Advertentie

Mag iemand ‘anders’ zijn?


x

Mag iemand ‘anders’ zijn?
x

© Sarah Morton, November 2011
– website HIER

x

Sarah Morton uit het interview met Hannek Kappen. (klik hiervoor op de illustratie)

Luka viel me meteen op tussen de andere leerkrachten van het ‘speciale onderwijs’, waar ik mijn tijd uitzat. Zij was authentiek, zij speelde geen rol. Ze had een open blik en keek met liefde naar kinderen, in plaats van steeds bezig te zijn met corrigeren en ‘belonen’.

Vanuit mijn perspectief was het gezond om me op Luka te richten; zij gaf mijn leven kleur en betekenis. Bij haar vond ik zachtheid, in een wereld waar je vooral hardheid kon verwachten. Haar aanwezigheid heeft me geholpen een depressie te boven te komen. Een zwarte wolk die het resultaat was van een zinloos leven en sociale uitsluiting.

Al kreeg ik geen les van Luka, er ontstond een band. Hoe kortstondig onze gesprekjes ook waren, het was ‘alles’ voor me. Het gaf me energie en het vervulde me met liefde. Het was een haast mystieke ervaring. Dit was thuiskomen.

Luka had niet door hoeveel invloed zij en alles wat ze deed op me had. Volgens de school was mijn interesse voor Luka een probleem. Zeker toen ze weg was, maar ook al toen ze er nog werkte. In mijn diagnose stond immers al dat mijn contactname verstoord was, dat er geen echte interactie was en dat ik de ander geen ruimte laat. Ook had ik een beperkte belangstelling en kon ik heel dwingend zijn.

Om de controle te bewaren, schreef men mijn liefde voor Luka, toe aan mijn autisme. Misschien was het goed bedoeld, dachten ze me te helpen door me te socialiseren en me te ontmoedigen een band met iemand aan te gaan. Wilden ze me een teleurstelling of afscheid besparen.

In de Luka-tijd kon ik nog mijn eigen gang gaan. Nadat Luka weg was gevallen door een zware depressie, had ik andere leerkrachten nodig om te weten hoe het met haar gaat. Mijn basis was weg. Het werd duidelijk dat ze haar niet uit mijn hoofd konden praten. Zij leken zich hierbij neer te leggen en mijn gevoelens en beleving te gedogen. Ik mocht er zelfs over praten. Wat ik nog niet wist: mijn familie kreeg voorlichting dat zij niet teveel mee moesten gaan in mijn ‘fixaties’ en mijn belevingswereld, omdat ze anders ongewenst en afwijkend gedrag in stand houden of versterken.

Het werkte precies andersom, hoe minder ruimte ik kreeg om mijn ervaringen, gevoelens en interesses te delen, hoe meer probleemgedrag en psychische problemen. Juist dan escaleerde het. Ik stond er alleen voor. Waar mijn vader, met wie ik een innige band had, eerder nog openstond voor mij en inging op wat ik wilde delen, kwam ik steeds vaker afwijzing tegen. Soms geheel onverwachts.

Het eerste jaar dat Luka thuis zat kon ik nog bij mijn vader terecht. Het tweede jaar was hij onzeker gemaakt, vooral nu hij zag hoe ik achteruit ging en de school voorspeld had dat ik 24-uurs zorg nodig zou hebben. Het werd een patroon van koesteren en afstoten. Soms was hij een steun en dan onverwachts kon hij me de rug toekeren of een opmerking in de maag splitsen, wat alles waar ik in geloofde onderuit haalde. En hoe labieler ik werd (onverwerkte rouw), hoe meer de prognoses uit leken te komen en hoe meer mijn potentie de kop in werd gedrukt.

.

Het was juist die valsheid vanuit school die me gek maakte en in de war bracht. Er ontstond een patroon van aanklampen en wegkruipen. Met psychiatrische hypotheses kun je alle kanten uit. Dit is fascisme in de moderne tijd.

Iemand met autisme zou moeilijk contact maken. Ik moest sociaal zijn, leren samenwerken, maar als ik dat dan deed, was het weer verkeerd. Een band met iemand opbouwen, zelfs met mijn eigen ouders, werd ontmoedigd. Je moest toneelspelen, je aanpassen en vooral geen heftige gevoelens tonen. Er was geen echt contact tussen leerkracht en leerling.

Autisten zouden het geheel niet zien, alleen details. Maar zien ‘deskundigen’ juist niet gefragmenteerd? Zij etiketteren en oordelen raak. Zien zij de leerlingen als geheel, als persoon, of zien ze vooral symptomen en gedrag? Wie bepaalt wat normaal is? En volgens welke normen dan wel? Die van ‘de maatschappij’. Maken we daar niet allen deel van uit? Zijn de leerlingen een aparte groep, horen die niet bij de maatschappij? Dit is toch een kunstmatig gecreëerde verdeeldheid?

Is de maatschappij een statische, absolute realiteit, of een dynamisch geheel, onderhevig aan de tijdsgeest? Dat ik absoluut niet tegen onrecht, harde geluiden, agressie en een afwijzende houding in het algemeen kon, kwam de school ook niet uit. Kinderen of jongeren die lastig waren of iets weigerden, konden worden afgeschreeuwd, de klas uit gesleept, door elkaar geschud of geschopt of geslagen worden. Kinderen van zes jaar zaten soms een uur op de gang, zonder activiteit. Het raakte me alsof het mezelf betrof.

Verminderde herkenning van emoties? Zou dat te maken hebben met het veinzen, het toneelspelen van volwassenen? Wilde ik die ‘sociale’ omgangsvormen überhaupt begrijpen? Want echte gevoelens bij anderen konden mij diep raken, alsof het over mezelf ging.

