Advertentie

’n Mooi verhaal over ‘emotionele vitaliteit’


Wanneer je je geliefd, gelukkig en/of tevreden voelt, dan is dat één van de beste lichamelijke beschermingsmechanismen tegen een kransslagaderlijke hartaandoening. Het ‘geliefd voelen’, werkt ook als preventie voor depressies en veel andere gezondheidsproblemen. Dit is een mooi verhaal over, wat we ‘emotionele vitaliteit’ zouden willen noemen.

Het gaat in de essentie om de waarnemer, niet om het waargenomene..!! Waar kijk je naar..

Wedden dat dit begrip  ‘emotionele vitaliteit’ niet voorkomt in het woordenboek van de gemiddelde ziekenhuisarts..? Niet om hen tekort te doen, integendeel, maar het is misschien wél het grote verschil tussen geneeskunde en geneeskunst..! Tussen een hand op de schouder, een relativerende kijk op het leven, of dorre, emotieloze contacten met patiënten.. Met andere woorden, werken artsen met hun hoofd, of laten ze hun hart spreken, in balans met hun hoofd..?

Uit een onderzoek uit 2007 destilleerden wetenschappers het belang van liefde voor de gezondheid van een mens. Ze onderzochten de gezondheidstoestand van 6,025 mannen en vrouwen, zónder hartaandoening, over een periode van maar liefst 15 jaar..! Van deze testgroep ontwikkelde zich bij 1,141 deelnemers diverse vormen van hartkwalen, tijdens de duur van deze studie. Maar van de mensen die een positieve kijk op het leven hadden en/of een liefdevolle relatie hadden,  bleek dat het riscico op hartaandoeningen aanmerkelijk laag was.

Volgens de onderzoekers zou de veronderstelling aannemelijk zijn, dat dit komt doordat deze mensen, die dus een positieve kijk op het leven hebben, zich ook goede gezondheidsgewoonten aanleren.  Maar wat bleek? De beschermende functie van een ‘positieve grondhouding’ en de daaruit voortvloeiende lagere lichamelijk klachten, is ook aanwezig bij mensen, die tijdens het onderzoek, weinig of helemaal niets deden aan een goed gezondheidsprogramma voor zichzelf..!  (Bron: HIER).
X

* * *
X

Gelukkige mensen krijgen geen hartaanval..

2011 © Guido Jonkers / WantToKnow.nl/.be

(Bron: European Heart Journal, 2011; doi: 10.1093/eurheartj/ehr203)

x

Wanneer je het positieve benadrukt, helpt dat je om langer te leven. Mensen die over het algemeen gelukkig zijn en tevreden met hun levens, blijken veel minder kans te lopen op een hartziekte. En naarmate je gelukkiger/tevreden wordt, des te lager gaat dit hartrisico..

Het effect is zelfs zó significant, dat de onderzoekers die deze relatie hebben onderzocht, geloven dat de resultaten zouden moeten vervat in een therapie. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen die tevreden zijn met hun levens, 13% minder kans hebben om aandoeningen te krijgen aan de kransslagaderen. De therapie-vorm zou met name effectief kunnen zijn, voor die mensen die een grotere kans lopen om hartziekten te ontwikkelen, omdat ze te zwaar zijn, verkeerd eten of door hun levensstijl.

Deze meneer speelt niet Robin Williams na, het is de échte Dr. Patch Adams, tevreden met zijn werk EN geinponem eerste klas. Aangenaam! Maar ook levenskunstenaar en filosoof, kijk het interview hieronder!

Onderzoekers van de ‘Harvard School of Public Health’ onderzochten het geluksgevoel van maar liefst 8000 Engelse ambtenaren, waarbij deze werden ondervraagd naar hun niveau van tevredenheid/geluksgevoel in hun werk, hun familieleven, hun sexleven en hun algemene welbevinden.

Natuurlijk is dit verhaal in de essentie geen nieuws.. Maar is iets nieuws als je het onderwerp eigenlijk een beetje vergeten was..? Wanneer je intuïtief je gevoel laat spreken, zijn deze conclusies zó voor de hand liggend, dat je zou zeggen, dat deze onderzoeken eigenlijk niet nodig zouden zijn.

