Advertentie

Mysterieuze knal-geluiden verklaard..?


Brian Emfinger fotografeerde deze vroege meteoorregen van de Perseiden, in dit geval als een vallende vuurbal met een rookstaart, in Ozark, Arkansas, op 26 Juli, vlak na middernacht. (voor meer foto’s klik afbeelding)

x

Mysterieuze knal-geluiden verklaard..?

WantToKnow.nl/.be

x

Mysterieuze knallende geluiden worden regelmatig gehoord aan de kust van Noord Carolina, knallen die vaak zo krachtig zijn, dat ze deuren en ramen doen rammelen. Deze knallen kunnen niet worden verklaard door donderslagen of door enige menselijke oorzaak; hun oorzaak blijft nog steeds een mysterie. Wij besteden hier op WantToKnow al eerder aandacht aan dit fenomeen, maar het lijkt erop of deze ‘knallen’ en ‘gerommel’ sterker aan het worden is..

Dergelijke verschijningen zijn echter niet uniek in Noord Carolina in deze tijden. Mensen die nabij het Senecameer wonen, in het noorden van de staat New York, kennen al langer het verschijnsel met de knallende geluiden, welke zijn omschrijven als ‘Seneca guns’. Aan de kust van België worden deze knallen als ‘mistknallers’ betiteld, of ‘Belgische mist’. Maar ook aan de Gangesdelta in India komen deze mysterieuze knallen voor en aan de Baai van Bengalen, waar ze ‘Bengaalse kanonnen’ worden genoemd. En ook in de Italiaanse Apenijnen wordt het verschijnsel regelmatig waargenomen, en heet het ‘Brontidi’. En in Japan tenslotte heet het verschijnsel ‘Yan’, in het plaatsje Shikoku, waar het Harami-volk woont. (LINK)

Emeritus hoogleraar Geologie, Prof. David Hill

“Wat er ook aan de hand is, het is een uitdaging erachter te komen”, aldus seismoloog David Hill, emeritus hoogleraar aan het ‘U.S. Geological Survey-office’ in Menlo Park, Californië.

Een lange lijst van mogelijke verklaringen

Veel mogelijke oorzaken zijn al aangedragen voor deze verschijnselen, waaronder aardbevingen, rotsscheuren, modder vulkanen, explosief ontsnappend gas, golven die door stormen worden gedreven, tsunami’s, meteoren, verre donderslagen en het zogenaamde knallend zand. “Het lijkt erop dat voor dit verschijnsel nogal rekening gehouden kan worden met een groot aantal verklaringen”, aldus Hill.

In de jaren 1880 – 1916 beschreven getuigen in Engeland deze geluiden als ‘knallende kanonnen’ of ‘vallende stenen die direct na kleine aardbevingen’ te horen waren. In 1975, lukte het wetenschappelijke medewerkers van het ‘U.S. Geological Survey’ om knallen vast te leggen, zowel via seismische signalen als via akoestische opnames, van een kleine serie lichte bevingen in Californië, waarbij uiteindelijk bleek, dat 3 kleine aardbevingen met een kracht van 2,0 tot 2,8 (Richter) geluiden produceerden, die 0,02 seconden vóór het arriveren van de seismische schokken werden ontvangen op het onderzoeksstation. En in 2004 werd in de Franse Pyreneeën rondom kleine aardbevingen hetzelfde effect gemeten.

En al met al, zouden hoorbare geluiden van aardbevingen kunnen worden gehoord, zelfs als de Aarde niet trilt, suggereert David Hill. Want kijk je naar Noord Carolina, dat voor het grootste deel aan de Oostkust van de VS ligt, waar aardbevingen vrij zeldzaam zijn, zijn aardbevingen weer vrij normaal in het gebied rond Charleston in Zuid Carolina, de plaats van de 7,6 aardbeving in 1886. En ook in de Catskill Mountains, waar het Senecameer feitelijk in ligt, is regelmatig het terrein waar lichte aardbevingen worden gemeten. Lokale bewoners zijn in staat om aardbevingen te hóren, daar waar deze feitelijk te licht is om te voelen!

Ook het scheuren van ondergrondse rotspartijen, als gevolg van het mijnactiviteiten erboven, kan worden gezien als een lichte aardbeving. Wetenschappers hebben in het verleden melding gemaakt van dergelijke bevingen, waarbij lichte bevingen werden gevoeld, die vooraf gingen door scherpe knallende geluiden, aldus Hill.

Maar het is ook mogelijk dat enorme golven verantwoordelijk zijn voor deze mysterieuze geluiden, aldus Hill. Wetenschappers zijn erachter gekomen, dat deze knallen voor surfers die de zogenaamde ‘grote golven’ gebruiken, heel normaal zijn. Vooral wanneer extreme hoge golven voorkomen. Daarin past ook het verhaal van een aantal getuigen van de catastrofale kerstbeving van 2004 in Sumatra, waar een 9,1-beving een enorme tsunami veroorzaakte. Deze getuigen spreken van een twee- of drietal harde knallen, vlak voor de kust, vlak voordat 2 of 3 van de grootste tsunami-golven de kust bereikten.

