvoelen)in mn gevoel. En ik voel dat hoe meer angsten afnemen hoe meer liefde ik voor mezelf én daarmee voor anderen kan voelen. Stel je voor dat alle angsten uit mn energie (alle slapende delen ontwaakt en getransformeerd)zouden zijn verdwenen, zou ik dan verlicht zijn?

 33. @Wilma: maar wat Ewald doet is toch de ene ‘en’ van jou en/en..? Dat is ook de reden dat ik het hier op de site heb gezet!! Ik vind het trouwens niet denigrerend..! Het is duidelijk zijn mening. En daar kun je het mee eens zijn of niet. Maar naar de mening van Ewald, heeft Tijn het wel erg bont gemaakt.. 😉

  En over dualiteit gesproken… Doe je nu niet precies hetzelfde..? Door Ewald weg te duwen/zetten en jezelf, jouw mening neer te zetten, tegen die van hem..? Gewoon een vraag hoor. Dus geen duale vraag. hahahaha..

 34. Toen ik net een beetje begon met de “waarheid” zoeken (3 jaar geleden ná een burn-out), was ik ook bezig met streven naar verlichting etc. Nu, dat werkte erg frustrerend want ik probeerde iets te zijn wat ik niet was….ik moest een beter mens zijn, aardiger, niet meer oordelen over mensen en weet ik het allemaal niet meer…héél frustrerend allemaal eheheh.

  Nu…weer wat verder en ook door het lezen van meningen van anderen zoals jullie, zie ik het als mijn doel om zo gelukkig en positief mogelijk in het leven te staan. Eerst oude troep aankijken en verwerken, daarna opmerken als je sjaggie of boos bent, waarom dat is…en of ik ( al geeft het maar de minimaalste opluchting) iets positiefs aan de zaak kan zien…zó stapje bij stapje kom ik meer bij mezelf uit en wordt het leven veel leuker en relaxter….maar ook zo kun je beter met tegenslagen omgaan.

  Het zal vast geen verlichting zijn zoals hier bedoelt wordt, maar ik denk wel dat dit het begin is van gelukkig worden. En als we allemaal streven naar geluk en positiviteit dan hebben een leuke wereld…ook zijn we dan niet verlicht 😉

  Ik denk ook dat het niet zo zeer gaat om het focussen op positieve gedachtes, maar het gaat om het VOELEN van positieve gevoelens. Je kunt van alles bedenken, maar als je het niet voelt gaat het niet werken. Vraag je dus af wat voor jou goed voelt…welke gedachtes geven jou een beetje een prettiger gevoel, ook in een slechte situatie.

  Tja..dat wilde ik even kwijt….

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.