Maar over bijna elk onderzoek roepen de onderzoekers, dat ‘verder onderzoek nodig is’, dat deden ze ook bij deze onderzoeken.. Om de relatie tussen geluk en gezondheid vast te stellen is volgens de onderzoekers dus nóg meer onderzoek nodig..
Onderzoekers hebben geleerd, deze slotzinnen eigenlijk altijd te gebruiken, het is een soort diplomatieke code om te vertellen dat je niet in staat was om ALLES te onderzoeken op dit gebied..! En dat DUS je onderzoek onvolledig is, snappie? Niet dat dat een ramp is, maar je moet als wetenschapper wel serieus vertellen, dat je ook dingen niet weet.. Toch?

Maar misschien beginnen deze onderzoekers wel aan de verkeerde kant..! Misschien is het veel simpeler als je onderzoekt wat ‘geluk’ is, en ’tevredenheid’.. Dan zul je ontdekken, dat die mensen een zeer gezond hart hebben..! Sorry ik liet me even verleiden om niet-wetenschappelijk bezig te zijn.. (HIER een compleet artikel over de invloed van positiviteit op het immuun-systeem.)

De praktijk: ‘Patch Adams’ bijvoorbeeld...
Heb je ‘Patch Adams’ weleens gezien, de film. Met Robin Williams in de schitterende hoofdrol van de briljante medische student die niet begrijpt waarom lachen niet een essentieel onderdeel uitmaakt van zijn medicijnenstudie? Heb je hem niet gezien, dan echt kijken hoor! Het is werkelijk een eye-opener; zullen we even de trailer doen? Komtie:
x

x
Wanneer je dan ook nog eens te horen krijgt, dat deze film is gebaseerd op een waar-gebeurd verhaal, dan kunnen we eigenlijk rustig stellen dat lachen, en dus ‘menselijk geluk en tevredenheid’ een beetje veel in de medische doofpot zijn beland.. Je kunt natuurlijk niet lachen als je niet tevreden/gelukkig bent, maar je moet natuurlijk niet de zaken gaan omdraaien, want dáár zijn we zo goed in..  En je weet, over die medische doofpotten gesproken, dat wij nogal van het doofpotten-openen zijn, dus deze dan ook maar weer eens opengezet.. Tocht het al?

‘Waar is de zuster, die schuddend van het lachen, met de spuit in haar handen, even moet gaan zitten, omdat ze het anders niet trekt..?’

Want waar is de zuster, die schuddend van het lachen, met de spuit in haar handen, even moet gaan zitten, omdat ze het anders niet trekt? Omdat de patiënt haar net een mop heeft verteld, waar ze even niet op had gerekend.. Of omdat ze om zichzelf het hardst moet lachen, doordat de nieuwe ziekenhuisregels voorschrijven, dat aan elke patiënt een mop vertelt moet worden, vóórdat er een injectie gegeven mag worden.. 😉
Té simpel weergegeven? Klopt! Heerlijk nietwaar…

Patch Adams: ‘Focus niet op de pijn, ga aan het werk om te veranderen..!
“Al de problemen in de wereld zijn te wijten aan mannen. Ik wil een wereld die niet meer weet wat het woord ‘oorlog’ betekent. Een wereld die vrij is van geweld en onrechtvaardigheid en waar iedereen gelijk is. Er is geen medische opleiding in de wereld die ‘compassie’ onderwijst.”

Kijk dat zijn nog eens uitspraken! Ze komen van Patch Adams die deze woorden spreekt, in het uitmuntende interview van het Italiaanse financiële dagblad ‘Il Sole 24 Ore’  Een financieel dagblad nota beide bene..  Het is volgens Patsch Adams geen rozegeur en maneschijn in het leven, een zaak die wij hier op WantToKnow kunnen beamen..! Maar het gaat om je focus, het gaat om waar je je aandacht aan besteedt.
In dit interview, afgenomen door een reporter, die waarschijnlijk de broer is van ‘Manuel’ van ‘Fawlty Towers’, legt Patch Adams zijn filosofie bloot. Luister, lach, huiver en huil, want als je over waarheid spreekt..

