Advertentie

Meneer Kamp, wellicht een reactie..??


Heel bijzonder.. Vinden wij althans. Onze minister van Economische Zaken krijgt een verwijt, van een van de grootste milieuclubs van Nederland en reageert niet eens..! Milieudefensie vermoedt namelijk dat het ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk is gezet om de conclusies van het omstreden schaliegasrapport aan te passen…! Het blijkt dat de risico’s die de onderzoekers in hun rapport wél duidelijk benoemen, in de concluderende samenvatting behoorlijk worden afgezwakt.. Waarom is dit..?? Milieudefensie vraagt daarom deze week in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) documenten op die meer inzicht kunnen geven in de communicatie hierover tussen het ministerie en Witteveen+Bos.

review-rapport-schaliegas

Henk Kamp vindt het vooralsnog niet verstandig om te antwoorden op de stevige beschuldigingen van manipulatie en opzettelijk valse voorlichting, die Milieudefensie aan zijn adres richt, inzake het schaliegasrapport..
Henk Kamp vindt het vooralsnog niet verstandig om te antwoorden op de stevige beschuldigingen van manipulatie en opzettelijk valse voorlichting, die Milieudefensie aan zijn adres richt, inzake het schaliegasrapport..

Nou is het niet zómaar een verwijt, maar feitelijk een impliciete en regelrechte beschuldiging van malversatie, van manipulatie en volksmennerij.. Onze minister presenteerde, zoals je hier op WantToKnow al uitgebreid kunt lezen, het schaliegasrapport van o.a. het bureau ‘Witteveen+Bos’, waaruit hij de conclusie trok dat schaliegaswinning in Nederland zeer wel mogelijk is, en dat de risico’s -waarvan we overal ter wereld de verwoestende voorbeelden zien!- ‘beheersbaar’ zouden zijn.

Het lijkt het typische verhaal van een VVD-minister die economische belangen laat prevaleren bóven burger/maatschappelijke gevaren. Ondernemerschap in de oude zins des woords dus: niet lullen over de gevaren, die vallen wel mee, maar poetsen! De problemen lossen we ‘morgen’ wel op.. (Of we verbergen ze achter die olifant..)

Milieudefensie heeft het rapport van dit onderzoeksbureau doorgespit en er een zeer gedegen rapportage over gemaakt. Dat rapport kun je HIER downloaden en bevat 7 pagina’s gefundeerde analyses van hetgeen ‘Witteveen+Bos’ rapporteerde.
Maarrr… de conclusie die dit bureau en de andere samenstellers van het rapport trekken, blijken -aldus Milieudefensie- volstrekt niet in resonantie met de conclusies zoals VVD-minister Henk Kamp ze vorige week maandag 26 Augustus verwoordde voor de Nederlandse pers. Meneer Kamp, een reactie aub. (Enne.. Meneer Pauw, meneer Witteman, als u de minister aan de tafel heeft, gewoon even vragen misschien!?)

Dit is het officiële standpunt in de conclusie die dáár dus weer uit te trekken valt, in de woorden van Milieudefensie. Volgens deze organisatie heeft Henk Kamp volstrekt met andere belangen gewerkt, bij het kiezen van zijn woorden tijdens deze persconferentie, dan waar de conclusies van het rapport van ‘Witteveen+Bos’ fundament aan geven..! Wordt het niet tijd dat Henk Kamp deze grote woorden, heftige, impliciet beschuldigingen van Milieudefensie pareert..? Is het ‘Wie zwijgt stemt toe’? Of is het meer een kwestie van ‘Doodzwijgen’..

x

* * *

x

Meneer Kamp, wellicht een reactie..??

2013 WantToKnow.nl/.be

x

Milieudefensie vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk heeft gezet om de conclusies van het omstreden schaliegasrapport aan te passen. Uit analyse van dit rapport, dat vorige week verscheen, blijkt dat de risico’s die de onderzoekers in het rapport duidelijk benoemen, in de concluderende samenvatting behoorlijk verzacht worden. Milieudefensie vraagt daarom deze week in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) documenten op die meer inzicht kunnen geven in de communicatie hierover tussen het ministerie en Witteveen+Bos.

