Advertentie

Recordaantal aardbevingen op Canarisch eiland..


 

 

El Hierro, een van de kleinere Canarische eilanden, voor de kust van West Afrika. Plaatje van de Noord Westkant via Google Earth.

Nog nooit eerder werden er zoveel aardbevingingen achter elkaar geregistreerd op het kleine vulcanische eilandje El Hierro, het kleinste van de Canarische Eilanden. De reeks van maar liefst 720 bevinkjes heeft de overheid van deze eilandengroep voor de kust van West Afrika ertoe doen besluiten om voor het eerst in de geschiedenis een vergadering bijeen te roepen van het Stuurcomité van Vulkanische Monitoring. Dit comité werd opgericht om specifieke plannen te realiseren, die de burgerbevolking dienen te beschermen en noodplannen voor vulkanische risico’s moeten ontwikkelen. Inmiddels wordt gesproken over een ‘significante dreiging van seismische activiteit’.

De punten waar de golf van aardbevinkjes zijn gemeten.

Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) en het Volcanologische Instituut van de Canarische eilanden blijft nauwlettend de aardbevingen in de gaten houden, waarvan de kracht van de bevingen (elke dag!) ligt tussen de 1 en 3 op de Richterschaal. De meerderheid van de bevingen vindt plaats tussen 5 en 15 km diepte.

Volgens de autoriteiten betekent deze seismische activiteit nog niet direct dat een grotere, significante aardbeving zal plaatsvinden. Het merendeel van de bevingen die zijn geregistreerd, vonden plaats in het Noord Westen van het 280 vierkante kilometer kleine eilandje, bij het plaatsje El Golfo (zie foto hieronder). Een aardbeving op deze plaats zorgde er zo’n 50.000 jaar geleden voor, dat er een enorme landverschuiving plaatsvond, waarbij de helft van de vulkaan in zee gleed. Hierdoor ontstond een ca. 100 meter hoge tsunami die naar de overzijde van de Atlantische oceaan zou zijn gegleden. Schuin tegenover dit eilandje, in het verlengde van de resterende halve kratermond, ligt het Noord Amerikaanse continent..

Lees meer over de dreiging van aardbevingen vanuit de Canarische Eilanden op Rense.com, HIER of HIER

 

Het plaatsje El Golfo, aan de kust van het eiland, met daarachter de enorme oude kratermuur.

4 gedachten over “Recordaantal aardbevingen op Canarisch eiland..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.