Advertentie

De commissie Davids in een spiritueel licht..


Ken je de uitdrukking dat je zaken eens ‘in een bepaald licht’ zou moeten bekijken. Alsof je een fotograaf bent, die het onderwerp waar hij zijn focus op richt, op verschillende manieren kan ‘belichten’. Het bijzondere van deze mind-oefening voor een fotograaf is, dat hij figuurlijk gesproken, afstand moet gaan nemen van zijn huidige positie  en zich neutraler moet opstellen, om een goede, eerlijke afweging te maken van de ‘foto’ die hij gaat nemen. Wat ga je vastleggen als je ergens naar kijkt?! Wat zie je überhaupt.

Hoe vreemd het wellicht ook mag klinken, deze zelfde vraag komt aan de orde bij de bewegingen die nu plaatsvinden rondom het rapport van de Commissie Davids, die de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak onderzoekt. Hoe kijk je naar het onderwerp, in welk licht zet jij de gebeurtenissen. En waar sta je zelf..? Deze mooie observatie is van Hannah van Buuren, die al eerder een gastcolumn schreef op WantToKnow.nl Het woord is aan Hannah.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Waarom de bewegingen rond de conclusies van het rapport-Davids,

ook spiritueeltjes aangaan!


Hannah van Buuren, Stichting Poort © 2010

Wij -‘spiritueeltjes’-  hebben de neiging ons te verheffen boven de politiek. Daar zijn wíj immers niet mee bezig? Gaan wij niet over tot licht en liefde?

Mr. Willibrord Davids, oud president van de Hoge Raad, en zijn commissie, zetten met hun rapport de zaken op scherp, inzake onze deelname aan de oorlog in Irak. Resultaat: 'Dualiteit ten top'!

Uit licht en liefde zijn wij geboren. Vanwege licht en liefde hebben wij in deze tijd geboren willen worden. Vanuit diepe liefde en vanuit lichtende wijsheid hebben wij ons neergelaten in een web, een weefsel. Daar staan wij niet los van, integendeel, dit weefsel voedt ons, draagt ons, en beïnvloedt ons, of we het willen of niet. Zonder dat weefsel zijn wij niet. Dit weefsel is jouw netwerk. Jij hebt daar een eigen looproute in, dat is waar, maar jouw looproute ontwikkelt zich dank zij de weg in het landschap, en niet zonder de weg in dit landschap.

De commissie Davids heeft het over een oorlog die bijna 500.000 doden heeft geëist, miljoenen vluchtelingen, en de kiem legde voor een nog steeds wanordelijk en onmenselijk bestuur. De redenen voor die oorlog, eventuele massavernietigingswapens, bleken al snel achterhaald; het ging om het hoofd van Saddam Hussein. Desalniettemin werd de oorlog, met alle schade aan dat land en aan dat volk en aan de zelfbeschikkingsrecht van Irakezen voortgezet.

Niet alleen bloed aan de handen van de oorlogvoerende naties van toen, van hen die dat ondersteunden, maar -slechte beeldspraak- ook bloed aan de handen van het hele weefsel, van de hele wereld. Hoe krijgen wij, die geboren wilden worden om een bijdrage te leveren aan de 20e en 21e eeuw, het voor elkaar om dáár de ogen voor te sluiten?

Als wij hier de ogen voor sluiten, als mens, dan sluiten wij ook de ogen voor Darfur, voor Angola, voor Zuid-Amerika, voor de behoeftigen, verminkten, vluchtelingen in onze eigen achtertuin.

Zelfs het Internationaal Volkerenrecht heeft geen mandaat gevonden voor het begaan van deze honderdduizenden moorden, voor deze miljoenen vluchtelingen, en voor al die mensen die één voor één psychisch leed ondervonden en ondervinden. Hier past geen spirituele onverschilligheid. Hier past spiritueel mededogen, en de vraag: “hoe heeft dit in deze wereld, waaraan ik deelneem, zo kunnen gebeuren?”

Let wel: ik pleit niet vóór of tegen Balkenende of vóór of tegen Tony Blair, of George W. Bush. Ik pleit voor iets diepers: voor rekenschap aan de vraag: ‘wat is het weefsel waarin ik mij dag na dag neerlaat door nu als mens te bestaan?’ En daaruit voortvloeiend: ‘wat draag ik daaraan bij, in gedachte, woord en daad, of door onverschilligheid?’