"Hun kwaliteiten zien en de ruimte geven. Ieder mens is in essentie een prachtig, harmonieus wezen."..

Voor mij is autisme een realiteit in de zin dat ik anders reageerde dan andere kinderen. Ik ging mijn eigen weg, was veel op mezelf, had een uitgesproken eigen mening. Wat mijn opvoeders zeiden sloot niet aan bij mijn belevingswereld. Hun ideeën maakte ik me ook niet eigen. Voor mij was het altijd anders. In die zin was ik moeilijk opvoedbaar!

Mogen deskundigen oordelen over het gevoelsleven en belevingswereld van een persoon? Iemand met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Iemand die eerlijk is, ook al voelen anderen zich ongemakkelijk daarbij? Iemand die afspraken nakomt, tenzij er sprake is van overmacht. Bovenal iemand die op kan gaan in haar of zijn passies en innig liefheeft? Gevoelens die de meeste mensen missen.

Voor mij staat het vast dat de zogeheten probleemkinderen, vooral miskend zijn. Men kijkt naar het gedrag, zonder het verhaal erachter te zien en begrijpen. Signalen interpreteert men volgens een medisch model. Wanneer gaat men luisteren naar ervaringsdeskundigen? Hun verhaal, gevoelens en rouw erkennen? In plaats van benadrukken (en ernaar toe werken) wat ze niet kunnen en niet zijn, deze mensen echt zien en horen?

We zouden kunnen genieten van de originele kijk en oplossingen van deze mensen. Hun kwaliteiten zien en de ruimte geven. Ieder mens is in essentie een prachtig, harmonieus wezen.

Tussen mij en mijn vader zit het weer goed. We hebben elkaar teruggevonden. Hij wilde dat hij naar mij en naar zijn eigen gevoel had geluisterd in plaats van ons uit elkaar te laten drijven.

 x

* * *

55 gedachten over “Mag iemand ‘anders’ zijn?

 1. Heel roerend en herkenbaar geschreven.

  Het toont een maatschappij die gerund wordt door mensen die,
  zich angstig verschuilend achter etiketten en woorden,
  nog niet in staat blijken te zijn de ware gevoelens en wat er werkelijk in iemand omgaat te kunnen peilen. Wel hebben ze de macht hierover te mogen oordelen en regeren. Met alle gevolgen van dien.

  Gelukkig is communicatie hierover de brug naar meer bewustzijn over hoe dit geleidelijk te veranderen.

  1. ‘Autisten’ zijn mensen die het geheel niet zien.
   ‘Autisten’ zijn mensen die zich in groepen denken waar te nemen.
   En ‘autisten’ draaien maar al te vaak inhoudelijke woorden & begrippen om 🙂

   Dat is wat er echt loos is !

   Probeer normale logische verbale taal te gebruiken is mijn advies en verwijder reclame-taal uit het woordenboek !

   Het is exponentieel uit de hand gelopen wat in dat ge-schrift aan wartaal is neergedaald (en veroorzaakt door …. de echte ‘autisten’) 🙂

   En dan nog iets over bewustzijn; ook dat is slechts een verbale poging tot beschrijving van een fysiologisch ontwikkelde toestand van het waarnemende lichaam; luister eens goed naar Johan Cruijff en leer zijn verbale manier van uitdrukken te volgen en enigszins te verbeteren; dan valt alles – heel logisch – op z’n plek.

   Nederland en het nederlands dat wordt gekopieerd door diegenen die in de oude media en via schoolsystemen zichzelf kunnen/mogen uiten ?
   Ze zijn bijkans dement door de absurde manier van interpreteren, verbaal uitdrukkend vermogen en fysio-logische inertheid.

   Zo !

   Mochten er ooit nog mis-verstanden over dit onderwerp zijn ? Dan stel ik voor dat u zichzelf eerst eens in de spiegel kijkt alvorens weer eens een a-synchrone mening op een forum deelt;
   En die laatste was/is bedoeld voor de honden en katten die al blaffend en miauwend zichzelf zo graag teruglezen in plaats van iets van inhoud te delen te hebben 🙂

   Ik ben niet boos; ik leg het uit en ik stel voor dat ik vanaf nu een pistool bij mij draag om mensen die wartaal uitslaan eerst een kogel door hun hoofd te jagen om de rust eindelijk terug te laten keren in de gedeelde cirkel waar meningen de waarnemers de kans onthouden om zich te laten horen/zien !

   Samenvattend: bek dicht als je niks inhoudelijks te melden hebt !
   &
   Laat de waarnemers nu aan het woord; ze hebben er lang genoeg op gew8 & hebben na zolang observeren zeer vermoedelijk hele waardevolle bijdrages te leveren 🙂

   Dank je wel voor jouw bijdrage Sarah !

  2. @ Yge
   voor iemand die niet boos is weet je dat goed te verbergen. Zwaaiend met een pistool dreigen met-1 te schieten als . Ik zou zeggen kom maar op ik lach je zo onder het bord . After all you’re just a puppet in the big play of live. En daar hebben we er al meer van gekent. Dus chill man denk om je hart.

  3. @Yge, als je niet wakker wordt uit je waanwereld wil ik je toch graag doorverwijzen naar een psychiater. Nu is het het nog vrijwillig moet je maar denken…

  4. Martijn , ik ben bang dat weinigen ( hopelijk ) zagen wat hij verderop = nu reactie verwijderd – schreef . Ik heb het toevallig wel gelezen en ik kan je vertellen dat het niet fraai was . Misschien moeten we hem met rust laten want dit duidt op een flinke stoornis . Hoop dat ik de juiste woorden heb gebruikt .

