Advertentie

Met een 9/11-stripverhaal de waarheid onder ogen..?!


x

9/11-stripverhaal stelt essentiële vragen…!

© vertaling Guido Jonkers / WantToKnow.nl/.be

x

Nog steeds, 10 jaar ná de aanslagen van 11 September 2001, zit deze tragedie nog steeds getraumatiseerd vast in de hoofden van veel Amerikanen. Een van hen, de schrijver en artiest Rick Veitch, is ervan overtuigd dat de hele waarheid verborgen is gebleven. De vragen die rondom deze fatale dag hangen, zijn de bron voor het thema van een nieuwe comic-serie, de Image Comic serie getiteld ‘The Big Field’, die Rick Veitch maakte met teamgenoot Gary Erskine. Deze serie is 7 September jl. van start gegaan.  

Veitch heeft de serie de structuur gegeven van een episode uit een verhaal uit 1963, genaamd ‘The Twilight Zone’. Deze specifieke episode heette ‘No Time Like the Past’. (Het verleden was de beste tijd, vert.) In dit verhaal gebruikt een man een tijdmachine en probeert door een reis terug in de tijd een 3-tal gebeurtenissen te ‘corrigeren’, namelijk door een politieman in Hiroshima een waarschuwing te geven voor de komende kernbom, een aanslag uit te voeren op Adolf Hitler vlak vóór het begin van Tweede Wereldoorlog en hij probeert te voorkomen dat het schip de ‘Lusitania’ tot zinken wordt gebracht.

In dit verhaal, ‘The Big Lie’, is de held een vrouw genaamd Sandra, die haar man Carl heeft verloren door de terroristische aanval op het World Trade Centre in New York City. Zij is kernfysicus , werkzaam bij het ‘Large Hadron Collider’. Zij slaagt erin om op een praktische manier terug te gaan in de tijd, en kiest ervoor om van het huidige tijdsgewricht terug te gaan, naar één uur voor de eerste vliegtuigaanslag op de WTC-torens, op 11 september 2001.

Ze rent naar het kantoor van haar man Carl, maar die kijkt uitermate vreemd op als hij haar ziet, 10 jaar ouder geworden; hij kan het allemaal niet zo geloven. En ondanks het tonen van familiefoto’s van hun kinderen op haar I-Pad, geloven noch haar echtgenoot, noch zijn medewerkers haar waarschuwingen. (plaatje onderaan het artikel)

“De kern van het verhaal draait erom”, aldus Veitch, “dat ze probeert om deze experts te overtuigen dat de terroristische aanslag aanstaande is. Feitelijk spreken we dus over een emotioneel drama, waarin de feiten én vraagtekens rondom 9/11 zijn verweven.”

Thomas Yeates is de redacteur en coverdesigner en hij bracht het idee naar voren om een comic te maken rondom 9/11. Voor dit idee wist hij ‘Image Comics’-uitgever Eric Stephenson warm te maken, die fan van het duo was geworden, ná de publicaties van hun stripserie ‘Army@Love’, die deels bestond uit militaire satire en deels uit het op de hak nemen van liefdesperikelen tijdens oorlogshandelingen.

En toen ze eindelijk de hoofdpersonen hadden gevonden, die de verteller speelt in deze comic, namelijk Uncle Sam ‘himself’, viel alles op zijn plek, aldus Yeates. Hij laat dit Amerikaanse icoon op de cover zien (plaatje) staande naast de rokende Twin Towers.
“Voor mij is het grootste goed dat de VS te bieden heeft, de vrijheid”, aldus Yeates. Hij gaat verder: “De aanslagen van 9/11 zijn misbruikt om de Patriot Act in werking te stellen, die feitelijk de meest essentiële rechten van de Amerikaanse burgers heeft weggenomen. En dus is Uncle Sam hier op het plaatje, weliswaar geraakt in de aanslag, maar hij probeert nog steeds te vechten voor het terugwinnen van de vrijheden.”

“Iedereen die zich door de 9/11-aanslagen heeft gevochten, de mensen pop Ground Zero tot en met de mensen die thuis aan de TV gekluisterd waren, hebben een persoonlijke band met die specifieke dag”, aldus Veitch. “Het is een scharnierpunt in de geschiedenis van ons land en van de geschiedenis van de wereld.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Veitch het 9/11-thema heeft gebruikt. In een andere comic, die bij ‘Vertigo Comics’ werd uitgegeven, getiteld ‘Can’t Get No’, gebruikte hij een de verloren week van een man, 1 week vóór, tijdens en ná de aanslagen, vanuit het perspectief van de micro-kosmos. “Maar met deze comic, ‘The Big Lie’ proberen we het hele plaatje te maken, macroscopisch, waarbij we het landschap vullen met politici, financiële zaken en militaire verwikkelingen”, aldus Veitch.

