Advertentie

Grootste zonne-energiecentrale ter wereld in bedrijf..


Een prachtige luchtopname die de mega-grootte van dit complex laat zien. Kijk ook eens naar het gigantische aantal spiegels, die het zonlicht op de toren spiegelen.
Een prachtige luchtopname die de mega-grootte van dit complex laat zien. Kijk ook eens naar het gigantische aantal spiegels, die het zonlicht op de toren spiegelen.

x

Grootste zonne-energiecentrale ter wereld in bedrijf..

z

2013 © WantToKnow.nl/.be

 x

brightsource-ivanpahDe langverwachte ‘Ivanpah-centrale’ van het Amerikaanse energiebedrijf ‘Brightsource Energy’ is met een landoppervlak van 140 hectare de grootste zonne-energiecentrale ter wereld. Deze bestaat uit 170.000 spiegels die met de zon meedraaien en het zonlicht concentreren op drie torens van elk 140 meter hoog. Daar wordt stoom gecreëerd om via turbines elektriciteit op te wekken.

De eerste van die drie torens levert inmiddels stroom aan het net, en het is de bedoeling dat binnen een paar maanden ook de tweede toren operationeel wordt. En wanneer de torens alle drie operationeel zijn, haalt deze centrale haar maximale topcapaciteit van maar liefst 392 megawatt, genoeg om 140.000 gezinnen van stroom te voorzien. Op deze manier wordt zo’n 400.000 ton CO2-uitstoot per jaar uitgespaard.

Maar vreemd genoeg krijgt het project ook kritiek.. De enorme centrale zorgde ervoor dat zo’n honderd bedreigde woestijnschildpadden verhuisd moesten worden.. Er is ook kritiek op de manier van elektriciteitsproductie; waarom is er voor de stoommethode gekozen, daar midden in de woestijn, terwijl fotovoltaïsche panelen wellicht meer voor de hand liggen. De meeste milieuverenigingen zijn het er echter over eens, dat het project een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld.

De stoommethode die men nu heeft gekozen maakt het echter mogelijk ook ’s nachts dóór te draaien, tot de volgende ochtend nieuwe stoom kan worden geproduceerd..! De bloedhete stoom van rond de 600 graden, wordt overdag opgeslagen in zout, zodat deze ’s nachts, wanneer de zon weg is, kan worden benut, om de stoomturbines toch te laten draaien. (zie schema)

Een van de drijvende krachten achter het project is ‘Google’, dat een slordige US$ 168 miljoen (€ 124 miljoen) investeerde in het project. Rick Needham, directeur Energie en Duurzaamheid bij de zoekgigant, hierover: “Bij Google investeren we in projecten die het potentieel hebben om het energielandschap te veranderen. En Ivanpah is een van die projecten en we zijn helemaal in onze nopjes met de aansluiting op het elektranet.”
Het bedrag van Google staat echter in geen verhouding tot de overheidslening die ‘Brightsource Energy’ mocht ontvangen; maar liefst US$ 1,4 miljard werd voor dit project overgemaakt ter financiering van de infrastructuur van het complex..!

* * *

zonnecentrale Ivanpah 2

Advertentie

4 gedachten over “Grootste zonne-energiecentrale ter wereld in bedrijf..

    1. als dit bestaat dan bestaat alles, oude ziel in een klein lichaampje, ongelofelijk, wat zitten we dan nog te krukken zeveren koeieneren traineren met 12 jaar opleiding in de weetnietkundes en andere flauwekul trainingen en diploma’s, je kan het of je kan het niet, je doet het of je doet het niet, meer is er niet, als dit jonge opera wonder kennelijk een keiharde realiteit is, dan is god een vage amateur dna rommelaar, de paus een misdadiger en een gouden engel die tussen ons is opgestaan een recht in je bek feit … You made my day Cozz !! Om nog maar niet te spreken over die haarfijn invoelende zang luister baby op de Wtk FrontPage…

    2. Excact Hyper 😉
      Een vis heeft geen zwemdiploma nodig , een vogel geen vliegbrevet etc . Natuurtalent hebben we allemaal , laat het schijnen .

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.