Ik pleit voor iets diepers: voor rekenschap aan de vraag: ‘Wat is het weefsel waarin ik mij dag na dag neerlaat door nu als mens te bestaan?’

En daaruit voortvloeiend: ‘Wat draag ik daaraan bij, in gedachte, woord en daad, of door onverschilligheid?’

Vorig jaar is ons door diverse gezaghebbende spirituele instanties voorspeld dat de onderste stenen van massa-misleiding en massa-manipulatie met informatie boven zouden komen. Dat boven zou komen hoe democratie en openheid nog steeds woorden zijn, en geen leidraad voor handelen. Menselijk is dan te denken: ‘lekker, dan moeten ‘ze’ dus met de billen bloot.’ Maar dat is ego, dat komt voort uit een te vaak gefrustreerd rechtvaardigheidsgevoel. Je verlekkeren aan andermans/andervrouws blootgekomen billen mag er best even wezen, maar als spiritueel kun je dieper gaan.

En dan bedoel ik niet: ‘o, ik ben ergens ook medeplichtig’, of ‘dus ik heb daar onbewust ook aan meegedaan….’Nee. Dat is even tunnelachtig als het verlekkeren.

Het licht en de liefde waar wij uit voortkomen, het licht en de liefde omwille waarvan wij een leven hebben aangenomen juist in dit weefsel, het licht en de liefde waar wij zelf door gevoed worden en waar wij zelf voeding aan willen geven, zouden ons tot andere bewegingen kunnen leiden.

Droefheid bij voorbeeld. Tranen om wat gebeurd is. Tranen om wat elke dag nog steeds gebeurt.

Er wordt gezegd dat Jezus, toen hij een voor-zicht kreeg over wat Jerusalem rond het jaar 70 door eigen schuld te wachten stond, weende. Weende. Weende uit betrokkenheid. Weende vanuit het tegendeel van onverschilligheid. Weende vanuit zijn spirituele Wezen.

De tunnel waarin wij allemaal, als collectief, nu doorheen gaan, is de uiterste consequentie van een collectief karma, van wat nu naar boven spoelt om gezien te worden. Het is, weet ik uit eigen recente ervaring, ‘niet leuk’ om te moeten zien waar we als beschaving(en) aan hebben gebouwd. Het is verschrikkelijk om te zien aan wat voor leed de beschaving die wij de onze noemen heeft bijgedragen. Het doet pijn.

Wat eruit voort kan komen is: ‘dit nooit weer!’ Karma is geen straf voor wie het als les ziet, en aanpakt. Tranen, ja. Straf, nee. Licht! Licht is inherent aan je openheid, aan je willen zien. Liefde volgt licht op de voet. Waar je droef kunt zijn om wat zich nu in openheid aan je ogen openbaart, daar kun je ook meetrillen, daar kun je ook mededogen opbrengen, daar kun je bewogen betrokkenheid leveren aan het geschonden weefsel van deze planeet anno nu.

Het weefsel waar je uit licht en liefde in geboren hebt willen worden, vraagt nu je bewogenheid. Om en met wat er nu IS.

Ween maar, kind van deze tijd, en huil maar om wat het weefsel, jouw voedingsbodem, nu aantrilt.

Tranen maken de ogen helder, zegt men.

Hannah van Buuren,

Stichting Poort © januari 2010

site Stichting Poort HIER


275 gedachten over “De commissie Davids in een spiritueel licht..

 1. @Tr
  het heeft geen nut om boos te worden,echt niet! hoe harder je trapt hoe harder er door het leven wordt teruggetrapt.
  Ik bewonder je begaanheid maar het is beter om je neer leggen bij de keus van iemand anders. Dat heeft niets te maken met een watje zijn! Haiti ligt buiten onze(burgers) praktische macht,de regering heeft al hulpgoederen gestuurd.
  verder kunnen we alleen maar mededogen voelen voor Haiti!

 2. Toppunt van dualisme in mijn ogen is weglopen en hetzelfde verhaal ergens anders weer tegenkomen.. Waarom komt er van TR niet gewoon een antwoord op de vraag waarom het niet én én kan.. Gewoon doen wat je voelt dat je moet doen…?
  Waarom moet je van iemand anders horen wat fout of goed is in jouw compassie en hulp naar de slachtoffers. Tabé TR, het ga je goed.

