Advertentie

De onbenutte kracht van lachen…


x

De onbenutte kracht van lachen.

© Ron Gutman, oprichter/CEO van ‘Healthtap’
x
2012 © vertaling Marieke Pril

x

Onlangs tijdens het joggen deed ik een interessante ontdekking;  een simpele handeling die een dramatisch verschil maakte en me hielp door de meest uitdagende segmenten van lange afstand runs: Lachen. Dit inspireerde me om op een ontdekkingsreis te gaan, die me langs de neurowetenschappen, socialiteit, antropologie en psychologie zou voeren, om zo de onbenutte krachten van het lachen te ontdekken.

Ron Gutman: 'We onderschatten de kracht van lachen'..

Ik startte mijn exploratie in Californië, met een intrigerende UK Berkeley 30 jaar durend, wetenschappelijk onderzoek, dat de lach van studenten in een jaarboek onderzocht, en vervolgens hun gezondheid en succes meten door hun gehele leven heen.

Door de lach op de foto’s in hun jaarboek op te meten konden de wetenschappers voorspellingen maken over:  hoe bevredigend, vervullend en langdurig hun huwelijken zouden zijn, hoe hoog ze zouden scoren in standaardtesten met betrekking tot gezondheid, welzijn, en gelukkig zijn in het algemeen, en hoe inspirerend ze voor anderen zouden zijn. De mensen met de breedste lachen scoorden het hoogste in al de bovengenoemde categorieën.

De honkballers die lachend op de plaatjes stonden bleken langer te leven..!

Wat nog verrassender was, was een research project van de Wayne State University uit 2010, dat honkbalkaartjes onderzocht met daarop de foto’s van Major League spelers uit 1952. Uit de studie kwam voort dat de breedte van de lach van de spelers hun levensduur kon voorspellen! Spelers die niet lachten op hun foto bereikten een gemiddelde leeftijd van 72.9 jaren, terwijl de spelers met de stralendste lach een gemiddelde leeftijd bereikten van 79.9 jaren!

Terwijl ik mijn reis vervolgde leerde ik dat we deel uitmaken van een ras dat van nature lacht, dat we onze ‘lach krachten’, kunnen aanwenden om een positieve impact te maken op bijna elke sociale gebeurtenis, en dat lachen echt en waarlijk goed voor ons is.

Verrassend genoeg worden we lachend geboren. 3D-echotechnologie toont aan dat baby’s tijdens hun ontwikkeling lijken te lachen in de baarmoeder. Na hun geboorte blijven baby’s lachen (aanvankelijk in hun slaap), en zelfs blinde baby’s glimlachen als respons op het geluid van een menselijke stem.

Een lach is tevens een van de meest elementaire, biologische, uniforme uiting van alle mensen. Paul Ekman, (‘s werelds meest leidinggevende expert op het gebied van gezichtsuitdrukkingen) ontdekte dat lachen intercultureel is en dezelfde betekenis heeft binnen verschillende culturen, maatschappijen.
Uit studies die hij in Papua Nieuw Guinea deed, bleek dat leden van de Fore stam (die compleet van de Westerse cultuur waren afgesneden, en bekend stonden om hun ongebruikelijke kannibalistische rituelen) lachen aanwenden in situaties en beschrijvingen op dezelfde manier zoals jij en ik het zouden doen.

Lachen is niet slechts een universele manier van communicatie, het is tevens een frequente. Meer dan 30% van ons lachen meer dan 20 keer per dag, en minder dan 14% van ons lachen minder dan 5 keer per dag. Feitelijk zijn diegenen met de grootste superkrachten kinderen, die maar liefst 400 keer per dag lachen!

Twee studies uit 2002 en 2011 van de Uppsala Universiteit in Zweden, bevestigden dat de lach van andere mensen de controle onderdrukt die we normaliter hebben over onze gezichtsuitdrukkingen, en ons dwingt te lachen. Ze toonden tevens aan dat het moeilijk is te fronsen terwijl we kijken naar iemand die lacht.

Waarom? Omdat glimlachen evolutionair aanstekelijk is en we een onbewuste , aangeboren neiging hebben te lachen als we er een zien. Dit gebeurt zelfs onder vreemden, terwijl er geen intentie is om contact te leggen of omgang te hebben met de andere persoon. Een lach imiteren en fysiek ervaren, helpt ons te interpreteren hoe oprecht een lach is, zodat we de daadwerkelijke, emotionele toestand van de glimlacher kunnen begrijpen.

Tijdens research uitgevoerd op de Universiteit van Clermont-Ferrand in Frankrijk, werden de deelnemers gevraagd echte versus nepglimlachen te interpreteren, onderwijl ze een potlood in hun mond hielden om zo de spieren te onderdrukken die ons helpen lachen. Zonder de potloden in hun mond konden ze excellent oordelen. Echter met de potloden in hun mond (zodat ze de lach die ze zagen niet konden imiteren), was hun oordeel verslechterd. (foto)

Deze bevindingen zouden Charles Darwin niet verbaasd hebben, die als toevoeging op zijn theorieën in de evolutie van ‘De Oorsprong van Rassen’, (The Origine of Species) ook de ‘Facial Feedback Response Theory’ ontwikkelde, welke suggereert dat de handeling van het glimlachen ons eigenlijk goed doet voelen. (in tegenstelling tot dat glimlachen slechts het resultaat zou zijn van ons goed voelen).

