Advertentie

Bezwijkende ‘elites’…!!*
*
Bezwijkende elites

2024 © Pieter Stuurman | deze versie WantToKnow.nl/be
(deze column verscheen eerder in De Andere Krant)
*

Recentelijk kwamen de mondiale elites bijeen in Davos; jaarlijks worden daar topbestuurders uit zowel publieke als private sectoren uitgenodigd door het WEF om de koers van de wereld uit te zetten. Een hele eer voor de genodigden, zou je zeggen, maar dit jaar hing er een geur van angstzweet over het evenement. Iets dat zich nog het beste laat zien door het gekozen thema ervan: “Herstel van vertrouwen”.
Kennelijk beginnen de eens zo zelfverzekerde elites nu toch wat nattigheid te voelen..! In ieder geval wordt er beseft dat het vertrouwen aan het verdwijnen is, anders zou het niet ‘hersteld’ hoeven worden. Ik kan me goed voorstellen dat de bovenbazen hierover met de handen in het haar zitten, want vind er maar eens een oplossing voor.

Vertrouwen betekent immers geloof in goede bedoelingen, en de WEF-clan met hun handlangers hebben de afgelopen jaren bewezen dat daar niet bepaald sprake van is, en dat besef is tot steeds meer mensen doorgedrongen. Vertrouwen is dus een vorm van geloof (geloof in goede bedoelingen), maar het opzeggen van dat vertrouwen is het gevolg van besef, en dat is iets anders dan geloof. Steeds meer mensen beseffen dat de voorheen vertrouwde elite, het vertrouwen niet waard blijkt te zijn.

En hoe ga je een besef ‘herstellen’?
Dat valt niet mee, en het WEF komt dan ook niet verder dan het aankondigen van een campagne tegen ‘desinformatie’. Dat betekent dat men herstel van vertrouwen wil forceren door het af te dwingen via censuur. Dat is in zichzelf al een contradictie, want vertrouwen is niet afdwingbaar.

Bovendien zal een dergelijk censuurbeleid de ware aard van deze bestuurlijke elites nog verder onthullen, wat uiteraard resulteert in het nog verder verdwijnen van vertrouwen. Bestuurders die menen een monopolie op de waarheid te kunnen afdwingen, en alles dat daar enigszins van afwijkt op autoritaire wijze bestraffen, wekken nou eenmaal niet de indruk de beste bedoelingen te hebben met hun onderdanen.

Wat er nog over is van het vertrouwen zal daardoor onvermijdelijk nog verder afbrokkelen, en dat betekent dat er geen andere keuze resteert dan het nog verder opvoeren van (dreigen met) geweld, wat het vertrouwen nog meer zal ondermijnen. Een zelfaandrijvend en onomkeerbaar proces.

Samengevat: einde van de hoop voor deze elites..!!
Samengevat betekent dit dat er geen hoop meer is voor deze elites. Ze hebben dat aan zichzelf te danken, en hun ondergang zal door de instrumenten waarmee ze gewend zijn te werken (leugens en autoritair beleid) alleen maar versneld worden. Het is niet langer tegen te houden. De dominante rol van oude elites heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Onder dezelfde kwalijke mentaliteit waarmee ze hun posities verworven hebben, zullen ze bezwijken.

Een vlammend betoog, of de zaak in vuur en vlam….

Daar komt bij dat we de afgelopen jaren getuige geweest zijn van de geboorte van een nieuwe ‘elite’. Een groep van voortrekkers en initiatiefnemers die nog enigszins in de kinderschoenen staat, maar die steeds meer mensen inspireert en daardoor in omvang en betekenis groeit. In tegenstelling tot de oude elite, laat die nieuwe elite zich niet leiden door machtswellust en winstbejag, maar door geheel andere grootheden zoals menselijke waardigheid, vrijheid en waarheid.

Ik heb de afgelopen jaren met velen van hen mogen samenwerken, en op enkele uitzonderingen na (die vanzelf naar de achtergrond verdwijnen) is geen ervan uit op geld of macht. Sterker nog, in de meeste gevallen heeft hun toewijding en inspanning ze alleen maar geld gekost. Ze worden gemotiveerd door het besef dat er iets bestaat dat betekenisvoller (en gewoon beter) is dan de wil om te parasiteren op, en te heersen over andere mensen.

Dat betekent niet dat we rustig kunnen afwachten tot de oude machtselites zichzelf (samen met hun clubs en instituties) vernietigd hebben, want een kat in het nauw kan vreemde sprongen maken, en in deze fase van overgang beschikken ze nog over geweldsmiddelen die ze zonder enige scrupules zullen inzetten in hopeloze pogingen hun posities te redden. Het is het enige dat ze kennen.

* * *

 

1 gedachte over “Bezwijkende ‘elites’…!!

  1. Tucker Carlson’s exclusieve interview met Vladimir Putin in Moskou – 5 februari 2024 – volledig transcript vrijgegeven!

    In een verbluffende gang van zaken is de bekende journalist Tucker Carlson begonnen aan een missie van historische proporties. Nu het lot van Oekraïne en de wereld op het spel staat, is Carlson aangekomen in Moskou, Rusland, vastbesloten om niemand minder dan president Vladimir Putin te interviewen. Kan deze gedurfde zet de sleutel zijn tot het beëindigen van de oorlog in Oekraïne en het voorkomen van de dreigende catastrofe van de Derde Wereldoorlog? Lees verder en verdiep je in dit aangrijpende verhaal over moed, journalistiek en de zoektocht naar vrede.

    *interview transcript verwijderd; het is nog helemaal niet zeker of dit juist is. Het transcript staat inmiddels in artikelvorm gepubliceerd HIER; Desalniettemin: dank voor de moeite!*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.