Advertentie

Gevaarlijk vlees


Vlees en vleeswaren bevatten stoffen bevatten die de gezondheid op den duur ondermijnen. Het wetenschappelijke rapport over kankerpreventie van het WCRF netwerk toont inmiddels aan dat rood en bewerkt vlees het risico op kanker verhogen. Ouders zouden daarom hun kinderen geen vleeswaren als gerookte ham en salami meer op hun boterham mee naar school moeten geven meent het Wereld Kanker Onderzoeksfonds.

Tekst: Joyce Schreuder

Kankerverwekkend

Gevaarlijk vlees?
Gevaarlijk vlees?

Deze aanbeveling die vorige week plotseling opdook als een klein berichtje in een regionale krant bevestigt wat veel consumenten, die kritisch staan tegenover de toevoegingen in onze voeding, al weten. Zo kan de stof  kaliumnitriet, dat in Europa wordt toegelaten onder het nummer E 249 en een chemisch conserveringsmiddel is dat het zuurstoftransport in het bloed verhindert, samen met andere additieven zeer kankerverwekkend worden. Je staat er niet bij stil hoeveel vleessoorten met deze conserveringsstof  behandeld zijn.

Vooral bij kinderen

Met name de bewerkte vleeswaren die bij de supermarkten in de vitrines liggen – door de vleeswarenafdeling meestal zelf gesneden en in doorzichtig cellofaan verpakt  – bevatten kaliumnitriet. Na regelmatige consumptie ervan verhoogt het het risico op darmkanker. Het is een stof die vooral bij kleine kinderen kortademigheid, hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken.

Gevaarlijke vleessoorten

De meisjes achter de balie plakken overigens zonder enig inzicht in de werking van de stof, het informatie-etiket met de additieven op het cellofaan. Het gaat hier om vleessoorten als bijvoorbeeld gerookte- en gezouten ham, rookvlees en gekookte- en gegrilde worstsoorten. Voor hamburgers en gehakt geldt de waarschuwing ‘bewerkt vlees’ ook als er zout of conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.

Rood vlees beperken

Als het gaat om rood vlees, dan vallen behalve rundvlees zoals bijvoorbeeld biefstuk en ossestaart, ook varkensvlees (het sappige karbonaadje) en lamskoteletten hieronder. Gezien de uitwerkingen van kaliumnitriet, raadt het Wereld Kanker Onderzoeksfonds aan om de consumptie van rood vlees te beperken. Beter is het om meerdere keren in de week vis en kip op de menukaart te zetten.

Kaasafdeling

Dezelfde onwetendheid speelt trouwens ook parten op de kaasafdeling. De supers verkopen niet alleen verpakte kaasssoorten (E 251); op drukke dagen worden de hele kazen van de plank gehaald en alvast gesneden en voorverpakt in een plastic jasje. Met uiteraard de etiketten die de toevoeging E 251 (ook kaliumnitriet!) vermelden. De lijsten die de winkeliers hanteren zijn meestal afkomsting van het Nederlands Voedingscentrum en vermelden louter en alleen de stofnaam, zonder de werking van de stof.

21 gedachten over “Gevaarlijk vlees

 1. En vergeet de E621 niet daar kun je bijna niet omheen, ook in vlees(waren).

  Lees het boekje “Wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget.
  Loop met dit boekje in de hand langs uw voorraadkast en huiver!

  Echt schokkend om te zien hoeveel europees goedgekeurde hulpstoffen schadelijk zijn voor uw gezondheid maar vooral… waar het allemaal in zit!

  Grtz,
  Tyn

 2. E251 : Natriumnitraat

  chilisalpeter
  Herkomst:
  Komt van nature voor als mineraal. Komt ook voor in vrijwel alle (blad)groente.
  Functie en eigenschappen
  Een wit poeder gebruikt als conserveermiddel en om kleurverlies in vlees tegen te gaan.
  Producten:
  kaas, vleeswaar, pizza
  Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
  Tot 3.7 mg/kg lichaamsgewicht
  Bijwerkingen :
  Nitraten hebben geen bijwerkingen, maar kunnen bij verhitting en in de maag omgezet worden tot nitrieten (zie E250)
  Dieetbeperkingen :
  Geen. Nitrieten en nitraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.