Deze theorie wordt ondersteund door diverse, recente studies, waaronder een studie van de Echnische Universiteit in München, Duitsland. In een studie uit 2009 hebben wetenschappers daar MRI (functionele MRI)beeldvorming gebruikt om hersenactiviteit te meten in de regio’s voor emotionele verwerking, voor en na een injectie met Botox om de lachspieren te onderdrukken. De bevindingen toonden aan dat gezicht feedback (zoals imitatie van een glimlach) eigenlijk de neurale verwerking van de emotionele inhoud in de hersenen verandert, en men kwam tot de conclusie dat het circuit van emotie en geluk in onze hersenen wordt geactiveerd wanneer we lachen!

Glimlachen stimuleert in onze hersenen het beloningsmechanisme  op een manier die zelfs chocolade, een wel beschouwde plezier opwekker, niet kan evenaren. In een studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk (gebruik makend van een elektromagnetische hersenscanner en een hartslag monitor, om ‘stemming verhogende’ waarden te creëren voor meerdere stimuli), ontdekten Britse wetenschappers het volgende. Een lach kan hetzelfde niveau van hersenstimulatie teweeg brengen als 2.000 chocolade repen!

Ze ontdekten ook dat lachen net zo stimulerend kan werken als het ontvangen van ongeveer 16.000 Britse ponden in contanten. Dat is 25.000 dollar per lach! Niet gek, met 400 glimlachjes per dag zullen een aardig aantal kids zich dagelijks voelen als Mark Zuckerberg!

En in tegenstelling tot veel chocolade, zal veel lachen je gezonder maken. Lachen heeft therapeutisch gedocumenteerde effecten, en wordt geassocieerd met: minder stress hormonen (zoals cortisol, adrenaline en dopamine), verhoogde gezondheid, en stemming verhogende hormonale niveaus(endorfinen), en lage bloeddruk. En alsof dat op zich nog niet genoeg is, laat glimlachen ons er goed uit zien in de ogen van anderen. Een recente studie van de Penn State universiteit, bevestigd dat wanneer we lachen niet alleen sympathiek en hoffelijk lijken, maar in feite als meer competent worden gezien.

Dus nu weten we dat:

* Wanneer je lacht je er goed uitziet en je je goed voelt.

* Wanneer anderen jou zien glimlachen, zij ook glimlachen.

* Wanneer anderen glimlachen, zij er ook goed uitzien en zich goed voelen.

Moeder Theresa “Ik zal nooit al het goede begrijpen dat met een glimlach kan worden bereikt.”

Misschien is dit waarom Moeder Theresa ooit zei:
“Ik zal nooit al het goede begrijpen dat met een glimlach kan worden bereikt.”

Wat is hierbij het addertje onder het gras? Alleen maar dat de glimlach die je geeft groot moet zijn en oprecht. Tijdens mijn fascinerende reis om meer te ontdekken over glimlachen, vond ik iets dat veel belangrijker en groter was, dan alleen een manier bedenken om me door een uitdagende run te werken. Ik vond een simpele, doch krachtige manier om mijn leven en dat van anderen op aanzienlijke wijze te verbeteren.

Dus wanneer je er nu goed en competent uit wilt zien, je huwelijk wilt verbeteren, of stress wilt verminderen, of wanneer je je net zo goed wilt voelen als na het eten van een berg dure chocolade zonder de calorierijke consequenties ervan, of je je wilt voelen alsof je ergens in een oude matras 25.000 euro hebt gevonden, of wanneer je wilt putten uit superkrachten die jou en anderen kunnen helpen langer, gezonder en gelukkiger te leven…GLIMLACH!

Ron Gutman is oprichter en Ceo van Healthtap. Hij fungeert tevens als curator voor TedSiliconValley.

123 gedachten over “De onbenutte kracht van lachen…

  1. @ martijn
   Dat zet het R.N.F. toch weer even in een nieuw daglicht ,of niet?

  2. Beetje hard maar zo is het wel. Sommige dingen zijn gewoon niet om te lachen.
   Daar past een rode neus dan ook niet bij. Voor mij is een rode neus een fake, nep ding. Beetje de clown uithangen terwijl de meeste clowns helemaal zo leuk niet zijn van binnen. Zie Bassie. Ik heb gewoon een verschrikkelijke hekel aan clowns van kinds af aan al. Spijt me, is mijn ding. Ik kan ze niet uitstaan.

   Natuurlijk snap ik ook wel jullie manier van de rode neus, ik heb hem zelfs opgehad maar hij past me niet. Ik ben dan niet mezelf, iets waar ik al mijn hele leven mee zit. Dat ik niet mezelf kan zijn omdat ik altijd aardig gevonden wil worden, erbij wil horen. Nu heb ik het besef dat ik dat niet meer moet doen. Gewoon mezelf zijn, dan past die neus me ook vast beter, gewoon de lol erin zien. Dan is de lading weg, dat kruis dragen is niet leuk. Weggooien dat kruis, in de hens ermee.

