Advertentie

Grounding setje voor wanttoknow-lezers…!


Als aanvullende service op het artikel van Berend Watchus over ‘Aarden’ HIER op de site, hebben we besloten de door Jouke van den Berg samengestelde aardingsset hier aan te bieden. Het blijkt aan de ene kant dat de originele sets, die gebaseerd zijn op de film, bijzonder duur zijn en anderzijds dat er redelijk wat vragen komen vanuit de lezers van dit artikel om deze set van Jouke te kunnen bestellen. Vandaar. Dit is het hele verhaal, waarbij je vragen te beseffen dat je -wanneer je bestelt- een degelijke aardingsset in huis krijgt. Maar verwacht dus geen gelikte (= dure) prestatie.

x

Aardingsset voor WantToKnow-lezers

2014 – Jouke vd Berg

x

Uit nieuwsgierigheid ben ik onderzoek gaan doen naar aarding. De technische kennis om een set te maken, zoals die ook in de film ‘Grounding’ te zien is, ontbreekt me niet en ik was er erg nieuwsgierig naar. En zodra ik een simpel prototype aardingsmat had ontwikkeld, zag ik pas hoe we eigenlijk allemaal aan elektriche spanning blootgesteld worden, maar hoe eenvoudig het óók is deze af te voeren…!

Wil je de film 'Grounding' zien, klik dan op deze illustratie en kijk onderaan het artikel van Berend Watchus naar de originele versie.
Wil je de film ‘Grounding’ zien, klik dan op deze illustratie en kijk onderaan het artikel van Berend Watchus naar de originele versie.

Voor aarding is contact met de aarde noodzakelijk, logischerwijs.. Maar voor mij was het dichtstbijzijnde gegronde stopcontact een eind weg van mijn pc hoek, waar ik de computer-aarding wilde gaan maken. Daarnaast was ook het geaarde stopcontact in mijn slaapkamer, een end weg. Na wat onderzoek kwam ik er echter achter, dat de radiator van de centrale verwarming meestal dubbel gegrond is.. Een aardekabel naar 1 van beide radiatoren zou zéker een lastige zaak zijn, dus koos ik er voor om te gronden via de radiator, die eigenlijk vlak naast me aan de muur hangt..

Voorkomen beter dan genezen.
Na metingen rond mijn pc-hoekje kwam ik erachter, dat daar een vrij hoge spanning aanwezig was, een zg. EelktroMagnetische veld (EMF). Zodra ik een geaarde muismat neerlegde, viel de spanning eigenlijk al direct aanzienlijk naar beneden. Ik bedacht me dat deze spanning dus ook ‘afgevangen’ kunnen worden, voordat deze in je lijf komt, en daarvoor bedacht ik een eenvoudige koperen spiraal, die aan ‘gronding’ (de radiator bijvoorbeeld) aangesloten zit; deze zou dat klusje op gaan knappen..

Nadat ik mijn bevindingen aan meerdere mensen had laten zien, wilden zij ook graag een aardingsmat. Ik kwam er echter vrij snel achter dat niet iedereen het principe erachter goed begreep, vooral het technische deel. Met een voltmeter kon ik de effecten van mijn grondings-experimenten goed aflezen, en de resultaten logen er niet om.

Connectie/verbinding
Voor de aardingsmatten had ik speciaal chirurgisch zilverdraad besteld, dat wel een stuk duurder is dan koperdraad, maar doordat het zeer goed geleidt, en het soepel en heel dun is, besloot ik dit te gebruiken.. Het zilverdraad heeft de dikte van een haar en koperdraad daarentegen, is stug en roestend koper (koperoxide) is geen prettig spul en het geeft ook nog eens een groen/blauwe uitslag. Belangrijk is namelijk dat de blote huid contact maakt met het geaarde object, zodat het spanningsveld gelijk wordt of kan worden met de aardespanning, die aan de andere kant van de draad zit.

Alle kleding die je eventueel draagt werkt als een isolator, dus draag de draad het liefst op de blote huid. Het systeem dat ik heb omtwikkeld met meten en meten = weten, is goedkoop en effectief. Het bestaat uit een gegronde muismat, waarop je dus met je computermuis werkt, ook al heb je een zg. ‘optische muis’. Daarbij maakt de huid van je pols contact met de chirurgische zilverdraad en aldus sluist de spanning weg.

muismat en spiraal

Dan gaat een koperen kabeltje van de muismat naar de radiator ( ca. 5 meter) met een klemmetje om deze koperen verbinding aan de muismat te klemmen. Op de radiator zoek je een ongeverfd stukje metaal en vervolgens verbind je de koperdraad er met wat tape (contact) aan vast. Klaar je is je computer-gronding, een wereld van verschil!

