Advertentie

Boekrecensie: De waarheid over de farmaceutische industrie


“Deze industrie is nu voornamelijk een marketing machine geworden voor de verkoop van medicijnen met een twijfelachtige werking, en ze gebruikt haar rijkdom en invloed vervolgens weer om iedere instantie die haar in de weg staat tot medestander te maken.”

De boekrecensie hieronder, is vertaald vanuit het prestigieuze vakblad ‘New England Journal of Medicine’. Het laat duidelijk zien hoe corrupt de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg zijn geworden. De auteur van het boek, Marcia Angell, M.D., is een voormalig hoofdredacteur van ditzelfde, alom gerespecteerde vakblad. Tegenwoordig is ze hoofddocent in social medicine aan de Harvard Medical School.

Haar boek, The Truth About the Drug Companies, biedt het zoveelste onthullende beeld van de manier waarop hebzucht de vele facetten van het zakenleven en de overheid is gaan bepalen, en presenteert een aantal krachtige ideëen voor wat we eraan kunnen doen.  

New England Journal of Medicine    Volume 351:1580-1581, 7 oktober 2004, nummer 15.

“De gecombineerde winsten van de tien farmaceutische bedrijven in de Fortune 500 (35,9 miljard dollar) waren groter dan de winsten van alle overige 490 bedrijven bij elkaar (33,7 miljard dollar) in 2002. Gedurende de afgelopen twintig jaar is de farmaceutische industrie ver afgedwaald van haar oorspronkelijke hoge doelstelling van het ontdekken en produceren van goede nieuwe medicijnen. Deze industrie is nu voornamelijk een marketing machine geworden voor de verkoop van medicijnen met een twijfelachtige werking, en gebruikt haar rijkdom en invloed om iedere instantie die haar in de weg staat tot medestander te maken, inclusief het Amerikaanse Congres, de Food and Drug Administration, academische medische centra, en de geneeskunde zelf.” Dr. Marcia Angell, voormalig hoofdredacteur van het New England Journal of Medicine. uit haar geruchtmakende boek: ‘De waarheid over medicijnfabrikanten’. (vert.)

 

The Truth About the Drug Companies

And what to do about it 

Boekrecensie gechreven door John Hoey, M.D.        
Vertaling © WantToKnow.nl/.be 2009

Sinds haar vertrek bij the Journal heeft ze een blik achter de schermen geworpen bij ‘Big Pharma’, ‘Big University’ en ‘Big Faculty’. Zich baserend op haar eigen werk en op haar gedetailleerde analyse van onderzoek, financiële verklaringen van bedrijven, en onderzoeksrapporten over medicijnontwikkeling en marketing, schrijft Angell met de ondubbelzinnige en onbuigzame stijl die Journal-lezers van haar gewend zijn en zijn gaan vertrouwen. 

Verkoopresultaat: 200 miljard dollar per jaar

Marcia Angell
Dr. Marcia Angell weet waar ze over spreekt

De huidige trend in de richting van de commercialisering en corruptie van klinisch onderzoek valt samen met de verkiezing van president Ronald Reagan in 1980, en de aanname van de Bayh-Dole Act, een nieuw stelsel van wetten dat universiteiten en kleine bedrijven toestemming gaf en stimuleerde om ontdekkingen uit onderzoek, gesponsord door de National Institutes of Health (NIH), te patenteren. Onderzoek waarvoor betaald was door de belastingbetaler, en bedoeld voor het welzijn van diezelfde belastingbetaler, werd met onmiddellijke ingang een privaat en verkoopbaar product -een product met een verkoopresultaat van meer dan 200 miljard dollar per jaar.     

Onderzoek datt was betaald door de belastingbetaler en ook bedoeld voor het welzijn van diezelfde belastingbetaler, werd met onmiddellijke ingang een privaat en verkoopbaar product, een product met een verkoopresultaat van meer dan 200 miljard dollar per jaar.

Commercialisering had zowel specifieke als algemene gevolgen. Lezers van dit vakblad en van andere bladen zijn bekend met de onderzoeken naar de controle die onderzoekssponsors uitvoeren op farmaceutische bedrijven met betrekking tot de opzet en de analyse van klinische proeven (inclusief de verdraaiing van oorspronkelijke maatstaven in proeven) en de kwestie van het rapporteren, niet rapporteren en onjuist rapporteren van resultaten.

Zijn Academische Medicijnen te Koop?

