Advertentie

GGD aan 12-jarigen: ‘Hoe vaak heb je seks?’


condooms

x

GGD aan 12-jarigen: ‘Hoe vaak heb je seks?’

2014 © WantToKnow.nl/.be

x

De GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) stelt op dit moment 13- en 14-jarige leerlingen, zeer expliciete vragen over hun seksualiteit. Waarom is dit, vraagt iedereen zich af.. Vragen die je nauwelijks aan een volwassene zou stellen, worden alsof het de normaalste zaak van de wereld is, wél aan kinderen voorgelegd, die nauwelijks van de lagere school zijn..  Nederlandse ouderorganisaties zijn geschokt, aldus het Algemeen Dagblad. En regeringspartij VVD vindt het ’te gek voor woorden’ dat 13-jarigen moeten vertellen met hoeveel personen ze al seks hebben gehad…! In 2008 ontstond er ook oproer, omdat er plannen bekend werden gemaakt, om een ‘elektronisch kinddossier’ aan te gaan leggen, waarin onder meer gegevens moesten komen over ‘het schaamhaar en condoomgebruik van kinderen’...

De vragen die de pubers bij dit online-gezondheidsonderzoek onder ogen krijgen, liegen er ook niet om; we hebben er een paar op een rij gezet:

 • ‘Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad?’
 • ‘Hoe oud was je de eerste keer?’,
 • ‘Met hoeveel verschillende personen heb je seks gehad?’ 
 • ‘Zijn er toen ook condooms of andere voorbehoedmiddelen gebruikt?’.

“Veel kinderen van die leeftijd zijn nog niet aan seks toe, maar we zien ook dat meisjes van 14 zwanger raken. Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar vragenlijsten van de GGD mogen nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn,” zegt directeur Werner van Katwijk van ouderorganisatie Ouders & Coo. Van Katwijk vindt het belangrijk dat scholen, in overleg met de ouders, peilen hoe het met een kind gaat. Tegelijkertijd erkent ook hij, dat er bij vragen over seks sprake is van een soort ‘spagaat’.

De huidige vragenlijsten maken ouders uiterst bezorgd, zo schrijft de website Oudersonline, vanwege de indringende inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. “Vaak ontstaat het gevoel dat ze worden gecontroleerd in plaats van dat er ondersteuning wordt geboden.”  Voor regeringspartij VVD gaan vragen aan scholieren over zulke intieme kwesties écht te ver. “Er is geen enkele noodzaak om jongeren van 13 of 14 jaar ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken”, concludeert Kamerlid Brigitte van der Burg.

VVD kamerlid Brigitte vd Burg
VVD kamerlid Brigitte van der Burg

Opheldering
Van der Burg heeft vandaag (18-2) in het vragenuurtje in de Tweede Kamer, opheldering gevraagd aan staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over deze kwestie. “Wanneer je als jongere het ‘verkeerde’ antwoord geeft kan het maar zo zijn dat er ergens een aantekening in een dossier terecht komt. Wat de VVD betreft stoppen we daar onmiddellijk mee”, aldus Van der Burg. Volgens haar komt de GGD met de vragen die ’tot ver in de slaapkamer reiken’ en daarbij is het volgens haar volstrekt onduidelijk wat de GGD’s nu eigenlijk gaan doen met al deze informatie..!

Een woordvoerster van GGD Nederland beklemtoont dat kinderen de eerste vraag met ‘JA’ moeten hebben geklikt, óf ze seks hebben gehad, vóórdat ze andere, intieme vragen gesteld krijgen. “De vragenlijsten zijn overal hetzelfde en dienen als voorselectiemiddel; er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD’s zo data voor de gemeenten. Het is hun taak om gezondheidsbeleid te maken.” Wat betreft de privacy garandeert GGD Nederland verder, dat de invuller voor de buitenwacht anoniem blijft. “Scholen krijgen alleen een globale, geanonimiseerde versie. Zo kunnen ze zien of hun leerlingen gezond leven.”

“Het klopt inderdaad dat er ook vragen over seks tussen staan’’, reageert woordvoerder Eva Doornbos van GGD Flevoland. “Maar er zijn ook vragen over roken en alcohol. Dit onderzoek van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is noodzakelijk om inzicht te krijgen in de leefstijl van jongeren, die vrijwillig meedoen aan het onderzoek. En daarnaast is het zo dat wanneer een jongere antwoordt dat hij of zij nog geen seks heeft gehad, er verder geen vragen meer over dat onderwerp gesteld worden.’’ Doornbos voegt daaraan toe dat aan de hand van de resultaten een leefstijlles wordt opgesteld, die op scholen wordt gegeven. “Als bijvoorbeeld veel jongeren aangeven dat ze roken, dan zal daar aandacht aan worden besteed.’’