 3. Het Ego waar jullie het over hebben word in stand gehouden door het systeem waar wij in leven , je kan wel alles wat je hebt aan andere schenken maar wie is er dan om jouw weer te ondersteunen. Helaas leven wij in een tijd waar goederen nog niet oneindig zijn , en er helaas meer resources die uit gaan naar totaal nutteloze doelen ( media reclame militaire aparatus etc ) alleen als wij als burgers en overheden wereld wijd die dingen af kunnen schudden dan kunnen we ons op iets hogere doelen richten , 100 % geen ego hebben is op dit moment onmogelijk , vertrouw op jezelf en je ziet dat zelfs de kleinste dingen die je met mensen deelt zeer de moeite waard zijn.

 4. Mensen, meningen zijn meningen.

  Ieder mens kan ogenblikkelijk veranderen van zijn/haar mening wanneer een andere mening beter lijkt.

  Zo kunnen ook criminelen in weldoeners veranderen en andersom. Zo lang we ons door onze meningen laten leiden, is het einde van de dualiteit zoek.

  Je kunt een mening hebben, een ander de zijne. Ooit vinden we elkaar allemaal wel terug in de non-dualistische werkelijkheid die liefde heet.

  Leven zonder ego kan wel, moet je alleen wel kluizenaar worden en je nergens meer iets van aantrekken. Lijkt me ook niet de oplossing en zéker niet het doel van ons leven in het weefsel waar we NU in leven.

 5. @reptielo

  ik wist niet dat guido je oom is, wat leuk.
  heb jij misschien verder nog iets inhoudelijks mee te delen?
  ik heb niet de indruk dat je oom aan´t schelden was.

 6. We leven in een wereld waar mensen misleidt worden.

  Bv. door commerciële muziek. Britney Spears zong voor Bush, Balkenende sms-te met Jan Smit.

  Waar zijn de protestsongs gebleven zoals in de jaren 60 en 70?

  Laten we ons dan allemaal gekmaken? Iemand hier die van de nieuwe generatie commerciële muziek houdt? Die ervan geniet?

  De jeugd wordt geïndoctrineerd door deze muziek met hun nog slechtere videoclips. Wat er ook gebeurd in de wereld, we geven ons geld uit op zaterdagavond. Om ons eigen geluk…

  We zijn koopziek gemaakt door de commercie. In plaats van eerst even te kijken of er nog dingen tweedehands te koop zijn wil de jeugd liever nieuwe Prada schoenen en Armani pakjes. Ze werken zich er rot voor in de supermarkten e.d.

  Wat een uitbuiterij. Wat een ellendige slavengang.

  We kunnen vrij zijn. Vertel het door aan de kinderen.
  Laat ze de protestnummers van vroeger horen. Van Bob Dylan, Pete Seeger, John Lennon. Laat de disco, punk en alles wat er na kwam maar varen. Leuk om op te dansen misschien maar het draagt nergens toe bij. Ja bij de massacommercie.

 7. Sorry, Zombie gedrag stemt mij soms verdrietig.

  Medelijden met zij die niet weten. Zij die steeds maar weer verleid worden door het kwade.

  Niet goed genoeg zijn zoals je bent. Ongelukkig met je uiterlijk, met je kledij, met je bestaan.

  Zijn ze dan even gelukkig, dan worden ze weer onderdrukt door beelden van de ideale vrouw. Perfecte borsten, perfecte vagina, perfecte benen, perfecte conditie. Perfecte kleding, perfecte auto, perfect huis, perfecte kinderen.

  Wat is perfect, in godsnaam, wie is de dader.

  Dat zijn wij. Wij die het pikken en het maar laten gebeuren.

 8. Perfecte spiritualiteit, om nog eens iets te noemen.
  Laat maar los hoor. Er is niets meer dan de werkelijkheid.

  Die werkelijkheid is oneindig en ook weer totaal niets.
  Alles is mogelijk.

 9. van binnen heeft elk mens die godvonk om het zo maar te noemen.
  het positieve van het negatieve zoals jij het benoemd martijn is dat vroeger of later bijna elk mens hierin vastloopt om vervolgens te ontdekken dat dit het niet is, en dan pas andere keuzes kan maken. bewustzijnsgroei of hoe je het ook wilt noemen.

 10. @aram

  Je hebt wel gelijk. Het probleem is alleen dat het heel lang duren kan voor ze echt vastlopen.

  Bij velen blijft de drang rijk en machtig te worden tot het einde van hun leven. En zelfs dan laten ze niet los.