  5. Bek dicht maar typ er rustig op los. Ik mag jou niet, je lult hier maar wat raak zonder enige kennis volgens mij. Wie denk je wel niet wie je bent? Je snapt ook nergens iets van of wel. Oh ja, even vergeten dat jou wereld niet de mijne is, sorry, het zij je vergeven.

  6. Gaat ff verkeerd, dank je Cozmic, lijkt me geen opsteker deze Yge, zijn wereld is niet de mijne.

  7. Martijn en allen , ik neem aan dat Guido er op de juiste wijze mee omgaat , maar ik verzoek jullie allen Yge met rust te laten . Ik voel aan mijn water dat er iets meer aan de hand is en dat we hem niet dieper in de stront moeten drukken .
   Hopelijk respecteren jullie dit .

 2. Dag Sarah

  Zou het zo kunnen zijn dat alles omgedraaid ligt ?

  Een zuiver mens heeft weinig met emotionele interacties immers; deze ervaart dat als een vorm van dementie (afstand tot zuiver gevoel, het ego dat door de interacties heen schuift & ziektebeeld nummer 1 in dit land).

  Zou dat het kunnen zijn ?
  Want dan zou het zo kunnen zijn dat ik je heel goed zou kunnen volgen 🙂

  Je stuk wordt aangeboden vanuit een gesuggereerde (wij-ego-)positie die suggereert dat jij bijzonder bent; terwijl – zoals ik het lees – de aanbieder niet in de gaten heeft dat ie zelf in de war is omdat ie denkt dat ie een groep is in plaats van 1 waarnemingspositie vertegenwoordigt en dus ook: volledig op zichzelf 🙂

  Als de dingen omdraaien draaien de dingen om 🙂 Ik spreek namens mijzelf en 1-ieder die denkt te spreken namens wij ? Die is zijn/haar aandacht kwijt, immers 🙂

  Dank je wel voor de kans voor de kans om deze aanvulling er aan toe te voegen; het wordt de hoogste lineaire tijd dat normale mensen weer aan het woord komen !

  1. @Yge, ik lees je heel anders als gisteren, ook mijn commentaar wil gaarne teniet doen bij deze. Dat eerste wat je aangeeft, dat is zo. De echte mensen worden vol dope gedouwd en opgesloten, terwijl de echte gekken heel goed zijn in ‘normaal’ doen.

   Het ego, de emoties, allemaal illusie om de illusie van het ego groot te houden. Om aandacht te trekken naar anderen. Of ze nou zeggen dat ze geweldig zijn of heel zielig en verdrietig, allemaal ego. Emotie komt uit het ego.

   Het zuivere gevoel wat jij beschrijft is één en hetzelfde dan het zuivere gevoel wat ik en sommige anderen ook voelen. Er nooit bij horen maar wel het zuivere gevoel hebben dat het deugd. Het is God, het is liefde maar als die klote woorden kunnen nog niet voor 1% dit zuivere gevoel uiten.

   Met andere woorden, het klopt wat je zegt naar mijn eigen gevoel.

   Verder is het beter om niet teveel agressie te uiten en met pistolen te dreigen in deze wereld want dan gaat bij iedereen zijn agressieve haren overeind staan en dan wordt het alleen nog maar erger allemaal.

   Laat alles lekker los en wees je zuivere zelf, gedachten komen en gaan, omstandigheden ook maar dat zuivere gevoel is je oneindige werkelijkheid, ook na je dood. Het is goed zo…

  2. Oh en dan nog een dingetje Yge. Ben jij deze Yge? http://www.ygevisser.nl/over/

   Zie op het einde dezelfde smiley’s staan en uitdagend taalgebruik? Als dat zo is dan lijk je me best interessant. Anders niet, geintje hoor…
   Ik hou wel van uitdagingen, kan wel wat vuur in m’n reet gebruiken hier en daar al kan ik op speciale tijden zelf ook wel sneller dan het licht…

  3. Ergens krijg ik steeds het gevoel dat jan en alleman anders mag zijn maar ik niet omdat ik beter zou moeten weten? En als ik het nou eens helemaal niet weet en eigenlijk gewoon nooit ergens het nut van in zie. Dat ik het allemaal maar doe omdat het zo hoort? Opgeleid als een achterlijke hond met de naam Martijn, als kind wist ik al dat ik Martijn niet ben. Emoties is aandachttrekkerij, of je nu autistisch bent of niet, je bent een mens. Al ben je het niet en leef je toch, dan zie ik je nog als gelijke. Of je nu haatdragend bent, dom, slim, al die woorden zijn maar woorden, bedacht door ons om zoveel mogelijk dualiteit te kunnen maken in deze wereld.

   Mag je anders zijn, hoe gekker hoe beter wat mij betreft, ik heb een hekel aan normale mensen. De verschillen maken juist de rijkdom in ons leven.

  4. We mogen allemaal anders zijn maar in het diepste blijft alles en iedereen één.
   Vanuit de stille aanwezige achter het denken kan iedereen dat ervaren, door echt te voelen, door te zijn wat is.

  5. @ Martijn, ik heb net even gekeken op die site van Yge Vissser. Ik vond 2 hele interessante zaken. In de eerste plaats is Yge volgens de Tzolkin, de gangbare Maya kalender (Dreamspell versie)geboren onder energie van de Rode Aarde op toon 13. De Rode Aarde is zijn zonnezegel (archetype). Ik vind dat heel interessant, want de Aarde staat voor de innerlijke kracht van de Alertheid en toon 13 voor het thuiskomen, het ingaan in de stilte. Yge zijn kracht zou kunnen zijn dat hij bij uitstek meester is in het waarnemen en daardoor de synchronicitiet van de dingen zou moeten ervaren/zien en door de toon 13, de scheppingenergie waaronder hij geboren is, tot volle bewustZIJN zou moeten kunnen komen. Ik zeg uitdrukkelijk KUNNEN! Want het kan alleen als je in staat bent om in het Licht te gaan staan in plaats van in het Donker!