Angell herinnert ons aan de steeds inniger wordende relaties tussen de farmaceutische industrie en de faculteiten van universiteiten. Niet alleen veranderen narcistische sponsors de naam van medische onderwijsinstellingen, ze kopen eveneens toegang tot het beste intellect van hun faculteiten. Angell’s voorbeelden van de grote sommen geld die door de industrie betaald worden aan individuele faculteitsleden en aan wetenschappers en directeuren van het NIH zijn verbijsterend.

De algemenere gevolgen zijn merkbaar in de commercialisering van universiteiten, medische faculteiten en ons beroep in het algemeen. In een brief uit 2000, geschreven in reactie op een artikel van Angell in het Journal, “Is Academic Medicine for Sale?“, gaf een lezer het volgende antwoord: “Nee. De huidige eigenaar is er zeer tevreden mee”. De toenemende binnendringing van de industrie in het medisch onderwijs, en de bijna totale overheersing van het voortgaande medische onderwijs (voornamelijk met betrekking tot medicijnen) door de marketingafdelingen van grote farmaceutische bedrijven, is een schandaal.

Grootste lobby huist in Washington

De grootste medicijn lobby vind plaats in Washington
De grootste medicijnlobby vindt plaats in Washington

Dezelfde bedrijven hebben eveneens diep in de buidel getast om bij de overheid te lobbyen. Volgens Angell heeft Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, de beroepsvereniging van de Amerikaanse farmaceutische industrie, “de grootste lobby in Washington”, die in 2002 675 lobbyisten in dienst had (inclusief 26 voormalige leden van het Congres), voor een bedrag van meer dan 91 miljoen dollar. Het resultaat was een bovengemiddelde groei in bedrijfswinsten onder zowel Republikeinse als Democratische regeringen.

De meest recente en verbazingwekkende lobbypoging had tot gevolg dat het Congres een expliciet verbod oplegde aan Medicare om zijn enorme koopkracht aan te wenden voor lagere prijzen voor medicijnen, en zo een directe geldstroom te creëren, in de vorm van hogere prijzen voor medicijnen, van de belastingbetaler naar de geldkist van de industrie. Deze veranderingen, samen met het overstag gaan van de Food and Drug Administration (FDA) in 1997, dat het mogelijk maakte dat “direct op de consument gerichte” advertenties geen melding hoefden te maken van bijeffecten (uitgezonderd de meest ernstige), hebben de winsten verder doen toenemen. Het algehele gevolg is niet alleen een corruptie van de wetenschap, maar ook van de verspreiding van wetenschap.  

De meest recente en verbazingwekkende lobbypoging had tot gevolg dat het Congres een expliciet verbod oplegde aan Medicare om zijn enorme koopkracht aan te wenden voor lagere prijzen voor medicijnen

Big Pharma presteert ‘armzalig’

profitpills2Angell documenteert dat, in tegenstelling tot wat ze zelf beweren, grote farmaceutische bedrijven “armzalig presteren” op het gebied van innovatief onderzoek. In feite, zoals toegestaan door de Bayh-Dole Act, kopen farmaceutische bedrijven ontdekkingen op van basiswetenschappelijke ondernemingen, inclusief universiteiten en met publiek geld gesubsidieerde instellingen.

De werkelijke kosten van medicijnonderzoek door farmaceutische bedrijven liggen veel lager dan de vaak vermelde 800 miljoen dollar per nieuw medicijn dat op de markt gebracht wordt. Het grootste deel van hun onderzoek is naar “me too” medicijnen -onorigineel, belasting aftrekbaar (en dus indirect bekostigd door de belastingbetaler), en grotendeels overbodig. De grote farmaceutische bedrijven (“Big Pharma”) zijn, in essentie, productie- en marketing bedrijven.

Angell’s concluderende hoofdstuk, het minst overtuigende in een overigens fascinerend en diepgravend boek, bevat de stuk voor stuk voorspelbare oplossingen: controle op “me too” medicijnen, geef de FDA meer bevoegdheden, toezicht op klinisch onderzoek van “Big Pharma”, inperking van geldigheidsduur en misbruik van patenten, houd de farmaceutische industrie weg van medisch onderwijs, maak financiële overzichten van bedrijven openbaar (zodat we kunnen zien wat de werkelijke kosten van medisch onderzoek zijn, los van marketing), en stel prijsbeheersing of richtlijnen in. Toegegeven, de problemen zijn zo acuut, en de tentakels van de industrie zijn zo verstrengeld met onze manier van leven dat het moeilijk te zien is wat er anders aanbevolen moet worden. 

