Advertentie

Windwokkels.. 2200 jaar oud en beter dan huidige..


x

Windwokkels.. 2200 jaar oud en beter dan ‘onze’ windmolens..

2012 – WantToKnow.nl/.be (bron iSNnet)

x

Zij-aanzicht van de Archimedes windturbine. Het lijkt een kwestie van tijd of jij hebt er ook een op je dak staan.. Wellicht in samenwerking met de buren..
Zij-aanzicht van de Archimedes windturbine. Het lijkt een kwestie van tijd of jij hebt er ook een op je dak staan.. Wellicht in samenwerking met de buren..

Ondersteund door oude documenten van de Griekse wijsgeer Archimedes, is het bedrijf ‘The Archimedes’ erin geslaagd het werk van deze Griekse wiskundige te gebruiken voor het produceren van een nieuw type windmolen. Er werden nieuwe theorieën opgesteld en dienovereenkomstige technieken bedacht, die natuurlijker de wetten van fysica en energie benaderen. Archimedes, zo blijkt steeds weer, was een van de grootste wetenschappers en filosofen van de oude Griekse beschaving. Hij leefde van 287 v. Chr. tot 212 v. Chr. en heeft veel fundamenteel wetenschappelijk werk achter gelaten, waarop hedendaagse wetenschappers zó op voort kunnen borduren.. Zo ook de firma ‘The Archimedes’..

In ICDuBo, het ‘Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen‘ in Rotterdam, is nu voor het eerst een model van deze nieuwste generatie windmolens te zien; de ‘Archimedes Windmill’. Er zijn momenteel nog slechts twee prototypes; de andere staat in Zuid Korea. Het is vooral het hogere rendement in combinatie met de lage investeringskosten, die deze windmolens zo aantrekkelijk zullen maken.

Deze windmolen bestaat een spiraal, waardoor een driedimensionale conische turbine ontstaat. En deze bijzondere constructie zorgt ervoor dat wind wordt aangezogen en de draaiing wordt geïntensifeerd. Het gemiddeld rendement ten opzichte van een normale urban propeller windmolen ligt maar liefst 5 tot 8 keer hoger.

Een voorbeeld van hoe eenvoudig de Archimedes-windmolens kunnen worden geïnstalleerd in Midden- en Kleinbedrijf en op huishoudelijke schaal.
Een voorbeeld van hoe eenvoudig de Archimedes-windmolens kunnen worden geïnstalleerd in Midden- en Kleinbedrijf en op huishoudelijke schaal.

“In mijn afstudeerscriptie heb ik vergelijkend onderzoek gedaan naar verschillende typen windturbines”, zegt bedenker Richard Ruijtenbeek. “Daaruit bleek dat zeven Archimedes-turbines van 30 meter hoog evenveel energie opleveren als drie moderne turbines van 124 meter hoog. Die zeven Archimedes-turbines zijn echter wel veel goedkoper, hebben veel minder effect op het landschap en zorgen voor minder geluidsoverlast. “

Technologie is natuurlijk een essentieel onderdeel in het ontwikkelen en vernieuwen van alternatieve energiebronnen. Vooral de stijgende energieprijzen, die gebaseerd zijn op de doodzieke olie-technologie, én de problemen op Aarde met CO2-emissies, zorgen ervoor dat technologische oplossingen, zoals deze Archimedes-windmolen, een revolutie veroorzaken in de wereld van energie-winning en -voorziening. Deze ‘Archimedes’-windmolen is bedacht en ontwikkeld door 2 Nederlanders, ir. M. Mieremet en Richard Ruijtenbeek. Hun bedrijf ‘The Archimedes’, dat in 2006 werd opgericht, is gebouwd op het opnieuw doorrekenen van formules, technische tekeningen/schetsen en principes die Archimedes bedacht. “In het geval van het produceren van schone energie, kijken we naar wat de Aarde aanbiedt op dit gebied. De nieuwe windmolen is niet alleen geschikt voor grootschalig gebruik; juist voor huishoudelijk gebruik lijkt de ‘The Archimedes’ windturbine een grote toekomst tegemoet te gaan.”

Inmiddels is het bedrijf ‘GreenYield’ al begonnen met de verkoop van de Archimedes windmolens. HIER

Advertentie

27 gedachten over “Windwokkels.. 2200 jaar oud en beter dan huidige..

 1. Eindelijk een initiatief waar ik als particulier ook iets aan kan hebben, zeer interessant dit. Ik erger me al jaren lek aan die enorme windmolens met 3 van die dunne wiekjes die gene ene bal opleveren…..dit lijkt me een enorme verbetering en ik wil er zoeen gerust op mijn dak plaatsen!
  Ik ga eens informeren wat het kost!