   Ik zag trouwens op de website van Yge dat hij een interessant artikel heeft geschreven over Krankzinnigheid en Autisme, zie link http://www.ygevisser.nl/krankzinnig-en-autisme/ . Ik dacht dat het plaatsen hiervan misschien e.e.a. in een ander perspectief plaatst!

  6. En ik bedoel met in het Licht te gaan staan….. als je in staat bent om je te VERBINDEN (hart/hoofd, het veld). Dan vind je het christusbewustZIJN dat vaak nog voor ons diep in ons hart is verborgen!

  7. Dank voor de link Dick; ik herken me in Yge’s eigen constatering. Ik citeer uit het artikel waar je naar verwijst, van zijn hand:
   ‘Ik stel het op prijs dat mensen reageren op de stukjes omdat ikzelf niet altijd in de gaten heb dat sommigen van jullie woorden en zinnen een andere betekenis meegeven waardoor hetgeen ik poog over te brengen door de luisteraar cq lezer anders wordt geinterpreteerd. Door jullie reakties krijg ik de kans om toelichtingen te geven aan hetgeen ik daadwerkelijk wil overbrengen. Dank dus daarvoor !’
   Ik heb regelmatig Yge dit duidelijk proberen te maken, maar het ging er juist om dat hij me daarin niet begreep. Wordt wel ingewikkeld zo..!

  8. Dus, als ik het artikel van Yge goed begrijp, uitgaande van zijn definitie van het begrip autisme, dan LIJDT hieraan praktisch de gehele mensheid, zeker in de westerse wereld, waar we door de vele “prikkels” bijna nog uitsluitend gewend zijn om ons BREIN te gebruiken. Waarbij het zelfs so erg is dat een boek met de titel “Wij zijn ons BREIN” een bestseller is geworden!!!

   Ik heb het gevoel dat ik Yge kan volgen!

  9. @ Guido, hier is een dankwoord aan Martijn op zijn plaats, want hij heeft Yge z’n website opgespoord! Ik heb de gehele discussie niet gevolg, want ik was een tijdje uit de roulatie. Maar “toevallig” ben ik vandaag weer op want-to-know en werd gelijk getrokken naaar dit prachtige artikel en de soms verhitte commentaren hierbij!

  10. zoiets wordt ook wel genoemd mindfuck als er in het echte leven niet naar tevredenheid geneukt wordt kan zoiets ontstaan .

  11. @ JaNee, die naam is veelzeggend voor mensen die nog gevangen zitten in het web van het BREIN en dus geloven dat er geen enkele sprake is van een Vrije Wil, zeg maar de aanhangers van Dick Swaab. Dan praat je zo oneerbiedig over sexualiteit als jij doet. Geen wonder dat in deze tijd de sexverslaving hoogtij viert! Het ervaren van sexualiteit vanuit de pure VERBINDING (als er sprake is van echte versmelting, het echt EEN worden) is Heilig en een groot WONDER!

   Ik geloof er Heilig in dat ieder mens een KEUZE kan maken en die momenten van keuzes manifesteren zich als we ons echt kunnen VERBINDEN. Dan gaat de energie (de kundalini) stromen en worden we Een. Het is natuurlijk heel mooi als we dat kunnen DELEN met een ander en als dat gebeurt is er sprake van een hele speciale, heilige relatie. Marianne Williamsom beschrijft dat heel mooi in haar boek “Terugkeer nar Liefde”!

 3. Een aanvullende opmerking in deze (zodat je begrijpt wat er dus ondetussen ook spelende is):

  Er zijn nu heel veel waarnemers die nog niet de kans hebben gekregen om gehoord te worden juist omdat er zoveel rotzooi in de weg ligt;
  De echte waarnemers zijn de aller-stilste mensen met verreweg de meeste inhoud 🙂

  SNAPPEN JULLIE NU EINDELIJK WAT ER AAN DE HAND IS ?????
  STILTE NU DUS !

  Dan komen ze te voorschijn 🙂
  Kom maar jongens en meisjes; kom maar tevoorschijn; de kust is eindelijk veilig; Want ik (wij ?) schop(pen) elke idioot met zijn/haar mening onmiddellijk uit beeld 🙂

  Inhoud kent stilte als randvoorwaarde !

  1. Ik waarschuw niet meer; ik schiet vanaf nu met-1 als je je fysiologische inertheid niet op peil hebt gebr8; laat daar geen misverstand meer over bestaan !
   Waarnemers nemen nu het heft in handen dus; laat ze uitspreken ! Ben ik duidelijk geweest ?
   &
   Aansluitende vragen (leren) stellen vanaf nu of mondje/vingers stil !