Niet alleen onze gezondheid en de gezondheidszorg staan op het spel, maar ook het wetenschappelijk onderzoek en de reputaties van universiteiten en regeringen.

Het boek van Marcia Angell
Het boek van Marcia Angell

Maar misschien heeft Angell gelijk. We moeten veranderingen aanbrengen in de manier waarop we onderzoek naar, en de ontwikkeling en distributie van nieuwe medicijnen regelen. Niet alleen onze gezondheid en de gezondheidszorg staan op het spel, maar ook het wetenschappelijk onderzoek en de reputaties van universiteiten en regeringen. De integriteit van wetenschappelijk onderzoek is te belangrijk om over te laten aan de onzichtbare hand van de markt.        

Om The Truth About Drug Companies aan te schaffen via amazon.com, klik hier.  Het citaat aan het begin is afkomstig uit Dr. Angell’s eigen samenvatting van haar boek in the New York Review of Books.  


Voor een boeiende samenvatting van tien pagina’s van Dr. Angell’s boek, klik hier. Voor meer betrouwbare, verifieerbare informatie over de doofpot Gezondheid, zie: Informatiecentrum Gezondheid 

In haar boek verkent Marcia Angell het farmaceutisch onderzoeksgebied, betreurt de snel toenemende betrokkenheid (en verdraaiing van de waarheid) van ‘Big Pharma’, en roept ons allemaal (artsen, patiënten en politici) op om er iets aan te doen. De treffende tekst op de boekomslag verklaart dat “ze tijdens haar twintig jaar durende werkzaamheden voor The New England Journal of Medicine de beste plek had voor een blik op de toenemende corruptie in de farmaceutische industrie”.

10 gedachten over “Boekrecensie: De waarheid over de farmaceutische industrie

 1. En wat vinden wij er van dat de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker op een dermate manier geregeld zijn dat wanneer kritische ouders tegen inenting zijn, dat dochterlief toch deze vaccinatie kan krijgen omdat dit per wet mogelijk is gemaakt?

  Wat is dit voor betutteling?

 2. Dat er een I-pod gewonnen kan worden door je te laten inenten is voor mij een vaag verhaal!!
  Mijn dochters krijgen hem in ieder geval niet, ook heb ik ze artikelen laten lezen wat de gevolgen kunnen zijn. Ik heb ze zelf laten beslissen of ze de vaccinatie wilden, maar ze willen het alle twee niet. Let op, dan word het straks nog verplicht ook!
  In Amerika moesten de kinderen ingeent worden, ouders die hun meiden dit niet wilden laten doen, werden gevangen genomen en berecht??????
  Ik heb mij laten inspireren door het boek 100 jaar medische leugens van Fitzegerald, maar dit boek ga ik zeker ook lezen.

 3. Ik heb berichten over Gardasil doorgestuurd naar al mijn vrienden met meiden…niets op gehoord. Het lijkt wel of ze gehersenspoeld zijn..en dan heb je het alleen nog maar over Gardasil. Hoe zit het met doeltreffende medicijnen tegen kanker en andere ziektes?? Belachelijk duur en werken niet. Hele regeringen worden ingepakt door de farmaceutische industrie. En als het aan de farmaceutische industrie ligt, kunnen we vanaf volgend jaar ook geen voedingssuplementen (o.a. vitaminen en mineralen) meer kopen. Zou niet goed voor je zijn. Liever een pilletje met chemische zooi…zo kan ik nog wel even doorgaan….

 4. Dag NB, we gaan dit weekend een groot stuk plaatsen over Gardasil. Blijf bij jezelf, doe je dingetje, zoals jij voelt dat je dat moet doen. Meer wordt niet gevraagd van je.

 5. Dan heb je cholesterol verlagende middelen nog nooit goed bekeken…

  Elke aanpassing aan dit systeem geeft hormonale onbalans cholesterolen zijn nu eenmaal de voorstoffen voor een groot aantal sturende processen, die onder andere ook met de energetische functies van het hart te maken hebben…. Tel maar uit je winst..

  Rob..