  3. misschien dat we dat delen Martijn, ik kom dan uit een ander gedeelte van Het HeelaL dan jij, feit is dat het hier op aarde moeilijk aarden is als je voor de helft nog ergens anders bent.

   dat van altijd aardig gevonden willen worden dat is het vergif waar ik ook altijd last van gehad heb en nog…

   misschien dat het met ‘InBetweens’ te maken heeft, extreem aanpassingsgedrag nodig om je echte ikkie te verhullen, omdat je echte ikkie anders is dan de meerderheid?!

 1. @ martijn
  Humor is DE manier om juist heel zware onderwerpen bespreekbaar te maken. Ben het wel eens met je dat als het een “valse “(onechte)lach betreft, het eerder schaad dan baat.
  Toch blijft staan lachen is gezond.

  1. Bij een echte lach, lachen de ogen mee. Want lachen doet deugd.
   Humor is dé ontmijner bij uitstek. Wie lacht vergeet waarom hij daarnet nog boos was.
   Humor als (positieve) manipulator : een persoon waarvan je voelt dat die het niet erg op heeft met jou, draait meestal bij wanneer je die regelmatig aan het lachen brengt. Het juist doseren en toepassen van humor heeft mij vaker geholpen dan breed uitgesmeerde argumenten.

  1. @ cozmic
   Alles wat ten bate van de mensheid zo kunnen worden gebruikt , wordt op een of andere manier altijd weer door defentie in gepikt om die zelfde mensheid om zeep te helpen ……….

  2. Cozmic,
   als je verhouden bent moet je niezen: HASJ(ie).
   En als je verstoppertje speelt: iet WIET waait weg.

 2. Mini mini mini artikeltje op pagina 6 van AD ; Meerderheid van de kamer wil de verkoop van Cannabis gaan verbieden , dus ook in de koffieshops .
  Zelf rook ik geen wiet , echter het verbieden ervan is imo een belachelijke controlefreak actie ala USA slyle . Wilders en Rutte zijn weer goed bezig .

  1. @cozmic
   Sinds Portugal softdrugs legaliseerde, daalde het gebruik met de helft.

  2. @ cozmic
   Het lijkt mij een b.s. artikel vanwege dat wiet nog steeds verboden is , de (min of meer gelegaliseerde)verkoop in koffieshops gebeurd onder de noemer van het gedoogbeleid. Echter het kweken van wiet is nog steeds in elk opzicht strafbaar.

  3. @ Marcel ,
   Excactimoso , inplaats van een versoepeling komt er weer een extra verkramping . Goed nieuws voor de straathandelaartjes .

  4. Iedereen hoort hier van verre de geijkte boxer brul dubbele turbo motor van de landelijke dope Subaru’s aankomen die hier 2 maal per week (rond 21:30 vrijdag en zaterdag s’avonds) de verse hard drugs voor de kids komen langs brengen achter het plaatselijke winkelcentrum, hier in de plaats het grootste politie station van het Noorden en NOOIT word ze maar een strobreed in de weg gelegd, 160 op een 30 kilometer weg en Hun hebben NOOIT problemen daarmee, voor mij het KEIHARDE BEWIJS dat de politie hier in de plaats medeplichtig, ik spuug daar op, ik hoef geen 53 km per uur te rijden want dan sta ik flits meteen op de bon, het is allemaal zo doorzichtig en ik kots op dit soort praktijken, iedereen staat er bij en kijkt er na, niemand die z’n vingers er aan durft te branden, de handel is voor de 12, 13, 14 15 jarigen, gvdomme nog an toe…

   f die gereformeerden die alles onder het tapijt schuiven, en het barst hier van de gereformeerden.. zal me niets verbazen dat het 90% van die dope kids van grefo ouders isz.

   En het idiote is als ik 325 kilometer rij naar een ander achterlijk dorpje in Zeeland dat dan precies dezelfde Subaru’s daar ook op dezelfde tijden de kids van de omringende dorpen vol met dope handelswaar stoppen, gadverdamme, allemaal Toeval zeker, ik dacht het niet…

   en weet je ik hou van fietsen bij zonsondergang, dan zijn alle oudjes van 50plus op hun elektro fietsen al binnen, als ik 3 dagen achtereen dezelfde smiechterige groepjes onder de plaatselijke viaducten helemaal para zie worden omdat ze al wel 2 keer dezelfde stevig fietser met mooi opbollend sportief windjack zien langs fietsen, oei oei wat hebben ze een slecht geweten, in ieder geval had het de taak van de echte Mountain bike police mogen wezen, daar waar ze mij dan voor aan zien, en benauwd dat ze het krijgen, de oudjes (40 plus) liggen om half negen s’avonds al op apegapen, daar rekenen ze op die vleermuizen, om half tien tegen zonsondergang nog een rondje van 20 kilometer fietsen is dusz bijna onverantwoord op het platteland notabene, no go areas op het platteland..