  2. Guido.
   En Guido.Jij pikt dit van iemand,die denkt ,dat hij boven alles is uitgestegen.Je hebt mij voor veel minder gebanned.
   Kees

  3. @ kees
   Als je een beetje fatsoen en gevoel in je donder hebt , vraag ik je nu je focus van Yge af te halen . Jij bent een van de weinigen die zijn tekst las , daarbij zal je ook begrijpen dat er waarschijnlijk meer speelt . Ik vraag dit van mens tot mens , ongeacht verschil in opvatting ,
   vriendelijke groet , Jouke

 4. Utopia bestaat niet… mischien gewenst maar niet realistisch,omdat we op een leerplaneet leven en dus continu botsen en dus leren en dus aanpassen en dus meelopen in het gareel.(of niet)
  wat overblijft is een maatschappij die haar inwoners opleidt tot productiemedewerkers ter meerdere eer en glorie van het Bruto Nationaal Product, ofwel GELD.(en zie waar het daarmee gekomen is…)
  Belonen en straffen is daar dus een onderdeel van, voor andere zaken als aandacht, h-erkennen, luisteren enz. is geen begrip en dus geen tijd(op sommige scholen wel)
  Waar blijft het individu daarin, het individu zal zich moeten voegen naar de heersende mores en anders pas je niet en ben je anders dan de anderen en dus lastig.
  Als je succesvol bent in je anderszijn, je eigenzijn, in je onbewuste afkeer van het systeem, of in je recalcitrantie, als je opeens een BNer wordt omdat je goed (gek)kan dichten of schilderen in al je eigenheid of gekte… of nachtburgemeester wordt van Rotterdam, of als je al vuilbekkend geinig via de buis de huiskamer in mag komen
  ( bij dat geindoctrineerde volk) dan is die niet in het gareel passende NLer opeens weer WEL acceptabel.
  Waar het op neer komt is dat de massa in feite gehersenspoeld, geindoctrineerd aan de leiband van de MIJ. loopt en eenieder die zichzelf wenst te zijn als RAAR en LASTIG beschouwd, omdat je ANDERS bent dan de massa.
  Nu moet ik ook zeggen dat een zekere aanpassing aan die MIJ. soms wel makkelijk is, enige concessies doen aan je eigen zijn is soms vervelend maar wel makkelijk-er, je stroomt dan wat meer mee met die massa (het systeem)die jou dan opeens wel weer begrijpt, en nee,(Pipi Langkous) laat je niet helemaal meetrekken in de gekte van de hedendaagse(?) MIJ. maar maak gebruik van de mogelijkheden en doe dan je ding, je eigen ding.
  Is het niet zo dat als je je kont tegen de krib gooit dat je jezelf allerlei problemen op de hals haalt… is het dan op zijn tijd niet gewoon nodig en strategisch om je even aan te passen en als je hebt wat je wilt hebben dat je je dan weer op je eigen uniciteit richt, maak gebruik van de vele mogelijkheden die er toch ook zijn in deze MIJ.!
  Maar ja, alles moet geleerd worden en kost tijd, verdriet, pijn, moeite…
  Ik vond je verhaal heel mooi en herkenbaar, deze MIJ. IS niet ingericht op liefde, schoonheid, empathie en mededogen, deze MIJ. is hard, KEIhard… maar maak er soms gebruik van door even mee te lopen… al is, voelt dat moeilijk.
  Leven, overleven vereist aanpassing en anders moet je of superwo-man zijn of stinkend rijk om een kansje te wagen je recht te halen zonder die aanpassingen die MEN van de mens verlangt.
  Dan blijft nog de mogelijkheid dat er echt iets met je is… dat er ver-storingen zijn in je hersenen, dat je door vaccinaties daadwerkelijk autistisch bent geworden, dat je uit een gezin komt wat geen gezin aankon… dat je je daarom vastklampte aan iemand die je wel zag staan en herkende en liefde kon geven… dat je gevormd bent niet zoals dat gewenst is maar naar de omstandigheden, dat je een nieuwetijdskind bent,dat je Karmische opdracht jou dit leven geeft, dat zijn allemaal mogelijkheden.
  Gezien je mooie, beklemmende maar ook beknopte uiteenzetting ( je hebt een boek nodig)kan ik me (enigzins)verplaatsen in jouw beleving, maar er is meer, veel meer te vertellen, je zegt dat LUKA je opving na een depressie, wat en hoeveel tijd (jaren) is daaraan vooraf gegaan…?
  Je zegt dat ook LUKA een depressie onderging… jaja,kleinigheidje hou je toch ! 😉
  Je schrijft eigenzinnig en dwingend te zijn-geweest, je zegt heel veel wat heel veel vragen oproept, weet je, ouders zijn ook maar grootgeworden kinderen die kinderen krijgen………. en OPvoeden en Voeden zijn twee uiterst belangrijke investeringen die moeten leiden tot een mooi nieuw jong en capabel mens in een nieuw en uitermate boeiende maar ook tegenstribbelende wereld waar de eigen weg veroverd moet worden, je krijgt weinig zomaar en wat je krijgt zonder het te veroveren, heeft ook weinig te betekenen.
  Ik zou nog veel meer willen schrijven omdat zo’n levensverhaal een impact heeft op mijn gemoed, maar laat het hierbij, ik wens je alle goeds en ben blij dat je vader tot inzicht is gekomen en de band hersteld is.
  Namaste,en ik wens je veel Luka’s in je leven.
  Hansz.

 5. Sarah,serieus, waar ben je? Het zou mij erg helpen als je ook even hier kon zijn, al is het maar even, zal wel het onmogelijke zijn? Ik wil altijd het onmogelijke?
  Waarom weet ik dat dat bijkans onmogelijk isz nu?
  Of krijg je dan gedonder met ‘de instanties’ (net als ongetwijfeld Mirakel???!)
  Ik kan ook wel goed spelen dat ik alles maar vergeet en laat gaan, maar dat is wat anders dan mijn realiteit.
  Zou het helpen als ik hier met de kracht en macht van een paar Groten hierooh die gruwelijk gore groene bet wetturige gnoompjes hieronder uitrook?
  Of hoeft dat niet?
  Zo wel laat het even weten want ik begin zo langzamerhand hier een wel heel interessante kennissen kring hier op te bouwen, in mijn beleving dan..

