Advertentie

EU veiligheidsvoorstellen zijn ‘gevaarlijk autoritair’


Ernst Hirsch Ballin
Ernst Hirsch Ballin

De opkomst van een controlestaat beperkt zich niet langer tot onze landgrenzen, maar het ‘monster’ bundelt zijn krachten met andere landen en neemt steeds meer Europese vormen aan. Onze redactie werd door een oplettende WantToKnow-lezer op dit bericht in de Daily Telegraph gewezen. Big Brother wordt steeds ‘bigger’. Wat doen we? Blijven we verdoofd voor ons uit staren, omdat onze privacy ons niet zou interesseren? Of komen we in actie, door bijvoorbeeld te protesteren tegen vingerafdrukken in ons paspoort? 15 juli komen de de Europese Minsters van Justitie bij elkaar om het voorstel `voor het ‘interne veiligheidsbeleid’ te bespreken. Wat zou onze Ernst Hirsch Ballin beslissen?

“““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““

De Europese Unie intensiveert haar inspanningen om een verbeterd pan-Europees veiligheids- en bewakingssysteem op te bouwen, dat door critici wordt beschreven als “gevaarlijk autoritair”.

Door Bruno Waterfield in Brussel
Gepubliceerd: Telegraph.co.uk  10 Jun 2009
Vertaling: met dank aan Mira B.

Groepen, die opkomen voor burgervrijheid, zeggen dat de voorstellen leiden tot een EU ID-kaarten register, een internet toezicht syteem, een sateliet surveillance systeem en een geautomatiseerd exit-entry grenzen systeem, dat bestuurd wordt door machines die biometrics en risicoprofielen analyseren.

Europa’s Ministers van Justitie zullen op 15 juli gesprekken voeren over de voorstellen voor het “interne veiligheidsbeleid” en het surveillance netwerk, in Brusselse kringen beter bekend als het “Stockholm programma”, met als doel om eind 2009 het werk aan het eerste interne veiligheidsbeleid uit de geschiedenis van de EU af te ronden.

Jacques Barrot, de Europese Commissaris voor Justitie en Veiligheid, verklaarde gisteren publiekelijk dat het doel was een “interne veiligheidsstrategie voor de EU te ontwikkelen”, eens beschouwd als een strikt nationaal “Binnenlandse Zaken” beleidsgebied.

“Nationale grenzen zouden onze activiteiten niet langer mogen beperken,” zei hij.

Mark Francois, woordvoerder voor de Conservatieven voor Europa, heeft “onmiddellijke duidelijkheid over het standpunt van de [Britse] overheid in deze kwestie” geëist. “Dit zijn potentieel gevaarlijke voorstellen die in de binnenlandse veiligheid van Groot Brittannië zouden kunnen ingrijpen”, zei hij. “De chaos en verdeeldheid in Gordon Brown’s regering verlamt het vermogen van Groot Brittanië om haar stem te laten horen in Europa.”

Critici van het plan beweren dat manoeuvres om een nieuwe “architectuur van informatiesystemen” tot stand te brengen van Europese politie- en veiligheidsdatabases, een “controle staat” zullen creëren.

Critici van het plan beweren dat manoeuvres om een nieuwe “architectuur van informatiesystemen” tot stand te brengen van Europese politie- en veiligheidsdatabases, een “controle staat” zullen creëren.

Tony Bunyan, van het European Civil Liberties Network (ECLN), heeft ervoor gewaarschuwd dat EU veiligheidsfunctionarissen ernaar streven om een “digitale tsunami” van nieuwe informatie technologie op te tuigen, zonder “eerst politieke en morele vragen te stellen”.

“Een toenemend geavanceerd intern en extern veiligheidsapparaat is zich onder toezicht van de EU aan het ontwikkelen,” zei hij.