 3. E621 : Natriumglutamaat

  MSG, ve-tsin, natriumglutaminaat, ajinomoto
  Herkomst:
  Het natriumzout van glutaminezuur (E620), een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.
  Functie en eigenschappen:
  Glutaminezuur en glutamaten zijn smaakversterkers met de speciale umami smaak. Ze versterken de smaak in veel producten, waardoor veel minder zout nodig is.
  Producten:
  Zeer veel producten.
  Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
  Geen vastgesteld. Glutaminezuur en glutamaten mogen niet gebruikt worden in producten voor kinderen jonger dan 12 weken.
  Bijwerkingen :
  Er worden veel bijwerkingen van glutamaten vermeld, maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Zie hier en hier voor meer informatie over glutamaten en bijwerkingen.
  Dieetbeperkingen :
  Geen. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.

 4. Herkomst:
  Komt van nature voor als mineraal. Wordt direct gewonnen of gemaakt uit kaliumnitraat.
  Functie en eigenschappen
  Een wit poeder gebruikt als conserveermiddel tegen de bacterie Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt) in vlees en visproducten.
  Producten:
  vlees en visproducten
  Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
  Tot 0.06 mg/kg lichaamsgewicht
  Bijwerkingen :
  Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot de (potentieel kankerverwekkende) nitrosamines. Hoge concentraties kunnen ook reageren met hemoglobine. Het mag niet gebruikt worden in voeding voor kinderen onder 1 jaar. Kleine kinderen hebben een andere vorm van hemoglobine, die veel gevoeliger is voor nitrieten dan normaal hemoglobine.
  Dieetbeperkingen :
  Geen. Nitrieten en nitraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.

 5. Biologisch vlees en dit combineren (heel belangrijk) met voldoende! echte groente.
  Eieren zijn zwaar ondergewaardeerd en vis is overgewaardeerd.
  Melk, kaas van koeien die in de wei gelopen hebben en niet standaard preventief met antibiotica behandeld zijn, kunnen ook een alternatief zijn. Jammer dat het hele pasteuriseer proces nog een boel kapot maakt.
  Sommige mensen kunnen geen vitamine A uit beta-caroteen maken. Voor die mensen is het heel belangrijk ook dierlijke zaken te nuttigen. Worteltjes bevatten dus géén vitamine A, in tegenstelling wat vaak gezegd wordt!!!

  Kort door de bocht:
  Alle stoffen die van nature in groentes etc. etc. voorkomen en/of in het lichaam zelf aangemaakt worden, worden pas gevaarlijk als je ze kunstmatig extra gaat toevoegen.
  Dus veel vers en zelfgemaakt, is veel en veel beter dat al die pakjes.
  Ook bijvoorbeeld vruchtensapjes en
  het hele vrucht zijn twee verschillende grootheden, niet met elkaar te vergelijken.

  Op internet barst het van de dieetadviezen die elkaar veelvuldig tegenspreken. Gewoon omdat verschillende mensen het op verschillende dieten goed doen. Wat voor de ene mens goed is, is dat nog niet voor de andere.

  Kanker kun je ook krijgen van te veel stress. Dat zwakt het effect van gezonde voeding behoorlijk af.
  Dus mediteren, bidden, met aandacht eten en drinken, respect hebben voor voedsel in het algemeen, zijn in dat opzicht heel zinvol.

  En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. En heel belangrijk: Alle kleine stapjes naar passend eten leiden naar waar je wezen moet.

 6. het meeste E is “natuurlijk”
  lol
  ja, natuurlijk vergif dan…

  het is ook niet okee om vis aan te raden,
  daarvoor verwijs ik naar een eerder geplaatst artikel over vissterfte door sonar-proeven,
  die amerikaanse vernietingingstest (daar zijn ze goed in) zijn slechts de druppel van de vissterfte-
  nu is het zo dat de vis er eigenlijk al niet meer is,
  en die vis met buitenlandse namen is gekaapt door onze officieele instanties van het reeds zo goed als lege bord van de kustbewoners rond afrika, en andere te manipuleren landen

  mijn raad: eet “e”, gezond, natuurlijk
  en het kuist lekker op

  ik bedoel: wordt iets vegetarisch,
  het is ook lekker
  als je tenminste kunt koken
  (en dat leer je dan weer niet bij een gangbare kok)

 7. Ik heb een half jaar geleden een (owowow reclame…) Philips Sapcentrifuge gekocht en het is werkelijk ideaal.
  Je kan er alles in gooien, brocoli, appels, wortel, kool, bieten, rabarber, selderij, sinasappels, peren nou de hele santekraam en het komt er allemaal als sap uit.
  Praktisch niks klein snijden en gewoon zoveel mogelijk biologisch er in gooien….

  zó da’s mijn tip

 8. Groente van nature schadelijk?????????????
  Mijn god wat gedraag jij je als drol!

  Wil jij INEENS gaan bewijzen dat groente de gezondheid tegenwerkt, net zoals de big corrupte farma dat met de codex alimentarius wil gaan doen?