“Ik had een fantastische moeder, die zorgde goed voor ons, voor mijn broer en mij. Mijn moeder toonde ons het wonder van vriendelijk zijn, genereus zijn, als een manier van leven. Mijn vader was beroeps-militair en hij stierf in zijn uniform in Korea, waardoor ik als 16-jarige in 1961 oorlogswees werd.
En toen, na een heftige tijd, we kwamen weer in de VS wonen, een tijd waarin ik het leven niet meer zag zitten, wilde ik dood. Ik werd 3x in één jaar in het ziekenhuis opgenomen en toen.. , toen sloeg de bliksem bij me in en startte ik op 18-jarige leeftijd met mijn revolutie! Het was eenvoudig, omdat mijn moeder me een goed zelfbeeld had meegegeven.”

Even heerlijk lachen? HIER HIER en HIER bijvoorbeeld..!

16 gedachten over “’n Mooi verhaal over ‘emotionele vitaliteit’

 1. Film gevonden, eerst maar eens kijken. Voel aan me “water” dat ik dit moet zien. Lees veel punten die ik vroeger niet begreep, maar nu wel denk te begrijpen en vooral te voelen. Ga vandaag/morgen de film kijken, dan een reactie.

  Grtz
  Mb
  (gaat zakdoeken klaar leggen…)

  1. @@ mb absoluut doen een zak doek neer leggen ,en eventueel een schone
   onderbroek ..echt hij is prachtig de film ..fijn dat er zulke mensen bestaan
   geniet ervan .Hannie

 2. Wat een heerlijke man, die Patch Adams !!!
  En ja, vanaf het moment dat God een man MOEST zijn en de man de baas, is de wereld een trieste plek geworden, waar macht, drift en lust een prominente plaats kregen.
  Nu kan ik mij best voorstellen dat lachen niet altijd evident is, zeker nu er zoveel onzekerheid is. In omstandigheden waar lachen niet echt gepast is, kan je altijd proberen discreet te glimlachen. Lachen of glimlachen doet bepaalde spieren in het gezicht werken en die spieractiviteit laat dan weer gelukshormonen vrijkomen. Zo simpel zit het ! Voel je je een beetje bedrukt ? Glimlach of lach en de zon schijnt opeens weer ! Zelf pas ik dit trucje regelmatig toe en ik kan jullie vezekeren dat het werkt.

 3. Heb de film 2x gezien en erg hard gelachen maar soms ook met tranen .het is een pracht film en zoals Robbie hem speelde geweldig ..Hij knokte uit eindelijk
  won hij ,ondanks zijn persoonlijk verdriet [[[verdriet die we allemaal kennen en je vaak een reuze klap geven ]
  Kijk de laatste tijd naar The big bang theory ,en betrap me er op dat ik soms hardop zit te lachen ,,heerlijk die malle geniale knullen .
  En betrap me er ook op dat ik soms loop te glimlachen ,over al die rotzooi op de wereld , want je zou mal worden als je overal in mee gaat ,,je kunt immers niets doen ..maar stuur wel goed gedachten naar alles als ik mediteer.
  goed weekend Hannie.

  1. toch denk ik dat het wel zinvol is de herinnering aan oorlog levend te houden: juist om herhaling te voorkomen:
   Ik onthoud m’n fouten wel, goed ga verder op weg.
   Bouw aan beste toekomstwensen, ik doe wat ik zeg.
   Vertel het verder: vertrouw het universum
   en geef het echte van jezelf in het eeuwigzettende spel:
   Hoop van wel, dan wordt het nog gezelliger.
   Reldekedel.

   En leuke film: ga m nog eens koekeloeren :+>

 4. Quote: ” Wanneer je het positieve benadrukt”……

  Er bestaat helemaal niets positiefs of negatiefs, wel bestaat er een beoordelingssysteem dat iets positiefs of negatiefs beoordeelt.
  Het zijn allemaal gewoon ervaringen, that’s all.

  Wie zijn wij mensen om te beoordelen dat wat God (het All, het bewustzijn) ons brengt, niet positief zou kunnen zijn ? Elke levenservaring is de juiste levenservaring.

  Alles is goed, want het is God die aan het werk is.

