Advertentie

Texas: 11 Aardbevingen in 24 uur. Schaliegas..!


xFracking earth quake area Texas januari 2015

x

x

Fracking:
X

11 aardbevingen in 24 uur doen Texas schudden..!

2014 © NationofChange.org
2014 © vertaling WantToKnow.nl/.be

x

Afgelopen dinsdag werd een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat fracking aardbevingen in Youngstown (Ohio) heeft veroorzaakt. De laatste jaren vonden in deze regio veel fracking activiteiten plaats. Fracken is een afkorting van de term ‘hydraulic fracturing’; dit is het onder grote druk injecteren van een mengsel van water, zo’n 50 tot 100 chemicaliën en zand, via horizontale boorgangen in de bodemlaag om onconventioneel gas (verborgen steenkoolgas of schaliegas) te winnen, dat zich bevindt in de poriën van harde bodemlagen. Met normale boortechnieken is dit gas of deze olie niet te winnen, maar met deze destructieve methode wel.

Van de week zijn de ogen gericht op Texas. In een periode van 24 uur werden namelijk rondom Irving, tussen Dallas en Fort Worth, zo’n 11 ‘stevige’ aardbevingen gevoeld, die in omvang varieerden van 1,7 tot 3,6 op de Richterschaal. Irving’s noodhulpcentrum ontving honderden telefoontjes van bezorgde burgers. Op de blog van de ‘Dallas Morning News’ werden nieuwsfeiten over de bevingen live bijgehouden. (HIER)

Schaliegasboren of fracking: Na het boren van een verticale boorschacht, gaat men verder met een horizontale boring. Door de boorpijp worden onder hoge druk, o.a. stoom, zand en chemicaliën in de grond geperst.. Deze persen scheuren in rotsformaties open, met aardbevingen tot gevolg...!
Schaliegasboren of fracking: Na het boren van een verticale boorschacht, gaat men verder met een horizontale boring. Door de boorpijp worden onder hoge druk, o.a. stoom, zand en chemicaliën in de grond geperst.. Deze persen scheuren in rotsformaties open, met aardbevingen tot gevolg…!

Volgens ‘StateImpact Texas’ kwamen aardbevingen in Texas bijna nooit voor en nu hebben er sinds 20 september 2014 hebben meer dan 20 bevingen plaatsgevonden. StateImpact Texas is een project van twee publieke radiostations in Texas. Omdat Irving aardgasrijk en precies op de hevig ‘gefrackte’ Balcones Fault Zone ligt, denken veel bewoners en onderzoekers dat, net als in Ohio, de aardbevingen een effect van het fracken zijn. Maar ja, het ‘harde’ bewijs ontbreekt natuurlijk…

De toename aan aardbevingen begon enkele jaren geleden, rond de tijd dat de olie en gasproductie ging pieken, meld StateImpact Texas. In diepgelegen afvalwaterputten worden sindsdien vloeibare bijproducten van olie en schaliegasboringen de grond in gepompt. Nu hebben wetenschappers aangetoond dat het injecteren van vloeistoffen in de grond tot aardbevingen kan leiden.

Eerder dit jaar publiceerde StateImpact Texas over de negen studies, die het verband tussen grondboringen en aardbevingen in Texas duidelijk maken. Het aantal geregistreerde aardbevingen (de meeste groter dan 3,0) is sinds de boor-hausse van enkele jaren geleden vertienvoudigd. De ‘Lone Star State’ is nu een van de meest wiebelige van het land, nummer 6 op de lijst voor het hebben van grotere bevingen in 2014.

“Het is nog te vroeg om te speculeren over de oorzaak van de huidige reeks seismische gebeurtenissen”, aldus Brian Stump, voorzitter van de afdeling Geologische Wetenschappen in Dallas ‘Southern Methodist University (SMU) in een verklaring aan het Dallas Morning News. “We zijn net begonnen. We willen de lokale gemeenschap ondersteunen in het begrijpen van deze aardbevingen en het team waardeert de medewerking van de stad Irving, de United States Geological Survey (USGS) en IRIS (Environmental Protection Agency Integrated Risk Information System) om ons te voorzien van waardevolle info.”