  Dat komt omdat ze een beeld hebben gecreërd dat je pas geluk kan vinden als je leven perfect is. Met zekerheid en veiligheid bovendien.

  Kijk hoe bang die Amerikanen zijn om veiligheid en zekerheid te verliezen…

 11. @martijn

  begrijp heel goed wat je bedoeld. niets gebeurd voor niets en ik spreek mijn vertrouwen uit dat het zeer snel gaat gebeuren op ongekend grote schaal. zoiets als PLOP een omschakeling.
  probeer alsjeblieft de amerikanen niet te generaliseren er zijn er al duizenden die aan het omschakelen zijn en hun aantal neemt met de dag toe en hier net zo goed. dat stemt me hoopvol

 12. @aram

  Ik neem alleen de Amerikanen even omdat zij over het algemeen het meeste last hebben van massapsychologie.
  Zij zijn het meest bange volk in het algemeen.

  Die omschakeling kan snel gaan als de economie echt in elkaar stort. Kapitalisme is verdoemd te mislukken (Marx).
  Logisch eigenlijk, de meer en nog meer cultuur is toch een keer op z’n einde. De fabrieken kunnen op een gegeven moment geen hogere cijfers halen als ze al doen.

  Het kapitalisme zal in mijn ogen verzadigen. Dan stort de aandelenmarkt in en kunnen we misschien weer normaal gaan leven zonder de luchtkastelen die ze ons almaar voorhouden.

  De mensen zullen teleurgesteld zijn en zullen hun geluk in iets anders gaan zoeken dan alsmaar verrijken en verrijken.

 13. @Tr,
  Wat jammer dat je de site verlaat. Ik kon je bijdrages altijd enorm waarderen. Vluchten kan alleen niet meer, want je weet hoe het werkt met de circle of life je komt steeds weer bij hetzelfde punt uit.

  @Reptielo,
  Wat schattig van jou dat je ome Guido in de gaten houdt die suiker oom van je. Je weet wat Appolodorus ooit heeft gezegd: ‘Bekritiseren is makkelijk, beter doen moeilijk’
  Bewandel jij het moeilijke pad?

  @Aram, @martijn,
  Natuurlijk mislukt het kapitalisme.
  Heb gisterenavond nog de 16 filmpjes van michael tsarion gelezen over mindcontrol die op ander item door @droppie waren gepost. Wederom een eyeopener.
  http://www.youtube.com/watch?v=KFb6CeXyIw4

  Als we iets meer willen weten hoe die val van het kapitalisme er uit ziet of eigenlijk de val van de dollar kijk dan eens naar de volgende 30 minuten durende documentaire.
  http://www.youtube.com/watch?v=eZA0qNsf4m0&feature=player_embedded

  Geeft een aardig beeld.

 14. Wat mij opvalt is dat als je aan kinderen vraagd “wat wil je worden later ?'( ons antwoord klonk dan zoiets als politieagent brandweerman of piloot )Krijg je een antwoord als “rijk beroemd miljonair.”Als je kijkt naar het speelgoed dat nu in de schappen ligt.B.V. lego vroeger kocht je legosteentjes en verzon je van alles om er van te maken .Nu koop je lego bouwdozen het wordt een vliegtuig of een brandweerauto niets anders dan op het plaatje staat .
  Er wordt in geen geval een beroep gedaan op de creatieve mogelijkheden van het kind .Elk artiekel in de speelgoed winkels nodigd uit om creativieteit uit te sluiten van het spel.De lesprogrammas op scholen gaan hard achteruit ,1040 uur is teveel om met de lesstof te vullen schijnbaar.Ik kan daar maar een conclusie aan verbinden WIJ MOETEN DOM BLIJVEN EN NIET ZELF LEREN DENKEN .Nouja zo maar een overpeinzing op de zondagochtend .

 15. @marcel w,
  Er hangt nog steeds een ‘air’ rond deze tijd dat we ‘moderner’ worden. Ik vraag mij altijd af of modern beter is? In de oudheid was al veel wijsheid beschikbaar, het lijkt of we door het ongebreidelde materialisme alleen maar verder af zakken. Wellicht hoort het ook een beetje bij de moderniteit, een beetje dommer worden. Hoe dommer de mens hoe vatbaarder hij is voor mindcontrol. Alleen ‘jammer’ dat veel mensen dit nu blijken door te hebben, dat stemt mij hoopvol. Alleen dit proces doormaken met beide benen op de grond vraagt enorm veel creativiteit. Ik hoop en wens dat mijn ontplooide legocreativiteit van vroeger hier een duit in het zakje kan doen.