   Vrijgeven die Handel, dat is de enige oplossing, het is een ieder z’n eigen zaak welke stoffen hij / zij tot zich wil nemen om de dag en de nacht door te komen, dan zijn de prijzen laag en is het niet bijzonder interessant om jezelf vol met opiaten te stoppen, moet je zelf weten, bijna niemand is tegen opium bestand behalve sommige Chinezen, zeer tanig mentaal sterk volk, alleen mensen met een sterk karakter zijn tot op zekere hoogte bestand tegen dope (ik moet er zeker niet aan beginnen, was ik ook niet van plan, ik heb al moeite om m’n P verslaving binnen de perken te houden)

   SUBARU 500HP shot from motorcycle ride 2
   http://www.youtube.com/watch?v=lwK6OmvMH24

  5. Ik zie hier een zwerm van wel 1000 spreeuwen de raarste vormen maken in de lucht. Soms net een walvis. Nu is een groepje afgescheiden in de grote dennenboom van m’n buurman gaan zitten. Je ziet die kopjes maar bewegen, kijkend naar de almaar donker wordende lucht, om te zien wanneer ze weer kunnen aanhaken. Wat een collectief bewustzijn moeten ze hebben. De verbazing is het enige wat nog mooier is dan de lach. Het liefst verbaas ik me de hele dag.

   Dat ze de hasj eruit gooien maakt niets uit, is toch niet lekker die troep.
   Wiet is veel lekkerder. Maar dan wel puur natuur, lekker licht, niet van die opgebooste shit.

  6. Ik had ooit een keer mijn auto onder zo’n ‘spreeuwenboom’ geparkeerd . Ik kan je vertellen dat je die vaud maar één keer maakt .

  7. Elk voordeel heeft z’n nadeel dan weer. Ik had m’n auto één keer onder een studenten flat gezet, waar ik logeerde bij een vriend. Beetje stappen in Groningen. Volgende dag was m’n hele auto ondergekotst, eten en weet ik meer erop. Dat doe je dus ook maar één keer.

 3. lachen is een serieuze zaak. Zelf heb ik daar de meest lol in. U kent wel de lopende band voor de kassa. Ik laat die band elke keer weer helemaal vooruit rollen. Dan zie ik voor mij een virtuele joulbak en gaat mijn spel met de boodschappen beginnen. Ook eens gewoon proberen lachen man. Aangepast geluid erbij maken (ik doe het fluitend) maakt het helemaal af. En moet je al die gezichten eens zien?
  Als je niets te doen heb op je werk (en dat komt gelukkig niet zo vaak voor?!) speel ik het sinasappelspel met een appel kan natuurlijk ook. Vooral bij losse gipsplaten plafond (delen) geeft dat iets bijzonders. U raadt het al. De bedoeling is het plafond net niet te raken. Als u het plafond hoe moeilijk is het dan bij een volgende poging om het plafond dan niet te raken? Werkt verslavend. Een kleine competitie met collega’s. Mijn advies verstand op nul en doe op intuitie en zie wat gebeurt. Veel plezier.

 4. ik ben mezelf nu en nooit geweest. Ik was die gangmaker op het verkeerde feest…..
  Haal het kind (uit je jeugd; uit jezelf) weer naar boven en zie wat er gebeurt.
  Ongepast, kinderachtig klinkt als volwassenachtig, gewoon lekker je eigen ding doen.
  Off topic die Joan onze songfestivalvedette die is voor mij een toonbeeld van een ‘onafhankelijke’ geest. Durf jezelf te zijn, weg met die status quo. Weg met die middelmaat van eenheidsworsten die ons vertellen wat goed voor ons is.

 5. leuk artikel, maar ik wordt scheidziek of is het schijtziek van het wetenschappelijk geneuzel. Alles te redeneren en te verklaren van uit het verstand(hersenen). Net alsof dat altijd het ‘wetenschappelijk’ onderzoek meer waarde geeft. Wij zijn natuurlijk meer dan alleen ons hoofd. Het geheel blijft altijd meer dan de som der delen. Lees en vergeet. De intentie is goed en daar draait het om.

  1. @ lezer
   Hangt ervan af…. of je ziek wordt van scheiden of van het schijten.

 6. Onzinnig die potlood in hun mond.
  Het had toch van alles kunnen zijn. Hilarisch en dat die foto’s juist ons vrouwen tonen. Gelaatspieren (lachspieren)onderdrukken, hoe verzinnen ze dat. Zijn diezelfde lachspieren juist niet diezelfde die ons ook aan het huilen maken? Tja zo is alles wel ‘wetenschappelijk’ verklaarbaar.

  1. Lezer, zet je glimlach op en mopper niet zo. Een vrolijk mens is een gelukkiger mens.
   Misschien is dit weer een onzin onderzoek maar het nodigt ook uit om meer te lachen en de humor van dingen meer te zien.

 7. Ga nooit de deur uit zonder je glimlach en je komt hoofdzakelijk glimlachende mensen tegen. Het werkt namelijk aanstekelijk en ik kom er altijd met een goed gevoel mee thuis. Ik heb daardoor geen hekel meer aan boodschappen doen.

 8. Selene, ik kom zo nu dan als een zuur(zeur)pruim over. Maar dat zit waarschijnlijk in het aard van het beestje. En zoals u het zegt een glimlach doet wonderen. En gelukkig zijn wij niet elke dag van hetzelfde dan wordt het maar een saaie boel. En met een dooddoener af te sluiten: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En zo is het maar net.
  En mocht u mij weer eens tegenkomen in de blog. Denk maar het is een ruwe bolster met een blanke pit. Het zijn maar mijn woorden, pin er niet op vast want is niets veranderlijk of (on)voorspelbaar als een mens.

