Advertentie

EU-parlement: ‘Stop invoering digitale €’..!


*
*

EU-parlement: ‘Stop invoering digitale €’..!

x

Een aantal Europese parlementsleden vraagt in een brief aan de ECB, de Europese Centrale Bank, de invoering van de digitale Euro uit te stellen. De introductie van die nieuwe digitale ‘munt’, zou in theorie dit najaar starten, maar er blijven volgens de parlementsleden, nog te veel onduidelijkheden en tekortkomingen. De ECB bestudeert al enkele jaren de modaliteiten en gevolgen van de invoering van zo’n nieuw elektronisch betaalmiddel in het eurogebied. Daarmee wil ze naar verluidt, ‘inspelen op de sterk groeiende populariteit van elektronische betalingen’.

De eerste plannen in deze richting kwamen op tafel, kort nadat in 2019 Facebook het bericht de wereld inbracht, dat het een eigen digitale munt zou lanceren. Nogal wat Europese centrale bankiers én politici wilden daar niet van weten, vooral vanuit de idee, dat deze Facebook-munt, de Europese afhankelijkheid van de Amerikaanse big techbedrijven nóg verder zou vergroten.

Tevens hoopt de EU met zo’n digitale euro ook de verdere doorbraak van cryptomunten te counteren. Maar beleidsmakers zijn daar niet happig op, bijvoorbeeld doordat cryptomunten ontstaan in de blockchain. Je weet dat deze blockchain ’n volledig gedecentraliseerd ecosysteem is, dat feitelijk zichzelf regelt, zodat ook politici er dus ook geen inspraak hebben.

Zo’n digitale euro zal, in tegenstelling tot andere – voornamelijk Amerikaanse – digitale betaalmiddelen, niet worden uitgegeven door een commerciële bank maar door een/de centrale bank. Alle EU-burgers zouden dan in digitale euro’s kunnen betalen met een kaart of via een app. Maar na een aantal hoorzittingen in het Europees parlement, komen een aantal EU-parlementsleden van de commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON), tot de conclusie, dat er ook ná de voorbereidende studieronde van de ECB, gewoon nog te veel vragen en onduidelijkheden blijven liggen.

De ondertekenaars van de brief zijn van mening dat de toegevoegde waarde van de digitale euro voorlopig niet echt kan worden aangetoond. De Europese parlementsleden staan met hun kritiek overigens niet alleen: vorige week nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een voorstel aan dat de Amerikaanse centrale bank, verbiedt om te gaan proefdraaien met een digitale dollar..!

Een citaat uit de brief van de EU-parlementsleden:

‘De betalingsvoordelen die zo’n munt zou kunnen bieden, overlappen grotendeels met de mogelijkheden die nu al worden geboden door de combinatie van contant geld en bestaande financiële betalingssystemen die voortdurend in ontwikkeling zijn. En daarnaast zijn ook de monetaire en technologische implicaties van de digitale euro voor de financiële sector op dit moment erg onduidelijk.’

Bedenkingen bij de invoering van een digitale munt gaan ook verder dan enkel maar de vragen bij de meerwaarde ervan, of bij de technologische implicaties. Heel wat mensen stellen zich ook vragen bij het privacy-aspect. Digitale transacties kunnen door de bank perfect worden opgevolgd, wat vandaag overigens ook al gebeurt. Bijvoorbeeld in het kader van de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld. Banken zijn ook verplicht om verdachte transacties te melden bij de overheid. Op deze wijze ontwijken de Centrale Banken massaal het principe van de Blockchain, een perfect ANONIEM systeem van gefundeerde authenticatie.

De vraag of en hoe transacties met digitale euro’s – ook de zeer kleine – eventueel zullen worden gemonitord, is één van de vragen die voorlopig onbeantwoord blijft. Het Vlaams EU-parlementslid Johan Van Overtveldt hierover:

‘De ECB heeft onvoldoende onderzocht wat de kostprijs van die digitale euro zal zijn, wie hiervoor precies zal opdraaien, en wat die munt finaal voor de eindgebruiker zal betekenen. Het lijkt ons dus niet wenselijk om de implementatie van dit project te overhaasten voordat alle openstaande vragen ook effectief beantwoord zijn.’

In hun brief wijzen de Europarlementsleden er ook op dat de ontwikkeling van een dergelijk belangrijk monetair instrument ook een hoge mate van democratisch toezicht en legitimiteit vereist..! Ze vragen de ECB dan ook met aandrang om meer transparantie en democratisch toezicht door zowel het Europees parlement als de Europese Raad. Van Overtveldt:

‘Het lijkt ons raadzaam om de invoering van een digitale euro niet te overhaasten. Er is op dit moment te weinig geweten over de impact. De ECB kan het zich niet veroorloven om een half afgewerkte munt te lanceren, laat staan om het lopende wetgevend proces te doorkruisen’,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.