Om ook je bed te gronden, krijg je in het pakket nóg 9 meter chirurgisch zilverdraad, dat je door een stuk/strook textiel (katoen of zijde) weeft en vervolgens verbind je de zilverdraden, net als bij de muismat-aarding, aan het bijgeleverde koperdraad. Die verbind je met de radiator (ongeverfd deel). Zorg ervoor dat deze strook textiel met het ingeweven zilverdraad op een deel van het bed ligt waar je huidcontact hebt. Let op dat bijvoorbeeld een pyjama weer isoleert.. Wil je die strook wassen, dan trek je voorzichtig de dunne zilverdraden eruit, wast de lap en weef je deze draden later weer terug. Ook voor je huisdier kun je hetzelfde doen..!

Ik kan kan je nu een klare sets toesturen, want na veel speurwerk en door ‘groot’ in te kopen (bijv. katrollen zilverdraad) kan ik deze sets tegen een redelijke prijs aanbieden. Je stelt gewoon zelf je set samen. Een textiel lapje om je bed te aarden zit er niet bij, maar natuurlijk wel zilverdraad en een koperen kabeltje. Ook stuur ik een beknopte instruktie met je bestelling mee. Dit zijn de onderdelen:

  1. Muismat , voorbereid € 5,-  (bestelcode MM)
  2. Koperen kabel (lengte 5 meter) inclusief zg. ‘krokodillenklem’ € 4,50 (KK)
  3. 9 Meter zilverdraad (99.99% puur) € 13,50 (ZD)
  4. Koperdraad spiraal € 5,- (KS)
  5. En een setje extra krokodillenklemmen kost € 1,50 euro (EK)

Stel je voor dat je een geprepareed muismatje wilt en een koperen kabel voor bij de computer. En dat je eventueel een koperen spiraal met een kabel voor je bed erbij wilt; plus een stuk extra (9 meter) zilverdraad. Zorg dat je altijd wat extra zilverdraad achter de hand hebt om mogelijk gebroken draden te vervangen.

Dan bestel je dus via je overboeking: MM + 2 x KK (voor bed en computer) + 2 x ZD + 1 KS + 1 EK
Je stelt dus zelf samen wat je denkt nodig te hebben, waarbij je nog het bedrag van de handling- en verzendkosten dient op te tellen: € 4,70

In dit voorbeeld kom je dan op € 5 + € 9 + € 27 +  € 5 +  € 1,50 + € 4,70 =  € 52,40

We adviseren wel wat extra zilverdraad achter de hand te houden, puur zilver is erg zacht en kan op den duur breken, een extra rol met ruim 9 meter zilverdraad is nu makkelijk mee te bestellen. Daarmee kunt u evt gebroken draden eenvoudig vervangen. Uiteraard kunt u ook uw eigen lijst samenstellen , alles is mogelijk

Om het je makkelijk te maken: de ‘basisset’:
Stel dat je een geprepareerd muismatje op je bureau wilt, dan komt daar een aansluitkabel bij. Een koperen spiraal om de eerste spanning af te voeren heeft ook een kabel nodig . Om het bed te aarden heb je 9 meter zilverdraad nodig en een kabel. We maakten een basisset, waarmee je zelf niets hoeft samen te stellen, maar met de onderdelen, zowel je bed als computerplek kunt aarden. We hebben het dan over:
1 Muismat, 3 x krokodillenklemmen, 1 rolletje zilverdraad (9 mtr) en 1 koperdraad spiraal (zie foto) Een standaard setje zou dus neerkomen op 1x MM , 3x KK , en 1x ZD + verzendkosten = € 5 + € 5 + € 13,50 + € 13,50 = € 37 + € 4,70 = € 41,70 Als je deze set wilt bestellen, maak dan dit bedrag over en vermeldt: ‘Basisset’.

Maar vanzelfsprekend kun je elke combinatie maken die je wilt. We zien je bestelling tegemoet, maar
bedenk dat deze aanbieding geldig is t/m a.s. dinsdag 18 februari. We zullen binnen 2 weken alle bestellingen hebben verzonden.

Hoe te bestellen?
Vul hieronder je bestelling in met alle codes, zoals hierboven genoemd; je maakt dus je eigen pakketje. Verzend het formulier via de verzendknop, en vergeet niet alle velden volledig in te vullen. (Ook je e-mailadres!)
Maak vervolgens het totaalbedrag van je bestelling over, op bankrekening 4313174 (ING) van Dolphins & Whales publishing bv in Heemstede. (IBANcode: NL35INGB0004313174 en de Bic code is: INGBNL2A)

We sturen je dan het aardingspakket op kortst mogelijk termijn toe.


Advertentie