Advertentie

Van oliesheik naar zonnesheik…!


Een artikel uit 2009, dat we je graag nogmaals onder de aandacht brengen.. Er is een nieuwe uitvoering van een idee dat al een tijdje rondzingt. Het is dé oplossing om zonnewarmte op te slaan, want dat was altijd het probleem. Solarpower heeft daardoor het nadeel, dat het alleen overdag werkzaam was en pas bij een onbewolkte hemel zijn optimale werking heeft. De oplossing voor die opslag heet ZOUT.

x

x

Van oliesheik naar zonnesheik…!

2009 © WantToKnow.nl/.be

x

CSP-schema, van heet naar electriciteit.
CSP-schema, van hitte naar electriciteit.

Simpel zout geconcentreerd oplossen in water is namelijk goedkoop en belangrijker: het is in staat de zonnehitte, tot 800 graden Celsius (!), dagenlang vast te houden. Deze hitte kan vervolgens, dus ook ’s nachts en bij zwaar bewolkt weer, een stoomturbine voorzien van hitte-energie om electriciteit op te wekken. Deze  techniek, knoop het in je oren-je gaat er nog veel van horen, heet CSP-technologie. (CSP = Concentrating Solar Power)

Kijk op het schemaatje, wanneer het verhaal je nog niet helemaal duidelijk is. Via de zonnespiegel linksonder, wordt water verhit tot zo’n 600-800 graden C. Daarna wordt het naar een heetreservoir gevoerd, dat dus gevuld is met een zoutoplossing. Deze oplossing wordt vervolgens naar een stoomgenerator gepompt die electriciteit opwekt. Het afgekoelde water (cold) wordt weer teruggepompt naar de toren, om daar weer te worden verhit door de zonnewarmte. ’s Nachts en bij slecht weer, bevat het HOT-reservoir zóveel hitte, dat de turbines moeiteloos een paar dagen kunnen blijven draaien! (klik op het plaatje voor een bewegend CSP-schema)

De grootschalige techniek

Het Amerikaanse bedrijf AUSRA, is ervan overtuigd, dat met deze relatief simpele CSP-installaties, makkelijk 90% van de Amerikaanse energiebehoefte kan worden ingevuld. Wauw. Het olietijdperk is nu écht over de top..!! Laat de prijzen maar weer stijgen, des te eerder wordt dit soort CO2-vrije technieken (laten we dat vooral niet vergeten!!) ingevoerd.

Door deze techniek is het mogelijk in de zandbak die we Sahara noemen, grote installaties te plaatsen die kunnen voorzien in… Energie voor heel Europa! Wat zeg ik, heel de wereld! Wetenschappers berekenen dat de zon dagelijks zoveel energie naar ons toestuurt, dat de aarde er 10.000x meer energie uit zou kunnen halen, dan dat we op dit moment dagelijks nodig hebben…

Sahara oppervlak dat nodig is voor energievoorziening via CSP voor Europa en de hele Wereld..!
Sahara oppervlak dat nodig is voor energievoorziening via CSP voor Europa en de hele Wereld..!

 

Voorbeeld: op een stuk Sahara van 150 x 150 km2 kan met de CSP-techniek in de gehele VS-energie behoefte worden voorzien… En heel belangrijk dus CO2-vrij! En een prettige bijkomstighied is dat de grond in de Sahara niet kostbaar is… Wauw. Het bebouwen van 0,3% van de Sahara met deze techniek zou Europa, het Midden Oosten en Noord Afrika kunnen voorzien van stroom.. (zie de map hieronder) De grootschalige CSP-techniek

Deze werkt als volgt: spiegels reflecteren zonnestralen naar een toren, die is gevuld met water dat vervolgens onder hoge druk wordt opgewarmd tot 800 graden Celcius. Deze bloedhete stoom drijft vervolgens turbines aan die stroom opwekken. Zo simpel is het dus en in Spanje is onlangs deze toren in bedrijf genomen. Het Duitse bedrijf Solar Power Group heeft de techiek geleverd, in samenwerking met een paar partners op dit gebied. Kijk eensop hun website voor dit nieuws.

CSP installatie, met zonnecollector-toren in het midden.
CSP installatie, met zonnecollector-toren in het midden.

Maar Koning Hassan Bin Talal, de Jordaanse prins, heeft vorig jaar al (2008), een masterplan aan de Europese landen gepresenteerd en hen gevraagd, dit plan te bestuderen waarbij dus de Sahara wordt gebruikt om deze apparaten te bouwen.

En een andere, prachtige bijkomstigheid van deze methode is dat deze ‘woestijn-stroom’ ook kan worden gebruikt voor het ontzilten van zeewater met nieuwe technieken, die stroom vreten, zodat het gewonnen zoetwater weer gebruikt kan worden voor irrigatie en groenvoorziening. Wauw, mooi verhaal toch? Koning Hassan vraagt om een bedrag van 10 Miljard dollar als mede-investering… Nou, als je het mij vraagt, minstens zo’n goede investering,  dan de aandelen van een bank opkopen. Investeren is hiermee namelijk ook bezuinigen!