De VVD vreest echter, dat wanneer een jongere een ’verkeerd’ antwoord geeft, er ergens een aantekening in het persoonlijk dossier terecht komt. Maar die zorg zou onterecht zijn, zo moet blijken uit de verklaring die GGD-Nederland op haar website heeft gezet. ,”De uitkomsten van het onderzoek worden alleen gedeeld met het kind zelf. De collectieve, geanonimiseerde gegevens worden gebruikt voor gemeentelijk gezondheidsbeleid.’’

Maar voor de VVD is dat onvoldoende. “Jongeren moeten op deze leeftijd helemaal niet lastig gevallen worden met dit soort vragen. Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere”, zegt Brigitte van der Burg. De VVD zal staatssecretaris Martin van Rijn vragen ervoor te zorgen dat de omstreden vragenlijsten niet meer worden afgenomen.

 * * *

 

26 gedachten over “GGD aan 12-jarigen: ‘Hoe vaak heb je seks?’

 1. Ik wil geen mensen die banden hebben met moordenaars (RIVM) in de buurt van mijn kinderen hebben. Weg met die gestoorde lui.
  En idd. dit soort vragen mag je niet stellen aan kinderen. Weer een klassiek voorbeeld van massa manupilatie. Zaadjes planten.
  huh? sex? o hoor ik al sex te hebben? nou laat ik maar snel zijn dan.

 2. Het moet nu toch wel duidelijk zijn, het verzieken van onze samenleving gebeurd door de zieke, psychopatisch gestoorde lieden, bewezen 10% van de mensen is psychisch gestoord, waarvan 1% zeer gevaarlijk zijn, maar die 9% houden zich overal op, het constante uit de kast komen van deze mensen, wordt door ieder één toegejuigd, de terreur van deze kromme respectloze wezens neemd vormen aan in onze samenleving die niet te tollereren zijn, en dan het mannipuleren van jonge mensen, kinderen met smerige vraagjes, maar goed wat ik hier schrijf wordt als ouderwets en niet ter zake doende afgewezen, jammer want het is de waarheid.
  Van de week op een engelse kranten site geplaatst “” why does the ….. feel the need to promote and even celebrate deviancy on a daily bases, it appears they have an agenda, perhaps etc etc “”
  Dat is wat er plaats heeft het is het uitvoeren van een duistere politiek gericht tegen de moraal en inhoud van onze samenleving, het evenwicht is verbroken, op naar de goedkeuring van een ligt pedofiel gebeuren, neuken op straat als honden thats it.

  1. Troost je Jenne want je wordt nog steeds zeer gewaardeerd, al denk je soms van niet, zie het als ‘scherp’ houden, of af en toe een stevige por en steek (boven of onder), feedback, worstelen, Adam Curry z’n goed nieuws show, Son en Jahweh, Sonja, ja en Amon, hoe goden en oude televisie programma’s van weleer, met de bloedmooie ‘gender vloeibare’ presentatrice, die dacht dat ze zo onzeker was en zo, ‘genuanceerd’ en daarom ingeblazen door haar personal opera influisteraarster, Ellen heette ze geloof ik, blazer of zo van inblazen en rond bazen, nou jah de ronde tafel nog ruim voor die drie van Jan mulderuitmelkman en die invloedrijke krullen jongen met z’n gender onduidelijk dochter die het in de dames hockey kleedruimte het het beste weet als reporterster, Villa BvD van vroeger met Fritsie baardmans en gekke Henkie… maarrrrr wacht, ik dwaal raaskallend en lallend af van mijn insteek, de lijn kwijt, het spoor bijster, afgeleid, door het beeld van mooie Sonja van weleer, de vrouwelijke kloon van Mick Jagger de dubbel gender, z’n tijd ver vooruit, de doodskoppen beweging achter de schermen, heeft een unie-s-x mixje in gedachte voor de slaven klasse, voor ons dusz, nieuws op fake-book, gewoon man en vrouw is nu ineens onderverdeeld in 50 verschillende schaduw soorten tinten grijs, geen geintje echt waar, noagenda nieuws, welkom in de horror false nano nano snow gender show van de toekomst;