Kijk en luister naar dit filmpje, waarbij het geluid van de beving in Japan, afgelopen Maart werd opgenomen door een onderwatermicrofoon in Alaska..
x

x

“Ik was eerlijk gezegd nogal verrast, dat de mogelijkheid bestaat dat tsunami’s dit soort geluiden veroorzaken” aldus Hill, waar hij aan toevoegt dat hij niet gelooft dat er mensen zijn, wetenschappers of burgers, die precies begrijpen wat er nu feitelijk gebeurt.
Hill suggereert dat de geluiden die worden gehoord aan de kusten van Noord Carolina, België en de Baai van Bengalen, veroorzaakt worden door hoge golven die veroorzaakt zijn door stormen in ‘de verte’ en die ver voor de kust omrollen, op verre zandbanken of rotsplaten. “Het is daarbij mogelijk dat deze golven in staat zijn om ondergrondse hydro-methaangasbellen te verstoren, diep in de aardkorst, waarbij deze bellen als het ware losschieten en door nauwe openingen in de zeebodem met een knal of zelfs een explosie, aan de oppervlakte komen.”, aldus Hill.

Knallend zand en seismografen
Dan is er nog de optie dat meteoren verantwoordelijk zijn voor deze knallen.. “Het is bekend dat meteoren in staat zijn, bij hun binnenkomst in de aardatmosfeer, snelheden te halen die ver boven de geluidsbarrière liggen. Het kan daarbij eenvoudig voorkomen, dat de meteoor al lang uit het zicht verdwenen is, vóórdat de knal de oren van waarnemers bereikt. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor situaties bij daglicht”, aldus Hill.

“In de oostelijke woestijn van Egypte, spreken de Bedouinen al eeuwen over deze ‘knallen’ en vermijden deze gebieden waar de knallen worden gehoord. Nadat wetenschappers seismografen hadden geplaatst in deze gebieden, bleek al snel dat deze knallen gelijktijdig plaatsvonden met kleine aardbevingen die het ‘knallende zand’ veroorzaakten.”

Onder de juist omstandigheden is het ook mogelijk dat zandduinen, zoals die o.a. in de Sahara voorkomen, in staat zijn om een variëteit aan geluiden te produceren, zoals ‘fluisteren’, ‘brommen’, ‘fluiten’ en ‘schreeuwen’. Deze geluiden’, vergelijkbaar met donderslagen bij onweer, zijn waargenomen van een afstand van 10 km en voor de duur van wel 15 minuten, vanuit ‘knallend zand’. Deze geluiden treden echter alléén op onze specifieke omstandigheden, bij grote zandduinen in extreme klimaten bij duinen met stijle hellingen die van de wind áf liggen. Ook het zand is van een specifieke kwaliteit, los bijeengepakt, erg glad, met korreltjes die bijna als water aanvoelen.
“In de oostelijke woestijn van Egypte, spreken de Bedouinen al eeuwen over deze ‘knallen’ en vermijden deze gebieden waar de knallen worden gehoord. Nadat wetenschappers seismografen hadden geplaatst in deze gebieden, bleek al snel dat deze knallen gelijktijdig plaatsvonden met kleine aardbevingen die het ‘knallende zand’ veroorzaakten.” aldus David Hill.

Hij vervolgt: “In de nabije toekomst zouden seismische stations heel snel ná het voorkomen van de knallen, nádat gebleken is dat deze niet veroorzaakt werden door mogelijke kunstmatige oorzaken, zoals militaire oefeningen en springladingen, kunnen nakijken of er in de betreffende gebieden sprake was van lichte aardbevingen of vulkanische activiteit. Er is op dit moment namelijk sprake van een, dat in opbouw is naar het Oosten van de VS. Dit netwerk zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de oorzaak van de geluiden zoals ze in Noord Carolina bijvoorbeeld worden waargenomen.”

Hill bespreekt deze zaken in de September-Oktober editie van het tijdschrift ‘Seismological Research Letters’.

10 gedachten over “Mysterieuze knal-geluiden verklaard..?

  1. Vooralsnog gaan we elk jaar door deze Perseiden-wolk, eind Juli/begin Aug. Dat betekent dat er meer meteoor-knallen gehoord zouden moeten worden in juist die periode. In die zin hebben ze er in het bijzonder mee te maken en in relatie tot de mysterieuze knallen in het algemeen.

 1. Wij horen hier in de belgische ardennen regelmatig luide knallen waarbij alles even davert maar wij steken het op de F16 s die wat verderop gelegen zijn in Florennes.
  Wat mij betreft zijn het gewoon vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan

 2. Mooi artikel. Ik vind het ‘geloofwaardig’ als wetenschappers enige bescheidenheid betrachetn in hun bevindingen, want het universum is zo groot en we beginnen pas aan de surface te krabben van wat er is, dat we echt niet weten wat er allemaal aan de hand is.

  Zo zegt Hill “Het is daarbij MOGELIJK dat deze golven in staat zijn om ondergrondse hydro-methaangasbellen te verstoren, diep in de aardkorst, waarbij deze bellen als het ware losschieten en door nauwe openingen in de zeebodem met een knal of zelfs een explosie, aan de oppervlakte komen.”

  Of: “Het is bekend dat meteoren in staat zijn, bij hun binnenkomst in de aardatmosfeer, snelheden te halen die ver boven de geluidsbarrière liggen. Het KAN daarbij eenvoudig voorkomen, dat de meteoor al lang uit het zicht verdwenen is, vóórdat de knal de oren van waarnemers bereikt. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor situaties bij daglicht”.

  Heerlijk zo’n eerlijke en integere wetenschapper, die opties openlaat, en slechts verbazing toont en nieuwsgierigheid naar wat er nu werkelijk gebeurt of aan de hand is …

  Ik neem aan “wordt vervolgd”…?!

  Rik

  Rik

 3. Hier op mijn werk hoor ik ook regematig een harde knal die de ramen doet trillen, we zitten hier echter 15 km van Gilze Rijen, ik houd het dus maar op F16s die door de geluidsbarriere gaan, maar het is wel vreemd dat ik dan nooit een straaljager hoor 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.