  Zojuist heb je je voor mij maar weer eens bevestigt dat je de big farma achter de codex alimentarius ondersteunt.

  Dank je wel voor je rol!

 9. je hebt inwater oplosbare vitamines
  *pro-vitamine A (beta-caroteen)
  *B-vitamines
  *C
  bij overtollig=> plas je uit

  In vet oplosbaar=>Hypervitaminose!!
  *A (retinol)
  *D
  *E
  *k

 10. @Gait
  Jeetje, nou zeg, ik vond ‘m nog wel zo geestig…
  Volgens mij, is vitamine E uit supplementen potentieel zwaar gevaarlijk (ook omdat de combinatie vitamine E soorten niet altijd zo geslaagd is), maar de dosering en soort die in voeding voorkomt nagenoeg is ok. Daar is het ook in balans met de andere stoffen.
  De redox reacties en zo gaat me te ver, mag jij doen.

 11. Nitraat in groenten

  De hoeveelheid nitraat in groenten kan erg verschillen. Nitraatrijke groenten kunnen gemiddeld per portie van 200 gram meer dan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) bevatten. De ADI is de maximale hoeveelheid die iemand iedere dag gedurende zijn hele leven kan binnenkrijgen zónder risico voor de gezondheid.

  Door niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten, is het gezondheidsrisico van nitraatrijke groenten beperkt. Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht of een kom soep van nitraatrijke groenten telt daarbij mee als één keer.

  Nitraatrijke groenten
  Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.

  Groenten met weinig nitraat
  Asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, paprika, prei, rodekool, savooienkool schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool, wortelen.

  conclusie:
  alles waar te voor staat is dus niet goed behalve tevreden.

  eet alles met mate spinazie is niet slecht maar elke dag spinazie is vragen om moeilijkheden.

  eet dus gevarieerd en niet te veel.
  en dan valt het echt wel mee met de “gevaarlijke stoffen”

  zo nu kunnen we weer rustig slapen.

  Deze reactie is mede mogelijk gemaakt door de Big corrupte farma.

  ha ha dat laatste was een geintje komt door dat wijntje (zit trouwens sulfiet in)

 12. Ach dat geldt voor alles waar je té voor zet.
  Mijn ervaring is dat mijn lichaam zich veel en veel beter voelt sinds ik zelfgemaakte sappen drink. Als ik een paar dagen geen groentesap neem dan heb ik er gewoont trek in. Hiervoor had ik dan alleen trek in chips, choco, etc.
  Ook na het drinken van sap voel ik me beter en energieker, heel anders dan een warme maaltijd met alles erop en eraan..dan val ik bijna in slaap.

  Maar ehhh..ik snoep nog steeds en eet gewoon vlees enzovoort daar niet van, toch merk ik dat het groente -en fruitsapgeneuzel écht beter voelt.

  Nou dat wou ik effe kwijt. 😉

 13. Door te veel na te denken over wat je eet krijg je kanker. Door in discussie te gaan over allerlei E-nummers ga je erover nadenken. Precies wat de bankmaffia wilt, nadenken. Ergens over nadenken betekent niet doen wat je wilt.

  Bank…bang…hmmmm…toeval? 😉

 14. De stress en de angst die je jezelf geeft, is op zijn minst even schadelijk als de additieven. Vraag aan jezelf als je gaat winkelen wat voor jou/je gezin goed is, en volg dan je gevoel. Geef ook jouw systeem de opdracht om enkel positieve voedingstoffen op te nemen, vooral vanuit liefde. Hoe je het ook draait of keert, de echte voeding is hoogfrequente energie : liefde. Naar mijn mening krachtig genoeg om laagfrequente middelen (zoals scheikundige additieven) te transformeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.