Toen hij met het project begon, zag hij zich niet als een 9/11-waarheidsvinder, “Maar met de afgelopen decennia in het hoofd, waarbij de ‘Pentagon Papers’, Watergate, het Iran-contra-schandaal en de invasie van Irak een hoofdrol speelden”, zo bekend Veitch, “ben ik behoorlijk skeptisch geworden voor ongeachte welke ‘officiële’ versie die door onze overheid wordt afgegeven.”

Rick Veitch
Gary Erskine

“Wanneer je alleen al het ‘9/11 Commission Report’ leest, is het al snel duidelijk dat een heleboel belangrijk bewijsmateriaal, met name materiaal over de opmaat naar de ramp en de ineenstorting van de WTC-torens, is genegeerd! Maar ook totaal is ondergespit” aldus Veitch. Hij verklaart zich nader: “Ik ben behoorlijk ‘pissed’ over de nasleep van de aanslagen. Hoe Irak werd binnengevallen, gebaseerd op valse inlichtingen hetgeen tevens leidde tot mismanagement van de bezetting en de dood van minimaal 100.000 doden”.

De opvallende gevoeligheden die Veitch hier aanhaalt, zijn kenmerkend voor zijn carrière, die begon met grote werken als ‘Miracleman’ en ‘Swamp Thing’. Volgens zijn maatje Erskine “was er altijd wel een fnuikend randje aan deze verhalen, die je niet zomaar kon waarnemen in de comics, of juist confrontaal inbeukten op de lezer. En deze strip is voor zowel de schrijver als voor de illustrator een uitdaging geweest. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor de lezer zal gelden. Maar voor de lezer zal het ook een beroep doen op zijn flexibiliteit van geest..”

Hoewel vergelijkende tijdreis-verhalen niets nieuws zijn in de stripwereld, hebben nog maar weinig stripschrijvers het aangedurfd iets over 9/11 te maken. “Het is nog steeds behoorlijk actueel”, aldus Veitch “maar het lijkt wel alsof de moderne strip-industrie zich steeds meer toelegt op lege-calorieën-strips.. Daarbij lijkt het wel of er sprake is van een collectief geheugenverlies wat 9/11 betreft. Ik geloof dat het zó traumatisch is voor veel Amerikanen, dat zij deze fase in de geschiedenis van de VS het liefst zo snel mogelijk achter zich laten.

Je ziet je grote gaten vallen in de officiële versie van 9/11, wanneer je de moeite neemt om de toplaag van het officiële 9/11-rapport af te schrapen. Er is een boel desinformatie te vinden, vooral op het internet, en een boel theorieën die dienen te worden ontkracht. Het gaat ons vooral om de positieve mensen, die proberen om serieus deze aanslagen opnieuw te laten onderzoeken, zodat er een antwoord komt op veel van deze uiterst pijnlijke vragen. En dat is precies de essentie ook van onze strip!”.

Natuurlijk realiseert Veitch zich dat ‘The Big Lie’ controversieel zal overkomen in sommige kringen. Maar volgens hem is de VS op dit moment zo enorm gepolariseerd, dat hij behoorlijk zeker is dat deze strip een stevige discussie zal gaan opleveren, vanuit beide kanten van het spectrum, mensen die de waarheid boven tafel willen hebben en aan de andere kant de mensen die niets anders willen dan simpelweg de 9/11-aanslagen tot een herinnering te maken…

Dat is ook de reden dat hij zich met zijn boek precies richt op het midden van deze 2 groepen. “het spreekt mensen aan, die nog nooit hebben nagedacht over deze zaken, de afgelopen 10 jaar en van hen die deelnemen aan de ideologische zoektocht, van voor naar achteren”. Veitch is van plan in deze serie ook ander historische ‘grove leugens’ aan de kaak te stellen.

“Het is juist en goed dat we ons de gebeurtenissen van 11 September voor de geest blijven halen. Maar het is daarbij vooral van belang, dat we een duidelijk beeld krijgen van dátgene wat zich afspeelde die dag..!”

 

2 gedachten over “Met een 9/11-stripverhaal de waarheid onder ogen..?!

  1. En de Amerikanen worden gepakt, doordat ‘hoge pieten’ hen zeggen te willen beschermen voor het Kwaad, dat ze natuurlijk eerst zélf hebben gezaaid..! De ‘Patriot Act’ uit de kast en hoppa, de grondwet zo goed als buiten werking. Protecting the homeland.. Jaja..!

   Dr. David Griffin zegt dat de belangrijkste barrière die het onthullen van de 9/11-waarheid dwars zit, de vaderlandsliefde is van de Amerikanen. Zij hebben niet geleerd op te staan en aan hun president te twijfelen..! Niet aan ‘officiële’ rapporten etc. “Als je niet vóór ons bent, hoor je bij de terroristen”.. Alsjeblieft, de praatjes van Bush tijdens zijn ‘State of the Union’ in 2001..
   Niet voor niets heet het tegenwoordig ‘We the Sheeple’, ipv ‘We the People’.

   Al met al ben je natuurlijk zélf behoorlijk schuldig aan het weggeven van je eigen rechten en vrijheden als Amerikaans burger..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.