Gesteggel over welles/nietes..
Drie eerdere clusters aardbevingen in het Dallas-Fort Worth gebied (2008) werden door SMU in Dallas onderzocht: de afvalwaterputten worden als een ‘waarschijnlijke oorzaak’ gezien. Maar United States Geological Survey zegt in haar verslag over de aardbevingen in Irving dat er voldoende bewijs is om aan te nemen, dat de aardbevingen in midden- en oost-Amerika zijn veroorzaakt of het gevolg waren van menselijke activiteiten, die de tensie in de korst van de aarde genoeg hebben veranderd om breuken te veroorzaken. Bij ‘menselijke activiteiten’ moet je denken aan: opstuwing van water achter dammen, injecteren van vloeistoffen in de aardkorst, aardgaswinning, stenenwinning en andersoortige mijnen.

exxon ceo fracking ranch
Tja zo ben je als EXXON-baas één van de grootste bedrijven ter wereld die ‘fracking’ bedrijft en even later blijkt dat diezelfde fracking je ranch bedreigt. Dus ga je -ironische genoeg- zelf ook naar de rechter om die fracking te stoppen.. Over een doorgedraaid land gesproken..! Of heet dat ‘hypocriet’…?

x

Aan de andere kant hebben we Craig Pearson van het agentschap dat de olie en gaswinning reguleert de ‘Texas Railroad Commission’, die van mening is dat het afvalwater van fracking onmogelijk een oorzaak van de aardbevingen in Irving kan zijn, omdat er daar geen verzamelplaatsen van grootvolume-hydrofracturering zijn.

Dat ook dat weer onzin is, schrijft ‘The Daily Beast’; er zijn vlakbij Dallas County meer dan 2000 fracking-sites en meer dan 200.000 (!) diepe afvalwaterputten. ‘The Daily Beast’ wijst er ook op, dat deze reeks aardbevingen vrijwel direct onder het Exxon-Mobile wereld hoofdkwartier plaatsvond, dat is gevestigd in Irving. Rex Tillerson, CEO van het bedrijf, spande vorig jaar nog een rechtszaak aan, toen een watertoren gebouwd zou worden voor het fracking proces, te dichtbij bij zijn paardenranch van 83 hectare in een chique buitenwijk van Dallas…

* * *

Henk Kamp en het verdonkermanen van de ernst van fracking in Nederland..
Loesje Schaliegas Henk KampWe schreven HIER al eerder over de pogingen van Henk Kamp, VVD-minister van Economische Zaken, om het negatief voor schaliegasboringen uitvallende rapport, te verdoezelen.. Hij liet de conclusies van het rapport, dat studieresultaten bevatte naar de haalbaarheid van schaliegasboringen in Nederland, afzwakken in taalkundige termen..

De conclusies vond Kamp ’té stevig’ verwoord.. Het zou een ‘neutraal en onafhankelijk’ rapport worden, maar door deze interventie van Henk Kamp, was het rapport vanzelfsprekend direct politiek gekleurd, om het netjes te zeggen..!

Wellicht dat we hem met dit artikel opnieuw kunnen laten zien, welke verwoestend spoor de ‘fracking’-boringen in de VS trekken.. En dan hebben we het hier alleen nog maar over de aardbevingen en nog niet over de andere verwoestende component: de chemicaliën die diep in de Aarde worden geïnjecteerd en waarvan NIEMAND de gevolgen nog kan overzien..

De lobby in de VS van de olie-industrie heeft het zó voor elkaar, dat ze de samenstelling van de soorten chemicaliën niet hoeven melden.. ‘Bedrijfsgeheim’… Wellicht dat Henk Kamp dáár wel zijn draai zou kunnen vinden met zijn ‘fracking-ideeën’..

Het lijkt wel of hij aan deze aardbevingen in Texas én aan die in Groningen, als gevolg van conventionele winning van aardgas, niet genoeg heeft, om zijn hardnekkige visie bij te stellen.. Misschien dat wellicht een volgende catastrofaal bericht over bijv. de invloed van de fracking-chemicaliën op de natuur en de gezondheid van burgers, hem van gedachten kan doen veranderen..?

* * *

x

Exxon-Tillerson-money

 

Advertentie

6 gedachten over “Texas: 11 Aardbevingen in 24 uur. Schaliegas..!

 1. Een geweldig krachtig initiatief en dat uit gere(k)ent bij de wereld draaid door

  De Verleiders – Door de bank genomen: politiek initiatief Dinsdag 13 Januari 2015

  De Verleiders waren twee maanden geleden te gast bij DWDD om te praten over hun nieuwe theatershow ‘Door de bank genomen’. Hun boodschap blijft echter niet alleen in de theaters hangen… Vanavond komen de heren praten over een bijzonder politiek initiatief! Aan tafel zitten Leopold Witte, Tom de Ket, Pierre Bokma, Victor Löw en drijvende kracht George van Houts. zie video fragment

  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/332030

  Wil jij het initiatief steunen? Klik dan hier:
  http://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu/

 2. In Engeland zijn ze gewoon bezig de boel aan het vernielen, voor een fist ful of £, kortzichtig en heel dom, en het wordt gewoon uit de media gehouden, nog een haartje erger als Nederland of Frankrijk.

 3. Het zou beter zijn als de hele VVD en de PvdA verdwijnen. Het zijn alletwee imperialistische clubs die geen oog hebben voor wat er op het ogenblik in de wereld gebeurt.

  Hoogachtend,
  K.L. ten Have

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.