   Facebook is no longer for males and females only | Ars Technica
   http://adam.curry.com/art/1392393292_bcQnVNCM.html

   en Tessa come toch een keer back joh, die moed moet je ergens hebben, al is het maar gedoseerd, dat dichterlijke schrijven lukt nog nieh zo goed bij mij, houten gehakketak met een klap van de molen tussendoor, stotterend en bonkend, ik word overal ‘afgewezen’ nog steeds, al weten ‘ze’ dat ik soms iets te melden heb, net zo’n zielige outcast als Jenne, nouh euh Tesz dusz niet dat wuh je vergeten zijn, en kinderen krijgen kan ik ook al niet en de dames vinden dat ik aan mijn mannelijke daadkracht moet werken, zit wat in hoor, zou pas echt top zijn, als die ander vroegere Wtk gevallenen ook nog weer eens terug zouden komen, een nieuwe gouden zonsopgang, in Griekenland met zwarte laarzen helaas, al kan dat mooi staan, niet waar ze voor staan… en euh Tesz ik geef toe dat die Dr. Steven Greer ‘het’ heeft, z’n verhaal is wat anders, dwars tegen de Kerry Camelot bevindingen in, al zou dat pas een top team zijn, het Camelot Wtk Greer Tesz oeh laah laah A Team… en de ome Jerry bij vlagen flitsende noot tussendoor, ze zeggen dat Cozz de Hyperiaanse stijl onder de knie begint te krijgen, dat is pas Breaking Newz… jammer dat ze ondankbare onderzoeker Wimpie achter de schermen aan het dwarsbomen zijn.. enge tijden…

   terug naar het begin van de jaren negentig, als de dag van gisteren, weet je nog wel oudje;
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Barend_%26_Van_Dorp

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Ellen_Blazer

  2. Hyper Alert, Sonja en Ellen, vormden het paar waar veel satelieten om heen draaiden, van het zelfde sterrenbeeld ahum, maar zo zit het nog steeds in elkaar, het zijn kleine groepjes gefrustreerde mensen,
   die door hun macht via de media veel kwaad doen, en dat alle kanten uit, met hun gecorrumpeerde denken doen ze veel kwaad aan de gewone man en vrouw.

 3. In groep 4 van de basisschool kregen wij een papieren versie van deze vragenlijst. En een hoop geintimideer van zowel de schoolarts als de schoolverpleegkundige omdat we weigerden de lijst in te vullen. Ik heb de kinder, ik heb er 3,uit geschreven bij de ggd en toen haalden ze mijn 14 jarige dochter gewoon uit de klas. Die neurotische dwang tot controle. .Ik snap het wel maar begrijp het niet.

 4. Ik heb (als jongerenwerker) dagelijks met o.a. deze leeftijdsgroep te maken en zelfs in de groep waar wij ons op richten (de zogenaamde probleem jongeren)zijn de meeste niet voor hun 15e/16e bezig met sex. Er is altijd een klein percentage die er wel heel vroeg bij zijn. Als je jezelf verder in zo’n kind verdiept blijkt er vaak sprake te zijn van een traumatische scheiding of een misbruik verleden.
  Ik ben een groot voorstander van voorlichting maar dit soort vragen stellen en de antwoorden in een dossier zetten is ziek.

  1. Als je vanuit heelheid, vanuit een natuurlijke verbinding met jeZelf en Al dat Is, je leven leeft dan besef je dat er niet zoiets bestaat als ‘Sexuele Opvoeding’. Vanuit heelheid is er opvoeding. Sexualiteit is een integraal aspect van opvoeden. Er is leven en alle leven IS sexuele energie: dat is wat leven IS. Alles wat Is, ooit was, en ooit zal Zijn, was en is de expressie van sexuele energie.