  Wat maakt mensen gezonder ? Acceptatie van wat is en van wat was en van wat gaat komen.

 5. Wow precies wat Tessa zei, eerst het zelf ontvangen in je hoofd en het dan pas lezen of zien, gebeurt mij Nu ook weer, de laatste tijd heeeeeeel vaak zelfs, heel apart.

  Nu pas deze Mega Moeder Mama Speech gezien.
  I need Mama, waar is m’n Moeder, dat is het enige waar het om draait, de rest is bijzaak…
  Vannacht had ik wat gaten in m’n aura, door de uitputting, door te veel energie te lekken aan pijn beleving, niet doen, ik had moeite om wat boze geesten van me af te houden daardoor, lukt me uiteindelijk wel, ik moet dan vechten met een lege tank, ik ben sterk, vrijwel altijd hou ik ze toch op een afstand, die treiter geesten, ik voel ze als ik kwetsbaar aangeslagen ben, vooral s’nachts, uren achtereen lig ik dan soms zwetend en malend te vechten, om zo m’n bescherming nog een beetje op peil te houden.

  Jah Tessa vannacht heb ik je even aangeroepen, ik moest het ergens vandaan halen, ik heb wel toestemming gevraagd, het mocht wel even, zo iets voelde ik, ik schaamde me een beetje, een klein beetje maar, het hielp meteen, daarvoor Dank…
  Als de ‘gewone’ Moeders het af laten weten, dan bij jij er nog Tessa, zo voel ik het, voor mij soms het verschil tussen de afgrond van de hel en de blauwe hemel van een vredige morgen waarin ik weer opnieuw mag beginnen met pasjes in de boze buiten wereld…

  1. ach H P wat heb ik met je te doen .is er dan niemand die je kan helpen
   vind het erg dat je zo lijd ,,,in gedachte zal ik je omarmen en goede gedachten sturen ..lieve groet Hannie.

  2. Mooi, dit artikel, had ik zekerlijk nodig. Werd even weer met “m’n neus” op de feiten gedrukt. Gisteren een dag met van die vreselijk deprimerende gedachten/gevoelens die ik nog maar zelden zo heb . Ik vreet het op niemand uit, maar ondertussen wordt je er doodmoe en leeg van. Alles is dan grauw, groezelig en duister en het inwendige “gekanker” is dan niet van de lucht. Gek is dat je jezelf gadeslaande wel ziet en onderkend wat er scheelt met je, maar het je niet lukt op dat moment daar een wending aan te geven. Doch ik heb tegenwoordig gelukkig wel het vertrouwen dat “alles sal reg kom”. Blijkbaar is het ook nodig om eens “plat op de bek” te gaan om weer te genieten van een opgeruimd gemoed zoals het weer is op dit moment. Ik ga dit artikel maar eens vaak doornemen. Hartelijk dank hiervoor.
   Groet, Willie 🙂

   @Hyperalert:
   Ik voel met je mee hoor Hyperalert (“heden ik, morgen gij”), maar kop op er zijn er een boel die om je geven en vertrouwen in je hebben en niets blijft alsmaar hetzelfde. Ik zend je een hartelijke groet en een warme omhelzing.

  3. Dag hyper ben aan t ruimen en kwam een schrift tegen met gedichten en vond dit.

   eerste regels uit het uur vande wraak van Graham Hurly. en stuur dit even naar jou.

   Er wacht een heilvolhuis
   achter dit land vol pyn

   Dat geen beproeving kent ,
   waar leed nog tranen zijn .

   lieve groet Hannie.

 6. Even ter info voor de trouwe lezers die de serie artikel van Susan Joy Rennison hier op WTK hebben gevolgd (of juist degenen die dat nog niet hebben gedaan!):

  vanavond de herhaling van mijn HealingSoundMovement Radio-gesprek met Susan Joy Rennison, over ‘space weather, elektromagnetisme, UFOs, spiritualiteit, placebo’s en meer…Zometten van 19-21 uur, info bij de url link

  http://www.healingsoundmovement.com/news/97/july-20th-hsm-radio-talks-to-susan-joy-rennison-space-weather-electromagnetism-and-spirituality.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.