  Ik had ooit eens een droom dat ik was verdwaald. Overal waar naar ik naar toe ging kwam ik bij hetzelfde punt uit. Net alsof ik voortdurend rondjes liep. Hoe kan dat nou dacht ik bij mezelf? Ik keek naar voeten en wat bleek. Ik had twee linker schoenen aan?!?

  1. Als je dat “u” nu eens verandert in “je” dan voel ik me meer op mijn gemak.
   Ik gebruik zelf het woordje u enkel bij mensen die ik helemaal nooit eerder heb gezien en een goede indruk op mij maken en bij mensen waar ik totaal geen waardering voor heb en bij mensen die ik zeer hoog acht. Is misschien een beetje dubbel maar de intonatie maakt wel duidelijk hoe ik tegenover een persoon sta.
   U, schept afstand. Dat altijd. Toch in mijn geval.
   Afstand uit respect of afstand uit afkeer.
   Ik kan ook best zeuren zie je wel. Maar ik meen het op deze plek altijd goed hoor. 🙂

  2. Ja, tis door Lezer dat ik erover nagedacht heb. Dat ik eigenlijk iedereen ‘je’ noem op internet, terwijl ik in het dagelijkse leven en ook in ons verkooppand, bijna iedereen met ‘U’ aanspreek, behalve mensen van onder mijn leeftijd of iets erboven (30-40).
   Gek eigenlijk, dat je dan op internet veel vrijer spreekt, je weet ook niet wie je voor je hebt. Lezer, hoe oud bent u? Ik nog maar 30, snap er een beetje van, het leven.
   De meesten zijn hier ‘jij’, al komt ‘u’ wel heel eerbiedig over. Toen ik alweer 10 jaar geleden op het hbo Bedrijfsinformatica zat, zeiden ze al dat in het bedrijfsleven het ‘u’ verleden tijd was, behalve dan in Verzekeringsmaatschappijen en het bankiersleven. Natuurlijk zullen ook advocaten, notarissen, e.d. hieronder vallen maar dat werd mij verteld op die Hogere school.

   Toch vind ik het zeer redelijk normaal gezien, dat je ouderen met U aanspreekt.

  3. Martijn, het is belangrijk dat je mensen met respect aanspreekt, daar heb je volkomen gelijk in.
   Als je U tegen iemand zegt maar je denkt bij jezelf iets in de trant van “rot op” of zo dan valt het respect wel ver te zoeken. Het zit hem ook niet enkel in de woorden maar ook in je gedrag en hoe je de woorden uitspreekt.
   Ik weet zeker dat mensen niet beledigd zijn als ik ze met je aanspreek. Het woordje jij probeer ik bij “vreemden” wel te vermijden door een andere zinsopbouw. Jij is nog al een beschuldigende wijs vind ik zelf.
   Mensen die zich beledigd voelen omdat ik geen U zeg moeten zich maar eens afvragen of dat uit arrogantie of uit onzekerheid is. Ik bedoel het meestal niet beledigend enkel zoals ik 10.1 al aangaf, als ik afstand wil bewaren laat ik dat ook merken op die manier.
   Bovendien: Achting van je medemens moet je eerst verdienen. Respect is mijns inziens een geboorterecht. Het verschil zit hem in de trede waarop je staat als aangesprokene. 🙂

 9. Ik weet niet of het belangrijk is om zo oud mogelijk te worden. Er staat zo stellig dat de gefotografeerden met lach een stuk ouder worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een goede kwaliteit van leven. 90 worden in een zorginstelling, afhankelijk van mensen en medicatie/hulpattributen is niet mijn ding. Ik wordt liever slechts 70 terwijl ik nog van alles kan doen, en zelfstandig kan wonen.

  Geloof wel dat regelmatig lachen heel goed is voor je fysieke en emotionele gezondheid.

  Dat probeert onze regering nu vast voor elkaar te krijgen: dat we nergens meer om kunnen lachen, nou ja, behalve om hun stupide acties dan. Maar die zijn meestal weer om van te huilen. Dat schiet dus ook niet op.

  1. Over een half uurtje begint lachen om homevideo’s weer op de 6. Meestal lachen, soms om te huilen zo dom dat mensen soms kunnen zijn. Dat is het enige samen met kunst & kitch wat ik zie. Oh ja, Classic albums is ook leuk. Gaat vandaag over het album van John Lennon & plastic ono band. Stukkie historie. 21:25 op 3.

  1. Janee
   ik heb je gemist hier.fijn weer even wat schoons toegeschoven te krijgen van jou.:)

  2. @ Janee
   als je de https eruit haalt doet ie ut wel
   HTTPS is een beveiliging

  3. oke Cozmic dank je even een test.

   //vimeo.com/9002132
   lol zie je wie de producer is

  4. bij deze verklaar ik mij wederom digibeet . Tis net zoiets als ….. dyslectie maar dan anders.

  5. Marcel , just my 2 cents… ik denk dat Janee ingelogd staat bij vimeo zodat hij ook alle ongekuisde versies kan bekijken , dat is de https .

  6. jah achteraf had ik hem wel maar zat et mijn hoofd nog met guido onder water.