 16. Quote:
  In 1990 trad Jean-Bertrand Aristide naar voren, een voormalig priester die onder invloed stond van de ‘bevrijdingstheologie’. Hij behaalde een klinkende verkiezingsoverwinning met een programma gebaseerd op beloften voor grote sociale hervormingen. En zo beloofd, zo gedaan. Hij pakte de drugshandel succesvol aan, riep een halt toe aan de plundering van de schatkist en verminderde de bureaucratie, een overblijfsel van de dictatuur, met 20 procent. Hoewel het geen socialistische hervormingen waren, bleken ze voor de heersende klasse toch te zwaar door te wegen. Acht maanden na de verkiezing van Aristide werd Haïti dan ook getrakteerd op een traditionele coup. Het democratische avontuurtje van de Haïtiaanse bevolking was voorbij.
  Einde Quote

  Voor wie meer wil lezen: http://www.vonk.org/200403091265/ha-meegesleurd-in-de-chaos.htm

  Ziezo.
  En hier is even niets zweverigs aan. Gewoon keiharde reality. Heel eng dus, niet geschikt voor softies.

 17. @marcel w en Burke,

  Jullie hebben helemaal gelijk. We stompen af. Vroeger kon de man des huizes allerlij klusjes verrichten, nu kunnen ze niet zo veel meer.

  Ik ben meer iemand van de homo universalis van Da Vinci, alles zelf willen kunnen. Kan natuurlijk nooit helemaal…

  Vroeger leerden de kinderen een vak, werden er goed in.
  Nu leren ze meer theorie dan praktische kennis. Duurt allemaal veel te lang.

  Als men nu een schip gaat bouwen als de Batavia, dan doen ze er drie keer langer over als destijd. Dat is ook al verloren kennis.

  Wij zijn gewend dat alles te koop is, gemaakt in fabrieken.
  Wanneer dat een keer gaat veranderen, dan zijn we de pineut.

  We kunnen waarschijnlijk niet eens meer ons eigen voedsel vinden…

 18. @ Martijn

  Heb nog een blik witte bonen in tomatensaus hier in de kast staan, telt dat of moet ik zelf maar gaan plukken uit eigen tuin, je kan mee eten vandaag.

  @ Reptielo

  Inderdaad de waarheid achter veel dingen is kei en keihard als je leest hoe het een en ander werkelijk in elkaar steekt, dan is het meeste echter schokkend als je naar de huidige situatie terug kijkt.

  Doet me denken aan de film “The Mission” met Robert de Niro, zelfde verhaal, zelfde weemoed, zelfde ellende en zelfde idealistisch beeld van alles, als je alles uitmoord heb je de macht.

 19. @Paul
  De waarheid is een raar ding.

  Quote
  Toch werd Voodoo lange tijd onderdrukt in Haïti, totdat de eerste vrij gekozen president, Jean-Bertrand Aristide, er in 2003 een officieel erkende religie van maakte. Hierdoor werden Voodoopriesters bijvoorbeeld in staat gesteld om, net als hun Katholieke ‘collega’s’, huwelijken te sluiten. Alvorens hij in 1988 uit zijn ambt werd gezet was Aristide ooit zelf een Katholieke priester. Als leider van het verzet moest hij vluchten naar de VS, totdat zijn goede vriend Bill Clinton hem in 1994 in het zadel hielp door het sturen van 20.000 militairen naar Haïti. President Aristide ontmantelde het leger, maar ontpopte zich vervolgens via de wrede politiemacht als keiharde dictator, die iedere oppositie met grof geweld de kop indrukte.
  Einde quote

  Vandaag te lezen in: http://xandernieuws.punt.nl/?id=572803&r=1&tbl_archief=&

 20. # aram

  Dat hebben ze blijkbaar al zelf gedaan met hun voodoo rituelen, zo erg dat de grond er van ging beven.

  @ Reptielo

  Van geloof raak je in ongeloof om daarna verdooft achter te blijven in de roes van de echte waarheid.

 21. De waarheid over Irak-oorlogen waar bepaalde Navo-landen al dan niet hebben aandeel genomen, zijn bekend.
  De leugenluizen zijn uit de pels gevallen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.