Advertentie

De Wichelroede: intuïtief instrument..


WantToKnow organiseert regelmatig bijzondere aanbiedingen voor je, met producten die je niet zo snel in de winkel zult tegenkomen. Een service met producten die veelal uit het buitenland komen. Bij kleine, vaak ambachtelijke leveranciers vandaan. Vanzelfsprekend kiezen we producten die passen in de sfeer van de website en dus zullen aansluiten op jouw smaak. We kijken zeker ook naar het duurzame karakter van de producten (en diensten).

Het essentie van deze aanbiedingen is zódanig, dat wij de aanbieding een beperkte geldigheidsduur moeten geven. Wij werken namelijk niet met voorraden en bestellen daarmee de producten aan de hand van de bestellingen die wij van de lezers van WantToKnow krijgen. Daarom duurt het leveren van de producten vaak iets langer dan een ‘paar dagen’. Meestal zijn wij in staat de levering binnen 2-3 weken te verzorgen.

WantToKnow heeft niet zo heel veel mogelijkheden tot inkomsten, vandaar dat we deze postorderservice ook hebben ontwikkeld. Zo snijdt het mes dus aan twéé kanten. We hopen je met deze service van dienst te zijn!

* * *

x

x

x

DEZE ZOMER NOG MEE AAN DE SLAG..?!

De Wichelroede:

intuïtief instrument..!

2020 © WantToKnow.nl/.be

x

Wichelroedes zijn voor veel mensen maar bizar. Twee vreemde stukjes metaal, waarmee sommige mensen water en andere ondergrondse schatten zoeken, en… vinden!. Maar wist je dat deze ‘instrumenten van de intuïtie’ een bijzondere geschiedenis kennen? En dat die geschiedenis het kenmerk ‘bijzonder succesvol’ draagt?! Wat ons betreft is het tijd dat we meer te weten komen, over deze interessante ‘slagstok’, zodat we erachter kunnen komen of we deze oude methode weer massaal weer omarmen..?

Gravure van de “Virgula Divina”, door Sebastian Munster (1550)

Voor zover bekend, is het moderne wichelroedelopen ontstaan in Duitsland in de 16e eeuw, toen men probeerde om ondergrondse metalen op te sporen, zonder te moeten graven. Zo maakte de cartograaf en graveur Sebastian Munster in 1550 een prent waarop een mijnbouwer wordt afgebeeld met een “Virgula Divina”, een goddelijke staf of fortuinstok. Zie de afbeelding boven dit artikel. In 1556 verscheen de eerste beschrijving van het wichelroedelopen in ’t boek ‘De Re Metallica’ (over de Aard van Metalen): 

“… Er zijn vele grote twisten tussen mijnwerkers over de gevorkte tak, voor sommigen zeggen dat het van het grootste nut in het ontdekken [van] aderen, en anderen ontkennen. … allemaal gelijk het grijpen van de vorken van de tak met hun handen, balde zijn vuisten, waarbij het noodzakelijk is dat de gebalde vingers moet worden gehouden naar de hemel, opdat het takje moet worden verhoogd op dat einde, waar de twee takken te voldoen.

Dan dwalen ze her en der in het wilde weg door de bergachtige regio’s. Er wordt gezegd dat het moment dat ze plaatsen hun voeten op een ader het takje onmiddellijk draait en draait, en dus door haar optreden onthult de ader; wanneer ze hun voeten weer bewegen en gaan weg van die plek het takje wordt eens te meer immobiel. …”
~ Georgius Agricola (1556)

Otto Edler von Graeve, een beroemde wichelaar uit de 19e en 20e eeuw met zijn Y-rod. De beide enden werden los in de hand gelegd, waarbij de wichelroede naar boven of naar onderen uitsloeg.

Hoewel Agricola beschreef dat de mijnwerkers het onderling niet eens waren over de werking van het wichelen, ontstond er in de zestiende eeuw door heel Europa een grote vraag naar Duitse mijnwerkers. Omdat zij vaak de wichelroed-methode onder de knie hadden. Zo werden er zelfs Duitse mijnwerkers in dienst genomen in de ‘stannaries’, of tinmijnen, van het Engelse Devon, Cornwall en Cumbria.