  7. @ JaNee en Marcel…hebben jullie geen vrouwen thuis waar je mooie filmpjes mee kunt maken….of is het van…hoe ouder de man, hoe jonger de vrouwen 🙄

  8. @ monika
   Ik run een 1 ouder gezin met een dochter van 11jaar. Daar kan ik mooie filmpjes van maken ( wel zeer gekuiste versies dan), maar dat is dan toch anders.

  9. @ Marcel…en ik run een 1 ouder gezin met een zoon van bijna 15…maar ik kijk geen filmpjes met mannen van laten we gul zijn…20 🙂
   Het maakt me verder niet uit, i’m just wondering…even goede vrienden…

  10. @ monika
   Ik dacht al waar heb je het over , had die filmpjes nog niet eens gezien alleen de muziek gehoord op de achtergrond , snap wat je bedoeld. Nee ik ben niet oud en val niet op vrouwen die ,pak hem beet jonger dan 10 jaar jonger dan ik zijn.En in de meest leeftijdsverschillende relatie die ik heb gehad was mijn vriendin 15 jaar ouder dan ik.

  11. @Monika, grappig. Mijn dochter liet me een paar uurtjes terug (en al wel vaker) deze parodie zien. Kinderen van tegenwoordig!

  12. @ Cozmic…je hebt echt Fingerspitzengefühl voor grappige filmpjes….maar ik denk dan dat ik toch wel eerder voor Marcel ga 🙄 …lol

  13. Cozzzz..doet me niets…ligt aan 2D…ik mis een paar dimensies 🙂

  14. Nou , gelukkig maar Monika , anders wordt het allemaal zo plat hè ?

  15. @ Cozmic…ja die goede oude Goethe die wist het allemaal al…en die arme leraar och och 🙂

  16. @ Marcel…beschaafd filmpje…zo schat ik je ook in…alleen een ding…wat je over Hyper zegt is relatief…ik ervaar hem als heel amusant en intelligent en vind hem een verrijking voor wtk…
   Ik doe mee aan je verzoek 🙂

  17. Het is zoals het is nu maar heb warme herinneringen aan het forum van 2a 3 jaar geleden de vonken spatten er toen vanaf soms.

  18. @ monika
   Wat ik over hyper /tegen hyper zeg is vanuit mijzelf en dus geen absolute waarheid ( zelfs niet in mijn denkwereld). Niets zo veranderlijk als een mens. Maar als je schopt moet je niet denken dat het jezelf niet kwetst, waren we niet allen een?
   Hoe jij hyper ervaart is aan jou, daar ga ik niet over. En ik ben al niet meer boos op hyper( zei toch dat emoties moeten stromen ), vergeven is te gek, haat vreet je van binnenuit op.
   Vergis je niet in uiterlijk, kijk naar de energie.

  19. We kunnen nog steeds terug Janee, heb ook wel heimwee naar de tijd van toen, was toen veel gezelliger in de chatbox en de rest. Oud onkruid vergaat niet, die blijft als stro-halm boven alles uitsteken…

  20. @ janee
   Nu nog janee ,nu nog alleen de kleurschakeringen zijn diverser. Geïntensifeert zeg maar. Mooi he ?

  21. @ Paul
   zeer inspirerend hoor die tjoepies over dating enzo , rofl . Zat ik echt op te wachten , LMAO . Ik kom niet op WTK om achter de rokken aan te zitten hoor . Ik zit alleen achter Monika’s rokje aan 😉

  22. jah klopt wel zoals je het zegt Marcel, een zelfbeschadigingsactie (reactie) was het in de kern, ik heb net buiten gekeken en gelopen, Mars staat horizontaal op 1 lijn dicht bij de Maan nu zoals Cozz al zei, Herenleed vind ik geweldig, tijdloos virtuoos weemoedig kunstig en echt. En dan te bedenken dat die 2 in het echt precies tegenovergesteld waren dan dat ze op teevee speelden, de dominante met de hoed is in het echt de meer meegaande en andersom.

  23. je moet wel of juist niet betalen, wel maar ook juist vooral niet uit eten gaan, en als ze knap is dan doe je net of ze lelijk is, en als ze dom doet moet je niet intelligent gaan doen, nou dat heb ik toch bij Lis ongeveer wel allemaal zo ongeveer gedaan vanaaaffff !?…

   maar ik hou dat niet vol, de eerste 5 minuten al niet meer, ik zag direct aan Lis haar oog dat ze knap isz, en omdat ik op Wtk al 2 en een half jaar over reptielen oreer, Lizzie is de afkorting van Elizabeth de Koningin, dat komt van Lizzard, en met 1 oog was ook iets in de Gnostische symboliek meen ik mij te herinneren. En mijn moeder heet ook Lia wat een afkorting is van Lisa, dusz ik ben ze gewend, of ik er tegen bestand ben is nog niet duidelijk.

   http://cdn1.arkive.org/media/34/3434EFC8-ADCB-42F5-AD01-4B77B6CD12A9/Presentation.Large/Adult-male-Schreibers-green-lizard-.jpg

  24. Prachtige foto Hyper…reptielen zijn cool…komt wel goed met jou en Liz Taylor 😉

  25. Monika zo raar misschien maar ik had direct in het begin een GOED gevoel bij haar, bij Lisssz, zij is niet gewoon gewoon, ze heeft bijzonder mooie kleuren net als die betoverende hagedis, ik was vanaaaffff heeeeeeel Instinctiefff bezig, soms maakt het wezen van Iemand iets extra’s bij je los, en hoe kun je beter laten zien (‘bewijzen’) dat je geraakt bent door een onzichtbare aanraking, juistum door alles in ‘3d’, in dit geval in het digitale, door allesz direct op het spel dusz op scherp te zetten, ik deed dat zonder nadenken dit keer, puur reactief, misschien dat dit soort patronen en acties zijn terug te vinden in de apen wereld en de wereld literatuur..