Bunyan heeft gesuggereerd dat bestaande en nieuwe voorstellen een EU ID-kaarten register, internet toezichtsytemen, een sateliet surveillance systeem en geautomatiseerde exit-entry grenzen systemen in het leven zouden roepen, die bestuurd worden door machines die biometrics en risico profielen analyseren.

“Over vijf of tien jaar tijd als we de toezichts- en database staat hebben zullen mensen terugkijken en zich afvragen ‘wat we in 2009 deden om dit te voorkomen’,” zei hij.

Groepen voor burgervrijheid zijn in het bijzonder bezorgd over voorstellen tot “samenvoeging” met de bedoeling gestandaardiseerde Europese politie surveillance technieken aan te kondigen en “poules” van gemeenschappelijke gegevens verzamelsystemen te creëren die op EU niveau gaan opereren.

Met deze plannen zou de hoeveelheid informatie die ter beschikking staat aan vertegenwoordigers van de wet en “organisaties voor openbare veiligheid” uitgebreid worden van het delen van bestaande DNA en vingerafdruk gegevensbestanden, bewaard en bedoeld voor de nieuwe generatie ID-kaarten, tot CCTV videobeelden en materiaal vergaard uit internet surveillance.

Het Verdrag van Lissabon, momenteel uitgesteld na Ierland’s verwerping van het referendum vorig jaar, stelt een geheime nieuwe Standing Committee for Internal Security in, bekend als COSI, om beleid te coördineren tussen nationale agentschappen en EU organisaties zoals Europol, het Frontex agentschap voor de buitengrenzen, het Europese Gendarmerie Agentschap en de Brusselse inlichtingendienst Joint Situation Centre Sitcen.

EU functionarissen lieten The Daily Telegraph weten dat de radicale plannen controversieel zullen zijn en dat er bevoegdheden nodig zullen zijn die deel uitmaken van het Verdrag van Lissabon, wat momenteel wacht op de tweede Ierse stemronde dit najaar.

“De Britten en enkele anderen zullen dit niet prettig vinden, daar beleid in handen komt van de EU, ” zei een functionaris. “Sommige zaken die we willen bewerkstelligen zijn alleen realistisch met het Verdrag van Lissabon op z’n plaats, dus ook dat hebben we nodig.”

3 gedachten over “EU veiligheidsvoorstellen zijn ‘gevaarlijk autoritair’

 1. Ik denk dat we verdoofd blijven achteroverwerken, of misschien gewoon ziek achterover nadat Ab Klink de Ha-ha-ha-tsknorr!!vaccinatie verplicht stelt. Maar eh, positieve energie, bloemetjes…

 2. Het komt steeds dichterbij
  stapje voor stapje richting de totale controle maatschappij.

  http://www.openbaring.org/lucid.html

  Tien stappen naar fascisme .

  1 Creëer een angstwekkende interne of externe dreiging.

  2 Creëer geheime gevangenissen waar marteling plaatsvindt.

  3 Zet paramilitaire troepen in die geen verantwoording hoeven af te leggen aan de bevolking.

  4 Zet een systeem van toezicht op, op de eigen bevolking.

  5 Intimideer burgergroeperingen.

  6 Ga over tot willekeurige arrestatie, detentie en vrijlating.

  7 Val belangrijke personen aan.

  8 Controleer de vrijheid van de pers.

  9 Behandel alle politieke dissidenten als verraders.

  10 Schort de werking van de rechtsstaat op.

 3. Tja, het Amerikaanse fema-effect komt steeds dichterbij. Stickertje rood, dan ben je dood. Stickertje blauw, we kijken naar jou. Stickertje groen, dan mag je nog wat doen… Wat bedoelde Blair ooit met de opmerking dat we in 2012 langere ambulances nodig hebben? Dat er een scheiding tussen ‘goeien’ en ‘slechten’ komt is vrijwel zeker. Alles wijst erop dat de visioenen van Ezechiël niet alleen uitkomen, maar ook uitgevoerd gaan worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.