Zo was het dat in 1691 de Britse filosoof John Locke in aanraking kwam met de wichelroede. Hij was de eerste die de wichelroede een ‘dowsing rod’ ofwel een ‘slagstok’ noemde, omdat hij observeerde hoe de roede opsprong wanneer de mijnwerkers een metaalader vonden. Onze Nederlandse benaming stamt waarschijnlijk van deze benaming af, waarbij het woord ‘wich’ ook wordt gebruikt om het uitwijken van de mast van een schip te beschrijven.

Hoewel het zoeken naar water met wichelroedes bekend staat als een oude praktijk, duiken de eerste beschrijving van deze praktijk op in 1568. In een biografie van St. Teresa van Spanje, wordt beschreven hoe zij in Spanje een stuk grond had gekregen waarop zij een klooster wilde bouwen. Er was echter geen waterput te bekennen in de wijde omgeving. Een broeder, Antonio, nam daarom een wichelroede in de hand en ging opzoek. Teresa beschreef zelf:

“Really I cannot be sure if it were the sign he made, at any rate he made some movement with the twig and then he said, ‘ Dig just here ‘ ; they dug, and lo ! a plentiful fount of water gushed forth, excellent for ‘drinking, copious for washing, and it never ran dry.”

In 1662 werd het wichelroedelopen door Gaspar Schott, een invloedrijke jezuïet, uitgeroepen tot bijgelovig, of liever satanisch.  Hierdoor verloor het wichelen helaas haar populariteit, maar gelukkig bleef het wichelen toch -tot in de late 19e en vroege 20e eeuw- een veelgebruikte methode onder de homesteaders en landbouwers in Zuid-Dakota. Om de simpele reden dat het succesvol was.!

Het is waarschijnlijk tijdens deze overgang dat de populaire ‘Y-roede’ is vervangen door de ‘L-roedes’. Waar de Duitse mijnbouwers gebruikmaakte van een Y-vormige stok, hadden de bekende L-vormige stokjes van koper de voorkeur onder de Amerikaanse boeren (daarover hieronder meer). Helemaal interessant is dat het gebruik van koperen wichelroedes nog altijd gebeurt in Vietnam, nadat Amerikaanse mariniers hun wichelroedes meenamen tijdens de oorlog in de late jaren ’60! De Vietnamesen namen de roedes over nadat zij zagen hoe effectief sommige soldaten waren in het herkennen van ondergrondse tunnels en wapenopslagen. En ook in 1986 heeft het Noorse leger nog wichelroedes ingezet tijdens een reddingsoperatie op toen 31 mensen vast kwamen te zitten onder een lawine.

Een moderne marinier van het Vietnamese leger demonstreert zijn vaardigheden met twee koperen L-roedes.

Hoe de wichelroede werkt.
Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er een bredere wetenschappelijke discussie over paranormale vermogen, waaronder het wichelroedelopen werd gerekend. Een deel van de onderzoekers veronderstelde, dat het zou gaan om cryptesthesie, waarbij de wichelaars onderbewuste observaties van het terrein via hun motorische systeem, vertaalden naar beweging in de stok. Anderen dachten, dat de spierbewegingen ontstaan door intuïtieve observaties, die niet perse gebaseerd zijn op normale zintuiglijke observaties.

Tegenwoordig gaan veel roedelopers ervan uit dat het wichelen werkt op basis van magnetische, elektrische en/of energetische velden die het lichaam kan waarnemen. Hier begeven wij ons dus op een spannend vlak tussen ratio, gevoel, intuïtie (en misschien zelfs) helderziendheid.