  Paar dagen terug kwam ik je tegen, dusz iets in mij wist dat je hier zou komen.

  Quote PloughTheSky 2 years ago:

  ” It goes like:
  Ya leel, ya leel (O night, o night)
  Maktub (it is written)
  Kulli shey maktub… (Everything is written…
  Maktub fil Ahlam… (Written in dreams…)
  Maktub fil lughat il Ahlam (Written in the language of dreams)
  Maktub ya nas (It is written, oh mankind)
  etc.
  The expression ‘maktub’ means it is written in the sense of ‘it is destiny’.. Written by God..
  This singer has such an amazing, electrifying voice!!! ”

  Natacha Atlas – Etheric Messages (Maktub)
  http://www.youtube.com/watch?v=blsor7kURZs

 6. Sarah , sorry dat in de reacties wat ontspoorde reacties naar voren kwamen . Dit zou eigenlijk een bevestiging van jouw gevoel moeten zijn , helaas .
  Ik ben in mijn leven best wel een paar auties tegen gekomen , het lullige was dat men mij achteraf vertelde dat het auties waren en dat ze mij een week lang hadden zien lachen en dollen met ze .
  Voor mij zijn julie geen autisten maar gewoon scherp observewrende kinderen die haarfijn aanvoelen wanneer iemand loopt te bullshitten of dat diegene echt is . Juliie zijn mijn vrienden .

  1. Is wederzijds Cozmic ik weet het, nou word ik verlegen, nou jah weer goede oefening, klopt heel vaak als ik eindelijk een leuk voor mij ´normaal’ iemand ontmoet dan blijkt na een hele tijd dat ze al lang gestempeld zijn door instanties en of de mening van het ‘omringende dorp’.

  2. Hyper , als je mijn convo met KoL op een ander draadje hebt gevolgd dan begrijp je dat ik ook meestal op het randje heb gelopen . Ik begrijp wat jullie voelen en ik ben net aan niet naar de andere kant gezogen .
   Toen ik dit artikel gisteren las en het interview met Hanneke Kappen zag ( mijn hardrockbitchhero ) stonden de tranen in mijn ogen .
   Aan de andere kant zijn wij zoooooo veel sterker omdat we echt zijn .
   Hou dat in gedachtewn en je kan bergen verzetten .

 7. Sarah, dank je voor dit mooie, o zo herkenbare artikel. Ik ben zelf een man van 55 jaar en heb mij voor een belangrijk deel van mijn leven een Vreemdeling op Aarde gevoeld. Dat laatste durf/kan ik nu zeggen op basis van hoe ik me nu voel en op basis van het feit dat ik de laatste tijd weer in mijn eigen Kracht ben gaan staan. En daarbij is het keerpunt gekomen een aantal jaren geleden toen ik in een zware burnt out terecht kwam! Ik kwam er daarna achter dat ik volledig van mijzelf was vervreemd geraakt en gedurende een belangrijk deel van mijn leven met een geweldig “masker” op heb gelopen.

  En tijdens het proces van “herstel” in de afgelopen jaren kwamen onder andere heel intens terug de traumatische beelden van hoe ik in mijn prille kinderjaren als 7 jarig kind door een onderwijzeres genadeloos over de schoolbanken werd geslagen omdat ik weigerde in de hoek van de klas te gaan staan als straf voor iets dat ik pertinent niet had gedaan. En dat ik van dezelfde onderwijzeres op 7 jarige leeftijd 600 strafregels moest schrijven omdat ik ruzie had met een andere jongen, waarvan ik even tevoren had gezien dat die ten onrechte een meisje had geslagen (wat de onderwijzeres niet had gezien).

  Ach, ik kan nog veel meer voorbeelden noemen. Ik ben er nu wel achter dat een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en het gedrag dat ik daardoor had ontwikkeld vaak niet in dank werd afgenomen. Maar dat ik daarvoor vaak werd afgestraft! En ik heb toen waarschijnlijk voor mezelf een “overlevingsstrategie” ontwikkeld, waarbij ik stiekem werd en er uitsluitend op gericht was om een ander te “pleasen”! Alleen maar om de pijn van het ten onrechte “straffen” niet meer te voelen! En waardoor ik meer dan een half leven lang niet meer mijzelf was, de WARE Dick! Ik voel nu na vele jaren dat ik die ‘overlevingsstrategie” niet meer nodig heb, maar dat is echter wel gepaard gegaan met heel veel pijn en verdriet!

  Overigens kijk ik nu niet meer om in wrok of verdriet, maar voel ik dat mijn leven zo gelopen is omdat het een Hoger Doel dient! Maar vraag me niet welk doel! Ik WEET dat dat me ooit nog eens duidelijk zal worden!