 6. Zo stuur ik ook zoveel mogelijk door wat ik weet over de vaccins, farmaseutische buisness dat ze miljarden verdienen…vele mensen zij idd gehersenspoeld en nemen het helaas niet serieus als je wat aangeeft, toch vind ik het ook goed dat er zoveel op het internet steeds meer info over komt en meer sites erbij…compliment voor de site van Tessa, en de lezing van afgelopen Zaterdag was dan ook goed gedaan samen met Anton

 7. over cholesterolverlagende medicijnen gesproken naamgenoot.
  ik heb die troep een poosje ingenomen.
  resultaat?
  diverse broeken vol stront en diverse malen de urine niet op kunnen houden.
  uiteindelijk vlak voor dat radar er mee kwam kreeg ik zelfmoordplannen en toen was voor mij de maat helemaal vol.
  ik heb alles netjes doorgegeven aan de apotheker, cardioloog, huisarts en de inspecteur voor de gezondheidzorg.
  heeeft iemand het teruggevonden in de bijsluiters na een jaar?
  ik niet. dus dat geeft aan dat ze bewust zaken uit de bijsluiters houden.
  tevens kreeg ik na een jaar een brief van de apothekersvereniging waarin doodleuk gesteld werd dat de stof nu wel weggetrokken was en ik weer gewoon cholesterolverlagers kon gaan gebruiken.
  een brief naar de apothekersvereniging en radar.
  van geen van beiden ook maar enige reactie.
  dus moraal van dit verhaal?
  niets en niemand in die wereld is te vertrouwen.

 8. Ik zou geen syntetisch geneesmiddel weten want volgens mij moeten het symptoombestrijders heten waar je weer andere symptoombestrijders voor moet slikken om de bijverschijnselen te onderdrukken. In de winkels noemen ze dat bijverkopen zodat er een grotere omzet verkregen wordt.
  echte geneesmiddelen zijn van natuurlijke oorsprong en niet te patenteren. Voedingssuplementen evenals de homepathie wil Big Pharma natuurlijk uit de weg ruimen en daar zijn ze nu met hun oneigenlijk verkregen kapitaal druk bezig om dit te regelen. Hoe meer je erover weet hoe enger het allemaal wordt. Zou het mogelijk zijn dat onze regering hier niets van weet??? Volgens mij pikken ze hier ook meer dan één graantje van mee. Waarom vergaderen ze nooit hierover of over de chemtrails? Een hond bijt nooit de hand die hem voed. Op wie zou je nog moeten stemmen? Ik weet niemand die integer is en die ik mijn stem zou toevertrouwen. Kijk maar wat er met Pim gebeurde toen hij kritische opmerkingen over de bureacratie plaatste, populair werd omdat hij dat wilde veranderen…
  In mijn ogen is het een groot komplot van de mensen die alleen om geld en macht geven en dit in te grootte mate ook hebben.
  Ik slik dus ip alleen natuurlijke middelen en geen pillen die vaak vervaardigd zijn mbv chemisch en toxisch afval.

 9. Een tijd geleden leek mijn leven een grote chaos en natuurlijk reageerde mijn lichaam daarop. Mijn huisarts gaf me betablokkers om mijn hart wat tot rust te brengen. Dat lukte geweldig. De eerste de beste keer dat ik met mijn auto’tje de weg opreed, kwam er een auto van rechts die bijna op me inreed. Ik was zo rustig dat ik niet eens reageerde. Maakt het nog wat uit of je doodgaat aan een hartinfarct of een autoongeluk?
  Vervolgens kreeg ik statines. Daarvan kreeg ik de meest afgrijselijke nachtmerries zodat ik niet meer durfde te gaan slapen en vervolgens begon het spierweefsel in mijn benen te degenereren.
  Met behulp van een homeopatisch arts, een haptonoom en een reeks schatten van vrienden ben ik van de medicijnen af. In plaats van maar wat te slikken, eet ik nu biologisch en ik fiets me wat kilometers af in een week. Ik geniet van de mooie natuur om me heen en ik voel me kiplekker.
  En natuurlijk heb ik mijn leven omgegooid totdat het mijn leven is en niet dat van iemand anders. Dat voelt wel zo lekker.
  Wat de pharmaceutische industrie betreft, it takes two to tango en ik dans allang niet meer mee.

 10. hebben jullie wel eens over het cannabinoide systeem gehoord ? dat is het systeem wat een mens van natuur (geboorte) af bezit en ons in staat steld om gezond te blijven of te genezen van zo goed als elke ziekte, ook dit wordt voor ons al bijzonder lang geheim gehouden, geen arts die zich er mee bezig houd of het fijne van afweet. gewoon te bizar voor woorden !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.