Wanneer je met wichelroedelopen begint, is het daarom, hoe dan ook, goed om bij jezelf na te gaan waarom of waarvoor je de wichelroede wil hanteren. Zo beschrijven kenners dat het wichelen sterk leunt op de intuïtieve gevoeligheid van het eigen (energie-) veld. Dat heeft alles te maken met het ‘weten of vermoeden’ dat al vooraf gaat aan het werkelijke lopen met wichelroedes. Het is daarom erg belangrijk om duidelijke vragen te stellen of doelen te stellen. Zo beschrijven wichelaars dat zij het beste resultaat hebben wanneer zij vragen ‘Waar water is’, in plaats van het vragen naar ‘de plek op het land waar bramen het hardst groeien en het meeste opleveren’.

Net als bij vele andere methoden (bijv. pendelen) geldt ook hier dat je ontvankelijker wordt door regelmatig met de instrumenten te werken. En het is met dit inzicht in de energetische functie van het wichelen, dat de meeste wichelroedes niet langer van hout, maar van koper worden gemaakt. Het geleidende koper is beter instaat om fijne energieen op te vangen, maar zou waarschijnlijk te kostbaar of onbekend zijn geweest voor de oorspronkelijke Duitse wichelaars uit de 16e eeuw.

Ook de keuze voor de modernere L-vormige roedes is op basis van dit inzicht. Waar de Y-vormige roede enkel naar boven of beneden kan uitslaan, kunnen de twee L-roedes samen links en rechts wijzen én elkaar kruizen of afstoten. Zo vertellen veel wichelaars dat ze baat hebben bij deze ‘extra polariteiten’.

Vanzelfsprekend reiken we je ook uitgebreide info aan, over de werking van de wichelroede en de toepassingen van het wichelroedelopen. Klik op de cover van de pdf hierboven (of HIER) en hij opent in een nieuw tabblad. Zo heb je alles bij de hand om er deze zomer nog mee aan de slag te gaan.

Kijk naar dit  geweldig informatieve filmpje van klimaatwetenschapper, Lee Barnes, PhD. die een wichel-workshop geeft aan bio-dynamische boeren in North Carolina:

 

 

 

* * *

x

Speciale WantToKnow-aanbieding

Beginset L-vormige Wichelroeds van koper
+ unieke bewaarkoffer

x

x
– De Wichelroede introductieset –

X
(let op: deze actie sluit op dinsdag 4 augustus juli)

x
Als je bovenstaande informatie over wichelroedelopen hebt gelezen, begrijp je dat wij hier op de redactie allemaal erg geïnteresseerd zijn in dit wonderlijke fenomeen. Wij stelden daarom voor jou dit introductiepakket samen, omdat we geloven dat iedereen zou mogen experimenteren met het intuïtieve voelen met degelijke wichelroedes. Zo kun je zelf op avontuur in het land en de fijne zintuigen oefenen door bijv. water te vinden..! De roedes zijn van zuiver en veilig koper en komen in een stevige bewaardoos. Een mooie eerste stap om dit fenomeen je eigen te maken.

 

Speciale WantToKnow prijs: € 32,-
(normaal € 45,-)

 x

* * *

“Ja, ik wil graag deze
Wichelroede-set ontvangen
!”

Speciaal voor WantToKnow-lezers:

Vul hieronder de gevraagde persoonlijke gegevens in en
rond de bestelling af, VÓÓR de

sluitingsdatum is VERLENGD TOT dinsdag 4 augustus a.s.

* * *

Per bestelling geldt
een bijdrage porti/handelingskosten van € 6,50-
x

Woon je buiten Nederland?
Dan geld er een andere bijdrage voor handling/verzending.

Meestal zijn wij in staat de levering binnen
2-3 weken na de sluitingsdatum te verzorgen.

* * *

Wil je een andere/grotere bestelling plaatsen,
dan ons bestelsysteem toelaat ?

Heb je evt. nog andere vragen?

Stuur dan even een berichtje naar aanbieding@wanttoknow.nl
We laten je dan z.s.m. weten hoe we jouw bestelling kunnen aannemen/verzorgen.

x

* * *

Totaal: € -

x


Advertentie