  26. Hyper, het hoeven niet meteen ‘die Leiden des jungen Werthers’ te zijn, maar ik weet wat je bedoeld met je gevoel.
   Ik denk dat ze oke is, die Lis…in die zin….zou ze nog een keer mogen langskomen hier op wtk…we zullen het meemaken…

  27. Zoooh héééh Monika, er komt nog een moment dat ik Goethe echt ga lezen, in het Duits, woord voor woord…

   Quote:

   ” Die Leiden des jungen Werthers is een briefroman van Goethe.

   Het boek, uitgegeven in 1774 was Goethes eerste roman. Het maakte hem meteen tot één van de meest gevierde schrijvers van heel Duitsland. Geen enkel ander boek van Goethe werd zo graag door zijn tijdgenoten gelezen, en zijn levenslange roem en rijkdom was ermee verzekerd. Het is een typisch product van de Sturm und Drang-periode. De protagonist, Werther, laat zijn handelen volledig door zijn gevoelens leiden, en dit leidt onder meer tot de tragische afloop van het boek. ”

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Leiden_des_jungen_Werthers

  28. En wat dacht je van deze Fleur-de-lis Symbool uitleg Monika;

   Quote:

   ” The Fleur-de-lis, symbol of the Babylonian trinity of Nimrod, Queen Semiramis and Tammuz, among other things.

   The horns symbolized the monarch’s authority and later became a metal headband with three horns symbolizing royal power with divine authority7 This is represented by the symbol of the fleur-de-lis which you find throughout the regalia of modern royalty (see Figure 6 below). As I have mentioned already, the Draco ‘royal’ hierarchy, the winged albino whites, are said to have horns and I’m sure this is the true origin of the horned headgear of ancient royalty. ”

   http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/biggestsecret03.htm

   Fleur-de-lis Symbool

   http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook13.jpg

  29. Wende snijdt door merg en been heen, das een (lekker) ding wat zeker is Marcel, ze is erg erg intense en echt ook, dat ze er mag wezen in het drie dubbele Gouden Fleur-de-Lis KoningsKroonKwadraat..

   Cabaretier Youp van ’t Hek over Wende Snijders
   http://www.youtube.com/watch?v=aWBKxqQpWZ0

  30. Wende komt nooit te vaak langs Marcel

   Tuurlijk kennen we die nog, Earth & Fire, alleen is zo alleen, vin ik

   Deze past wel bij de nachtelijke Maan van vannacht tonight tonight met de rode oorlogszuchtige Mars planeet langszij.. ;

   ‎Leonard Cohen – Darkness
   http://www.youtube.com/watch?v=hi3qc2kEg-g

  31. en toen begonnen de jaren tachtig en kreeg je ingewikkelde intellectuele new wave doem en gloom muziek, ze is er dood leuk met een ander vandoor gegaan zonder iets te zeggen, nou moeh, jank huil brul zielig

   Fischer Z – So long (1980)
   http://www.youtube.com/watch?v=BCOQ5WdWkoc

   ” When I read your letter I couldnt believe that youd gone.
   I dialled your number but no one answered your phone.
   I asked your friends to tell me if they knew where you were.
   They said that they thought they were ill.

   I hired a detective to try and find out where you are.
   He managed to trace you, he said you were living in France.
   A watchman saw you climb into someone elses car,
   and drive off laughing in the night.

   Why didnt you tell me ?Not leave me this way!
   You could have told me.Not waited for so long. “

  32. zeg dat wel JaNee..

   Stevie Nicks – Edge Of Seventeen
   http://www.youtube.com/watch?v=Dn8-4tjPxD8

   ” Just like the white winged dove…
   Sings a song…
   Sounds like she’s singing…
   Whoo… whoo… whoo…
   Just like the white winged dove…
   Sings a song…
   Sounds like she’s singing…
   Ooo baby… ooo… said ooo

   And the days go by…
   Like a strand in the wind…
   In the web that is my own…
   I begin again
   Said to my friend, baby…
   Nothin’ else mattered

   He was no more… than a baby then
   Well he… seemed broken hearted…
   Something within him
   But the moment… that I first laid…
   Eyes… on… him… all alone…
   On the edge of… seventeen “