   Het woord ‘sex’ is voor velen nog een beladen woord. Waardoor sexualiteit vanuit een beladen, verwarde psyche benaderd wordt: alles wordt gesexualiseerd benaderd en waargenomen. Zelfs de aanraking van het geslacht van je kind. Dan rijzen vragen als: ‘wat vind je ervan dat ouders de geslachtsorganen van hun kinderen (gedeeltelijk) aanraken en visa versa’. De vraag alleen al laat zien dat deze aan een verwarde psyche ontsproten is in plaats van vanuit een natuurlijke geïntegreerde sexualiteitsbeleving, want de vraag wordt gesteld vanuit een gesexualiseerde omgang met (heel jonge) kinderen. Vanuit een natuurlijke omgang met je heel jonge kind begrijp je dat je de geslachtsorganen van je kind wel moet! aanraken: hoe anders kun je als ouder en/of verzorger van het heel jonge kind een luier verschonen, de billetjes schoon maken na het poepen, bij een baby meisje dat gepoept heeft kan de ontlasting ook tussen de lipjes van de vagina zitten en dat moet ook schoon gemaakt worden, bij het baby jongetje kan de poep rond zijn balletjes zijn gaat zitten en ook dat moet schoon gemaakt worden, ook het piemeltje van je baby jongetje moet je schoonhouden. Een jong kind kan het fijn vinden om met papa en/of mama te douchen. Daarbij ziet het kind het geslacht van de ouder en kan daar vragen over stellen, wijzen naar je geslacht, en/of het aanraken. Vanuit een natuurlijke omgang met je (heel jonge) kind zit in een dergelijke aanraking op geen enkele manier een sexuele bijbedoeling en lading. Niet bij het (heel jonge) kind en ook niet bij de ouder/verzorger. Een vraag vanuit het kind kun je gebruiken om uitleg te geven en te benoemen, waarbij je de belevings- en begrippenwereld van het kind volgt. Als je als ouder en/of verzorger van het (heel jonge) kind jeZelf en jouw sexualiteit niet doorleefd kent (lees: Weet) dan trek je jouw sexuele energie, die van nature vrij stroomt (deze energie is tenslotte jouw levensenergie) terug op het moment dat je je wezenlijk (aan)geraakt voelt door je kind. En dát ervaart jouw kind als de eerste afwijzing.

   Van nature zal een kind belangstelling gaan krijgen voor ‘sex’ zodra de sex-hormonen en -neurotransmitters zich gaan ontwikkelen. Vanuit een natuurlijke opvoeding zal ‘sex’ niet ‘afgesplitst’ zijn en is sexualiteit en intimiteit onderdeel van de natuurlijke opvoeding. Dagdaaglijkse situaties zijn dan leermomenten en -ervaringen die leiden tot een puber die begrijpt wat de essentie van sexualiteit is.

   De vragen die de GGD aan de kinderen stelt, en ook de programma’s op scholen die gericht zijn op sexualiteit en sexuele ontwikkeling ontstaan als gevolg van ‘afsplitsing’ en ‘afscheiding’ van sexualiteit uit het natuurlijk leven, de natuurlijke opvoeding, omdat de essentie van ‘sexualiteit’ en ‘intimiteit’ door de meeste ouders en begeleiders van kinderen niet doorleefd is.

  2. wow Mascha, petje af, crazy sick d.u.m.b. foks zijn ut; deep underground military ver weg van de basis gerukte para idioten onder de grond

 5. Met al die zwempedo’s, priesters die zich aan jongetjes vergrijpen, loverboys en maak de lijst maar af is het uiteindelijk niet eens meer zo’n rare vraag. Sad but true.

 6. Dit systeem kun je vergelijken wat afluisterpraktijken doen. Slaan data op. Een verdacht woord(eruit gefilterd) wordt dan aan jouw gekoppeld en je hebt meteen een stempel. Een stempel waar je nooit meer van afkomt.Zoals een foute foto op facebook. Heb je echt iets(wat niet erg is, want iedereen heeft wel een keer iets), dan heb je ook een stempel.Vaak lossen die vanzelf wel op. Ga je het benadrukken, dan lijkt het erger. Vooral in een beleving bij een kind. Maar echt oplossen kunnen ze dat niet, want de GGD zijn geen specialisten. Dus van mij mogen, die filterselecties gewoon verbannen worden. Vaak zijn het momentopnames. Kinderen hebben geen gelijke standaard ontwikkelingen, die zitten allemaal in verschillende fases. Gun ze de tijd, voodat je er een stempel op zet. Dit is een gevaarlijke iets. Er moet natuurlijk wel geld verdiend worden in de zorg. Aangezien werkelijk alles in deze maatschappij op geld berust, kun je eigenlijk niks meer vertrouwen. Ouders die betrokken zijn(wat de meeste wel zijn) trekken zelf wel aan de bel. Of de meester of andere omstanders die veel met een kind omgaan zien de dingen dan wel en er kan altijd eerst eens met ouders er samen over gepraat worden. (want niet alles lijkt op iets)Die stap lijkt overgeslagen te worden.