  1. Misschien is groepskorting mogelijk…
   Ik ben ook zeer geïnteresseerd! ‘k vind ze nog mooi ook.

  2. Het lijkt een enorme verbetering, kleine windmolens, maar dat is het zeker niet.

   De grote windmolens werken echter gewoon wel goed, en leveren flink veel energie. De keuze hiervoor is beter dan conventionele kolencentrales of kernenergie, die ons milieu veel zwaarder belasten.

  3. John54, aandelen ergens in, of kaderlid van Greenpeace of GroenLinks?

   De regering stelt voor 2013 niet voor niets 3 miljard (3.000.000.000!) subsidie beschikbaar voor nieuwe ideeën, zeker omdat de huidige windturbines zo ‘verbluffend goed’ werken?

   Ik heb persoonlijk met iemand van energiemaatschappij Tennet gesproken en ook daar beseffen ze heel goed dat windenergie NOOIT de oplossing voor ons energieprobleem kan zijn. Maar Greenpeace en GroenLinks maken iedereen gek met het verhaal dat wind- en zonne-energie de enige oplossingen zijn, verder dan dat willen ze niet kijken.

  4. Paul het is zelfs zo dat kleinschalig gebruik enorm wordt tegen gewerkt! Stel je voor dat je niet meer afhankelijk zou zijn….Helaas ben ik zelf geen techneut, anders had er allang iets in mijn tuin gestaan, het waait hier altijd. Genoeg om zelfvoorzienend te zijn daar ben ik van overtuigt.
   Ik vraag me ook al tijden af waarom er niet horizontaal wind “gevangen” wordt, het lijkt me dat de gegeven ruimte efficienter gebruikt kan worden.
   Maarja, ik ben dus iid geen techneut.

  5. jij bent juist wel techneut to the Top Imke, je hebt plastisch materialen gevoel to the top, het enige dat dan verder nog nodig is voor die self supporting Frysian explosieve wind combinatie is een handelaartje, en een electrootje en een aangepaste gereedschappen bak met dito werkbank die jij deels al had overigens en Zelfvertrouwen op dit gebied dat jij nu aankaart zal ik je wel eens even gaan geven, volgens mij zie ik van een afstand al beter jouw wondere materialen tactiele kennis dan jij zelf kunt bevatten waarderen, een materialen bewerker heeft dat in huis wat de meeste abstracte techno denkers missen, ik heb esthetisch verschrikkelijk de goede kriebels bij dit windmolen ontwerp Design Imke, ik stel voor dat jij op gevoel een alternatieve Wokkel Vorm tekent en dan in een vaster materiaal een ProtoType maakt die esthetisch nog veel mooier is dan deze Techno Computer Wokkel, niet berekend door de computer maar vormgegeven door jouw gevoel en dan een STalen Koperen Bronzen Versie maken, Een Houten Versie, een Polyester Versie, een Papieren Kartonnen Versie, later komt een Carbon Versie, en een gewapend Betonnen Versie, en echt werkend, net zoals Betonnen schepen goed kunnen drijven!!!!

   ik heb zo’n zin om eens wat aan te raken van jou Imke en dan vonken in de denk tank batterij die nu eens niet eigendom van schaduw Amerika isz…

   ouwe oudere dolly dots, en eigenlijk zijn zuh zoh op hunnie lekkerst die 2, ze mogen er wezen zogenaamd ‘ver’ over de datum, mij mogen ze zo met kerstmis op komen zoeken hallelujah!! en maar mediaal blijven denken dat we het van de kriel kipperige uitgeteerde te jonge groene latten op stelten moeten hebben… wat een zalige big mama’s met het hart op de tong en fijner om op te gaan zitten rollebollen dan welke armetierige te harde knokerige designer bank dan ook…

   Karin Bloemen Kerstshow 2007
   http://www.youtube.com/watch?v=keabCTL3Pcg

  6. Hahaha, Hyper, joe meek maj dee! Aangezien er ook vandaag geen bijzondere gaven aan mij geopenbaard zijn zal het wel weer gewoon een kwestie van doen zijn. Misschien hou ik idd wel te veel vast aan het feit dat er ooit tegen mij gezegd is dat ik niet technisch ben en heb ik daar in de loop der jaren vanalles aan vast geknoopt. Terwijl ik weet dat ik soms ook hele simpele oplossingen heb aangedragen waar de “experts” vast leken te zitten.
   Je hebt gelijk, ik moet( mag, wil) het maar eens gaan uitproberen, en zien waar het schip strandt
   En kom maar langs vonken hoor!