 10. Martijn,
  u of jij mag niets uit maken. Hoe oud u of ik ben is ook niet van belang. Als we elkaar kunnen respecteren zoals we zijn zonder aanzien des persoons is dat voor mij voldoende. Ik heb u ooit gezegd het kan zo maar zijn dat uw ziel veel ouder is dan die van mij?
  Onze matrix bepaalt hoe wij elkaar moeten respecteren. En dat slaat ook op ons taalgebruik.
  Woorden zijn ook maar abstracties van wie we zelf zijn. Hecht ook daar niet veel waarde aan die woorden. Dwz taal is maar een deel van ons zelf. We kunnen ons ‘mooier’ voordoen, wij kunnen als ‘slecht’ bij een ander over komen dmv taal. En dat is mens eigen. Want dat heb ik ook. Hoe moet ik iemand daardoor plaatsen in mijn wereldbeeld? Als wij opeens beseffen dat wij allen elkaars gelijken zijn en echt leven in mooie wereld voor ons allemaal. Dan zullen vragen van onderscheid en een ‘uitleg’ van taal niet meer nodig zijn en alles van zelfsprekend zijn.
  Voelt u zich niet bezwaard want dat doe ik ook niet.
  Een fijne dag.

  Bijvoorbeeld vanuit een Engelse achtergrond zullen zij die elkaar met ‘ you’ aanspreken dit niet als ‘probleem’ ervaren wat wij in onze Nederlandse taal wel hebben.

  1. We denken met weemoed terug aan het radioprogramma Ronflonflon met Jacques Plafond, die dus gewoon Wim T. Schippers is.
   http://www.youtube.com/watch?v=Gk8BoROkn20 Jacques Plafond op 6:00 in gesprek met Bart Chabot, die hij netjes aanspreekt met ‘you’..? Een werelduitvinding. Of vind you dat niet?

  2. De Engelse taal gebruikt you als aanspreektitel maar gebruikt dan ook duidelijke taal daarbij die geen twijfel mogelijk maakt aan de bedoeling van de woorden van de aanspreker. I hate you of I love you en alle mogelijke variëteiten.
   In Duitsland spreken vrienden en bekenden elkaar niet aan met Sie maar met du.
   Uiteindelijk gaat het om de intentie en de hele zin van woorden die er bij verteld worden toch? En hoe je elkaar dus op het gemak stelt.

 11. Zo’n robbertje stoeien is niet erg als je er maar bij kunt blijven lachen. Kijk eens goed naar waar een lach voor staat, das niet alleen lol , het heeft een diepere functie . Als ik in een volle tram per ongeluk op je teen trap , en je keert je boos naar mij en ik glimlach verontschuldigend( haal natuurlijk gelijk geschrokken mijn grote poten van je teentje)ben je sneller niet meer boos. Een baby weet dat ie vrolijker aandacht krijgt door lachen dan door blehren….. Lachen is een verdediging ,een smeermiddel, een excuus enz.
  Wel eens de slappe lach gehad met 70 mensen met wie je samenwoont en elke avond de dag bespreekt? Nee , das dan een leuke wens om na te streven.

  1. Marcel, samenwonen met 70 mensen en en bovendien met al die mensen de dag bespreken. Bewaar me, dat duurt een hele nacht met zoveel mensen aan het woord. 🙂

  2. @ selene
   Valt mee hoor maar trek er wel een uurtje voor uit, niet iedereen heeft voortdurend veel te melden.

  3. Goeie cabaretiers doen niks anders dan performeren voor een zaal bomvol, zie hoe enthousiast men terug reageerd als er iets besproken/gezongen/gelachen wordt.
   Pffff 70 man is eigenlijk maar een schijntje daarbij…

 12. Het is weer lente in de ogen van de tandarts assisente. De klok 1 uur vooruit, ‘yes’ zomertijd. Lekker buiten genieten. Iedereen is weer ‘goedgemutst’ (niet al te letterlijk vrouwen onder ons). Gisteren weer zoals alle zaterdagen boodschappen doen. Ja waarom zaterdag? Weet ik ook niet meer, erfenis van onze matix misschien? Voor mij in de rij staat zo’n jonge vent, misschien student, beetje ‘bruce springsteen achtig’ (in zijn jonge jaren) met een iets te ‘krap’ tshirt. Zo te zien een ‘echte’ sportschoolfanaat.
  Daar zal heel wat van het ‘vrouwen’volk in NL in termen van Rutte te spreken ‘de vingers’ erbij aflikken. Ja zo’n ‘stoere’ gozerd zal in ‘lente kriebelend’NL heel vele ‘harten’ harder doen bonzen. Of heb ik het mis en heeft alleen met het ‘onderbuik’gevoel te maken? Ach voor ieder wat wils, smaken verschillen.
  Maar tja wat vind ik hier nou ‘errug’ lollig aan?
  Je mag nooit op iemands ‘uiterlijk’ oordelen. Een ‘macho’, die toch een ruwe bolster met een blanke pit zijn. Kom nou op met de clou? Dat ‘gezwetst’ moet nu ‘ns afgelopen zijn.

  Het was ‘heel ontwapend’ en ‘schattig’ om te zien. Hij kocht ‘een nieuwe’ bezem. Ik dacht de ‘grote schoonmaak’ zal er weer aan komen. En wat wil u nog meer ‘huis’-vrouwen van ons ‘knollen’land is dat niet de uw ‘ideale’ man?
  Ach het is maar een ‘moment’ opname. Ik laat het maar hierbij. Geluk is van ‘korte’ duur. 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.