  1. @ Dick
   Ik begrijp heel goed wat je zegt…
   Het beseffen van alles wat je weet en ziet, bv. het los proberen te laten van oude overlevingsstrategieën, vind ik al een heel ‘hoger doel’, althans dat is mijn ervaring. Door alles ben je gaan overzien, dat is ‘Zien’. Ik vind dat ik over het algemeen, juist door alles, meer zie dan gemiddeld. Ik zie rode draden, oorzaak en gevolg. Zie hoe alles in verbinding staat met het andere. Ik wil niet jou vergelijken met mij, maar wil zeggen wat het mij tot nu toe gebracht heeft.
   De pijn van het onrecht… onbegrip… pfff
   En nee, ook ik voel nergens spijt of wrok en ik denk dat dat op zich ook al een heel hoog doel is, er boven staan…
   Als de hele wereld eens zo zou zijn? Mooi toch………. 🙂

  2. @ Babette, dat is leuk wat je schrijft over het “Zien”, de rode draden, oorzaak en gevolg! Afgelopen week ontmoette ik tijdens een wandeling bij ons in het natuurpark een mevrouw die ik in het voorbijgaan groette. Op een of ander wijze voelden we heel sterk met elkaar verbonden, net of je elkaar al altijd gekend hebt. We hebben maar enkele minuten met elkaar gesproken en emails uitgewisseld. Ik heb met haar mijn innerlijke roeping en “taak op dezë aarde” gedeeld. Het heeft te maken met het opzetten van een leef- en woongmeenschap met daarin centraal een gebouw, dat symbool staat voor waar ik in het leven voor sta. En dat is dat Geestkracht het Medicijn is op weg naar Heling . In bijbelse woorden “het lichaam is de tempel van de heilige geest”. Het gebouw wordt dan ook helemaal gebouwd in de vorm van een lichaam (met 7 verdiepingen analoog aan de 7 chacra’s). Het gebouw wordt gebouwd op een terp en zal helemaal gebouwd volgens de afmetingen van de heilige geomatrie (afmetingen op basis van phi) en van duurzame materialen. En het gebouw is energieneutraal! Of eigenlijk moet het een energie-overschot opleveren, teneinde ook het vanuit de eigen waterbron aangeboorde water weer te zuiveren! En er komen moestuinen en samenwerkingsverbanden met boeren in de buurt teneinde en geheel gesloten voedselvoorziening te creeren! Kortom, er zal een optimale wisselwerking zijn van geven en ontvangen tussen Vader Zon en Moeder Aarde! Dus, ik had dit verhaal geschreven aan die voor mij onbekende vrouw. Wat blijkt nu! Ze schrijft me terug dat ze filosofe is en afgestudeerd is op een scriptie over C2C (craddle to craddle). En dat mijn dromen voor een groot gedeelte overeenkomen met haar dromen! En ze noemde daarbij ook dat ze mij net als zichzelf beschouwde als een “systeemdenker”. En nu jij dit ook noemt (het geheel overzien, de rode draad “zien”), vindt ik dat wel weer een fraai voorbeeld van synchroniciteit, waar ik afgelopen week weer in ruime mate van heb mogen genieten! Het leven is zo mooi! En het wordt steeds mooier! Het is een en al Magie!

  3. @ Dick
   Oh ja, die synchroniteit!! Daar heb ik het niet eens over gehad, maar dat komt ook mee in het ‘pakketje’. Hoewel…. het is het ‘zien’, zonder dat ervaar je de synchroniteit niet.
   Gaaf je ervaring!
   Je verhaal over je roeping.. is het zo dat ik dat ergens al gelezen heb? Komt me zo bekend voor. Hahaha, of is dat synchroniteit!?

  4. Nog even ter aanvulling: de rode draad zien heeft ook te maken met het ordenen van kennis die er al is! Alles is er al! We hoeven het alleen maar te ordenen. Ik heb in dat opzicht een paar jaar geleden een hele interessante man ontmoet, ook een filosoof, die systeem-dynamisch alle kennis over de mens ordent. Hij probeert daarbij een (wetenschappelijk onderbouwde) brug te bouwen tussen de reguliere gezondheidszorg en de alternatieve gezondheidszorg. Hij verbind daarbij het ontologische paradigma (gebaseerd op het denken, empirische cyclus, waar de reguliere gezondheidszorg op is gebaseerd) met het mythisch paradigma (gebaseerd op het willen, de fenomenolische cyclus, waar de alternatieve zorg op is gebaseerd) en die verbinding tussen denken en willen komt tot stand door het voelen en dat is het functioneel paradigma ( met een actie research cyclus, van lerend onderzoeken en onderzoekend leren). Deze is meer dan de optelsom van beide andere paradigmas!. Ik verwijs graag naar de website van dese filosoof, Alfon Vandeursen, met een link naar zijn publicatie van de vebinding van bovengenoemde paradigma’s. Heel interessant in het kader van systeemdenken!
   http://www.artes-sophiae.com/bibliotheek/publicaties

  5. @ Babette, ik dacht dat ik er geen had…. maar ik heb toch een groot probleem: ik heb een korte termijn geheugen!

  6. En “zien” lukt mij ook niet altijd. Dat lukt me alleen als ik in verbinding blijf. En om dat te blijven vergt het het om heel Alert te zijn!

  7. Heerlijk toch, dat korte termijn geheugen! Zo is alles steeds weer nieuw, is mijn ervaring. Toegegeven dat het soms ook knap lastig is, hoor.
   Over dat systeemdenken ga ik me nog een keer buigen, als ik zin heb om dingen te plaatsen. Ik merk dat ik steeds meer genoegen neem met het feit dat dingen gewoon ‘zijn’, ik hoef niet alles te begrijpen, ik voel meer dan ik mentaal kan verwerken. Hoewel mijn hoofd echt de neiging heeft overuren te maken, maar daar wil ik niet steeds meer zijn.En dus vertoef ik graag in het voelen en dan berusten…
   En Dick, het is een proces.. het zou mij behoorlijk saai toelijken als je alles in één keer onder de knie zou hebben. Ik denk dat juist door dat afdwalen je eigenlijk meer allert blijft, de aandacht wordt weer gevraagd.