Natuurlijk zitten er een paar nadelen nog aan. Het 1e is dat de prijs voor winning uitkomt op zo’n € 0,15/0,20 per Kilowatt/uur. Kolencentrales generen op dit moment voor de helft van de prijs stroom… Maar dan wel met een giga-CO2-uitstoot. Dus afspreken dat we geen kolen meer gaan gebruiken..? Of simpeler: we gaan kolen zwaarder belasten met een hevige CO2-toeslag…?

Het 2e nadeel is dat deze methode voor energie-opwekking een beetje wankele basis heeft, want kolen verbrand je wanneer je dat wilt en er behoefte aan is. Bij zonne-energie en deze CSP, ben je ahw gewoon meer aan het moment overgeleverd. Maar goed jongens, kolen zijn niet meer van deze tijd. CO2-afvangers worden ons al jaren voorgehouden door deze industrie, maar zijn nog nooit operationeel geweest.

De Sahara dus! Van oliesheik naar zonnesheik.. Als wij ons hier nou bezig houden met wind- en getijdestroomopwekking, dan zijn we straks partijen die evenwichtig met elkaar om de tafel zitten wat betreft Europese en landelijke energievoorziening.

De kleinschalige techniek

Solar cooker vanuit de lucht
Solar cooker vanuit de lucht

Natuurlijk is het heel simpel om van deze CSP-techniek een kleine versie te bouwen. Voor bedrijfsgebruik, voor privégebruik zelfs! Er is een organisatie, die zelfs een kookapparaat op basis van deze technieken levert. Neem eens op deze website en je zult versteld staan, hoe praktisch deze techniek al wordt uitgerold op dit gebied. Gaaf hoor, mooi initiatief. Hoewel er ook al 1-persoons solarkookapparaatjes al op de markt zijn, is dit toch een heel ander verhaal… Dit is op dit moment de grootste zonnekeuken van de wereld… State of the art-of-science en in staat om een maximum van maar liefst 38.500 maaltijden PER DAG te bereiden!

De 84 zonnecollectoren van dit apparaat staan dus zo opgesteld dat zij het zonlicht op 1 centrale pijp richten. Hierdoor wordt 3500 – 4000 kg stoom per dag geproduceerd van zo’n 650 graden Celcius. Genoeg om gem. zo’n 20.000 maaltijden per dag te bereiden. Wauw, als dat geen revolutie is..? En dit apparaat heeft ‘slechts’  US$ 5 miljoen gekost en het staat opgesteld in Taleti in India. Vooralsnog is het dus een prototype dat straks wellicht model staat voor vele van dit soort apparaten in ontwikkelingslanden en daarbuiten.

solarcooker-installatie-disks
Solar installatie van de cooker

Als het aan de genoemde organisatie ligt,  zal dat zeker gaan gebeuren. Wist je overigens dat India een ministerie heeft van ‘New and Renewable energy’? Kijk dat is een stevige aanpak!

Maar goed, de CSP-techniek, groot- of kleinschalig, is eigenlijk zo simpel dat je je kunt afvragen waarom deze er niet eerder mocht komen. Maar niet getreurd, aan de slag met die Concentrated Solar Power apparaten. Als de heren schathemelrijke olieboeren het toestaan..? Of hebben die wat anders te doen? Gaan die wellicht proberen hun geld op te maken…?

5 gedachten over “Van oliesheik naar zonnesheik…!

 1. De tweede kamer heeft een jaar geleden al weer een motie (met 90% vóór aangenomen) ingediend, waarin de regering gevraagd wordt met landen in de regio aldaar in gesprek te gaan om stroom uit de N-Sahara te importeren.

  Tot nu toe heeft de regering daar geen inhoudelijke gevolg hieraan gegeven.

  Nadien werd nog een motie aangenomen, waarin werd gevraagd mee te doen met Sarkozy’s ‘Mediterrane Unie’. Merkel doet ook mee. Het ‘Plan Solaire’ (CSP) speelt daar een belangrijke rol in.

  Zelfde reactie vanuit de regering.

  Elektrische auto’s kunnen ook op die stroom rijden en zijn dan tijdens gebruik emissieloos.

  Als we ze op een Cradle to Cradle manier maken (ook met gebruik van die zonnestroom), dan schieten we goed op.

  Er zijn geen belemmeringen, behalve dat Den Haag een dependance is van Shell, GasUnie en vrienden.

  Wanneer we de Bananasplitkijkers dit duidelijk kunnen maken, vullen we wellicht een Malieveld of 3.

  En dan komen zaken in beweging..

 2. Het kan ook eenvoudiger en veel goedkoper: ik heb vorig jaar een systeempje uitgevonden waarmee zonnewarmte duizenden jaren kan worden opgeslagen, terwijl het niet groter is dan een gewone zonneboiler. Toeval of niet: het werkt eveneens met zout, maar dan op een andere manier. (zie ook mijn website voor meer uitleg)

 3. dag Hendrik, dit klopt… Er wordt gezegd, dat met de nieuwe tijd, nieuwe vormen van vrije energie, zich zullen laten zien. Jouw vinding past in dit plaatje. Ik heb natuurkundige wetten zien vervolmaken, doordat er nauwkeuriger naar werd gekeken. Dáár kwam ineens verborgen energie tevoorschijn. Maak er een mooi verhaal van en we plaatsen het hier op WantToKnow.nl Het is de bedoeling dat we er allemaal beter van worden, toch? Zie het stuk van Tessa over de GEET-processor. Dank in ieder geval voor je reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.