Een zogenaamde 'blow out' behoort tot de risico's van fracking, het winnen van schaliegas. Kennelijk is Henk Kamp met een PR-campagne bezig vóór schaliegas-winning. En waarom dan..??
Een zogenaamde ‘blow out’ behoort tot de risico’s van fracking, het winnen van schaliegas. Kennelijk is Henk Kamp met een PR-campagne bezig vóór schaliegas-winning. En waarom dan..??

In de samenvatting van het onderzoeksrapport dat Witteveen+Bos maakte in opdracht van het ministerie, worden stellige conclusies getrokken over de risico’s van schaliegasboringen: boren zou in Nederland veilig kunnen, de risico’s zijn beheersbaar. In de onderliggende bijlagen van het rapport zijn de beweringen over die risico’s echter vaak aanzienlijk minder stevig, of worden de conclusies uit de samenvatting zelfs tegengesproken.

Zo staat in de samenvatting dat het risico op een ‘blowout’ – een ongecontroleerde gasontsnapping – ontbreekt bij schaliegaswinning. Maar in het hoofdrapport wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat technische maatregelen om blowouts te voorkomen, kunnen falen. Ook wordt in de samenvatting geconcludeerd dat de klimaateffecten van schaliegaswinning vergelijkbaar zijn met die van conventioneel aardgas.
In de bijlagen staat echter dat hierover nog veel wetenschappelijke onzekerheden zijn. Daarnaast wordt in de samenvatting de suggestie gewekt dat de huidige wet- en regelgeving toereikend zou zijn om de risico’s van schaliegasboringen te beheersen, terwijl de onderzoekers verderop in het rapport talloze aanbevelingen doen om die juist te verbeteren.

Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie: ‘We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico’s geeft dan het rapport zelf. Het lijkt erop dat er zeer selectief gewinkeld is voor deze samenvatting en dat conclusies over de risico’s afgezwakt of zelfs weggelaten zijn. Dat kan natuurlijk niet; de onderzoeksopzet was al discutabel, het onderzoek en het onderzoeksbureau zelf zijn omstreden, het proces krijgt van veel deelnemers een dikke onvoldoende, en nu wordt er vervolgens uit dat broddelonderzoek ook nog eens een gekleurde conclusie getrokken. Het kabinet en de Tweede Kamer mogen op basis hiervan geen beslissing nemen over zoiets belangrijks als het toestaan van schaliegasboringen in Nederland.’

15 gedachten over “Meneer Kamp, wellicht een reactie..??

 1. Ben er van overtuigd, deze meneer heeft zijn soul verkocht aan de compagnie van het kwaad.

  Een hele gladde Jongen, die het geen moer kan schelen wat er gaat gebeuren, waar vind je dit soort geestloze huurmoordenaars.

  1. @Jenne: In Den Haag.
   Schaliegas volgt dezelfde weg als de JSF: Nee. Nee. Nee. Nee. Jaaaaaaaa!

 2. Nou hoe dat/dit allemaal zit in Nederland, onbegrijpelijke zelf destructie, weldenke mensen zullen nooit meer op deze volksraders stemmen “” hoop ik “” maar ja, ze zijn zo stom.

 3. Mijnheer Kamp heeft een tunnelvisie en is ziet kennelijk alleen zijn belangen, probeert recht te praten wat krom is, typisch VVD.
  Voor argumentaties en discussies heeft hij geen tijd noch interesse.