 7. Die HPV vaccinatie wordt wel heel erg gepromoot. Brieven worden aan jongeren geschreven en er wordt verteld dat ze het niet met hun ouders hoeven te bespreken. Een jong meisje 12-14 jaar heeft totaal geen flauw idee waar het precies over gaat. Ouders worden buitenspel gezet.Zij zijn toch verantwoordelijk tot 18 jaar. Wie betaalt het kind zijn/haar zorgverzekering? En dan ook nog een kind verleiden met een ipod. Wat ik dus totaal onethisch vind. Geld/produkt en zorg. Dan erbij kan er geen onderzoek kloppen, want dit is de eerste versie. Ik heb vermoedens, dat dit bij Agenda 21 hoort. Vrouwen onvruchtbaar maken. Alles wat in het lichaam zit, kan slecht worden. Maar vaak houden die het bij een gezond lichaam in balans. Dan erbij hoort sterfelijkheid bij het leven. Je kunt niet alles voorkomen. Je kunt een lichaam niet volproppen met vaccinaties, want dan loop je juist gevaar om ziek te worden. Wat veel belangrijker is om de meeste ziektes te voorkomen. Zorgen dat mensen in balans kunnen leven(basis biologische natuurwetten), maar het bedrijfsleven/financieel systeem is daar al heel ver over heen gestapt. Juist om er geld mee te verdienen en je laten te geloven dat het je eigen schuld is dat je ziek wordt. Das pas ziek. Voor god spelen en je moet er voor betalen. Heb je geen geld voor een oplosbaar probleem, das dan pech. Maar wel een makkelijke selectie voor de elite, dat het hun “schuld” niet is. Heel vies. bah bah en nog eens bah.

  1. Er ligt dus onder het hele ‘onderzoek’ een verborgen agenda, die wordt uitgevoerd.. Feiten te weten komen, die kunnen dienen als ‘motivatie’ voor bijv. de HPV-prik voor jongens en andere manipulatieve onzin.
   En mochten de cijfers tegenvallen, dan gebruik je ze niet; niemand die daar achter komt..

   Bovendien komen er ‘andere’ data boven water, die je van dienst kunnen zijn in het verder uitrollen van de manipulatieve spelletjes. Zónder dat de goedwillende uitvoerders hier ongetwijfeld van weten..

  2. Hoi Elise, dat is een helder verhaal van de gruwelijke werkelijkheid.
   Als bewust iemand heb je eigenlijk vrij weinig invloed hierop. De meeste willen het gewoon niet weten. Wat we kunnen doen is zelf wel de juiste keuzes maken en wanneer deze onderwerpen toevalligerwijs besproken worden jouw eigen visie geven. Dat is een strijd en een taak wat veel doorzettingskracht van een ieder vraagt. Het brengt in iedere geval vrij weinig gezelligheid met zich mee en daar moet ook voor gewaakt worden vind ik.
   Deze boodschappen wil je overdragen uit liefde voor een ander, maar het stuit op zoveel weerstand en negativiteit dat het een uitdaging is om het element liefde er in mee te kunnen geven. Want daar gaat het om. Je gunt een ander het beste en je wilt het leed voorkomen. Dan berust ik me erin dat alles een reden heeft en we onze eigen keuzes moeten maken. Gewoon jezelf zijn en accepteren dat je de keuzes van een ander los moet laten.

 8. Een en een is twee !!

  Hiermee wil men het “gevaarlijke vaccin”( Het Gardasil vaccin) , zogenaamd tegen baarmoederhalskanker en voor jongens zogenaamd tegen mond / keelkanker gaan in zetten(i.v.m. ‘orale seks’). Ze kunnen het aan de straatstenen niet meer kwijt !! De “naïeve burgers” worden namelijk gelukkig steeds wakkerder.

 9. De VVD vreest echter, dat wanneer een jongere een ’verkeerd’ antwoord geeft, er ergens een aantekening in het persoonlijk dossier terecht komt.

  Dat vind ik helemaal niet vreemd, want in het persoonlijk dossier van een leerling staan wel meer leugens en onterrechte antwoorden. Vraag maar eens of je inzage mag hebben in het leerlingdossier van je eigen kind. Daar heb je recht op om dat in te zien, maar daar zijn scholen vaak niet blij mee.

 10. Over een jaar of tien zal blijken dat Gardasil zwaar giftig is, en zelfs tot onvruchtbaarheid leidt (of andere ernstige complicaties!). Chappeau, overheid! Het is jullie gelukt om de bevolkingsgroei tot stilstand te brengen. Met dank aan het RIVM! Wie gaat er dan voor de schade opdraaien? En daarnaast: wanneer er geen kinderen meer geboren worden raakt de demografie verstoord, en zal ook de arbeidsmarkt te maken gaan krijgen met meer vraag dan aanbod, vooral in de verzorgende beroepen. Dit noem ik dus ‘Generatie 0’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.