  7. Nog zo iets waarom die gigantische windturbines met bladen van meer dan 15 meter lang niet echt de oplossing zijn. Heb je al eens onder zo’n ding gestaan en is het je dan opgevallen hoeveel resten van vogels je daar vindt?

   Wat een olieramp op zee aan dode vogels tot gevolg heeft, dat veroorzaken al die windturbines die er wereldwijd staan misschien wel 10 keer meer. Je moet alleen niet met dergelijke zaken aankomen bij de mensen (politiek en Greenpeace) die zo graag half Nederland willen vol zetten met die giganten.

 2. jammer genoeg zijn kleine windmolens niet erg efficient. Ze brengen nauwelijks energie op, en het kost dikwijls meer energie om ze te vervaardigen dan dat ze ooit zullen opbrengen. Niet in investeren.

  Grote windmolens daarentegen werken wel goed. @Paul, die dunne wiekjes zijn de meest efficiente oplossing om zo veel mogelijk energie te onttrekken aan de wind.

  Als je een dak op het zuiden hebt, dan zijn zonnepanelen veel interessanter dan kleine windmolens. En dit kan kleinschalig, particulier, met subsidies.

  Meer info op deze ZEER aan te bevelen website:
  http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
  http://www.lowtechmagazine.be/

  1. De wokkel windmolen heeft, gezien de actuele orderportefeuille, een levertijd van ongeveer 5 maanden. De adviesprijs bedraagt € 2500.-­-.
   Ook is een omvormer noodzakelijk. De kosten daarvan bedragen tussen de
   € 350.-­- en € 400,-­-. De kosten voor installatie zijn sterk afhankelijk
   van de lokale situatie. Een simpele installatie kost ca. € 350.-­- per
   turbine. Bij de plaatsing van twee of meer turbines worden de omvormers
   (1 grotere omvormer voor 2 turbines) én installatie voordeliger. Via
   de verkoopkanalen zullen de turbines per twee of meer waarschijnlijk
   zelf ook voordeliger worden aangeboden. Bestellen kan via info@greenyield.nl of via http://www.greenyield.nl

 3. er wordt vaak gezegd: “hoe eenvoudiger het concept, des te beter de oplossing”. dit lijkt me een bevestiging van deze stelling.

  ik ben benieuwd naar de prestaties als hij onder water geplaatst wordt. in bijv. de getijdestroom.

  Peter Driel

 4. De Friezen gebruiken deze schroef van Archimedes al heel lang in hun kleine liggende water molens de Tjasker genoemd, ook de grote hout boren asegaren genoemd berusten op deze schroef.

 5. Graag verkrijg ik meer info op schrift waar de prestaties , garanties en prijs en de voorwaarden voor montage (constructieve krachten) in duidelijk worden.

 6. Geachte M,
  Deze windmolen zou juist passen in ons concept co2balans waarin wij zowel electro als gas energie voor woningen en mkb industrie winnen uit duurzame energie systemen als zon en wind.

  indien er interresse is voor een bijeenkomst email ons dan.

  Met vriendelijke groet ,
  Toine Bloks 0612126816

  Solar Techniek Brabant

 7. Ik heb het al wel 100 keer verteld, butaan gas winnen uit de sloot naast je huis, vroeger in ons dorp hadden veel mensen een gasvat in de sloot staan op het tuitje een slangetje naar je huis, koken en verwarmen, ook werden de sloten gebaggerd voor laag veen turf, zwart van kleur, brand goed maar laat meer as achter als bruine hoogveen turf, een zelf gesneden propellor in de tuin die een dynamo aan dreef, en bij voldoende Wind had je s’avonds 12 volt verlichting om te lezen, mensen waren self supporting en vindingrijk, ieder één en alles ruilde tegen wat nodig was, in Rusland leven de mensen nog vaak zo, je bent een echt vrij mens!

 8. Tot mijn verbazing lees ik dat er maar 2 van zijn begin 2013 werden deze molens al aangeboden op alibaba met div. Verschillende type generators het lijkt dat iemand het wiel weer op nieuw heeft uitgevonden een maakt er een nu een groot verhaal over om nu de aandacht te krijgen voor verkoop van deze molens de bewering van zelf ontwerp komt mij dus nu heel vreemd over een poosje gelden werd ons zo molen aangeboden voor 1700 euro deze was een jaartje oud dus veel roepen en en veel publiceren dat we het wiel op nieuw uitgevonden gaat er bij mij dus niet in

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.