Advertentie

CDA-fraude om De Jonge te tronen..??


CDA overstag voor Omtzigt: alsnog onderzoek naar verkiezing lijsttrekker

Het CDA gaat alsnog onderzoek doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing, waarbij Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt. Dat melden meerdere bronnen binnen de partij aan deze nieuwssite en bevestigt het partijbestuur.

Zo kreeg de vrouw van Omtzigt op haar computerscherm de tekst ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’, terwijl zij op haar echtgenoot dacht te hebben gestemd. Het partijbureau bevestigde deze melding, om eraan toe te voegen dat er ook De Jonge-stemmers waren die de tekst ‘Dank voor uw stem op Pieter Omtzigt’ te zien kregen.

‘Verontrustende zaken’

Hoe dat kan, is tot dusver niet bekend. Volgens het partijbureau heeft de notaris die toezag op het stemproces onafhankelijke technische experts ingeschakeld. Zij hebben echter geen onregelmatigheden aangetroffen, zo luidde de conclusie. De notaris, voormalig raadslid Lars Boellaard uit Westland, maakte in zijn rapport vervolgens geen melding van de klachten. Hij stelde volgens een CDA-verklaring vast ‘dat de uitslag rechtsgeldig is en een getrouw beeld geeft van de verkiezing van de lijsttrekker.’

Omtzigt zei vorige week in het radioprogramma 1 Op 1 opheldering te willen van het partijbestuur. Keijzer deed daar vrijdag een schep bovenop door na afloop van de ministerraad aan journalisten te laten weten dat zij een onderzoek wil omdat er volgens haar ‘verontrustende’ zaken zijn gebeurd. De Jonge zei niet te twijfelen aan de uitslag, maar verwees voor vragen over de eerlijkheid van de stemprocedure naar het bestuur. ,,Dat is een zaak tussen het partijbestuur en Pieter Omtzigt”, aldus de vicepremier.

Rumoer

Het partijbureau liet maandagmiddag nog weten ‘niets toe te voegen’ te hebben aan de eerder uitgebrachte verklaring. Achter de schermen blijkt afgelopen dagen echter wel degelijk naarstig te zijn gezocht naar een oplossing om het rumoer de kop in te drukken. De partij bevestigt vandaag dat er vragen blijven binnenkomen over het stemproces. ,,Naar aanleiding van de vragen over het stemproces voor het lijsttrekkerschap van het CDA hebben er afgelopen dagen goede gesprekken plaatsgevonden. De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing is eerder door de notaris vastgesteld. Omdat er nog steeds vragen over het stemproces bleven komen, heeft het landelijk bestuur van het CDA dit weekend besloten om een aantal vragen aan een externe en onafhankelijke partij voor te leggen en te laten toetsen. Op deze manier willen we recht doen aan de uitslag.”

Wie het onderzoek moet gaan leiden is vooralsnog onbekend. Volgens een betrokkene hebben meerdere kandidaten voor die eer bedankt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.