  8. Ik hoop dat ik voel wat je bedoelt. En dat is voor mij ook een valkuil, dat realiseer ik me. Door me weer te verdiepen in die paradigma’s en het systeem dynamische denken, dreig ik ook weer teveel “prikkels” te ontvangen en weer gevangen te raken in het web van het brein en daardoor weer “onbewust”te worden! Door overgave en los te laten (en dus acceptatie)is het eenvoudiger om in het bewustZIJN te blijven. Maar om mijn DROMEN waar te maken moet ik wel in beweging komen. Alleen de kunst is dan om een goede balans te vinden tussen beweging en rust. En dat is voor mij niet zo eenvoudig, aangezien mijn kracht is dat ik kan gaan als een speer. En dat is tegelijkertijd mijn valkuil. Kon ik maar zo zijn als een Leeuw. Die kan uren en uren beweegloos in het “zijn” blijven en op het moment supreme (wanneer hij honger krijgt) gaan als een “speer”!

  9. Een vriend van mij, een voetreflexoloog of beter gezegd een voetdiagnostisist, maakte afgelopen week in dat opzicht een hele mooie metafoor. Hij zei tegen mij: Dick, jouw voetenkaart ziet er prachtig uit! Alleen voel ik nog veel activiteit bij jouw hypofyse. Dat is jouw kracht, je kunt gaan als een speer! Maar het zou mooi zijn als je naar jezelf zou kijken als een tv op de waakstand, altijd alert, maar waarbij je selectief de afstandsbediening oppakt en “bewust” een zender activeert (de juiste frequentie kiezen)!

  10. @Dick, je bent geen leeuw. Heeft ook met carnivoor zijn te maken dat ze lang rusten om alles te verteren. Doet een kat ook als die weer eens een muis met huid en haar heeft opgevreten of een roofvogel?

   Wij mensen zijn anders geprogrammeerd om zo maar te zeggen.
   Toch is er een weg, zie hier Nisargadatta.

   Wanneer ik weet dat ik niets ben, dan is dat wijsheid.
   Wanneer ik weet dat ik alles ben, dat is dat liefde.

   Awaken to the eternal: http://www.youtube.com/watch?v=QoYIh-MdE4U

  1. Marcel,

   Tranen zijn nooit verboden…Mooie verwijzing, maar de oplossing ligt in ons zelf en niet bij de anderen denk ik….Wij zijn allemaal die ander, dat maakt het zo leuk anders te zijn, maar ook weer niet. Je anders voelen drijft je m.i. paradoxaal genoeg verder van jezelf weg…

   Het leerklasje dat het leven is, toont ons vele gezichten die allemaal weer anders zijn. Herkennen we ze allemaal en accepteren we ze? ….Moeilijk, doch leerzaam…

 8. Hallo Sarah Morton,

  We hebben een jaar geleden via mail contact gehad. Je was een boek over opvoeding aan het schrijven?! Ik schreef je een mail omdat ik zo blij was met je artikel over kinderen. Het ging over dragen en Jean Liedloff. Kan je nog herinneren? Ik wist toen niet dat je een bijzonder mens bent 🙂
  In ieder geval ik wens je alles goeds toe.

  Monika

 9. Misschien mosterd na de maaltijd. Ik spreek voor mijzelf niet voor een ander of voor welke groep of organisatie dan ook. Ook al weet ik dat ik gebonden ben aan maatschappij (matrix) waarin ik leef. Waarnemers zijn vaak ook doeners. Zij reageren altijd direct en steken niks onder stoelen en banken. Want waarneming is altijd eerste (re)actie met omgeving. Waarneming is altijd actie is reactie. Waarneming is ook altijd willen overleven. Waarneming is basaal en instinct. Waarnemen is vluchten of vechten. Waarneming kent geen angst, waarneming is snel handelen. Waarneming is gebruik van de 5 zintuigen met accent op zien. Waarneming is aardsgebonden. Waarnemers zien winnaars en verliezers.
  Waarnemers kijken niet de kat uit de boom en zitten zeker niet ‘stil’ maar reageren direct op situaties die zich voordoen. Waarnemers zeggen nooit wat ze gaan doen, uitleg verbaal of schriftelijk komt niet in hun woordenboek voor. Actie voortdurend praktisch iets doen. Waarnemers zijn daarom ook meestal impulsief onnavolgbaar. In de actie ongrijpbaar niet te volgen maar altijd doelgericht. Na de actie pas verklaarbaar. Waarnemers zijn meestal vuurtekens Ram Leeuw en Boogschutter. Ik ben geen zuivere waarnemer maar heb wel boogschutter als ascendant. Mijn streven is nooit pure waarneming. Mijn taak is bewustzijn dan ben ik completer door gebruik te maken van waarneming gevoel(intuitie) en denken (voor mij de goddelijke drie eenheid) . Mezelf etiketeren of anderen een label opplakken daar heb ik niets mee. Oordelen of veroordelen laat ik maar aan anderen over. Laat gewoon zien wat je echt waard bent want praatjes vullen niet altijd gaatjes. En ruwe bolster met blanke pit past echt bij een waarnemer is mijn mening. Een waarnemer zal ook nooit kwaad worden want hij zij doet gewoon wat hij behoort te doen zonder van wie dan ook wat aan te trekken. Want ego heeft niets met waarneming te maken. Ik groet u.

 10. o ja, het belangrijkste was ik vergeten. Wat meer aandacht voor de anderen die moeite hebben met de ‘opgelegde’ normen en waarden. Want dat is vaak de reden en maat hoe onze matrix die anderen waarnemen en beoordelen en veroordelen. Want hokjes maken en daar mensen in stoppen daar zijn wij met ze allen goed in. Geef die anderen ook een menswaardig bestaan door hun als wie dan ook die ruimte te gunnen. Ons matrixdenken gooit daar altijd roet in het eten en dat vind ik jammer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.