Advertentie

Europa’s grootste zonnecentrale geopend.


Gisteren is in Sevilla de grootste zonnetoren in de wereld geopend. Deze zonne-energiefabriek gaat 10.000 huishoudens van energie voorzien, door middel van het principe van CSP, Concentrated Solar Power. De solartechniek van de toekomst, volgens veel wetenschappers en technici.

PS20 in Sevilla, de grootste zonne-energie centrale in Europa. Gebaseerd op de CPS-techniek.
PS20 in Sevilla, met de 165 meter hoge centrale toren. De grootste zonne-energie centrale in Europa. Gebaseerd op de CPS-techniek.

Een 165 hoge toren ontvangt de gereflecteerde zonnebundels van maar liefst 1255 spiegels die, naar het Zuiden gericht, om de toren heen staan. De enorme hitte die hier wordt opgevangen, wordt gebruikt om water in stoom om te zetten, dat op zijn beurt weer stroomturbines aandrijft.

Het Spaanse bedrijf Abengoa heeft deze PS20-centrale gebouwd die maar lieffst 20Mw produceert. Abengoaen was al degene die een 10Mw-centrale op basis van hetzelfde principe draaiende heeft. Haar doel is het om in 2013 maar liefst 300 Megawatt te produceren volgens hetzelfde principe.

Waar de meeste zonne-energiecentrales draaien op het verkrijgen van electriciteit d.m.v. photovoltaïsche zonnepanelen, is deze CSP-techniek een stuk efficienter doordat enerzijds deze techniek goedkoper is en anderzijds de opbrengst hoger.

Spanje is overigens het 2e land in Europa, na Duitsland nota bene, dat méér dan 3000 Megawatt aan zonne-energie produceert op jaarbasis volgens de andere zonnetechniek, via de PV-techniek, dus via zonnepanelen. De groei in PV zal afnemen naar verwachting, omdat overheidssubsidies voor deze energie-opwekking afnemen in deze landen.

Overigens is het probleem dat zich voordoet bij de opslag van energie uit CSP ook opgelost. Lees hierover ook in het stuk over zonne-energie op WantToKnow: van Oliesheik naar Zonnesheik. HIER.

9 gedachten over “Europa’s grootste zonnecentrale geopend.

 1. En daar kan ik dan met mijn pet niet bij.
  Waarom zo een dure centrale bouwen als er ook met vrije energie een centrale te bouwen is. Stel dat ze dat nog niet mogen omdat ze de toepassing van vrije energie geheim willen houden dan doen ze toch even niks en stoken ze rustig door op kolen en olie.
  De mensen die zo een centrale bouwen zijn heus niet dom die kunnen ook lezen.
  Ook over vrije energie, en een experimentje opzetten kost een fractie van deze centrale.
  Al is het alleen maar als planning voor de toekomst.

 2. Berma, dit is toch al een stap vooruit. Als vrije energie komt, is deze centrale waardeloos.. Toch? Noem mij één commerciële toepassing van vrije energie! Dit is -nogmaals- een grote stap!

 3. Iedereen hier blijft wel claimen dat vrije energie al bestaat, maar het bewijs ontbreekt in alle gevallen. Links naar vage sites met vele claims maar zonder daadwerkelijk bewijs te leveren zijn talrijk.

  Kan iemand hier naar een methode van vrije energie linken waarvan het bewezen is dat deze werkt?

 4. waarom berma? omdat ze zo nog steeds jou een poot kunnen uitdraaien het gaat allemaal om geld deze centrale is een modeverschijnsel onder het mom groen bezig zijn maar echt groen daar hebben ze geen belang bij daar verdienen ze niks aan zo simpel is het

 5. tijdje terug was er zon 12 jarige die een zonnecel had ontwikkeld die tot 50x efficenter was verbaas me er eingelijk over dat je daar niets meer van hoort momenteel want dat zou een mooie aanwinst zijn die zonneenergie heel breed inzetbaar maakt

 6. Kijk eens op de site van WantToKnow.info over vrije energie. Sceptici hier alom. Terecht? Nuchterheid zie ik liever en kritisch blijven.. Bijv.: “Hoe weet je nu wanneer je een site bekijkt, dat iets wel of niet werkt..” Dus dit soort kritische vragen wellicht?

 7. Dankjewel voor de informatie dit kan ik gebruiken voor mijn eigen site ;D. Ik wist trouwens niet dat er spiegels stonden ik dacht eigenlijk dat het allemaal zonne-panelen waren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.