  De intenties van Hoogleraar Roos Vonk, die er blijkbaar zin in heeft om “het uitgestreken smoelwerk van minister Kamp op z’n bek te slaan” kan ik mij goed voorstellen.

  bah en nog eens bah, wat een misselijkmakend ventje

 4. Als ik beter geïnformeerd zou ik het zelf doen maar waarom Henk Kamp niet gewoon aanklagen? Op de site van de overheid staat precies vermeld hoe dat moet : http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/contact-met-ez/klacht-over-ministerie
  Klacht moet binnen 6 weken worden afgehandeld. Zo niet komt Nationale Ombudsman om de hoek kijken. Wie o wie doet dit? De mensen die het tegen de tijd van de verkiezingen het ineens hebben over ‘de kiezer’, doen daarna precies wat ze zelf willen vergetende dat het ‘volksvertegenwoordigers’ zijn. En dat betekent wel luisteren.

 5. Kleine toevoeging aangaande de klacht : “onzorgvuldige en schamele afweging van belangen die drinkwater en milieu in ernstige mate en blijvend kunnen beschadigen”.

 6. mijnheer Kamp, de aarde is niet van ons, we mogen haar lenen van onze kinderen en kleinkinderen,we mogen haar met goed rentmeesterschap verzorgen, niets van dat alles, geld is het enige wat telt, hoe kunnen we er aan verdienen.wanneer worden de verantwoordelijken eindelijk wakker?

 7. Zo zet je de hele wereld in brand, omdat men een bezeten is van het grote geld
  Niets wordt geschuwd en men lijkt er blind voor te zijn.
  Er zijn zoveel andere mogelijkheden om energie te genereren, denk aan Tesla met ze’n vrije energie, maar het feit dat daar niets aan verdiend kon worden is hij vermoord, maar zijn gedachtegoed is nog steeds actueel!!!!!!!!
  Worden wij ALLEMAAL WAKKER.

 8. 17 dec 2012 werd onze column: “Zijn wij Blind?” gepubliceerd. Vanaf dat moment begon – gaandeweg – enig bewustzijn te dagen.

  Sinds Fortuijn onze ‘polderpolitiek uit haar consensuscoma’ tot interactief leven heeft gewekt, is onze Nederlandse politiek minder stabiel. Bestuurlijke wijsheid is een relatief begrip en doorgaans tijdelijk van aard. Sinds januari 2013 is Minister Dijsselbloem tevens die voorzitter van de Eurogroep. Mede daarom mag Nederland in Europa het goede voorbeeld geven. Zoals Jaap de Hoop Scheffer dat als voorzitter van de NATO, ook als trouw bondgenoot, zorgvuldig vorm en inhoud heeft gegeven.
  Schaliegas biedt – tijdelijk – ruimte aan onze financieel-economische spagaat. Nederland is min of meer bekneld en –gevangen van deze dualiteit. Politiek en financiële markten zijn doorgaans gericht op korte termijn nieuwe adem en -perspectieven. Wij hebben kennelijk geen geld en/of tijd om meer duurzame oplossingen tot ontwikkeling te (laten) brengen. Conclusie: Nederland is helaas haar rol als Gidsland kwijtgeraakt. Onlangs beweerde Nobelprijswinnaar, Paul Krugman, dat ons Kabinet onder leiding van Rutte het precies verkeerd doet. Dat is een nogal serieus signaal! Laten wij mede daarom kritisch blijven op onszelf en onze Nederlandse Regering. Er is immers geen koe zo bont, of…

  In Nederland begon Bond Zonder Naam, 2 apr. 1938 ooit met ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Uit ‘Zijn wij Blind?’ bleek dat Vlamingen ons in vele opzichten duurzamer inspireren dan wij elkaar…

 9. wij zagen hier op t.v. EEN FILM : “Gasland” dat gaat over de gaswinning in Pensylvanie en de catastrofale gevolgen voor de mensen die daar in de buurt wonen. Hij is ook te zien op Internet

 10. Het lijkt er op dat die minister niet kan lezen.
  Het is al een lange tijd bekend dat het bijna altijd mis gaat.
  De onderzoeken in het land waar het al tijdje bezig is Amerika wijzen uit dat je er niet moet wonen ,de chemicalien konen bijna altijd boven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.